Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:55

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 75  Sljedeće

Sviđa li vam se stil rada i komuniciranja pape Franje?
1. Da, jako mi se sviđa, mislim da možemo očekivati mnogo dobroga 62%  62%  [ 48 ]
2. Još ne znam, pričekat ću s mišljenjem dok ne vidim kako će se papa nositi s teškim problemima i izazovima 12%  12%  [ 9 ]
3. Ne, nije mi baš nešto, papa bi se trebao drukčije ponašati 26%  26%  [ 20 ]
Ukupno glasova : 77
Autor Poruka
PostPostano: Pon vel 23, 2015 12:57 

adrijana je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Adrijana, budući se nisi osvrnula suštinsku argumentaciju mog posta onda pretpostavljam kako nemaš relevantnih argumenata kojima možeš replicirati. Ovo što si napisala je od tercijarne važnosti za temu.

Oprosti, promaknuo mi je tvoj argument, jer kad sam ja pozvala na raspravu napisao si:

Barnaba je napisao/la:
Mislim kako vrijeme nije krucijalno za takvu raspravu već podatci i autoritet tumačenja koji nam fale. Na kraju krajeva puno nedoumica nastaje kada se na svu silu želi raditi nečiji tuđi posao. Dakle takvo što spada na Rimsku kuriju i papu.

Ovo mi je zvučalo kao da želiš pobjeći s teme papa Franjo, na temu Ivica Šola, tj. njegova povrijeđenost.

Barnaba je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
Znači, npr. Drago Pilsel ima ispravnu duhovnost jer piše hvalospjeve o Papi...

Takav zaključak bi bio neobjektivan. Objektivno gledano, povrijeđenost predstavlja prepreku u duhovnosti. Npr. osoba koja je živjela uz okrutnog oca morat će nadvladati takva iskustva kako bi njegovala ispravnu duhovnost prema Bogu Ocu. Dakle, Pilsel je ovdje primjer iste šablone pisanja (uslijed povrijeđenosti) no na dosta nižoj razini, na koju bi mogao pasti i Šola ako nastavi tim nesamokritičnim smjerom oporbe prema Papi.

Nije mi jasno iz čega uopće zaključuješ da je Šola povrijeđen i da je u oporbi prema Papi.
Čini mi se da to nije objektivan zaključak, nego tvoja interpretacija.
Papa ima svoje određene stavove, izjave, način tumačenja koji ne spadaju u nezabludiv polog vjere, dakle nitko nije dužan na "papolatrijski" način povlađivati svemu što Papa iznosi, osobito ako osjeti da mu to ne koristi duhovnom životu, a da - s druge strane - ipak ostane u vjeri i poštivanju Pape kao institucije.
Izraz "papolatrija" ovdje koristim u istom smislu u kojem su ga koristili Karl Rahner i Joseph Ratzinger u svojim spisima...

Jako lijepo rečeno
ja inače Šolu cijenim kao našeg najvrsnijeg katoličkog novinara...on je mislim teolog , jako pametno piše i puno zna na polju teologije
u ono članku je iznio jako puno podataka koji se tiču katoličanstva u svijetu
također smatram da ne treba nekoga odmah svrstavati u oporbu prema papi ako napiše neke stvari s čime se ne slaže
osim toga , jako je simptomatično ako ga drago pilsel hvali šakom i kapom...otkada taj raspop i Jugoslaven ima tako dobro mišljenje o papi i KC????

Vrh

Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Uto vel 24, 2015 08:24 

KRIŽAR2 je napisao/la:
hvala dragome Bogu na katoličkoj crkvi u africi koja neće dozvoliti udar od strane franjinog kaspera i sličnih:

To ruši jednu od osnovnih teza, koju je iznio Ivica Šola, o Papinoj geopolitici koja glasi: "Zapad je religijski mrtav, u propadanju, budućnost Katoličke crkve je u Trećem svijetu."

Vrh

PostPostano: Uto vel 24, 2015 09:32 

ja se slažem sa papom franjom da je zapad religijski mrtav. to mu je dobra izjava. zato je i potpuno nejasno onome koji površno prati stvari zašto je postavljen visoko religijski mrtvi kasper a ne neki religijski vatreni afrikanac koji ne da na crkvu i koji se ne boji sekularnog svijeta za razliku od otpalih kardinala zapadne europe.

Vrh

PostPostano: Uto vel 24, 2015 09:55 

KRIŽAR2 je napisao/la:
ja se slažem sa papom franjom da je zapad religijski mrtav. to mu je dobra izjava. zato je i potpuno nejasno onome koji površno prati stvari zašto je postavljen visoko religijski mrtvi kasper a ne neki religijski vatreni afrikanac koji ne da na crkvu i koji se ne boji sekularnog svijeta za razliku od otpalih kardinala zapadne europe.

Koju dužnost u Crkvi obavlja Kasper, a koju "vatreni afrikanac"? Tko je "vatrenog" postavio na tu dužnost?

Vrh

PostPostano: Uto vel 24, 2015 10:07 

religijski mrtvi kasper je postavljen za glavnoga u sinodi o obitelji a afrikanci su postavljeni na puno manje bitna mjesta.

Vrh

PostPostano: Uto vel 24, 2015 11:09 

Kako se zove ta funkcija glavnog na sinodi

Vrh

PostPostano: Sri vel 25, 2015 14:08 

KRIŽAR2 je napisao/la:
hvala dragome Bogu na katoličkoj crkvi u africi koja neće dozvoliti udar od strane franjinog kaspera i sličnih:

https://mundabor.wordpress.com/2015/02/ ... o-francis/

Osim anglikanskog, sada očito postoji i katolički "global south". Kad čovjek vidi što se događa s Anglikanskom crkvom posljednjih desetljeća, vezano uz "svećenice", homoseksualizam, abortus, imam neugodan dojam da je na anglikancima odrađena generalna proba za nas. Možda otuda i sličnost u otporu, barem geografski.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Sri vel 25, 2015 14:14 

Barnaba je napisao/la:
Kako se zove ta funkcija glavnog na sinodi

"Teologija na koljenima", "dobar teolog, pametan teolog", a što se tiče neke formalnije titule, tu stoji otprilike kao i umirovljeni kardinal Daneels.

Što se tiče "Afrikanca" Saraha, titulu znamo, a koliki utjecaj stoji iza prefekta Kongregacije za bogoštovlje? Kako je krenuo, možda će i on uskoro postati kapelan nekog muzejskog viteškog reda, ko zna?

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Sri vel 25, 2015 14:17 

KRIŽAR2 je napisao/la:
religijski mrtvi kasper je postavljen za glavnoga u sinodi o obitelji a afrikanci su postavljeni na puno manje bitna mjesta.

Bitno je kako se zove funkcija... ako je prefekt ili tajnik ili predsjednik papinskog vijeća ili tako nešto, onda to znači da je jako važan.

Vrh

PostPostano: Sri vel 25, 2015 14:30 

Barnaba je napisao/la:
KRIŽAR2 je napisao/la:

To ruši jednu od osnovnih teza, koju je iznio Ivica Šola, o Papinoj geopolitici koja glasi: "Zapad je religijski mrtav, u propadanju, budućnost Katoličke crkve je u Trećem svijetu."

Vjerojatno je mislio na Latinsku Ameriku, u kojoj je pentekostalizam jako živ, kako pokazuju statistike. Npr. u Brazilu je 2010. bilo 65 % katolika, nasuprot 88 % 1980. Od tih 65 % samo 20 % (tj 13% ukupnog stanovništva) pohađa redovito misu. Ako je to primjer religiozne živosti, šta je onda Hrvatska, Novi Jeruzalem?

http://www.pewforum.org/2013/07/18/braz ... landscape/

Statistika koja bi ukazivala da se teza/moto papine geopolitike možda ipak mora odnositi na Afriku, Latinska Amerika, premda ostaje Treći svijet, se religiozno "evropeizirala".

http://13afttfvu3322ik7030bcfxmkf.wpeng ... holics.gif

Vrh

PostPostano: Sri vel 25, 2015 17:17 

Barnaba je napisao/la:
KRIŽAR2 je napisao/la:

Šola je u pravu a u Africi ples biskupa i naroda na svetoj misi u Mozambiku https://www.youtube.com/watch?v=6PDuuyA4h4c

Vrh

PostPostano: Sri vel 25, 2015 19:23 

romanac je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
KRIŽAR2 je napisao/la:

Šola je u pravu a u Africi ples biskupa i naroda na svetoj misi u Mozambiku https://www.youtube.com/watch?v=6PDuuyA4h4c

A ne, čudo da Afrikanci pobožno ne sklope ruke i sudjeluju recimo na misi po izvanrednom obliku!

Vrh

PostPostano: Čet vel 26, 2015 10:29 

afrika je dobra jer kod njih kasne ti moderni trendovi, taj europski racionalizam i sekularizacija. jedino što se oni moraju više borit da iskorjene te šamanske/šabanske plesove.
daj Bože da idući papa bude afrikanac i tradicionalni afrikanac. koji će kleknut pred Bogom u Presvetom Sakramentu, koji neće radit od sebe klauna i šoumena nego koji će pozivat svijet na pokoru i obraćenje kao Jona Ninivljane i koji će reći homoseksualcima da izađu iz sodome i gomore a ne da tko je on da ih sudi i oprat ruke pilatovski....

I HAVE A DREAM. 8)

Vrh

PostPostano: Čet vel 26, 2015 11:00 

KRIŽAR2 je napisao/la:
afrika je dobra jer kod njih kasne ti moderni trendovi, taj europski racionalizam i sekularizacija. jedino što se oni moraju više borit da iskorjene te šamanske/šabanske plesove.
daj Bože da idući papa bude afrikanac i tradicionalni afrikanac. koji će kleknut pred Bogom u Presvetom Sakramentu, koji neće radit od sebe klauna i šoumena nego koji će pozivat svijet na pokoru i obraćenje kao Jona Ninivljane i koji će reći homoseksualcima da izađu iz sodome i gomore a ne da tko je on da ih sudi i oprat ruke pilatovski....

I HAVE A DREAM. 8)

Bogu budi hvaljeno da tvoje sličice Crkve jesu samo tvoje sličice. A to što ne sudiš i prosuđuješ, a da ne vidiš istinu, neka tvoja savjest sudi.

Vrh

PostPostano: Čet vel 26, 2015 14:21 

Ovdje je vidljivo kako onima koji napadaju Papu nije uopće bitno s koje pozicije polaze (pa Šola može biti u pravu, a i ne mora, Afrika je budućnost Crkve, a i ne mora biti) jer im je osnovni cilj napasti Papu. Kad sam Križaru postavio pitanje koje logično ruši njegove teze i pokazuje neistinu on ne odgovara, a onda mu Ignisardent pokušava pomoći relativizirajući istinu. Međutim, istina je posve jasna. Kasper nije imenovan na nikakvu sinodalnu funkciju. Eventualno je bio potaknut na slobodnu raspravu kao i svi drugi međutim neki žele napumpati njegov utjecaj. Isto tako Papa je imenovao "vatrenog afrikanca" za prefekta Kongregacije za bogoštovlje pa se nitko objektivan neće tvrditi kako je na nekom "puno manje važnom mjestu". Budimo otvoreni takvima nije uopće bitno što će Papa napraviti, jedino izmišljaju argumente za svoje prije donesene sudove o lošem Papi.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 75  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata