Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:21

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 31  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet lis 24, 2008 17:31 

:wink: Da, forma u koliko nam je bitna vodi u formalnost, a duh je daleko.
Puno je bitnije za vrijeme mise i pričesti biti svijestan koga primam, za to se pripremiti i dostojno zahvaliti.

Vrh

PostPostano: Pet lis 24, 2008 17:42 

Angeluse slazem se da je bitnija duhovna priprava za Pricest i zahvala poslije Pricesti, ali to nikoga ne opravdava da vjerniku uskracuje njegova prava i radi protiv odredba kongregacije za bogostovlej i disciplinu sakramenata. Isto tako ako netko zeli primati Pricest na koljenima, ne znaci da se nije duhovno pripremio. Kao sto sam reako ja se Pricescujem stojeci, ali treba omoguciti Pricest i onima koji je zele primiti na drugi OD CRKVE ODOBRENI nacin.

Vrh

PostPostano: Pet lis 24, 2008 21:40 

Slažem se da treba omogućiti pričest onima koji kleknu ali nije ni to uskraćivanje česta pojava. Ja to nikada nisam primjetio.

Vrh

PostPostano: Sub lis 25, 2008 13:57 

Pa evo u Koprivnici od cetri zupe, vjernici se mogu klececi pricestit u dvije. Dakle u Koprivnici je to 50%.

Vrh

PostPostano: Sub lis 25, 2008 14:52 

Velika se većina vjernika pričešćuje redovito stojeći, dakle ne može se govoriti o nekom većem broju već samo o pojedinačnim slučajevima. Kažem ja nisam nikada vidio da je nekome zbog klečanja bila uskraćena pričest.

Vrh

PostPostano: Sub lis 25, 2008 18:35 

Citat:
Barnaba je napisao/la:
Velika se većina vjernika pričešćuje redovito stojeći, dakle ne može se govoriti o nekom većem broju već samo o pojedinačnim slučajevima. Kažem ja nisam nikada vidio da je nekome zbog klečanja bila uskraćena pričest.

:wink: Niti ja, ali sam na odmoru u Dubrovniku doživio da je svećenik uskratio pričest na ruku i to još na kraju mise dosadno komentirao. :roll:

Vrh

PostPostano: Sri lis 29, 2008 01:56 

Zar ne mislite da je dosadno uopce pisati o procesu pricesti s ovim tonom u kojemu se naglasava izvanjska obredna metodika. Covjek dobije dojam da ignorirate vazni aspekt procesa - onaj koji se dogadja u covjeku. Obredna metodika i regulativa koja odobrava jedan i ne odobrava drugi polozaj tijela se cini vrlo izvanjsten razgovor...

Vrh

PostPostano: Sub stu 01, 2008 06:59 

ja se ne pričešćujem na ruku al iz svojih razloga :)

iskreno, ne sviđa mi se kad netko klekne pred svećenika za vrijeme pričesti iz prostog razloga jer stvara gužvu pogotovo na velikim misama :(

i da, moje mišljenje o tome svemu - pričesti se, lagano nakloni glavu i odi na svoje mjesto. tada klakni, i razmatraj

Vrh

PostPostano: Sri stu 12, 2008 14:36 

moje kratko mišljenje je:

pričestio se ti na ruku ili na jezik, svejedni je, samo je važno vjerovati u to i biti svjestan toga što primaš :)

Vrh

PostPostano: Pet vel 13, 2009 14:02 

Još je jedan prekrasan način koji sam vidio pri redovitom obredu, a to je da je svećenici donosili hostije vjernicima idući kroz crkvu. Vjernici su stajali a svećenici donosili do njih. Na taj nači je definitivno pokazano tko donosi Krista vjernicima i kako Crkva služi čovjeku.
Što mislite o tome?

Vrh

PostPostano: Pet vel 13, 2009 17:00 

Barnaba je napisao/la:
Još je jedan prekrasan način koji sam vidio pri redovitom obredu, a to je da je svećenici donosili hostije vjernicima idući kroz crkvu. Vjernici su stajali a svećenici donosili do njih. Na taj nači je definitivno pokazano tko donosi Krista vjernicima i kako Crkva služi čovjeku.
Što mislite o tome?

Kod nas u Katolickoj Misiji u Becu,oduvjek se pricescivalo po cijeloj crkvi...Kroz sedinu crkve napravi se red,ljevo i desno ,i jos sa strane ljevo i desno,a jedan svecenik ode ,kod onih sto stoje na vratima...Znaci njih vise..sada i Laici i Casne pricescuju, podjele se po cijeloj crkvi..To je vec ,preko 40godina tako...

Vrh

PostPostano: Ned vel 15, 2009 16:49 

U postovima spomenute sitne ČESTICE (oko hostije), bile one i mikroskopske, svaka zasebno predstavlja jednu cjelinu kao i svaka zasebna hostija u ciboriju - Tijelo Kristovo. Na DLANU!
Kako biti "pažljiv" prema čestici koja se ne vidi?
.
Vanaleto, jesi li ustanovio, koliko se osoba RAZBOLJELO primajući pričest na usta - koja si slučajno doticao?
.
Inače, mislim da postoji daleko veći problem od izbora "na ruke - na jezik".
Pratio sam nekoliko osoba, svakodnevno su na sv. Misi i obavezno na Pričesti…no unatoč mjesecima koji protekoše - ni jednu od tih "svetih" osoba nisam opazio da prilazi ispovjedaonici.
Znamo da baš NITKO nije dostojan da primi Gospodina, pa ako i najveći pravednik pada po nekoliko puta na dan, ako se blagopokojni Papa Ivan Pavao II ispovijedao i više puta tjedno - oni, od mene "praćeni sveci" sigurno ne razbijaju glavu postupaju li ispravno kad primaju pričest - na ruke, dakako!
Što je s njihovim srcima?
"Ne ubij"!
No, ubiti čovjeka se može lajavim jezikom kad se ubija čovjekov ugled, čast. To, za "živuće svece" ne postoji. Naime, povod mome "praćenju" bijaše mini-skup pred crkvom nakon mise, kad sam uspio "uhvatiti" tko je na tapeti. Ogovaranje je, tim "svetim" osobama, najsporednija(i normalna?) stvar, kao drugima pozdrav "dobar dan"!
Zaključak: ruke i usta - upravo da su mrljali čokoladu, zasigurno su im čistiji od srdaca - no slijede poziv "Blago onima koji su pozvani…"!
Mislim da se premalo pažnje poklanja osobnoj izjavi: "Gospodine, nisam dostojan…"!

Vrh

PostPostano: Ned vel 15, 2009 17:04 

Citat:
Mislim da se premalo pažnje poklanja osobnoj izjavi: "Gospodine, nisam dostojan…"!

Točno.
mene jako smet kad vidim koliko se ljudi glođu oko tog vanjskog...Zapravo mi je zdravije da ništa od toga i ne znam jer me to odbija od svega. Zamislite, idete na misu i razmišljate o tome kako ćete primiti pričest?!
Ljudi su zvijeri, istina je i razdrapali bi se svi međusobno...u međuvremenu ljube bližnjega :?

Potrebno je kada se sudjeluje na nekoj masovnijoj misi, da se razmišlja i o drugima. Ako bi pričešćivanje na koljenima učinilo jedan veći problem i odužilo pričešćivanje svih vjernika, tada bi vjernik koji je dobio poriv za kleknuti, trebao uzeti to kao žrtvu i odreći se svoje potrebe za takvim pričešćivanjem. Tada bi to bilo milosrdno i razumno. U protivnom bi bilo sebično, jer se nije razmišljalo i o drugima i o samome svećeniku i situaciji...
Mislim da je najveći problem ljudi to, što se neprekidno vrte oko svoje osi.

Vrh

PostPostano: Ned vel 15, 2009 17:19 

zdrave je napisao/la:
U postovima spomenute sitne ČESTICE (oko hostije), bile one i mikroskopske, svaka zasebno predstavlja jednu cjelinu kao i svaka zasebna hostija u ciboriju - Tijelo Kristovo. Na DLANU!
Kako biti "pažljiv" prema čestici koja se ne vidi?
.
Vanaleto, jesi li ustanovio, koliko se osoba RAZBOLJELO primajući pričest na usta - koja si slučajno doticao?
.
Inače, mislim da postoji daleko veći problem od izbora "na ruke - na jezik".
Pratio sam nekoliko osoba, svakodnevno su na sv. Misi i obavezno na Pričesti…no unatoč mjesecima koji protekoše - ni jednu od tih "svetih" osoba nisam opazio da prilazi ispovjedaonici.
Znamo da baš NITKO nije dostojan da primi Gospodina, pa ako i najveći pravednik pada po nekoliko puta na dan, ako se blagopokojni Papa Ivan Pavao II ispovijedao i više puta tjedno - oni, od mene "praćeni sveci" sigurno ne razbijaju glavu postupaju li ispravno kad primaju pričest - na ruke, dakako!
Što je s njihovim srcima?
"Ne ubij"!
No, ubiti čovjeka se može lajavim jezikom kad se ubija čovjekov ugled, čast. To, za "živuće svece" ne postoji. Naime, povod mome "praćenju" bijaše mini-skup pred crkvom nakon mise, kad sam uspio "uhvatiti" tko je na tapeti. Ogovaranje je, tim "svetim" osobama, najsporednija(i normalna?) stvar, kao drugima pozdrav "dobar dan"!
Zaključak: ruke i usta - upravo da su mrljali čokoladu, zasigurno su im čistiji od srdaca - no slijede poziv "Blago onima koji su pozvani…"!

A što ti činiš? Pretvaraš se u suca bratu svome! Pa svatko tko nedostojno jede i pije osudu SEBI jede i pije.
A razbijanje glave o mikroskopskim česticama je jednostavno ili smiješno ili bolesno.

Vrh

PostPostano: Ned vel 15, 2009 17:35 

sara je napisao/la:

A što ti činiš? Pretvaraš se u suca bratu svome! Pa svatko tko nedostojno jede i pije osudu SEBI jede i pije.
A razbijanje glave o mikroskopskim česticama je jednostavno ili smiješno ili bolesno.

:wink: Sare, sunce, evo i ti dođe!
I pravo veliš, ovo s mikroskopskim česticama je pretjerivanje. Sve što više nije kruh, nevidljivo... ne smatra se pričešću.
Jednako tako, bit je Tijelo Kristovo. Forma je već konvencija. Ako sam u zajednici u kojoj se svi pričešćuju na ruku onda ne ću biti iznimka, pa isto tako, ako se svi pričešćiju na usta, zašto bih baš ja inzistirao na nekom svojem pravu ili još gore; ispravnosti.
Skromnost je vrlina svakog čovjeka, a kod kršćanina je ona bitna značajka.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 31  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata