Je li ljubiti jedni druge zapovjed ili kako si napisala nije?
Isus nije rekao da se čuvaju zapovjedi morala i etike ili sva pravila, norme, politički državni zakoni, već samo njegove zapovjedi da se ostane u njegovoj ljubavi:
Mt 22, 34-40
A kad su farizeji čuli kako ušutka saduceje, okupiše se,
a jedan od njih, zakonoznanac, da ga iskuša, upita:
"Učitelju, koja ja zapovijed najveća u Zakonu?"
A on mu reče: "Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim.
To je najveća i prva zapovijed.
Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga.
O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci."
Zgodno da nije tu iznio pridržavanje morala, časti, etike, ugleda, fair-play-a, bontona... mada bi mi često to htjeli da je rekao. Žao mi je!
Ljubiti jedne druge je zapovijed na koju nas Isus poziva da je držimo u odnosima/molitvama.
Drugi pozivaju na druge zapovjedi.
Na koje se odazovemo - tako nam je!
Sve po vjeri!
I da i ne! Isus je rekao da
nije došao ukinuti Zakon i Proroke, znači 10 Božjih zapovijedi su nešto što smo naslijedili od Židova i to su te iste zapovijedi koje nas Isus poziva obdržavati ( = jer tko čini grijeh, rob je grijeha,
ljubavi nema u njemu, kako reče apostol Ivan).
Neke židovske zakone i propise (kao npr. obrezanje) su već apostoli ukinuli za novoobraćene pogane (kako ovih dana slušamo u čitanjima svagdanjih misa). Znači, oni su već dobro znali u koje Zakone i zapovijedi se ne može i ne smije dirati, a što se smije izmijeniti jer je to
predaja Vaših otaca, a
tako ne bijaše u početku, kako je rekao Isus.
Uz čuvanje svih 10 zapovijedi Isus je "privezao" svoju ljubav.
Političke državne zakone, također je Isus rekao, potrebno je držati i
dati caru carevo, a Bogu Božje.
I to sve - osim onih koji se kose sa savješću, moralom koji izlazi iz 10 zapovijedi i koji su nepravedni.
Znači kad bi država i dopuštala pobačaje i čedomorstvo, mi na to ne bismo smjeli pristajati zbog 10 zapovijedi.
Zaštititi život u majčinoj utrobi - 5. je Božja zapovijed "ne ubij"...
(Naravno, ti to sve znaš, pišem radi drugih...)