Po mišljenju mnogih vjernika Papa govori NEKE, a ja mislim i previše stvari koje nisu u skladu s našom vjerom a pogotovu su štetne za katolike i njihov odnos prema drugim vjerama i narodima koji su često agresivni provoditelji svojih, najčešće islamističkih uvjerenja. Ja sad razmišljam zašto ipak biskupi i kardinali ili bar njihov pretežiti dio ne čine ništa da to izmjene, bilo da djeluju na njega da se korigira ili ga jednostavno ne smjene. Koliko se sjećam takve su se stvari, doduše, rijetko dešavale u novijoj povijesti Crkve ali ipak mi nije jasno što je od ovog istina:
1. oni, kardinali i biskupi, ne vide tu nikakvo skretanje i većina, čak suprotno, shvaća njegova stajališta kao dobrodošlu korekciju dosadašnjih tvrdokornih i donekle zaostalih stajališta crkvenog nauka, (primijetih da mnogi svećenici, da li kao ulizice ili iz neshvaćanja, ne znam; govore o njegovim istupima kao da bi tek to što on govori bilo pravo tumačenje Božje riječi kao da smo je do sad samo djelomice ili pogrešno shvaćali)
2. smatraju da on baš nije sasvim na pravoj crti ali će svojim populističkim metodama uspjeti zadržati vjernički puk koji se osipa, mada ja smatram da je baš obrnuto: oni koji su labilni, kad vide neslogu i razdor u Crkvi, još se više udaljuju,
3. svojim korektivističkim istupima Papa ipak čini više dobra nego zla Crkvi pa mu treba progledati kroz prste,
4. puštaju da prema, za ove potrebe parafraziranim, Gospodinovim riječima on raste kao kukolj s ostalim žitom a Bog će na kraju odijeliti žito od kukolja
5. oni jednostavno nemaju ni ovlasti ni organizacijskih sposobnosti da bilo što izmjene a da tome nije tako vidimo iz smjene dobrog pape Benedikta XVI mada je ona, kao što znamo, prikazana kao njegovo odreknuće zbog bolesti što je neuvjerljivo jer je prethodni papa bio daleko bolesniji i izdržao do kraja,
6. mnogi od njih a takvi su obično i jače, dominantnije osobe "love u mutnom" jer u sveopćem rasulu koje u tu svrhu i sami potiču vide priliku za provođenje svojih opakih dijela korupcije i seksualne nastranosti a oni drugi "slabiji" im puštaju na volju radi mira i jedinstva u Crkvi.
Ili je možda istina nešto sasvim drugo od ovog što sam navela ili sve pomalo

A možda problema uopće nema nego mi koji o njima govorimo smo sasvim u krivu. Ali mi onda nije jasno otkud nam sve to i u tolikoj mjeri jer koliko znam s drugim papama do sad, bar u novijoj povijesti to nije bio slučaj

A možda je za sve kriv Internet ?