Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:56

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 60 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto kol 15, 2017 16:39 

Zdravo, u zadnje vrijeme postao sam malo agnostičan jer sam se pitao neka pitanja i ugledao kako ona se protive katoličkom vjerovanju.
Tražio sam po internetu I većina apologetika koja su probali odgovoriti ovo pitanje,ne bi dali dovoljno dobar odgovor ili bi samo odgovorili sa nečim kao "to je teško za odgovoriti" pa bih me zanimalo ima li itko dobar odgovor na ovo.
Dakle, moje pitanje uglavnom ima veze sa životinjama.
Kao kršćani tvrdimo da Bog voli svakoga i da je sveznajući. Osobno ne vjerujem u teorije mlade zemlje, da smo nastali tek prije 6000 godina, nego u staru zemlju i to evoluciju, koja je naravno vođena Božjom snagom. Zašto onda jednostavno Bog nije napravio ljude odmah,a ne stavio životinje kroz proces patnje godinama da bi od toga nastali mi. Ili žašto barem ako je taj proce bio potreban, nije nepravio takva pravila u svijetu da su sve životinje vegetarijanci ? I evolucija nije jedino mjesto, npr žašto u potopu nije nednostavno obranio životinje od potopa ?
Moje pitanje je bolje sastavljeno ovdje ali je na engleskom : https://500questions.wordpress.com/2013 ... to-suffer/ (Nisam neki troll stvarno me zanima ovo pitanje )
U potražnji za odgovorima naišao sam na još više pitanja.
Ukratko,odgovor koji bi mi možda bio dobar je :
1. Životinje ne pate (Teško povjerljivo. Da su samo "mentalne faze" boli kad neka životinja ubija drugu, to je ipak bol bez obzira je li životinja toga svjesna ili nije )
2. To je jedini način na koji je Bog to mogao učiniti
3. Ubijanje životinja nije u nikojem slučaju zlo ( Mislim da se svi zajedno slažemo da je u najmanjem slučaju ubijanje životinja bez dobrog razloga zlo, pa zašto isti princip ne bi bio za Boga ? )
Ako imate neki dobar razlog koji može barem donekle odgovoriti pitanje bio bih zahvalan.

Vrh

PostPostano: Uto kol 15, 2017 17:46 

https://youtu.be/KezHKbUzy0A ovdje je video o kosher tretmanu zivotinja,obzirom da je ovo vjerski forum,prilazem kosher tj ritualni nacin obrade hrane.

Vrh

PostPostano: Uto kol 15, 2017 18:17 

Zdravo, u zadnje vrijeme postao sam malo agnostičan jer sam se pitao neka pitanja i ugledao kako ona se protive katoličkom vjerovanju.
Tražio sam po internetu I većina apologetika koja su probali odgovoriti ovo pitanje,ne bi dali dovoljno dobar odgovor ili bi samo odgovorili sa nečim kao "to je teško za odgovoriti" pa bih me zanimalo ima li itko dobar odgovor na ovo.
Dakle, moje pitanje uglavnom ima veze sa životinjama.
Kao kršćani tvrdimo da Bog voli svakoga i da je sveznajući. Osobno ne vjerujem u teorije mlade zemlje, da smo nastali tek prije 6000 godina, nego u staru zemlju i to evoluciju, koja je naravno vođena Božjom snagom. Zašto onda jednostavno Bog nije napravio ljude odmah,a ne stavio životinje kroz proces patnje godinama da bi od toga nastali mi. Ili žašto barem ako je taj proce bio potreban, nije nepravio takva pravila u svijetu da su sve životinje vegetarijanci ? I evolucija nije jedino mjesto, npr žašto u potopu nije nednostavno obranio životinje od potopa ?
Moje pitanje je bolje sastavljeno ovdje ali je na engleskom : https://500questions.wordpress.com/2013 ... to-suffer/ (Nisam neki troll stvarno me zanima ovo pitanje )
U potražnji za odgovorima naišao sam na još više pitanja.
Ukratko,odgovor koji bi mi možda bio dobar je :
1. Životinje ne pate (Teško povjerljivo. Da su samo "mentalne faze" boli kad neka životinja ubija drugu, to je ipak bol bez obzira je li životinja toga svjesna ili nije )
2. To je jedini način na koji je Bog to mogao učiniti
3. Ubijanje životinja nije u nikojem slučaju zlo ( Mislim da se svi zajedno slažemo da je u najmanjem slučaju ubijanje životinja bez dobrog razloga zlo, pa zašto isti princip ne bi bio za Boga ? )
Ako imate neki dobar razlog koji može barem donekle odgovoriti pitanje bio bih zahvalan.
Kad nisu temelji dobri sve ostalo je labavo. Vjerovatno i imas zato takve nedoumice. Teorija evolucije, u tvom slucaju makroevolucije je ostala samo teorija sa puno rupa i besmisla bez znanstvene potvrde. Katolicka Crkva vjeruje u stvaranje covjeka odvojeno od zivotinja. Stvaranje iz nicega je Bozanski misterij koji znanstvenici nikad nece dokuciti. A se tice zivotinja, Bog ih je stvorio da sluze covjeku. A zivotinja najbolje moze sluziti ako ne pati i ako je zdrava.

Vrh

PostPostano: Uto kol 15, 2017 20:13 

[/quote]Kad nisu temelji dobri sve ostalo je labavo. Vjerovatno i imas zato takve nedoumice. Teorija evolucije, u tvom slucaju makroevolucije je ostala samo teorija sa puno rupa i besmisla bez znanstvene potvrde. Katolicka Crkva vjeruje u stvaranje covjeka odvojeno od zivotinja. Stvaranje iz nicega je Bozanski misterij koji znanstvenici nikad nece dokuciti. A se tice zivotinja, Bog ih je stvorio da sluze covjeku. A zivotinja najbolje moze sluziti ako ne pati i ako je zdrava.[/quote]

Istina ali to mi stvara nove probleme.
Imamo barem donekle fosilne dokaze dinosaura. Zasto su oni izumrli ako nisu nikad služili ljudima ?
Ili zasto služe određene životinje koje doprinose više lošeg nego dobroga kao zmije ?

Hvala na odgovoru :)

Vrh

PostPostano: Uto kol 15, 2017 20:23 

https://youtu.be/KezHKbUzy0A ovdje je video o kosher tretmanu zivotinja,obzirom da je ovo vjerski forum,prilazem kosher tj ritualni nacin obrade hrane.

Gledao sam uživo ubijanje kokoši i znam prijatelja koji ubija svinje pa mi ovo nije veliko iznenađenje. Ali, razlog zašto mi to radimo je zbog prehrane. (Priznajem da sam u tom slučaju licemjeran jer sam jedem meso iako bih ga naravno mogao izbjegavati )
Ipak, za ljude bi u tom slučaju bilo donekle normalno, jer bi sa sekularnog gledišta ne bi ništa bilo zlo. Ali sa vjerskog gledišta, forsirati
životinje da pate većina (ovi su iznimka) bi izbjegla ako je moguće. Ako je bog svemoguć zar ne bi za njega to bilo vrlo lako ?
Crkva uči da možemo ubijati životinje za hranu ali što se tiče fizičkog napastovanja životinje zbog drugih razloga smatra se grijehom.
Gdje vučemo crtu kada je grijeh kada nije što se tiče Boga ?

(Wow sada kada ovo opet čitam zvučim kao pravi ateist,a ne kršćanin na putu agnosticizmu. Sve u svemu pitanje stoji )

Vrh

PostPostano: Uto kol 15, 2017 20:43 

Kad nisu temelji dobri sve ostalo je labavo. Vjerovatno i imas zato takve nedoumice. Teorija evolucije, u tvom slucaju makroevolucije je ostala samo teorija sa puno rupa i besmisla bez znanstvene potvrde. Katolicka Crkva vjeruje u stvaranje covjeka odvojeno od zivotinja. Stvaranje iz nicega je Bozanski misterij koji znanstvenici nikad nece dokuciti. A se tice zivotinja, Bog ih je stvorio da sluze covjeku. A zivotinja najbolje moze sluziti ako ne pati i ako je zdrava.[/quote]

Imamo barem donekle fosilne dokaze dinosaura. Zasto su oni izumrli ako nisu nikad služili ljudima ?
Ili zasto služe određene životinje koje doprinose više lošeg nego dobroga kao zmije ?

Hvala na odgovoru :)[/quote]
Danas postoji teorija da dinosauri i nisu tako stari kako se smatra, čak i da su živjeli istovremeno s ljudima, postoji teorija da je ogroman broj fosila nastao upravo velikim potopom usred naglog zatrpavanja zemlje u katastrofičnim uvjetima kakvi su bili za vrijeme velikog potopa. Fosiil je u biti prirodno mumificirani organizam koji jedino može nastati uslijed naglog zatrpavanja. a toliki broj fosila sumnjam da je nastalo slučajnim zatrpavanjem. Malo proširi svoje vidike. U nekim zemljama u školama se čak počelo ukidati teorija evolucije u nastavnom programu.

Vrh

PostPostano: Uto kol 15, 2017 21:13 

Kad nisu temelji dobri sve ostalo je labavo. Vjerovatno i imas zato takve nedoumice. Teorija evolucije, u tvom slucaju makroevolucije je ostala samo teorija sa puno rupa i besmisla bez znanstvene potvrde. Katolicka Crkva vjeruje u stvaranje covjeka odvojeno od zivotinja. Stvaranje iz nicega je Bozanski misterij koji znanstvenici nikad nece dokuciti. A se tice zivotinja, Bog ih je stvorio da sluze covjeku. A zivotinja najbolje moze sluziti ako ne pati i ako je zdrava.

Hvala na odgovoru :)[/quote]
Danas postoji teorija da dinosauri i nisu tako stari kako se smatra, čak i da su živjeli istovremeno s ljudima, postoji teorija da je ogroman broj fosila nastao upravo velikim potopom usred naglog zatrpavanja zemlje u katastrofičnim uvjetima kakvi su bili za vrijeme velikog potopa. Fosiil je u biti prirodno mumificirani organizam koji jedino može nastati uslijed naglog zatrpavanja. a toliki broj fosila sumnjam da je nastalo slučajnim zatrpavanjem. Malo proširi svoje vidike. U nekim zemljama u školama se čak počelo ukidati teorija evolucije u nastavnom programu.[/quote]

Hm, to čak nisam znao. Meni je rečeno preko interneta na isto katoličkim stranicama da je nemoguće da su istovremeno živjeli sa ljudima i da su to loše teorije. Sad ne znam kome da vjerujem. O teoriji evolucije sam praktički učen cijeli život pa mi je izgledalo norma vjerovati u to. Ne pomaže što mi je biologija jedan od najdražih predmeta. Pogledat cu u to iako ne znam kako se ta teorija slaže sa time da je zemlja starija od 6000 godina

Vrh

PostPostano: Uto kol 15, 2017 21:16 

:) :) Zast onda ljudskj fetus ima rep,rastu nam dlake i nokti? Nikad izac iz srednjeg vijeka i fundamentalizma.Nisi cuo da je japa rekao da se knjiga postanka ne .oze tumaciti doslovnl.Ili je istina i to da je Noa u ladju rukometnog igralista na tri etaze uspio nagurati po par svih tisica zivotinja.,Po dva slona,krave,zirafe,noja,tigra,psa,medvjeda,nilskoga konja,zebre,stakora,kokosi,pajceka i tako unedogled.Tu si parovi tisuca vrsta ptica i gmazova.A gdje je par krokodila drzao i pitona, crnu mambe,gorila,cimpanza,skocimisa i ma.uts :). :)

Vrh

PostPostano: Uto kol 15, 2017 21:43 

:) :) Zast onda ljudskj fetus ima rep,rastu nam dlake i nokti? Nikad izac iz srednjeg vijeka i fundamentalizma.Nisi cuo da je japa rekao da se knjiga postanka ne .oze tumaciti doslovnl.Ili je istina i to da je Noa u ladju rukometnog igralista na tri etaze uspio nagurati po par svih tisica zivotinja.,Po dva slona,krave,zirafe,noja,tigra,psa,medvjeda,nilskoga konja,zebre,stakora,kokosi,pajceka i tako unedogled.Tu si parovi tisuca vrsta ptica i gmazova.A gdje je par krokodila drzao i pitona, crnu mambe,gorila,cimpanza,skocimisa i ma.uts :). :)

Nisam ni rekao da se može tumačiti doslovno. Želim samo reći da je Bog stvorio čovjeka i životinje odvojeno i da sve što je stvorio je bilo dobro i ima svoju svrhu. Znanost nikad ne će dokučiti mehanizam postanka života jer je to kao što sam rekao božanski misterij. Ja osobno mogu imati svoju teoriju koja je u skladu s naukom Crkve. Želiš reći da je Noa i potop izmišljen događaj?

Vrh

PostPostano: Uto kol 15, 2017 21:56 

Hvala na odgovoru :)

Danas postoji teorija da dinosauri i nisu tako stari kako se smatra, čak i da su živjeli istovremeno s ljudima, postoji teorija da je ogroman broj fosila nastao upravo velikim potopom usred naglog zatrpavanja zemlje u katastrofičnim uvjetima kakvi su bili za vrijeme velikog potopa. Fosiil je u biti prirodno mumificirani organizam koji jedino može nastati uslijed naglog zatrpavanja. a toliki broj fosila sumnjam da je nastalo slučajnim zatrpavanjem. Malo proširi svoje vidike. U nekim zemljama u školama se čak počelo ukidati teorija evolucije u nastavnom programu.[/quote]

Hm, to čak nisam znao. Meni je rečeno preko interneta na isto katoličkim stranicama da je nemoguće da su istovremeno živjeli sa ljudima i da su to loše teorije. Sad ne znam kome da vjerujem. O teoriji evolucije sam praktički učen cijeli život pa mi je izgledalo norma vjerovati u to. Ne pomaže što mi je biologija jedan od najdražih predmeta. Pogledat cu u to iako ne znam kako se ta teorija slaže sa time da je zemlja starija od 6000 godina[/quote]Nisam rekao da je to točna teorija nego da teorija evolucije nije jedina teorija. Zašto je ona uvedena u nastavni program ne znam. Ja se sjećam u osnovnoj školi da nam je profesorica prije predavanja o navodnom postanku svijeta i Darwinovoj evoluciji rekla da zna da nas vjera drukčije uči ali da ona mora zbog nastavnog programa i duznosti predavati teoriju evolucije. Tada to nisam shvaćao jer sam vjerovao evolucionistima i činila mi se ta teorija najbliže istini. Postoji čak i katolička kreacionistička udruga koja se bavi tim pitanjima i sudjeluje na znanstvenim simpozijima.

Vrh

PostPostano: Uto kol 15, 2017 22:24 

Ipak, volio bih se vratiti natrag temi. Bez obzira na to da li je knjiga postanka literalna ili ne, samim tekstom (I Toma Akvinski također o ovome piše ) možemo zaključiti da je postojala smrt životinja prije pada. Moje pitanje je jednostavno zašto ?

Vrh

PostPostano: Uto kol 15, 2017 22:39 

Cijela prica je u prenesenom znacenju.Osobno ne vjerujem u rajski vrt po kojem su ljudi trcali gologuzi i vjecno zivjeli.

Vrh

PostPostano: Uto kol 15, 2017 22:45 

Cijela prica je u prenesenom znacenju.Osobno ne vjerujem u rajski vrt po kojem su ljudi trcali gologuzi i vjecno zivjeli.

Crkva drži vjerovanje u Adama i Evu kao povijesne osobe. I ako je u prenesenom značenju onda barem ta značenja koje ta priča želi prenijeti trebaju biti točna. A glavna značenja su da je Bog stvorio svijet , i da su postojali prvi ljudi koji su se odvojili od Boga.
A to što je Bog stvorio svijet daje nam (barem po mome mišljenju) pravo da pitam pitanje zašto je smrt životinja koje nisu se odvojile od Boga u prvom slučaju proces koji se događa pa i do danas ? Životinje nisu morale biti mesožderi,nisu se trebale međusobno ubijati a ipak su mogle ostati korisne za ljude. Pa se pitam zašto? Također preporučujem ljudima koji odgovaraju na ovo pitanje da također ako znaju engleski pročitaju malo onaj članak što sam poslao koji ima kontra-argumente na neke navedene odgovore.

Vrh

PostPostano: Uto kol 15, 2017 23:27 

Nema i nikad nije bilo besmrtnosti bilo koga u materijalnom svijetu. Knjiga postanka je skup mnogih istina ,ali u mitskom obliku.Promasaj je bilo sto izdvajati iz toga i onda si postavljati pitanja. :) na taj nacin se time bave protestanti,a mozes pitati i jehovinog svjedoka. :) Oni tako postave stvari kao ti i daju odgovore.Ne kradi im posao :) i taj izvor na engleskom mi izgleda kao iz tih izvora.Zato,sutra u pothodnik ili Zrinjevac pa pitaj njih :) Mi smo tu katolici kojima jos ni drugi svjetski rat nije gotov i jos da znamo takve dubioze.A mozda Kur' an nesto nudi po pitanju Adama i Eve,tamo su Adem i Hava.

Vrh

PostPostano: Sri kol 16, 2017 08:37 

Nema i nikad nije bilo besmrtnosti bilo koga u materijalnom svijetu. Knjiga postanka je skup mnogih istina ,ali u mitskom obliku.Promasaj je bilo sto izdvajati iz toga i onda si postavljati pitanja. :) na taj nacin se time bave protestanti,a mozes pitati i jehovinog svjedoka. :) Oni tako postave stvari kao ti i daju odgovore.Ne kradi im posao :) i taj izvor na engleskom mi izgleda kao iz tih izvora.Zato,sutra u pothodnik ili Zrinjevac pa pitaj njih :) Mi smo tu katolici kojima jos ni drugi svjetski rat nije gotov i jos da znamo takve dubioze.A mozda Kur' an nesto nudi po pitanju Adama i Eve,tamo su Adem i Hava.
Vidis tu si u velikoj zabludi. Istina katolicke vjere je da su prvi ljudi stvoreni i tjelesno besmrtni a tjelesna smrt je usla prvim grijehom. Za zivotinje neznam. Nisam se bavio tom tematikom jer smatram da to pitanje nije kljucno za spasenje. Takoder Adam, Eva i Noa su povijesne osobe. Ako to ne prihvacas upadas u herezu.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 60 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata