sir.oliver je napisao/la:
Prije sam već rekao da poštujem tvoje mišljenje i nemam zaista namjeru razuvjeravati te. Meni je žao ako te nisam uspio barem zaintrigirati da samostalno počmeš istraživati oko istinitosti teorija evolucije i Velikog Praska. Iskreno, volio bi znati ako postoji neki presudan znanstveni dokaz koji neoborivo dokazuje evoluciju ili teoriju Velikog Praska, no na takav nisam dosad naišao...kao ni u tvojim postovima.
Ja poštujem tvoje mišljenje i nije mi nelagodno s tobom raspravljati, ali tvrdim kako mi uopće nije namjera braniti teoriju evolucije jer sam svjestan, kako njenih manjkavosti tako i ograničenja u pogledu općenite znanosti. Ja samo stojim na stajalištu kako je Bog mogao ako je htio koristiti evolucijske procese u oblikovanju svijeta. Vjernik ne može za Svemogućeg tvrditi da nije mogao samo se mogu pojaviti razlike u gledištu da li je ili nije. U pogledu vremena postoje dokazi koji upućuju da se treba odustati od tzv. fundamentalno kreacionističkog pogleda zbog razumske neodrživosti ili nužnosti.
Barnaba je napisao/la:
Članak ti je stvarno tendenciozan i upada u oči kroničan manjak uzoraka pa koliko je uzoraka potrebno za normalnu raspodjelu podataka da bi se nešto moglo zaključiti? Inače ne znam koju si mjeru koristio za rasipanje podataka ali 10% kad je u piranju 10 milijardi je 1 milijarda što nije uopće malo?! No ako si to mjerio na studiju onda sigurno nije bio dovoljan broj podataka za nekakva ozbiljan zaključak.
Ovo je samo jedan članak koji naravno ne može obuhvatiti sva testiranja i istraživanja u tom smislu. Ali već u ovome članku se lijepo vidi kako različite radiometrijske metode daju vrlo različite rezultate na istim stijenama. Dati su rezultati za dvije različite stijene, ispitivane sa 4 različite radiometrijske metode, prva sa 8 uzoraka, druga sa 12 što je sasvim dovoljno za korektnu analizu svake stijene.
Ako je po evolucionističkom pogledu stvaranja, primjerice, očekivana starosna dob planinskih stijena, recimo 2,5-3 miljarde godina, onda je greška od 1 miljardu ipak poprilična.
Inaće, kad se u literaturi navodi, primjerice tlačna čvrstoća stijena, onda se često navede i tzv. tolerancija odnosno odstupanje od nominalne vrijednosti, a to je upravo ono rasipanje kod testiranja. Može se vidjeti u literaturi da se za stijene ta vrijednost kreće uglavnom do 10%, ali često to bude dosta manje.
Što se tiče vremena mogu ponoviti samo ono što sam prije pisao. Objektivno gledano svaka teorija o starosti i nastanku Svemira koja se postavi ima manjkavosti zbog malo materijalnih dokaza i potrebe rekonstrukcije kompliciranih događanja. Međutim problem tzv kreacionističkog modela je u tome što nema niti jednog ozbiljnog znanstvenog dokaza za isključivu starost od 5 773 godina (po Hebrejskom kalendaru) odnosno 7 212 godina po Rimskom martirologiju. Da je Zemlja toliko stara zar ne bi moralo sve prštati od dokaza za tu starost?
Pogotovo je poražavajuće za tzv. kreacionistički model to što se usporedbom godova različitog drveća dolazi do starosti drveća od 12 000 godina (ta metoda služi kao usporedna metoda za izradu korekcijske krivulje kod metode C-14).
Što se tiče tlačne čvrstoće stijena tu stvarno nisi u pravu, najvjerojatnije zato što literatura koju koristiš ne razlikuje smjer određivanja čvrstoće. Stijene, kao i svi prirodni kruti materijali, nisu ni homogene ni izotropne pa čvrstoća jako varira unutar iste vrste stijene. Slično kao kod drva, lako se cijepaju niz godove, a teško okomito na njih.
Kako je i Giovi rekao, pitanje postanka svijeta je što se Crkve tiće i dalje otvoreno, no danas hvala Bogu imamo jednostavan pristup mnogim informacijama i znanstvenim radovima pa se čovjek može i dodatno obrazovati u tom pogledu i donjeti jedan svoj stav u vezi toga.
Stoga mislim da je daljnje razglabanje na ovu temu postalo suvišno, jer iskreno govoreći nečemo jedni druge razuvjeriti, bez obzira koliko energije utrošili.

Mene se ne može razuvjeriti zato što je Svemogući Stvoritelj Svijeta mogao stvarati i dugotrajnim evolutivnim procesima ako je to želio. Ne kažem da je isključivo stvarao evolucijom jer je jedino Njemu samom to znano no, posve je jasno kako je mogao ako je htio tako stvarati Svijet. Iskreno uopće ne razumijem one koji me u tome žele razuvjeravati. Istina je, da se zbog ljudske nesavršenosti, u raspravi osjeti napetost, ali svatko objektivan i dobronamjeran iz njih poslije može puno naučiti te vidjeti što dovoljno ne zna.