Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 06:57

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 50 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autor Poruka
PostPostano: Pon stu 03, 2008 18:45 

angelus je napisao/la:
Kada bih kojim slučajem bio 100% uvjeren da je kontinuitet vjerovanja u Katoličkoj Crkvi kako je BDM-a bila i ostala uvijek djevica, netočan; iz poniznosti i ljubavi prema toj Crkvi podržavao bih i dalje njezino učenje i pobožnost prema Djevici Mariji.

Naprosto ne mogu vjerovat kako kršćanin može ovako nešto predložiti, o kojoj god se temi radilo. Kršćanima bi istina trebala biti iznad svega.

No ovo je zaista prešlo u raspravu koja neće završiti nikakvim zaključkom. Zato bih ja dopuno pitanje i molio pametne i učene ljude da ako znaju odgovore na njega.

Kako smo ovdje već puno puta čuli, a i u Jeruzalemskoj Bibliji pročitalo, što Mt 1:25 ne znači, ja bih pitao što znači? Koja je poruka tog retka za nas i za našu vjeru, i zašto je baš tako to Matej napisao? Posebno, zašto je naglasio "dok ne rodi sina"? Ukratko, molim tumačenje tog retka.

"Potrebni su nam ljudi čiji će intelekt biti prosvijetljen Božjim svjetlom i kojima će Bog otvoriti srce kako bi njihov intelekt mogao progovoriti intelektima drugih ljudi, a njihovo srce moglo otvarati srca drugih." Benedikt XVI.

Vrh

PostPostano: Pon stu 03, 2008 19:35 
Administrator

Živac je napisao/la:
Glede mog fundamentalnog neznantvenog tumačenja dotičnog retka oslanjajući se samo na vlastiti jezik, pogledaj pp. Bilo je pristojno da si mi odgovorio i na to, prije javnog vrijeđanja ovdje.

Odgovorio sam ti na poruku još prije, provjeri jel ti sandučić pun. Nisam tebe mislio vrijeđati, nego sam naglasio razliku između fundamentalističkog i katoličkog pristupa tumačenju Biblije.

Živac je napisao/la:
Dakle, smisao ove rečenice je negirati učenje da je porodom njeno djevičanstvo okaljano. I ništa više se iz nje ne može izvesti.

Jasno piše da se radi o trajnom djevičanstvu i zato sam to naglasio. (i u KKC 449 i u 510)

Živac je napisao/la:
Ova rečenica zapravo određuje pojam djevičanstvo, tj. kaže da se pod tim pojmom ne misli na čisto medicinski pojam djevičanstva, koje svakako mora biti okaljano porodom iz fizičkih razloga.

Opet sam naglasio da se radi o stvarnom djevičanstvu. Ono nije uvjetovano medicinskim dokazima (uostalom Marija je začela bez sjemena što je isto medicinski nemoguće), a djevičanstvo označava da nije imala spolnih odnosa.

Predlažem da ako treba, raspravu nastavimo preko pp, jer ovako je drugima zamorno.
EDIT: Sad sam vidio da je meni je bio pun sandučić, pa mi poruke valjda zato nisu poslane.

Vrh

PostPostano: Pon stu 03, 2008 20:21 

Citat:
Citat:
Živac je napisao/la:
Naprosto ne mogu vjerovat kako kršćanin može ovako nešto predložiti, o kojoj god se temi radilo. Kršćanima bi istina trebala biti iznad svega

:wink: Tim gore po tebe, jer ti predstoji još dug put do spoznaje koja vodi vječnoj Istini.

Vrh

PostPostano: Pet sij 18, 2013 15:49 

Isusova braća/ Marija vazda Djevica

Evo, naiđoh na ovo, pa bih samo želio prokomentirati.

1. ) Da je Marija osim Isusa imala još djece, onda Crkva ne bi učila da je Marija vazda Djevica. Uostalom, ako je netko bio Marijin potomak, bio bi jako ponosan i ne bi skrivao te bi time već u početku proturiječio nauku Crkve o Marijinom Djevičanstvu.

Marijino Djevičanstvo proističe iz njena Bezgrešnog začeća, ne iz tjelesnog stanja. Kada bi tjelesno stanje bilo nešto Isusu relevantno, ne bi između 12 učenika odabrao Petra za prvog među jednakima. Kao što znamo Petar je imao punicu - bio je oženjen. Isus je mogao u tom slučaju odabrati "podesnijeg" učenika. Predaja kaže da ih je većina bila neoženjenih, no Isusu je na kraju bilo važno samo koliko ga Petar ljubi, a ne jel' imao seksualne odnose sa svojom ženom!

Time je Isus svojim djelom, postupkom, rekao nešto što današnja Crkva ne želi čuti, pa se postavlja razumno pitanje kako je prvi pastir u vrijeme progona, u ono teško vrijeme mogao biti čovjek koji ima ženu, a danas kada svećenici primaju redovitu plaću i imaju zaista normalne uvjete za život - oženjen čovjek ne može biti ni svećenik??

Marija je mogla i imala seksualne odnose sa Josipom i oni kao takvi - bračni- nisu i ne mogu biti ništa što bi ju okaljalo, učinilo manje Djevicom - pošto je brak sakramenat po učenju same KC. Molim vas da prestanete brkati fizičko djevičanstvo s duševnim Djevičanstvom - jer to ni izbliza nije isto. Dakle, Marija jest bila vazda Djevica. Seksualni odnosi ju nisu okaljali, zašto i bi??

"Argument" da bi se netko od potomaka pobunio na Prvom carigradskom saboru 381. godine zvuči pomalo smiješno. Uzmimo da je tada životni vijek čovjeka u najboljem slučaju bio 40-50ak godina. To po priprostoj računici ispada oko 15-20 generacija. Tko je u ono vrijeme pamtio i mogao znati svoje rodoslovlje 20 generacija unazad!? Pa čak se ni Isusova rodoslovlja u Evanđeljima ne poklapaju.

2. ) Da je Marija imala još djece osim Isusa, kako bi se onda Isus pojavio među ljudima u to vrijeme? On bi bio prvorođeni od mnogo djece, ništa posebno. Ljudi ne bi vjerovali u Njegovo začeće po Duhu Svetom i normalno je da bi ljudi pretpostavili da je Josip ne samo hranitelj nego i Njegov pravi otac.

Upravo TAKO! Ovaj citat će sve reći:

Naučavaše ih u njihovoj sinagogi te zapanjeni govorahu: "Odakle ovomu ta mudrost i te čudesne sile? Nije li ovo drvodjeljin sin? Nije li mu majka Marija, a braća Jakov, i Josip, i Šimun, i Juda? I sestre mu nisu li sve među nama? Odakle mu sve to?" I sablažnjavahu se o njega.A Isus im reče: "Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i u svom domu." I ne učini ondje mnogo čudesa zbog njihove nevjere.

Obratite pažnju da je Josip uzeo Mariju uzeo pod svoj krov u isto vrijeme kad je Isus bio začet. Tako se proroštvo o Mesijinoj Majci koja je Djevica ( Mt 1:22-23 ) ne bi ispunilo u Mariji i Isus ne bi bio očekivani Mesija rođen od Djevice.

Sve ovo stoji. Marija je nadnaravno, Božanskim misterijem začela Isusa. Začela ga je kao djevica fizički, ali je već bila i ostala Djevica po duši. Do te točke se ova dva pojma podudaraju.

Sugerirati da žena gubljenjem himena, odnosno defloracijom, biva okaljana je teška sablazan i u potpunosti je u suprotnosti s prvim blagoslovom Boga Oca upućenom čovjeku i to prije PRIJE grijeha Eve i Adama, što znači da seksualan odnos u braku spada u domenu bezgrešnosti. Po knjizi Postanka je jasno da je Bog potaknuo čovjeka da se u Njegovoj prisutnosti plodi i množi, što dakle u potpunosti sa seksualnog čina skida bilo kakav krimen grijeha i grešnosti.

" Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. I blagoslovi ih Bog i reče im: "Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite!". Tek ulaskom grijeha na svijet čovjek "shvaća" da je gol i počinje se sramiti: "A bijahu oboje goli - čovjek i njegova žena - ali ne osjećahu stida." Dakle, jasno je od kuda potiče prezir i sram prema čovjekovoj seksualnosti - potiče od grijeha: Jahve, Bog, zovne čovjeka: "Gdje si?" - reče mu. On odgovori: "Čuo sam tvoj korak po vrtu; pobojah se jer sam go, pa se sakrih." Nato mu reče: "Tko ti kaza da si go? Ti si, dakle, jeo sa stabla s kojega sam ti zabranio jesti?" Seksualni odnosi nisu pojam nikakvog grijeha nego dapače - izvrsnosti i poslušnosti Bogu. Nije seksualnost grešna pa da bi Djevicu mogla okaljati! Ljude okaljava nešto sasvim drugo..

Dokaz da je Isus bio jedino dijete:
„Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: "Ženo! Evo ti sina!" Zatim reče učeniku: "Evo ti majke!" ( Ivan 19, 26-27 ).

Da je Isus imao braće i sestara, onda ne bi bilo potrebe da svoju Majku ostavlju učeniku Ivanu da brine o Njoj. Zapravo, to bi bila velika uvreda njegovoj braći. A kad pretpostavimo da Isus nije imao braće, onda itekako ima smisla što je svoju Majku povjerio Ivanu. "

Ovo je vrlo nategnuta konstrukcija. Dapače nije čak ni u skladu s onim što je Isus govorio. Isus je očito i u svom domu imao problema: "Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i u svom domu."

Isus dakle, JASNO govori da nije bio prihvaćen ne samo u svom zavičaju nego i u svojem DOMU. Iz toga možemo zaključiti da su se Isusa čak i braća odrekla kada je prigustilo. Zvuči čudno, ali razmislite vi koji imate braću...jel moguće takvo što? Za vrijeme križnog puta vjerna je ostala jedino Majka i iz tog razloga ju on daje svojem učeniku, baš na sramotu svojoj braći po ovom ključu:

Dok on još govoraše mnoštvu, eto majke i braće njegove. Stajahu vani tražeći da s njime govore. Reče mu netko: "Evo majke tvoje i braće tvoje, vani stoje i traže da s tobom govore." Tomu koji mu to javi on odgovori: "Tko je majka moja, tko li braća moja?" I pruži ruku prema učenicima: "Evo, reče, majke moje i braće moje! Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka."

Ovaj pasus govori dvije važne stvari.
Marija se OPET pojavljuje i navodi u društvu sa Njegovom braćom (i ovaj puta je totalno nelogično da bi se Majka pojavljivala u društvu Njegovih bratića i sestrični, u krajnjem slučaju bilo bi logično da se onda navodi još i Marijina sestra). Drugo - potvrđuje da je Isus na određen način osjećao određenu hladnoću prema svojoj braći, pa i Majci u nekim trenucima! (sjetimo se i Isusova ostanka u Hramu) Oni (majka i braća) žele s njim govoriti, a on ih ne zove srdačno u prostoriju (znamo pak da je itekako cijenio srdačnost po izvještaju o raskajanoj grešnici koja mu je u suzama noge otirala), nego se na određen način pomalo hladno distancira od njih u tom trenutku:

Tomu koji mu to javi on odgovori: "Tko je majka moja, tko li braća moja?"
"Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka."

Dakle, ne kaže: dođite moji voljeni, obitelji moja, sjednite do mene, pa onda objašnjava kako će oni koji budu slušali i vršili volju Oca Njemu značiti jednako kao Majka i braća mu. Ne, On Majku i braću ostavlja za to vrijeme vani... i obraća se mnoštvu dok ovi čekaju..

Da je Marija namjeravala imati uobičajeni brak, uključujući i bračne odnose, onda bi sigurno na riječi anđela Gabrijela reagirala riječima: „Predivno! Josip i ja ćemo biti Mesijini roditelji. No umjesto takve reakcije, ona je rekla.

„Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?" ( Luka 1, 34 )

Netočno. Marija se jednostavno čudi kako će roditi kada još (do tada) nije imala seksualne odnose s muškarcem? Brine ju način. Da su namjeravali imati odnose govori ovaj citat: "Njegova majka Marija, zaručena s Josipom, prije nego se sastadoše, nađe se trudna po Duhu Svetom." Ili da pojasnim: Prije nego su spavali, ona je ostala trudna. Ovaj citat jasno govori da je namjera da spavaju, imaju seksualne odnose, itekako postojala!

Dakle, da je bilo namjere bračnih odnosa, onda ove riječi ne bi imale smisla. Postavljajući to pitanje Marija podsjeća Božjeg glasnika da i braku želi živjeti Djevičanstvo.

Kako to pitanje ne bi imalo smisla kad će eto ostati trudna, a nije još spavala ni sa kim? Pa koja žena to ne bi pitala?? I onda joj anđeo objašnjava posebnost tog začeća: "Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti." Implikacija da tim pitanjem govori o nekom budućem fizičkom djevičanstvu je besmislica.

Dakle, da još jednom podvučem crtu: Josip i Marija su se najnormalnije zaručili i namjeravali imati odnose. Prije nego se to desilo -dakle Bog ih je preduhitrio- Marija ostaje trudna po Duhu Svetom. Rađa Sina Božjeg i Josip, naravno čeka dok se On nije rodio: "Kad se Josip probudi oda sna, učini kako mu naredi anđeo Gospodnji: uze k sebi svoju ženu.I ne upozna je dok ne rodi sina."Nakon toga, ona je imala seksualne odnose - i imala ostalu djecu. I u tome nema nikakve okaljanosti niti umanjivanja Njene osobe, niti Njena Djevičanstva.

Nadalje, obratite pažnju da je Josip namjeravao imati bračne odnose, zašto je čekao poslije Isusovog rođenja? Nije bilo ništa što bi ga spriječilo. To nam ukazuje da Josip otpočetka nije imao namjeru imati ikad bračne odnose.

Pa Evanđelje JASNO govori da je Josip učinio kako mu je anđeo NAREDIO dvije stvari: Da ju uzme k sebi i ne spava s njom dok se Isus ne rodi! Ponavljam :"Kad se Josip probudi oda sna, učini kako mu naredi anđeo Gospodnji: uze k sebi svoju ženu.I ne upozna je dok ne rodi sina." Spriječila ga je Marijina nenadana trudnoća radi koje je želio napustiti ju. Htjeli su i namjeravali imati odnose, već sam to prije objasnio, ali nisu jer su bili samo zaručeni i u ono vrijeme zaruke nisu dozvoljavale odnose.

Ništa u Evanđelju, na vašu žalost, gospodine autore čije sam misli citirao ne potkrepljuje vaše teze. Objektivno sve što ste napisali je samo natezanje pojmova neobjašnjivim riječnikom i nelogičnim konstrukcijama - i u stvari neprihvaćanje Istine jasno napisane.

Nadalje - za one koji vjeruju - što mislite zašto se svih šestero vidjelica/vidioca iz Međugorja oženilo i ima obitelj?? Razmislite i zaključite sami... :)

Vrh

PostPostano: Sub svi 05, 2018 16:16 

Dokazi da je Marija bila vječna djevica isključivo na temelju Biblije:

MATEJ 13:55 - ''Ne zove li se njegova majka Marija i braća njegova Jakov, Josip, Šimun i Juda?
Provijerimo podrietlo njegove ''braće''.

JAKOV - u evanđeljima se spominju samo dva Jakova
(MATEJ 17:1) Jakov koji ima brata Ivana
(MARKO 1:19 I 3:16) Jakov i Ivan sinovi su Zebedejevi, znači Josip im nije otac nisu Isusova braća u tom smislu
(MATEJ 27: 56, MARKO 3:18, DJELA APOSTOLSKA 1:13) Jakov koji ima brata Josipa i majku Mariju, ali oca Alfeja a ne Josipa, dakle radi se o nekoj drugoj Mariji

U IVANU 19:25 kod Isusa dok umire nalaze se:MARIJA (majka Isusova), SESTRA MARIJINA (sestra majke Isusove), MARIJA KLOFINA ŽENA, MARIJA MAGDALENA
U MATEJU 27:56 u istoj situaciji nabrajaju se ove žene: MARIJA MAGDALENA, MARIJA(majka Jakova i Josipa, a oni su sinovi Alfeja kao što smo vidjeli) i MARIJA (majka sinova Zebedejevih)
U MARKU 15:40 SPOMINJE SE MARIJA(majka Jakova i Josipa, Alfejeva) uz MARIJU MAGDALENU

Znači za vrijeme Isusove smrti tamo su bile prisutne: MARIJA MAJKA ISUSOVA, MARIJA MAGDALENA, MARIJA KLOFINA ŽENA, MARIJA ALFEJEVA I MARIJA ZEBEDEJEVA. Iz IVANA 19:25 vidimo da MARIJA KLOFINA i MARIJA SESTRA ISUSOVE MAJKE nisu ista osoba jer se navode jedna do druhe. Iz MARKA 15:40 MARIJA ALFEJEVA se spominje s MARIJOM MAGDALENOM. UZ MARIJU MAGDALENU STALNO JE I MARIJA MAJKA JAKOVA I JOSIPA, vjerojatno je to ista MARIJA(sestra MARIJE majke Isusa)

S OBZIROM DA SU TO RAZLIČITI OPISI SITUACIJA MOŽEMO ZAKLJUČITI DA JE MARIJA(majka Jakova i Josipa) VJEROJATNO I SESTRA MAJKE ISUSOVE, SAMO JE EVANĐELISTI DRUKČIJE IMENUJU. STOGA, ONI VRLO VJEROJATNO JESU NJEGOVI ROĐACI ALI NE I BRAĆA.

U vrijeme židova često se rođake naziva braćom npr:
2. LJETOPISA 22:1 - Kada je Ahazija počeo kraljevati, sva njegova starija braća su bila ubijena
2. KRALJEVIMA 10:13,14 - Ako pročitamo i poglavlje prije vidimo da je Ahazijina vlast već trajala, znaći braća su mu bila ubijene, međutim ovdje se četerdeset i dvoje ljudi predstavlja kao njegova BRAĆA. Teško je vjerovati da je imao 42 mlađa brata, vjerojatno su to bili njegovi riđaci

2. LJETOPISA 23:21,22 - Eleazar i Kiš dva su brata, jedan je imao sinove a drugi kćeri. ''Sinovi Kiševi, braća njihova uzeli su ih za žene'' međutim nisu im bili braća, već bratići.

TAKOĐER IZ MARKA 3:16-35 VIDIMO KAKO SE PRIČA RAZVIJA. U retku 21 ROĐACI ISUSOVI dolaze po njega, međutim iz retka prije vidimo da kada su oni došli po njega Isus je već sjedio u kući a oko njega se skupilo puno naroda, a tek tada dolaze ti rođaci. U retku 31 kaže: ''BRAĆA TVOJA TRAŽE TE'', to su mu dovikivali ljudi a ''braća'' su stajala vani, iz konteksta se vidi da su to zapravo ti rođaci koji su došli po njega.

Baš kao što danas kažemo ''bratić'', netko tko ne pozna naš jezik rekao bi da je to naš maleni brat (bratić-umanjenica od brat), ali nije već mi samo koristimo tu riječ za sinove naših ujaka, stričeva, teta...

ŠIMUN - bio je samo jedan Šimun, Petar, Kefa
MARKO 3:16 - Šimun je Petar
IVAN 1:42 - Šimun je sin Ivanov a ne Josipov, dakle nije Isusov brat

JUDA - dvojca Juda se spominju u evanđeljima, JUDA ISKARIOT koji nije bio Isusov brat i JUDA TADEJ
DJELA APOSTOLSKA 1:13 - JUDA sin Jakovljev
LUKA 6:16 - navodi se Juda Iskariot i Juda sin Jakovljev (Tadej)
Tadej ima oca Jakova a ne Josipa

Znači da Marija nije imala odnose s Josipom nakon što je rodila Isusa, a opisivana je kao bogobojazna žena pa je malo vjerojatno da je imala toliko različitih muževa.

MATEJ 12:50 - netko će reći da su svi koji vrše volju Božju Isusova braća i sestre, pa možda kada se to kaže za JAKOVA, JUDU, ŠIMUNA I JOSIPA se misli na to da su mu oni braća u vjeri
MEĐUTIM MATEJ 13:55 navodi: ''Nije li ovo sin tesarov(Josipov)? Ne zove li se majka njegova Marija i braća njegova JAKOV, JOSIP, ŠIMU I JUDA?'' vidimo da se ovdje govori o krvnom srodstvu kada se kaže sin tesarov i sin Marijin, zašto bi netko nabrojao prvo krvn srodstvo a onda braću po vjeri i to ne sve njih nego samo neke?

KAKO SU JOSIP I MARIJA MOGLI BITI U BRAKU AKO GA NISU KONZUMIRALI, JE LI TO BRAK?

ZNAMO DA SU JOSIP I MARIJA BILI ŽIDOVI I ŽIVJELI PO ŽIDOVSKIM ZAKONIMA. JEDAN OD ŽIDOVSKIH ZAKONA NALAZIMO U 4. MOJSIJEVOJ 30:6 GDJE SE KAŽE DA SE ŽENA MOŽE I PRIJE BRAKA ZAVJETOVATI NA NEKO UZDRŽAVANJE I KADA UPOZNA MUŽA AKO MUŽ NE KAŽE NIŠTA PROTIV ZAVJETI JOJ VRIJEDE, TAKOĐER U ISTOM POGLAVLJU RETKU 10 VIDIMO DA SE ŽENA MOGLA ZAVJETOVATI I KADA JE VEĆ BILA U BRAKU. TADA VJEROJATNO JOŠ NIJE BIO ZAKON DA SE BRAK VRIJEDI SAMO KADA JE KONZUMIRAN NEGO JE TO UVEDENO KASNIJE.

LJUDI SU NEKADA ZAVJETE DAVALI I ZA OBIČNE POBJEDE U RATU, NAPRIMJER SUCI 11. POGLAVLJE JIFTAH JE ZAVIJETOVAO KĆER ZATO JER MU JE BOG PODARIO POBJEDU U RATU. NO MARIJI JE BOG PODARIO NEŠTO DALEKO VRJEDNIJE I ZNAČAJNIJE, KAŽE SE DA JE BILA BLAGOSLOVLJENA. AKO SU SE LJUDI ZAVJETOVALI U ZNAK ZAHVALNOSTI BOGU ZA OBIČNU POBJEDU U RATU, NIJE LI LOGIČNO DA SE MARIJA ZAVJETOVALA U ZNAK ZAHVALNOSTI ZA OVAKO VELIKI BLAGOSLOV, OD SVIH ŽENA BAŠ JE ONA ODABRANA RODITI SINA BOŽJEGA! TAKOĐER JOSIP JE SPREMNO PRIHVATIO BRINUTI SE O NJOJ I ISUSU KADA MU JE BOG TO REKAO, MAKAR JE BAŠ MISLIO NAPUSTITI MARIJU (MATEJ 1:19-24). I MAKAR JU JE UZEO ZA ŽENU (DAKLE VEĆ SU BILI U BRAKU KOJI SE KOD BOGA VRIJEDIO) NIJE IMAO ODNOSE S NJOM. SIGURNO JE KAO TAKO BOGOBOJAZAN ČOVJEK DOZVOLIO MARIJI DA ODRŽI ZAVJET KOJI JE OBEĆALA.

NETKO MOŽE REĆI MATEJ 1:25 KAŽE, ''DOK NIJE RODILA'' ZNAČI KASNIJE SU IMALI ODNOSE. 2. SAMUELOVA 6:23 KAŽE DA MIKALA NIJE IMALA DJECE DO SMRTI ILI MOŽEMO U SVAKODNEVNOM GOVORU REĆI DOK NIJE UMRLA, ZNAČI LI DA IH JE POSLIJE IMALA. ILI DA OBJASNIMO NA BANALNOJ STVARI: AKO NISAM NAUČILA DO ISPITA, NE ZNAČI DA KASNIJE SIGURNO JESAM. TO JE REČENO SAMO DA SE NAGLASI DA NISAM USPJELA PROĆI ISPIT ILI NEŠTO SLIČNO. DA MARIJA NIJE IMALA ODNOSE S JOSIPOM DOK NIJE RODILA SAMO NAM ŽELI NAGLASITI DA ONA STVARNO JE ZAČELA PO DUHU SVETOME A NE PUTEM SPOLNIH ODNOSA I DA JE ISUSA STVARNO RODILA KAO DJEVICA.

ZANIMLJIVO JE I DA JE MARJINA SITUACIJA SLIČNA SITUACIJI S KOVČEGOM SAVEZA:

2. SAMUELOVA 6:3 - kovčeg je prolazio kroz brda
LUKA 1:39 - Marija ide u brda

2. SAMUELOVA 6:9 - David se čudi kako će njemu doći kovčeg
LUKA 1:43 - Elizabeta se čudi kako njoj dolazi majka Gospodina njezina

2.SAMUELOVA 6:11 - kovčeg ostaje tri mjeseca u kući Obed-Edoma i biva blagoslovljen
LUKA 1:42,56 - Marija biva blagoslovljena i ostaje kod Elizabete tri mjeseca

2.SAMUELOVA 6:15 - David klikče od radosti i pleše
LUKA 1:42 - Ivan u Elizabetinoj utrobi poskakuje, a Elizabeta uzvikuje

2. SAMUELOVA 6:6,7 Bog ubija Uziju jer je dotaknuo kovčeg iz najboljih namjera, kovčeg koji je prenosio samo pisanu riječ Božju, zašto bi onda ikome dopustio da dira ''kovčeg'' u kojem se nalazila utjelovljena riječ Božja?

TAKOĐER NIKADA SE NE SPOMINJE DA JE MARIJA BILA MAJKA NEKOME DRUGOME, ISKLJUČIVO ISUSU. TAKOĐER DA JE MARIJA IMALA DRUGIH SINOVA BILA BI UVREDA ZA NJIH DA JE ISUS OSTAVIO NA SAMRTI MARIJU IVANU (IVAN 19:26,27), JER TO NIJE BILO U SKLADU SA ŽIDOVSKIM ZAKONIMA.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 50 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4

Vrijeme na UTC + 01:00 sata