Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 11:13

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri svi 14, 2025 14:42 

To možda ovih dana kad se (i) on vrati u Crkvu,
a u medjuvremenu? :)

Vrh

PostPostano: Sri svi 14, 2025 17:38 

Kakvo je ovo pitanje?
Što bih ja kao katolik znala više od tebe? Čovjek je tek izabran i ako te nešto zanima, proguglaj. Ili misliš da mi po defaltu dobijamo spoznaje prilikom izbora?
i

Mislio sam da (neki od) Rimokatolika znaju preference svojih kardinala kao što i (neki od) Pravoslavnih prepoznaju stremljenja svojih Vladika.

Ne da je to nešto što je obligatorno za znati.

Vrh

PostPostano: Sri svi 14, 2025 17:57 

Mislio sam da (neki od) Rimokatolika znaju preference svojih kardinala kao što i (neki od) Pravoslavnih prepoznaju stremljenja svojih Vladika.

Ne da je to nešto što je obligatorno za znati.

Kako to možeš uspoređivati vi imate vladika koje možete na prste nabrojiti u SPC a katolici samo kardinala preko 250.

Vrh

PostPostano: Sri svi 14, 2025 18:56 

Vladika u Crkvi kod nas ima 50+ ali razumem šta si hteo reći.

I potpuno si u pravu.

Hajde da sačekamo na konkretna dela novoizabranog Pape.

Vrh

PostPostano: Sri svi 14, 2025 19:32 

To možda ovih dana kad se (i) on vrati u Crkvu,
a u medjuvremenu? :)

Prvo nije kršćanski i ljudski doći i vrijeđati.
Drugo Papa je poglavar Katoličke Crkve koja se spominje u Nicejsko-carigradskom vjerovanju. Samo raskolnici drže ljude u neznanju pa riječ Katoličku prevode kao Sabornu da ljudi ne bi saznali koja je Crkva ispravna.

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 10:03 

Drugo Papa je poglavar Katoličke Crkve koja se spominje u Nicejsko-carigradskom vjerovanju. Samo raskolnici drže ljude u neznanju pa riječ Katoličku prevode kao Sabornu da ljudi ne bi saznali koja je Crkva ispravna.

Nije lijepo a kad ti vrijeđaš njihovog onda je u redu, vjerovanje je isto a riječ katolička pravoslavni ne izbjegavaju jer i oni tvrde isto što i mi da su jedna saborna ili katoličanska samo što prevode riječ katolička ali je smisao isti.

Ovaj Toma bi trebao znati da i ako on smatra da su katolici heretici ( jeretici) to opet ne znači da je papa izvan Crkve ali za to treba malo više znanja.

Ti bi Majkićka trebala znati da smo mi katolici malo izmijenili izvorno nicejsko- carigradskio pa bi više razloga oko negodovanja trebali imati oni. Ali opet kažem ko ima malo više znanja onda će reći da određeno dodavanje riječi Sin ne mjenja ništa bitno a i sami pravoslavci dobro znaju da nam se Duh Sveti daje jedino i samo po Sinu kao jedinom Posredniku.

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 12:27 

Drugo Papa je poglavar Katoličke Crkve koja se spominje u Nicejsko-carigradskom vjerovanju.
Samo raskolnici drže ljude u neznanju pa riječ Katoličku prevode kao Sabornu da ljudi ne bi saznali koja je Crkva ispravna.

Nije mi bio cilj da vredjam. Niti cilj a niti sredstvo - time se ništa korisno ne postiže.
Moja pošalica je protumačena kao uvreda i ja se izvinjavam.

Što se tiče reči "katolička", naš doživljaj je da je Pravoslavna Crkva - Saborna ili Katoličanska,
a ono što vi nazivate "katolička" mi nazivamo "Rimo-katolička" da se izbegne zabuna.

kopitar je napisao/la:

Isitna je da "ovaj Toma" nema mnogo teološkog obrazovanja.
Nekako verujem da heretici (jeretici) nisu u Crkvi.
I da Duh Sveti od Oca izlazi (Ivan 15, ... koji ono stih beše?) a da je Sin Božiji jedini Posrednik
izmedju čoveka i Boga Oca.
Ali toj temi nije mesto ovde gde govorimo novoizabranom Papi.
Verujem da je po Božijem promislu Lav XIV odabran, a pošto me Sam Bog ponajviše zanima,
i ovaj Njegov odabir mi je zanimljiv.

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 12:33 

Nije mi bio cilj da vredjam. Niti cilj a niti sredstvo - time se ništa korisno ne postiže.

Što se tiče reči "katolička", naš doživljaj je da je Pravoslavna Crkva - Saborna ili Katoličanska,
a ono što vi nazivate "katolička" mi nazivamo "Rimo-katolička" da se izbegne zabuna.

Isitna je da "ovaj Toma" nema mnogo teološkog obrazovanja.
Nekako verujem da heretici (jeretici) nisu u Crkvi.
I da Duh Sveti od Oca izlazi (Ivan 15, ... koji ono stih beše?) a da je Sin Božiji jedini Posrednik
izmedju čoveka i Boga Oca.
Ali toj temi nije mesto ovde gde govorimo novoizabranom Papi.
Verujem da je po Božijem promislu Lav XIV odabran, a pošto me Sam Bog ponajviše zanima,
i ovaj Njegov odabir mi je zanimljiv.

Krivo misliš da heretici zbog hereze automatski prestaju biti u Crkvi ili mješaš heretike i raskolnike ili šizmatike.

Zato su od Crkve puni dalji vaši artemijevci jer su otišli u raskol nego katolici koje smatrate hereticima.

Ili kod nas lefebrovci i staro katolici su puno dalje od Crkve nego pravoslavci.

Duh raskola traži svaku sitnicu da ostane u istom zato ga je lako prepoznati.
Ni hereza nije razlog za raskol kojeg ni krv mučenika ne može oprati.

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 18:58 

TomaD je napisao/la:

Hvala ti na dobroj volji i isprici.
TomaD je napisao/la:

Nije to ispravna terminologija jer "Rimokatolička" znači da u liturgiji koristi Rimski obred (redovni i izvanredni oblik), ali Papa je poglavar i katolika koji koriste druge liturgijske obrede. Npr. Grkokatolici su u punini Katolici istočnog obreda i nisu u nikakvoj šizmi. Već sam prije pisala, a i sada je svakom jasno zašto ne prevodite ispravno dio Nicejsko-carigradskog vjerovanja koji spominje Katoličku Crkvu. No to je ovdje stvarno izvan teme.
I na kraju čini mi se mudro od tebe što se ne daš povesti u trolanje koje neki modernisti ovdje jako rade i pričaju o svemu i svačemu pa onda cvile kada dođu pod adminove sankcije. Ne treba nam to. Nekakvu korist od razgovora možemo imati samo kada se držimo teme.

Vrh

PostPostano: Uto svi 20, 2025 13:18 

Grčka reč καθολικός (katholikós) znači "opšti", "saborni", "univerzalan".

Reč potiče od:
κατά (kata) – što znači "prema", "po", "u skladu sa"
ὅλος (holos) – što znači "ceo", "potpun", "celokupan"

Dakle, καθολικός bukvalno znači "onaj koji se odnosi na celinu" ili "univerzalan".
S obzirom da Rimski Papa nije saborni, tj. "univerzalni" poglavar svih Hrišćana,
(od početka je bio biskup / vladika / episkop Rima),
onda je i Rimo-katolička crkva, Rimo-katolička a ne katoličanska.

Što se tiče lingvistike, ne znam ko bi mogao biti "jezički" autoritet od svih prihvaćen,
da odluči da li je prevod grčke reči "katholikós" -
katolilčka ili katoličanska.

Vrh

PostPostano: Uto svi 20, 2025 13:29 

Grčka reč καθολικός (katholikós) znači "opšti", "saborni", "univerzalan".

Reč potiče od:
κατά (kata) – što znači "prema", "po", "u skladu sa"
ὅλος (holos) – što znači "ceo", "potpun", "celokupan"

Dakle, καθολικός bukvalno znači "onaj koji se odnosi na celinu" ili "univerzalan".
S obzirom da Rimski Papa nije saborni, tj. "univerzalni" poglavar svih Hrišćana,
(od početka je bio biskup / vladika / episkop Rima),
onda je i Rimo-katolička crkva, Rimo-katolička a ne katoličanska.

Što se tiče lingvistike, ne znam ko bi mogao biti "jezički" autoritet od svih prihvaćen,

Prouči ulogu pape u prvih tisuću godina od zajedničke teološke komisije.

Vrh

PostPostano: Čet svi 22, 2025 06:02 

TomaD je napisao/la:

To je problem srpske crkve koja čak izbjegava koristiti riječ katoličanska pa koriste "saborna" samo da vjernike ne bi informirala kako se u ispovjedi vjere spominje Katolička Crkva, a nikako ne spominje spc.

Vrh

PostPostano: Pet svi 23, 2025 12:14 

U Pravoslavnoj crkvi, patrijarh Aleksandrije, koji je poglavar Aleksandrijske pravoslavne crkve, nosi titulu:
"Papa i patrijarh Aleksandrije i sve Afrike"

Vrh

PostPostano: Pet svi 23, 2025 17:47 

U Pravoslavnoj crkvi, patrijarh Aleksandrije, koji je poglavar Aleksandrijske pravoslavne crkve, nosi titulu:
"Papa i patrijarh Aleksandrije i sve Afrike"

Te bi je do zezancije, ko priča o tom papi.
Koja je uloga pape rimskog bila u prvoj tisući kršćanstva?

Vrh

PostPostano: Čet svi 29, 2025 16:32 

Studenti srpske bogoslovije u Beogradu blokirali fakultet. Ne da se mladim ljudima slušati krivi nauk i služiti Putinovom potrčku. :lol:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata