adrijana je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Adrijana, budući se nisi osvrnula suštinsku argumentaciju mog posta onda pretpostavljam kako nemaš relevantnih argumenata kojima možeš replicirati. Ovo što si napisala je od tercijarne važnosti za temu.
Oprosti, promaknuo mi je tvoj argument, jer kad sam ja pozvala na raspravu napisao si:
Barnaba je napisao/la:
Mislim kako vrijeme nije krucijalno za takvu raspravu već podatci i autoritet tumačenja koji nam fale. Na kraju krajeva puno nedoumica nastaje kada se na svu silu želi raditi nečiji tuđi posao. Dakle takvo što spada na Rimsku kuriju i papu.
Ovo mi je zvučalo kao da želiš pobjeći s teme papa Franjo, na temu Ivica Šola, tj. njegova povrijeđenost.
Barnaba je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
Znači, npr. Drago Pilsel ima ispravnu duhovnost jer piše hvalospjeve o Papi...
Takav zaključak bi bio neobjektivan. Objektivno gledano, povrijeđenost predstavlja prepreku u duhovnosti. Npr. osoba koja je živjela uz okrutnog oca morat će nadvladati takva iskustva kako bi njegovala ispravnu duhovnost prema Bogu Ocu. Dakle, Pilsel je ovdje primjer iste šablone pisanja (uslijed povrijeđenosti) no na dosta nižoj razini, na koju bi mogao pasti i Šola ako nastavi tim nesamokritičnim smjerom oporbe prema Papi.
Nije mi jasno iz čega uopće zaključuješ da je Šola povrijeđen i da je u oporbi prema Papi.
Čini mi se da to nije objektivan zaključak, nego tvoja interpretacija.
Papa ima svoje određene stavove, izjave, način tumačenja koji ne spadaju u nezabludiv polog vjere, dakle nitko nije dužan na "papolatrijski" način povlađivati svemu što Papa iznosi, osobito ako osjeti da mu to ne koristi duhovnom životu, a da - s druge strane - ipak ostane u vjeri i poštivanju Pape kao institucije.
Izraz "papolatrija" ovdje koristim u istom smislu u kojem su ga koristili Karl Rahner i Joseph Ratzinger u svojim spisima...
ja se slažem s Adrijanom
evo u vezi toga :
ja se uglavnom slažem sa šolom , odnosno ne slažem s onima koji ga napadaju da je previše kritizirao papine stavove ili politiku u kojem smjeru ide politika KC
ako je točno što piše: da je iza sebe ostavio skoro prazno sjemenište u Buinos Airesu onda ne stoji da kler u europi zamire ,a da u americi buja...a ne vjerujem da je jako dobri katolički novinar i teolog šola to krivotvorio...hoću reći oni podaci koje je šola iznio , ja u njih vjerujem
nadalje šola pametno kaže:
vidjet ćemo da je KC i prije pape Franje skrbila za oboljele,siromašne, umiruće, te da u svijetu IMA 120 000 INSTITUCIJA, BOLNICA, SIROTIŠTA, CENTARA ZA GUBAVCE...
dobro šola spominje i 220 000 odgojno-obrazovnih ustanova...i da Crkva nije bila niti treba biti samo Crkva siromašnih
jer to bi trebalo onda značiti da ljudi izvan favela nisu vrijedni pozornosti itd
zatim šola dobro apostrofira da po tablici 3 broj katolika u svijetu , pa i u europi raste...znači nije sva Europa umiruća...
dobro ivica šola ističe da vatican svako malo mora pojašnjavati papine izjave i šta je u biti papa mislio kad je nešto rekao...pa tako i sa "zadnjim zečinjakom"...
e sada , što ignisardent spominje u vezi kaspera i drugih teologa i struja u KC , ja nisam oko toga načitan kao Igni, ali ako je to točno onda se slažem s njim da
nije dobro naginjati progresističkoj teologiji ( kaspera i ostalih ,a koje papa čini mi se više prihvaća)
zatim...neznam da li je svih 4 biskupa: ivas, jezerinac, župan, mile bogović umirovljeno kako se ranije pisalo na
http://www.jutarnji.hr/papa-ce-do-uskrs ... a/1151567/ papa umirovio, i da li je jedan od važnih razloga i to što su oni nacionalno-konzervativno krilo KC u Hrvatskoj??
ako je to bio razlog za umirovljenje onda mi je žao za to...to je jedna žalosna epizoda...možda mu je podmetnuto od progresista u KC ( masonerije ?)
po meni ranije navedeni biskupi jezerinac, bogović , ivas , župan , kao i nenavedeni biskup košić su dobri biskupi, pravi hrvatski biskupi koji brane nacionalne interese hrvatskog katoličkog puka ,te naroda kao nacije, ne samo kao demosa
znači , udarati po konzervativnom krilu u hrvata u vrijeme kad se sve sile upiru protiv njih ( udba, raniji predsjednici mesić, Josipović,zaostale stare komunističke strukture u novinarstvu, pravosuđu, državnom odvjetništvu , bajić, Ostojići i slični njima...englesko -srpski-jugoslavenski lobiji , soroševci , feralovci itd), znači udarati na to malo desnijih biskupa koji se usude otvoreno spominjati jugoslavenske i srpske zločine(u zadnje vrijeme to čini mi se radi najviše biskup košić) je za izranjenu hrvatsku pogubno...
na kraju krajeva hrvatska je jedina na ovom prostoru katolička zemlja...ona je predziđe kršćanstva za tu uljuljanu zapadnu evropu
šta ako papa ili njegovi savjetnici , ili kurije zadužene za balkan i hrvatsku i dalje nastave udarati po desnijem krilu Crkve u Hrvata...dokle će nas to dovesti
šta sve mora naš jadni ispaćeni hrvatski katolički narod sve proživjeti i istrpiti ,a da se svidi svima i svakome?
koliko puta moramo popuštati anglo-saksonskim politikama, poltikama koje više protežiraju srbe kao policajce na balkanu...masoneriji kja radi protiv hrvatske kao katoličke zemlje na ovim prostorima...i ako onda još sami vatikan udari po konzervativnom krilu , gdje smo onda...šta će biti s našim moralom i vjerom u našu KC - i sam vrh iste- Vatican?