Barnaba je napisao/la:
Opravdano mislim da smisao ovakvih rasprava oko načina pričešćivanja nije podizanje dostojanstva primanja pričesti već micanje žarišta sa bitnog a to je stanje milosti duše koja prima pričest. Izgleda da više nije važno jesam li se iskreno ispovjedio, da li sam u međuvremenu teško griješio i jesam li se iskreno pokajao za lake grijehe, već je samo bitno primiti pričest klečeći i „na usta“ i to sve da bi drugi vidjeli kako sam pobožan.
Koliko ja vidim, još nitko nije doveo u pitanje da li pričesti treba pristupiti sa stanjem milosti i sa vjerom u stvarnu prisutnost, ili ne. Budući da inače 90% vremena provodim u razgovorima sa protestantima, onda im to stalno naglašavam (a pričet na ruke ili jezik nikad niti ne spominjem), no nisam znao da je i ovdje potrebno o tome pričati. No dobro, ako jeste onda ću i o tome govoriti.
Evo:
Nije dobro ići na pričest a bez da je čovjek očistio svoju dušu od ljage grijeha. Još u vremenu prije nego je euharistija ustanovljena, za vrijeme dok su Židovi blagovali Pashalno žrtveno janje, dio njihova obreda je bilo temeljito čišćenje kuće i tada su bili obvezni sve pretresti kako bi se očistilo i od zadnjeg zrna kvasca koje bi se moglo naći u kući. Taj obred kod njih i danas prethodi Pashalnoj večeri.
Mi, poučeni od Krista i apostola, znamo što to uistinu znači. Znamo i što predstavlja kuća, a znamo i što predstavlja kvasac.
Kuća je naša duša. To vidimo iz npr.
Lk 11,22-26Kvasac je ono što onečišćuje dušu. To vidimo u npr:
Lk 16,6-12; ili
1 Kor 5,7Vać je za starog Izraela kazna za nepridržavanje tog obrednog čišćenja kvasca iz kuće, bila izgon iz zajednice
(Iz 12,15). Pravi razlog za to nam je otkrio Isus, a posebno i sv. Pavao kad je rekao:
"Stoga, tko god jede kruh ili pije čašu Gospodnju nedostojno, bit će krivac tijela i krvi Gospodnje. Neka se dakle svatko ispita pa tada od kruha jede i iz čaše pije." (1 Kor 11,27-28)Dakle, tu vidimo da je prije pristupanja pravoj Pashi koja je euharistija, potrebno očistiti naše kuće od kvasca, tj. duše od svake ljage. u suprotnom, čovjek biva krivac Krvi i tijela Gospodnjeg. No, za razliku od Pashalne večere, od nas se traži još nešto... da u kruhu i vinu uistinu prepoznamo Tijelo i Krv Kristovu. Dakle, ako čovjek primi euharistiju a da prethodno nije očistio svoju dušu od svakog kvasca tj. grijeha, ili primi kruh a bez vjere da je on Tijelo, tom će se dogoditi isto ono što i starim Izraelcima... bit će odstranjen iz naroda Božjeg.
Dakle, ono što nam je ranije otkriveno u slici, sad nam je potvrđeno direktnim riječima a sve to kako ne bi ponavljali stare greške, odnosno kako bi mogli učiti na tuđim greškama.
Evo, sad kad smo to sredili, sad se možemo vratiti na ono o čemu smo zapravo govorili.
Ja sam do prije par godina također primao pričest na ruke. nije bilo nikakvog posebnog razloga za tim, nego je takav običaj u crkvi pa sam mu se ja jednostavno prilagodio. Nakon što mi je skrenuta pažnja na to što Crkva majčinski savjetuje i preporučuje, nije mi trebalo dva puta ponoviti prije nego sam počeo primati pričest na usta. Jednostavno, smatrao sam razumnim poslušati savjet Crkve.
Tko taj savjet ne želi poslušati, ne mora. Odnosno, ne mora tamo gdje biskup dopušta pričest na ruke, dok tamo gdje ne dopušta, tamo mora poslušati naredbu (tj. zabranu).
Stvar je u slijedećem: ozbiljno smo upozoreni kakve posljedice
mogu biti od uzimanja euharistije na ruke. Gubitak poštovanja spram euharistije, profanizacija sakramenta i kvarenje prave vjere. To ne mora biti, ali može biti.
S druge strane, takve posljedice
ne mogu biti od primanja euharistije na usta. Odnosno, ne kaže se da ni u tom slučaju ne može biti svega i svačega, no razlog tome nije primanje na usta nego nešto drugo.
Budući da se ne raadi o krumpirima, nego o vječosti ljudskih duša, ja ne vidim zašto bi netko inzistirao na nečemu u čemu postoji opasnost od propasti. Jer, niti gubiak poštovanja spram euharistije, niti profanizacija sakramenta, a niti gubitak prave vjere, sigurno ne pospješuje naša nastojanja za spasenjem. Istina, te posljedice ne moraju biti, ali samim tim što mogu biti (a često i jesu) mislim da je i mudro i razumno prihvatiti ono što Crkva preporuča. A posebno ne vidim kao mudro rješenje javno zastupati i proklamirati stav koji je suprotan savjetu i praksi Crkve, savjetu koji nije tu od juče ili preključe. Ponavljam, u pitanju su ljudski životi, čak i vjera čitavih zajednica.