|
Zašto ljudi otpadaju od vjere i kako ih vratiti?
Da kazem i ja nesto,ali onako obicno ,jer teolozi cu to nadopuniti svojim postovima ,a moje je gledano mojim ocima,svakodnevnicu zivota i vjere danas u obitelji i krugu gdje zivim. Pocnimo od mladih. Obitelj,drustvo ,sredina gdje zive utjece na mlade ljude.Velike su promjene nastale u nacinu zivota ,to jest zivljenja,tako da mislim " prvu" odgovornost snose roditelji ,Crkva i skola,a onda drustvo i najvecu odgovornost on sam. Stari su se vise promjenili vise nego mladi,ali ovdje nije to pitanje,jer oni jos uvjek donekle idu u Crkvu,i vjeruju. U obitelji nema vise " uzornog autoriteta",jer bas zbog tih promjena koje su nastale ,otac i majka rade,dijele zajednicki ili kontra,jedno je odgovorno,a drugo iz bilo kog razloga nije ukljuceno u to,zajednicki rad poslove u kuci ,podizanje djece u istinskoj vjeri, naprosto izostalo je i djeca to obilno koriste,jer s tim imaju prednost za mnoga i laka izgovaranja,pravdanja. Molitva,prestalo se moliti, u crkvu se ide sve slabije ,ne cita se Biblija,ne posjecuje se zajednicki sv.misa. . Vjera,gdedanje je vise u obicajima i tradicije ,nego nauku Crkve,Rijeci Bozjoj.. Roditelji nisu primjer djeci u mnogo cemu ,nemaju vremena ,a mladi to ludo iskoriscavaju kako bi isli u korak sa svojim vrsnjacima ili mozda cak i dalje,kako bi bili kao odrasli.. Jer danas je "in" biti "Cool",a to su odrasli cesto primjer . Mnogi mladi su usamljeni ,nema okupljanja na nekim mjestima ,gdje mogu bez novca da se okupljaju ,da bi se mogao sastati sa prijateljima , drustvom,a tako cesto odmah sebe dovode u iskusenje da posegnu za alkoholnim picem. Ili ostaje sam kuci,i sjedi za internetom i sl.sto daje veliku slobodu i priliku za iskusati ono sto nije podrzano od roditelja,ili sto ne smije,jer im je zabranjeno. Isto tako ,mladici i djevojke. Produzilo se vrijeme "zaruka"..???? Hodanje mladica i djevojke postalo je ,skoro pa jubilejum...hodaju od godinu,dvije pa cak i do dest godina,da bi na kraju dosli do odluke da se vjencaju.. A,isto tako i " hotel mama" je jako postalo prakticno,mama kuha,mama pere,mama odrzava stan,novcano pomaze kada nastane kriza itd.. Na zajednicko zivljenje danasnjih mladih gleda se razlicito.. Roditelji tu dosta labavo gledaju na sve to,cak ih i podrzavaju u tome,cesto zbog skole,studiranja,neimastine,potrebe za olaksavanje placanja stanarine..itd..I tu mladi pocnu zivjeti ," bez zaruka",odgovara tako,jer to je u zdanje godine postalo nesto sto je normalno. Crkva tu nije nista konkretno poduzela da pomogne,pogotove ne na zapadu, a bas tim mladima treba dokazati kako je krcanstvo vazno danas,i da ono nije dosadno,kako ga neki smatraju.Starije generacije samo kritikuju mlade,rijetko se cuje koja pohvala mladima,i da im se da podrzka u necemu.. Od starije generacije ,posebno se jos uvjek istice" mi smo to ovako radili,to nismo smjeli itd" Narod je dozivio u zadnje vrijeme veliku selidbu ,susreo se s drugim narodima i kulturama,raligijama i doslo je do izmjesanog ,sto dovodi da jedan narod gubi svoje korijene i tradiciju.Sklapaju se mjesoviti brakovi ,cesto bez Sakramenta Zenidbe.Brakovi se rastaju ,sklapaju novi,obitelji vise nisu svete.Pech familije sve vise nastaju..
Takodjer sam ja osobno iznenadjena,kako je malo svecenika koji su spremni preko interneta odgovarati ljudima na pitanja ,i potrebe..Vidimo to i po nasim forumima..Pogotovo mi katolici,nama su svecenici na zapadu prezaposleni ,neki zbog manjka svecenika a neki iz razloga ,on ide na posao u Zupu da radi odredjeni broj sati tjedno,nije vise svecenik 24 sata,ima svoje radno vrijeme.A,isto kao ni majka sto nije vise 24 sata,majka..Mozda jos dok je dijete malo,ali cim pocne u vrtic,prestaje ta duznost i briga 24 sata.
Ja osobno vidim gresku u nama starima,roditeljima .Napravili smo stotine propusta,oglusili se na mnoge stvari,i zatvorili oci pred stosta toga. Vratiti kako,mozda imati nadu da cu ta djeca i mladi progledati jednog dana,i dozivjeti obracenje.
_________________ "Čovječe stvoren si na sliku Boga koji je ljubav. S dlanovima da daješ, sa srcem da ljubiš i s dvjema rukama - upravo toliko dugačkima da zagrle drugoga".Vergelt’s Gott
|