Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 13:46

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet lip 09, 2011 11:15 

(Ova tema je nastala podjelom sa teme Prljava kampanja uoči dolaska Svetog Oca u Hrvatsku
Admin)

Ma, problem je što kod nas katolika uvelike nema evangelizacijskog žara po kojem bi se isfinanciralo katoličke apologetsko-evangelizacijske materijale koje bismo mogli dijeliti od Crkve distanciranim katolicima i ostalima odvojenim od Katoličke Crkve. Kao što je blaženi Ivan Mertz pisao, sekte uspijevaju tamo gdje smo mi katolici podbacili.

Vrh

PostPostano: Čet lip 09, 2011 13:15 

Urban je napisao/la:
Ma, problem je što kod nas katolika uvelike nema evangelizacijskog žara po kojem bi se isfinanciralo katoličke apologetsko-evangelizacijske materijale koje bismo mogli dijeliti od Crkve distanciranim katolicima i ostalima odvojenim od Katoličke Crkve. Kao što je blaženi Ivan Mertz pisao, sekte uspijevaju tamo gdje smo mi katolici podbacili.

Najbolji evangelizacijski žar jest dosljedno življenje vjere u svemu - istinama, ali osobito onome što je Isus napomenuo da treba biti znak raspoznavanja - dobrota i ljubav.

Vrh

PostPostano: Čet lip 09, 2011 17:41 

sara je napisao/la:
Urban je napisao/la:

Najbolji evangelizacijski žar jest dosljedno življenje vjere u svemu - istinama, ali osobito onome što je Isus napomenuo da treba biti znak raspoznavanja - dobrota i ljubav.

U pravu si. Svojim životom najbolje pokazujemo i evangeliziramo, ali to ipak ne bi trebalo tu stati. Jednostavno nije dosta i nije izgovor da ne bi išli po ulicama, svijetu, trgovima, morima i poljima i naviještali ljubav Isusa Krista. Imam dojam da to navještanje životom ljudi koriste kao izgovor da se ne bi "sramotili" drugačije. Mnogi su uvjereni kako oni ne bi ni imali što kome reći, a ako pak tako misle, onda njima treba vjeronauk i ponovno uvođenje u vjeru, jer katolik koji ne može dati nikakvo iskustvo i riječ o svojoj vjeri u biti ni nije katolik.
I žalosno je što takvo naviještanje ljudi ismijavaju i povezuju sa jehovcima, protestantima itd. Jedva čekam dan kad će na spomen naviještanja po ulicama ljudi odmah pomišljati na katolike.
Bilo je dosta dobrih članaka o evangelizaciji na katolik.hr, a da nisam ljenčina, tu bi ih i stavio.
Sad se u temi našlo sve i svašta, al neka...

Vrh

PostPostano: Čet lip 09, 2011 17:54 

Slavomir je napisao/la:
sara je napisao/la:
Urban je napisao/la:

U pravu si. Svojim životom najbolje pokazujemo i evangeliziramo, ali to ipak ne bi trebalo tu stati. Jednostavno nije dosta i nije izgovor da ne bi išli po ulicama, svijetu, trgovima, morima i poljima i naviještali ljubav Isusa Krista. Imam dojam da to navještanje životom ljudi koriste kao izgovor da se ne bi "sramotili" drugačije. Mnogi su uvjereni kako oni ne bi ni imali što kome reći, a ako pak tako misle, onda njima treba vjeronauk i ponovno uvođenje u vjeru, jer katolik koji ne može dati nikakvo iskustvo i riječ o svojoj vjeri u biti ni nije katolik.
I žalosno je što takvo naviještanje ljudi ismijavaju i povezuju sa jehovcima, protestantima itd. Jedva čekam dan kad će na spomen naviještanja po ulicama ljudi odmah pomišljati na katolike.
Bilo je dosta dobrih članaka o evangelizaciji na katolik.hr, a da nisam ljenčina, tu bi ih i stavio.
Sad se u temi našlo sve i svašta, al neka...

Ne slažem se. I ne vidim da takvo naviještanje ima smisla. I osobno takvo nešto doživljavam gnjavljenjem, a znam da ljude podosta odbija. Ali osoba koja živi svoju vjeru se i te kako uoči u svakoj sredini i upitnik je svakome. Ta i apostol opominje da smo dužni dati obrazloženje nade koja je u nama svakome tko nas zatraži

Vrh

PostPostano: Čet lip 09, 2011 22:37 

Baš je lijepo što je tema pretvorena u raspravu o svemu drugome osim o Prljavoj kampanji uoči dolaska Svetog Oca u Hrvatsku.
Uostalom, treba otvoriti novu temu
"Prljava kampanja nakon odlaska Svetog Oca iz Hrvatske" jer je ona još prljavija od one uoči...

Vrh

PostPostano: Pet lip 10, 2011 15:23 

Slavomir je napisao/la:
jer katolik koji ne može dati nikakvo iskustvo i riječ o svojoj vjeri u biti ni nije katolik.

Ne želim dodatno u off topic, ali po meni je ovo zaključak cijele rasprave. Istina, sara kaže da je to gnjavljenje ljudi, i većinom zbilja je, ali bez takvog načina naviještanja nemožemo ni mi sami rasti u vjeri, a i malo "gubljenja obraza " uvijek dobro dođe :mrgreen:
Takvo naviještanje itekako ima smisla, prvo zbog nas samih, jer se nakon toga u srcu osjeća takav mir i radost, a onda jer se nekome može spasiti život i to doslovno ako se nalazi u teškoj egzistencijalnoj krizi. Ja neznam koliko ljudi danas doista živi svoju vjeru da je on upitnik svima oko njega, veoma malo, tako malo da ih ja ne vidim ili se krećem u krivim krugovima.
Tu mislim na svoju rodbinu, susjede, prijatelje, kolege na poslu,(svi su tobože katolici i idu više-manje redovno u Crkvu) itd... dakle krećem se u krivim krugovima :roll:
Iznimka su jedino braća iz zajednica i još neki drugi iz različitih pokreta koje poznajem, ali je to tužno da je tako malo takvih od svih silnih "katolika". Zato je potrebno ponovno naviještati po trgovima, ulicama, školama, svuda, nova evangelizacija!

Vrh

PostPostano: Pet lip 10, 2011 15:33 

Molim moderatora da napravi od ofih off topic postova novu temu pa tamo možemo nastavit.
Rado ću tamo dopisat svoj stav.

Vrh

PostPostano: Sub lip 11, 2011 08:33 

sara je napisao/la:
Ne slažem se. I ne vidim da takvo naviještanje ima smisla. I osobno takvo nešto doživljavam gnjavljenjem, a znam da ljude podosta odbija. Ali osoba koja živi svoju vjeru se i te kako uoči u svakoj sredini i upitnik je svakome. Ta i apostol opominje da smo dužni dati obrazloženje nade koja je u nama svakome tko nas zatraži

Sva sreća da apostoli nisu preferirali takvo naviještanje po vani i "dosađivanje", nego su nakon Duhova isključivo nastavili lijepo živjeti i na poslu, u obiteljima itd. pa tako privukli ljude Kristu.
Ne mora biti dosađivanje. Moguće je pristojno pristupiti nekome, pardonirati, zamoliti za par minuta njegova dragocijenog vremena i lijepo i jezgrovito reći što se ima.
Osobno sam i uvjerenja da takvo što, čak i ako ne takne one kojima riječ nosiš, koristi tebi kao vjerniku.

Vrh

PostPostano: Sub lip 11, 2011 20:54 

Slavomir je napisao/la:
sara je napisao/la:

Sva sreća da apostoli nisu preferirali takvo naviještanje po vani i "dosađivanje", nego su nakon Duhova isključivo nastavili lijepo živjeti i na poslu, u obiteljima itd. pa tako privukli ljude Kristu.
Ne mora biti dosađivanje. Moguće je pristojno pristupiti nekome, pardonirati, zamoliti za par minuta njegova dragocijenog vremena i lijepo i jezgrovito reći što se ima.
Osobno sam i uvjerenja da takvo što, čak i ako ne takne one kojima riječ nosiš, koristi tebi kao vjerniku.

Svako vrijeme i svako mjesto ima svoje načine. U vremenima gdje se o vjeri raspravljalo na trgovima, naviještalo se drugačije nego u vremenima i prostorima gdje je kršćanstvo sastavnica života i kuture. Nadam se da je to jasno.

Vrh

PostPostano: Ned lip 12, 2011 08:09 

+!
1 Pt 4,15
Tek neka nitko od vas ne trpi kao ubojica, ili kradljivac, ili zločinac, ili makar i kao nametljivac;

Toliko je prigoda za svjedočenjem Evanđelja, tj. biti svjedok tog Evanđelja.
Dapače, čak i onaj, koji živi sam u nekom mjestu može svjedočiti Evanđelje,
a kamo li onaj, koji je svakodnevno okružen mnogim dušama.

- No, ako kao 'katolik' živim poput pogana, kako onda mogu biti svjedok Evanđelja?

Dan bez osmijeha i čuđenja je bezlično siromašan dan.

Vrh

PostPostano: Ned lip 12, 2011 12:17 

...U vezi toga podsjećam i što je Papa napisao u apostolskom pismu „Svugdje i uvijek“

"Da bi se mogla, na plodan način, propovijedati riječ Evanđelja potrebno je imati duboko iskustvo Boga.
Biti kršćanin nije rezultat etičkog izbora ili uzvišene ideje, nego susret s događajem, osobom, koja daje našem životu novi obzor i odlučujući smjer.
Tako na početku svake evangelizacije ne stoji nikakav projekt ljudske ekspanzije (ljudskog širenja), nego želja da podijelimo dragocjeni dar kojega nam je Bog htio dati dajući nam svoj život."

Isto tako u pismu su opisane različite situacije današnjeg otpada od vjere (nije teško zaključiti u kojoj smo mi), zatim nekoliko prijedloga kako se pripremiti i na koji način započeti naviještati Evanđelje….

Vrh

PostPostano: Ned lip 12, 2011 15:05 

utopija je napisao/la:
+!
1 Pt 4,15
Tek neka nitko od vas ne trpi kao ubojica, ili kradljivac, ili zločinac, ili makar i kao nametljivac;

Ako bi se na to obazirali velika većina vjernika i nevjernika ocijenit će baš neprestano citiranje sv. Pisma nametljivim.
S druge strane ovakvo trganje rečenice iz zaokružene cjeline može stvarno dovesti do krivog zaključka, u ovom slučaju što sv. Petar kaže. Cjelovito uzevši taj dio iz njegove poslanice

1 Pt 4,14-16
Pogrđuju li vas zbog imena Kristova, blago vama, jer Duh Slave, Duh Božji u vama počiva. Tek neka nitko od vas ne trpi kao ubojica, ili kradljivac, ili zločinac, ili makar i kao nametljivac; ako li kao kršćanin, neka se ne stidi, nego slavi Boga zbog tog imena.

jasno se vidi kako će biti onima koji evangeliziraju. Prvo će ih napadati i oni od kojih se to ni u kom slučaju ne bi trebalo očekivati. to je i danas vidljivo kad se neki svojski trude da diskreditiraju braću u vjeri koja nešto konkretno rade pa su za tu svrhu otvorili i posebne web stranice na kojima plasiraju svoj otrov. No evangelizaciju ne može čovjek svojom snagom vršiti već to čini Duh Slave u njemu, čovjek je samo sredstvo kojim se Bog služi i ne bi si tu trebao pripisivati neke velike mogućnosti i zasluge.
Još bi skrenuo pažnju na jednu bitnu stvar! Mi smo svi pozvani na pošten život koji ljudi moraju vidjeti u svojoj okolini ali to nije evangelizacija. Ona ima svoju formu i ne treba ju miješati s nečim što ona nije.

Vrh

PostPostano: Ned lip 12, 2011 15:27 

Barnaba je napisao/la:
jasno se vidi kako će biti onima koji evangeliziraju. Prvo će ih napadati i oni od kojih se to ni u kom slučaju ne bi trebalo očekivati. to je i danas vidljivo kad se neki svojski trude da diskreditiraju braću u vjeri koja nešto konkretno rade pa su za tu svrhu otvorili i posebne web stranice na kojima plasiraju svoj otrov.

pozdrav uredništvu pax tibi :mrgreen:
Barnaba, post ti je pun pogodak.

Vrh

PostPostano: Ned lip 12, 2011 19:26 

+!
Barnaba je napisao/la:
Mi smo svi pozvani na pošten život koji ljudi moraju vidjeti u svojoj okolini ali to nije evangelizacija. Ona ima svoju formu i ne treba ju miješati s nečim što ona nije.

Ljubljeni brate!
Ako znaš za formu (ili forme) evangelizacije, molio bih te, da je napišeš ovdje na forum.

- Kako možemo naviještati Evanđelje?
- Tko sve može naviještati Evanđelje?
- Može li časna sestra u zatvorenom samostanu naviještati Evanđelje?

Dan bez osmijeha i čuđenja je bezlično siromašan dan.

Vrh

PostPostano: Ned lip 12, 2011 21:39 

utopija je napisao/la:
- Kako možemo naviještati Evanđelje?

Majka Crkva u svojoj baštini ne uključuje potrebu razvijanja jedinstvene i identične formule za sve okolnosti ali nudi mnoštvo odobrenih načina za evangelizaciju. Već smo na forumu dosta toga dotakli pa preporučam pročitati teme
viewtopic.php?f=3&t=1041
viewtopic.php?f=15&t=950
viewtopic.php?f=3&t=731
viewtopic.php?f=3&t=547

utopija je napisao/la:
- Tko sve može naviještati Evanđelje?

Svugdje i uvijek Crkva ima obvezu naviještati evanđelje Isusa Krista. Svi koji čine Crkvu prema svom staležu i pozivu su dužni djelovati evangelizatorski.

utopija je napisao/la:
- Može li časna sestra u zatvorenom samostanu naviještati Evanđelje?

Postoji mogućnost navještanja Evanđelja preko interneta pa bi se tim načinom mogla koristiti i časna sestra u zatvorenom samostanu.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata