Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:57

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet srp 26, 2018 15:30 

Ovaj Dado Milas meni jako dobro pise. Momak je vrlo razuman i otvoren. Vidi se da postuje tudja stanovista, cak i kada se s njima ne slaze.

I mislim da je to temeljna razlika izmedju Crkve i drustva opcenito kod nas i u nekoj pristojnoj, zapadnoj i uljudjenoj zemlji. Kod nas vlada jednoumlje, ekstermizam u stajalistima kako ga i on naziva... vjerovanje da je samo jedan stav prihvatljiv, ispravan i moguc, a da je svako drugo misljenje izdajnicko i neprijateljsko.

Nacionalisti i konzervativci se vec 25 godina u Hrvatskoj ponasaju potpuno jednako kao i komunisti svojedobno. Samo smo mi u pravu, samo smo mi za Hrvatsku - svi ostali su izdajnici! To je ideologija iskljucivosti, ona udaljava ljude jedne od drugih. Nije usmjerena na to da ljude okupi oko istog cilja.

Mislim da svaka zajednica treba imati i svoje desnicare, i ljevicare, i liberale, i konzervativce... i svi oni mogu naci svoje mjestu u zajednici... bila do drzava, crkva ili kucni savjet, potpuno svejedno.

Evo kako to otprilike ljudi dozivljavaju u prosvjecenim zemljama: Britanija je monarhija, ali ako netko kaze da je za ukidanje monarhije... nitko ga nece optuziti za izdajnik, neprijatelj i spijun... ljudi ce reagirati tako da ga pitaju: hm, zanimljivo, zelim cuti tvoje misljenje, zasto mislis da bi monarhiju trebalo ukinuti?

Ocito je Milas to vani osjetio, za razliku od Mostara gdje su ga htjeli satrti cim je progovorio kriticki o korumpiranim i nesposobnim nacionalistickim ekstremistima.

Ekstremizam je ustvari odlika malgradjanstine. On se sada maknuo iz nase malogradjanske plemenske zajednice i vidi kako ljudi razmisljaju u Austriji...

Vrh

PostPostano: Čet srp 26, 2018 18:43 

Ovaj Dado Milas meni jako dobro pise. Momak je vrlo razuman i otvoren. Vidi se da postuje tudja stanovista, cak i kada se s njima ne slaze.

I mislim da je to temeljna razlika izmedju Crkve i drustva opcenito kod nas i u nekoj pristojnoj, zapadnoj i uljudjenoj zemlji. Kod nas vlada jednoumlje, ekstermizam u stajalistima kako ga i on naziva... vjerovanje da je samo jedan stav prihvatljiv, ispravan i moguc, a da je svako drugo misljenje izdajnicko i neprijateljsko.

Nacionalisti i konzervativci se vec 25 godina u Hrvatskoj ponasaju potpuno jednako kao i komunisti svojedobno. Samo smo mi u pravu, samo smo mi za Hrvatsku - svi ostali su izdajnici! To je ideologija iskljucivosti, ona udaljava ljude jedne od drugih. Nije usmjerena na to da ljude okupi oko istog cilja.

Mislim da svaka zajednica treba imati i svoje desnicare, i ljevicare, i liberale, i konzervativce... i svi oni mogu naci svoje mjestu u zajednici... bila do drzava, crkva ili kucni savjet, potpuno svejedno.

Evo kako to otprilike ljudi dozivljavaju u prosvjecenim zemljama: Britanija je monarhija, ali ako netko kaze da je za ukidanje monarhije... nitko ga nece optuziti za izdajnik, neprijatelj i spijun... ljudi ce reagirati tako da ga pitaju: hm, zanimljivo, zelim cuti tvoje misljenje, zasto mislis da bi monarhiju trebalo ukinuti?

Ocito je Milas to vani osjetio, za razliku od Mostara gdje su ga htjeli satrti cim je progovorio kriticki o korumpiranim i nesposobnim nacionalistickim ekstremistima.

Ekstremizam je ustvari odlika malgradjanstine. On se sada maknuo iz nase malogradjanske plemenske zajednice i vidi kako ljudi razmisljaju u Austriji...

To je nažalost naša realnost i to na duži period...crkva u Rvata ..makar tako nešto nebi smjelo postojati osim kod nas dio je nažalost te stvarnosti , što onda očekivati od običnih vjernika ili od ovog po svojoj karakteristici isključivog foruma koji ne može i ne želi razviti pravi kršćanski dijalog , ovdje zapravo nemaš ni kvoruma da bi o nečemu što ne znaš ili te interesuje mogao donijeti ispravan zaključak.
Zato ovdje dođem samo nakratko očekujući neku promjenu ali se brzo razočaram..

Vrh

PostPostano: Čet srp 26, 2018 20:40 

Pa naravno, ovaj forum odise istim duhom neprihvacanja drugacijih stavova kao i cijelo nase malogradjansko drustvo. Unutar naseg drustva, nazalost upravo je RKC ideolosko zariste tog iskljucivog konzervativizma koji se namece cijelom drustvu... i o cemu govori onaj teolog Milas u kontekstu Medjugorja, Mostara i opcenito Crkve kod nas. Crkva se doslovno pretvorila u ono sto je nekada bio Partijski komitet. Stoga ne cudi da forum odise tim duhom.

Medjutim, za razliku od ovog foruma, u realnom zivotu poznam gomilu katolika koji su vrlo liberalnog i naprednog uvjerenja. Njih bi isto valjda na ovakvim forumima banirali i brisali im postove.

Ja osobno na ovaj forum dolazim zbog razonoda i zabave :D Na temi o Jehovnim svjedocima sam napisao kako me zabavlja pricati s takvim sugovornicima. Konacno, ako si dovoljno otvoren, uvijek mozes nesto i nauciti... osim sto se i zabavis. Nazalost, Jehovi svjedoci nemaju svoj forum, njima valjda to vjera zabranjuje. Sta ces piskarati po forumu, ako je sutra popodne smak svijeta... Dakle, u toj kategorji ovaj forum potpuno zadovoljava moje zabavne potrebe :D

Pa ipak, kao prilog temi, mogu preporuciti odlican clanak Borisa Dezulovica o neugodnostima koje su imali neki vjernici koji su prijavljeni policiji jer su se molili u Medjugorju :D

Naravno, prica nije iz 1982. godine i pravi je primjer nase plemenske malogradjanstine i primitivizma:

https://www.oslobodjenje.ba/dosjei/kolu ... rju-355718

Vrh

PostPostano: Čet srp 26, 2018 21:58 

Slika koju imaš kod " crkve u Hrvata" nema veze sa RKC kao takvom.
RKC sa drugim Vatikanskim radikalno mjenja svoj odnos i otvara se prema svijetu te sa papom Franjom postaje i praktično u centar dolazi mali čovjek sa svojom mukom i problemima.
Ovaj Papa je trn u oku mnogim našim klericima jer pogađa u srž našeg problema i odmah stupa u akciju čišćenja , sada vidimo da je već došlo i do Boze.

Ovo stanje je dobro opisao fra Šagi :

Govorio nam je to veliki fra Tomislav Janko Šagi-Bunić (čiju smo se 19. obljetnicu smrti spomenuli u subotu), a ponovio je to ovih dana kardinal Reinhard Marx kritizirajući njemačkog ministra unutarnjih poslova Seehofera: ”Nacionalizam nije opcija za kršćane. Čovjek je po prirodi solidaran i dostupan, ali je i ranjiv kada mu strah zamagli osjećaje”, kazao je kardinal Marx.

sagi-bunic.jpg&key=4df86b008b7ec446e57ad

Ukratko, ”domoljubna blokada duha” je stanje opsjednutosti državom i nacijom u kojoj akteri toga sljepila ne vide ili ne žele vidjeti ni kršenja ljudskih prava, ni nasrtaje na pravnu državu, ni nacionalistička pretjerivanja, ni brak trona i oltara, ni bilo kakav oblik obespravljenosti.

Vrh

PostPostano: Čet srp 26, 2018 22:38 

To je nažalost naša realnost i to na duži period...crkva u Rvata ..makar tako nešto nebi smjelo postojati osim kod nas dio je nažalost te stvarnosti , što onda očekivati od običnih vjernika ili od ovog po svojoj karakteristici isključivog foruma koji ne može i ne želi razviti pravi kršćanski dijalog , ovdje zapravo nemaš ni kvoruma da bi o nečemu što ne znaš ili te interesuje mogao donijeti ispravan zaključak.
Zato ovdje dođem samo nakratko očekujući neku promjenu ali se brzo razočaram..

Rvata?Čemu vrijeđanje?Jesi li ti pripadnik one manjine što ima crkvu u ....?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata