Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 22:55

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 31  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub lis 15, 2011 15:35 

Sveti Apostol Jakov Stariji,
prvi biskup Jeruzalema, Jeruzalema,
pogubljen od Heroda Agripe godine 44.

U Liturgiji Svetoga Jakova svećenik kod Svete Pričesti moli:

"Neka nas Gospodin blagoslovi i učini dostojnima
da sa čistim kliještima prstiju užarenih ugalj primimo
te položimo vjernicima na jezik."
Sveti Apostol Jakov Stariji
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sveti papa Siksto I.
bio je sedmi papa od 117. do 126 godine.
Napisao je Poslanicu svim crkvama u kojoj on naglašava:

"Neka sveto posuđe ne dotiče drugi već posvećeni i
Gospodinu prikladni muževi.
Veoma je nedostojno da Gospodnje posvećeno posuđe
primaju neki drugi, već Gospodnji službenici i
Njemu posvećeni muževi, da se Gospodin ne razljuti
nad tolikom drskosti, te nametne nevolje svojem puku,
te tako oni čak još oni, koji nisu pogriješili, trpe
i stradaju od zla, jer vrlo često pravedni stradaju za bezbožne."
U " Liber pontificalis" zborniku koji donosi Disciplinu i Liturgiju
Rimske Crkve prije šestoga stoljeća stoji da je Sveti Papa Siksto I. naredio:
Sveti papa Siksto I.
"Nitko, osim onoga koji predvodi liturgiju, ne smije dodirivati Sveta Otajstva."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sveti papa Eutihije (275-283)
Na prvom saboru u Toledu (400.g.)
preciziran je način primanja Svete Pričesti:
"Tijelo Gospodnje neka se onomu koji se pričešćuje položi u usta."
Na jedanaestom saboru u Toledu (675.g.) zaprijetio je kaznom ekskomunikaciji
onome tko bi pokušao nakon pričesti izvaditi Tijelo Kristovo iz usta
.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Na prvom saboru u Toledu (400.g.) Sinoda u Rouenu godina 650.

U svom drugom kanonu zabranjuje služitelju Euharistije
da stavlja posvećene prilike na ruke pričesnika - svjetovnjaka:
>>[Prezbiter] neka također pazi da ih [vjernike] pričešćuje
iz vlastite ruke; neka nijednome svjetovnjaku niti ženi
ne stavlja Euharistiju u ruke, nego samo u usta uz ove riječi:
"Gospodinovo Tijelo i Krv bilo ti na oproštenje grijeha
i na život vječni". Ako netko to prekrši, neka se ukloni
od oltara, budući da prezire Svemogućega Boga i obečašćuje ga,
koliko to do njega stoji<< (Mansi, sv. X st. 1099-1100).
Sinoda u Rouenu godina 650. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sveti Toma Akvinski (1225-1274) u glavnom svom djelu "Summa theologica"
tumači o službi svećenika slijedeće:
"Svećeniku pripada zadaća podjela Tijela Kristova iz ove osnovice:

-svećenik je posrednik između Boga i ljudi. Kako što je njegova zadaća da darove puka prinese

Bogu, tako je njegova dužnost da od Boga posvećene darove prenese puku.

- ovaj sakrament iz strahopoštovanja smije doticati posvećeni stalež.

Budući da su Hostije i Kalež posvećeni, isto tako kao i ruke svećenika, da ovaj sakrament dotiče.

Stoga nikome drugome nije dozvoljeno doticati, osim u prijekoj potrebi... " (III, 82)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sveti Toma Akvinski

Ako ovo nekome nije dosta onda tome nekome nema pomoći, ne znam šta bi više rekao.
Sljepci vode sljepce. :evil:

Vrh

PostPostano: Sub lis 15, 2011 15:52 

Da ne misliš da si sam , Ante i ja sam za te :D

Vrh

PostPostano: Sub lis 15, 2011 16:07 

Ima nas - biće nas. 8)

Vrh

PostPostano: Sub lis 15, 2011 18:43 

Ante, mogao si samo linkati stranicu da ne kopiraš sve (ionako nije preporučljivo za forum), pa da se vidi iz kakvog je konteksta to "tumačenje" izvađeno: http://sites.google.com/site/molitedrag ... ta-pricest

Ti citati, nažalost, ne govore u prilog tome kako se nekada pričešćivalo niti kako se danas treba pričešćivati, tj. za ovu su raspravu posve beskorisni.

Primjerice:
Citat:
Sveti Apostol Jakov Stariji,
prvi biskup Jeruzalema, Jeruzalema,
pogubljen od Heroda Agripe godine 44.

U Liturgiji Svetoga Jakova svećenik kod Svete Pričesti moli:

"Neka nas Gospodin blagoslovi i učini dostojnima
da sa čistim kliještima prstiju užarenih ugalj primimo
te položimo vjernicima na jezik."
Sveti Apostol Jakov Stariji

Ovaj ulomak liturgijske molitve nije dokaz da se nekad pričešćivalo samo na jezik (kao što se nije čistim kliještima prstiju užarenih dijelilo pričest = ugalj). To je samo simbolika koja upućuje na proroka Izaiju i njegovo viđenje iz Iz 6,1-10:
Izaija zavapi u strahu da će propasti, jer je znao da je čovjek nečistih usana i da u narodu nečistih usana prebiva, a vlastitim je očima ugledao Jahvu, Kralja nad vojskama. Jedan od serafa doletje do njega, žarom mu dotače usne i reče: „Evo, usne je tvoje dotaklo, krivica ti je skinuta i grijeh oprošten.

Ostali citati govore protiv zloporabe sakramenta, protiv nedostojnog dodirivanja i ponašanja tijekom Euharistije - što vrijedi i danas.

Danas se primijenjuje ovo liturgijsko pravilo:
92. Iako svaki vjernik ima pravo, prema svojemu izboru, svetu Pričest primiti u usta, ako pričesnici žele primiti Sakrament na ruku, u oblastima gdje je to dozvolila Biskupska konferencija, a potvrdila Apostolska Stolica, njima se sveta hostija podjeljuje u ruku. Potrebno je, međutim, pozorno paziti da pričesnik hostiju odmah pred djeliteljem konzumira, kako nitko ne bi otišao sa euharistijskom prilikom u ruci.
iz enciklike Redemptionis Sacramentum iz 2004.

Preporučujem pročitati kontekst cijele enciklike da se shvati što je kod sv. Pričesti uopće bitno, a što nije: http://zrno.wordpress.com/teoloske-teme ... ntum-2004/

Vrh

PostPostano: Sub lis 15, 2011 19:05 

Citat:
Danas se primijenjuje ovo liturgijsko pravilo:
92. Iako svaki vjernik ima pravo, prema svojemu izboru, svetu Pričest primiti u usta, ako pričesnici žele primiti Sakrament na ruku, u oblastima gdje je to dozvolila Biskupska konferencija, a potvrdila Apostolska Stolica, njima se sveta hostija podjeljuje u ruku. Potrebno je, međutim, pozorno paziti da pričesnik hostiju odmah pred djeliteljem konzumira, kako nitko ne bi otišao sa euharistijskom prilikom u ruci.
iz enciklike Redemptionis Sacramentum iz 2004.

Ovo se sve zna i nema potrebe iznositi, jer nije to pitanje kad je Crkva to dopustila i gdje piše.
Mene zanima druga stvar. A to je, zašto se na ruku mora posebno od biskupa dobiti odobrenje, jer u nekim biskupijama i naprimjer Rimu pričešćuje samo na usta. A to znači da na usta i ruku nije isto, jer na usta ne treba posebno odobrenje.
Ako neki biskup ne da da se u njegovoj biskupiji ne da da se pričešćuje, onda vi imate pravo napati ga i žešće nego nas jer je to zabrana, za razliku od nas koji samo pitamo zašto se je počelo pričešćivati na ruku 1980 godine kada je papa dopustio svakom po osobnoj savjesti. Znači pitanje je "ZAŠTO NA RUKU,ĆEMU TAJ NEPOTREBNI KORAK"??
Ovdje ne osuđujem nikoga, niti ću odgovarati za tuđe grijehe, samo me zanima odgovor, ali vidim da je do njega jako teško doći.
Evo da i stavim papiu rečenicu o tome:
Citat:
Nisam načelno protiv pričesti na ruke, sam sam je dijelio i primao. Time što sada tražim da se pričest prima klečeći i na usta htio sam postaviti znak strahopoštovanja i uskličnik za stvarnu Kristovu prisutnost. Naposljetku zbog toga što je upravo na masovnim okupljanjima, kakva imamo u crkvi i na Trgu sv. Petra, velika opasnost razvodnjavanja. Čuo sam da ljudi gurnu posvećenu hostiju u novčanik, da je uzmu sa sobom kao kakav suvenir. U ovome kontekstu gdje se misli da primiti pričest jednostavno pripada samomu događaju – svi idu naprijed, dakle idem i ja – htio sam postaviti jasan znak. Treba biti jasno: to je nešto posebno! Ovdje je On, Onaj pred kojim se pada na koljena. Pripazite na to! To nije samo društveni obred na kojemu svi možemo sudjelovati ili ne sudjelovati.”
str. 184.-185.

Ovo je iz knjige svjetlo svijeta, i ovakvo je i moje mišljenje. I ja se ne bih nikada htio pričešćivati na ruku, upravo zbog ovoga što papa govori. Ali mi nitko ne odgovara, zašto ima potrebu se pričestiti na ruku??

Vrh

PostPostano: Sub lis 15, 2011 19:11 

ANTE KATOLIK je napisao/la:
sara je napisao/la:
jer nisam dojenče da mi netko stavlja u usta.

"Zaista vam kažem, ne postanete li kao djeca nećete ući u Kraljevstvo Božje."

Amen.

Daj se uozbilji i ne koristi biblijske citate kako ne treba.

Vrh

PostPostano: Sub lis 15, 2011 20:51 

Alan Ford je napisao/la:
Ako neki biskup ne da da se u njegovoj biskupiji ne da da se pričešćuje, onda vi imate pravo napati ga i žešće nego nas jer je to zabrana, za razliku od nas koji samo pitamo zašto se je počelo pričešćivati na ruku 1980 godine kada je papa dopustio svakom po osobnoj savjesti. Znači pitanje je "ZAŠTO NA RUKU,ĆEMU TAJ NEPOTREBNI KORAK"??

Nitko nema pravo napadati biskupa ako tako odluči, pogotovo mi nemamo takve namjere. Generalno, u Crkvi je ona dopuštena, pa svaki biskup ne mora izdavati posebno dopuštenje za takvo pričešćivanje, a tim putem se išlo jer Sveta Stolica uvijek afirmira i podržava ovlasti biskupa u pojedinoj biskupiji, dok je praksa pričesti na usta bila duže vrijeme isključivo prisutna pa se naravno nije htjelo nešto uvoditi „nasilu“, bez suglasnosti pojedinih biskupa i bez uvažavanja specifičnih situacija u određenim biskupijama.

Na pitanje „zašto na ruku“ već sam ti i ja djelomično odgovorila (na prošloj stranici). Ispružene ruke su gesta koja izražava spremno prihvaćanje, izlaženje u susret; vjernički odgovor na „Uzmite i jedite!“ ; ruke nisu ništa nedostojnije od jezika (čak možda i čišće), a stav je ponizniji jer rukama kao da prosiš. Prihvaćanje rukama je i gesta vjerničke odgovornosti za svoju vjeru i zrelosti, a tu zrelost upravo sakrament euharistije potvrđuje.
Meni se osobno čini bar da je stav ponizniji, jer oni koji primaju pričest na usta nerijetko imaju sklopljene ruke spuštene niz tijelo, a ovako barem gestom pokazuješ spremnost da prihvatiš Isusa.

Nezgode se mogu dogoditi i prilikom primanja pričesti na usta (što se događa obično kad svećenik ne koristi pliticu – a to je već liturgijska pogreška). Imala sam jednom slučaj da je svećenik ispustio hostiju prije nego što sam je dobro prihvatila ustima, a pošto sam držala sklopljene ruke, hostija je pala srećom na njih, a ne na pod. Isto tako prošle nedjelje vidjela sam jednog dječaka, prošlogodišnjeg prvopričesnika, kako je primio pričest na usta, a kada se vratio na svoje mjesto pokazivao je jezik s hostijom prijateljima u klupi. Dakle i pričest na usta se može primati nedostojno…

Važnije od načina na koji se pričest prima jest ipak da svaki za sebe ispita savjest, pokaje se za grijehe, očisti srce i bude svjestan Onoga koji ga poziva na pričest. Mislim da nije dobro pitanje „zašto netko ima potrebu pričestiti se na usta“, pitanje je kako probuditi potrebu i „glad“ za pričesti uopće, a da se ne pretvori u rutinu i da ne izostane česta sv. ispovijed.

Vrh

PostPostano: Sub lis 15, 2011 21:04 

Kad si već spomenula onog dječaka, ja sjedim u crkvi na takvom mjestu da mogu vidjeti sve koji idu na pričest i iako ne gledam često, primjetio sam da u našem selu pričest na ruku prima nešto više od pola vjernika, a svega 2-3 njih to dostojno uradi barem po onome što sam ja vidjeo, nije ni u drugom slučaju baš puno bolje ali ipak statistički je tako ...

Vrh

PostPostano: Sub lis 15, 2011 21:43 

Citat:
Na pitanje „zašto na ruku“ već sam ti i ja djelomično odgovorila (na prošloj stranici). Ispružene ruke su gesta koja izražava spremno prihvaćanje, izlaženje u susret; vjernički odgovor na „Uzmite i jedite!“ ; ruke nisu ništa nedostojnije od jezika (čak možda i čišće), a stav je ponizniji jer rukama kao da prosiš. Prihvaćanje rukama je i gesta vjerničke odgovornosti za svoju vjeru i zrelosti, a tu zrelost upravo sakrament euharistije potvrđuje.
Meni se osobno čini bar da je stav ponizniji, jer oni koji primaju pričest na usta nerijetko imaju sklopljene ruke spuštene niz tijelo, a ovako barem gestom pokazuješ spremnost da prihvatiš Isusa.

Hm, nije mi ovo baš neki odgovor. A i ne bi se složio da je poniznije na ruke, nego na jezik. To me ustvari i smeta, a vidim da i papu dok je dao onakav odgovor.
Kod mene na Misi se uopće nije na ruke pričešćivalo, dok je kasnije uzelo maha i ljudi doslovno poludjeli.
A i primjetio sam da i oni koji idu često u Crkvu, a znam ih gotovo mnogo, jedno od njih sto prima na ruke!
Nekako mi je argument o poniznosti s prosijakom nategnut, jer poniznije je da te drugi hrane ko malu bebu, koja je najnemočnije biće što postoji, nego da sam uzimaš, pogotovo ako si svjestan što je Hostija, jer ne primamo ju zato što smo je dostojni, već zato što nam je potrebna.
Ja nisam nikad na ruke niti bih, nekako ne da imam strah ju dirati rukom, nego osiječam nelagodu da ju diram rukom.
Pogotovo kada sam saznao da je svaka čestica posvečena, pa makar i ne bila vidljiva golim okom, jer što da mi ostane na ruci, kojom svašta radim (da ne govorim sad ovdje).
Ako već imam izbor da ju ne diram, onda neću.
Sad je smiješno da govorimo koji je organ grešniji, jer nijedan organ nije kriv za grijeh već srce iz kojeg izlazi sva zloča.
Zato neću na ruke, a preko jezika ionako mora.
I kad su dozvoljavali, dali su najviše zbog higijenskih razloga, i zato su naveli tamo u pravilu "da postupi svatko po svojoj savijesti", i to isto nešta govori. Zašto je to moralo biti rečeno? Mislim da ima razlog.
Uglavnom, odlučio sam da budem hranjen od duhovnog oca kao nejako i slabo dojenče na ovom svijetu, koje ovisi o toj hrani koja je najčišća i najnevinija od svega što postoji, pred kojom osijećam strahopoštovanje i nelagodu što ju uopće primam, ali eto što bih bez nje nemočan kao dojenće u jastuku kojem su ruke još svezane da se neozlijedi. Eto, to sam ja!To je moje mišljenje i moj osječaj, neka mi nitko ne zamjeri. I naravno "SVATKO PREMA SVOJOJ SAVJESTI"!

I zato mislim da je ovo moj zadnji post na ovoj temi, puno sam čitao i čuo različita mišljenja. Hvala svima, i tebi na ovom zadnjem korektnom postu koji ti je najbolji u zadnje vrijeme, jer si konkretno iznjela svoje mišljenje o tome, slagao se ja ili ne.
Bog neka te blagoslovi i u Ranama svojim krije!!

Zadnja izmjena: Alan Ford; Sub lis 15, 2011 21:46; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Sub lis 15, 2011 21:45 

A zašto se onda klanjamo pred Presvetim?
Znači, na daljinu klečimo, kod pretvorbe klečimo, a kad dolazi najsvetiji čin kada primamo Boga u sebe onda dajemo ruku?! :shock: Umobolno. :(
Ako mogu samog sebe pričešćivat, onda mogu i propovijedat, onda ću drugi put kad svećenik bude držao propovijed, ubacit ću se i ja sa svojim zapažanjima...pa šta, važna je poniznost u srcu, nije važan tjelesni stav...možda i kolut naprijed napravim dok budem dolazio po pričest, važno je da se radujemo i da je opušteno...nigdi ne piše da je zabranjeno...valjalo bi probat!! :roll: :roll: :evil: :(

Ma da budem do kraja iskren, mrzim neku lažnu uviđavnost...vidljivo je iz aviona da je pričest na ruku progurala masonska struja u Vatikanu za vrijeme Pape Pavla 6., koji je sam izjavio da je sotonin dim prodro u Vatikan...to je to, nema tu dileme, a vi lažite sami sebe i opravdavajte se prelošim i preprozirnim objašnjenjima...bljak. :oops:

Vrh

PostPostano: Ned lis 16, 2011 01:29 
Administrator

Upozoravam te da nije dopušteno ovako pisati i izmišljati protiv Nauka Crkve niti psihoanalizirati druge.
Prije nego se pričest primi na ruku se dostojanstveno nakloni, nitko "ne daje ruku". Nazivati takav način pričešćivanja kojeg Crkva dopušta "umobolnim" se neće tolerirati.
Isto nitko nije ovdje rekao da nije važan tjelesni stav, Crkva jasno propisuje kakav sve tjelesni stav može biti i kako se može pričešćivati.
Može se o svemu raspravljati, no nazivati od Crkve dozvoljeni način pričešćivanja masonskim i sotonskim kao i ostala vrijeđanja Crkve neću dozvoliti.

Pošto si drugdje napisao da su potrebna "tumačenja stručnjaka, duhovnih svećenika, svećenika egzorcista a ne svećenika birokrata i samozvanih internet stručnjaka", citiram egzorcista Zvjezdana Linića koji je i duhovan i stručnjak, u nadi da će ti to bar nešto objasniti:
„Kod pričešćivanja moguća su dva načina: pričest na usta i pričest na ruku. Iz povijesti Crkve poznato je da su se vjernici do 12. stoljeća kršćanstva pričešćivali na ruku, a da je tada ušla u Crkvu praksa pričesti na usta. To je došlo u vrijeme kad su se vjernici rjeđe pričešćivali. Poslije Drugoga vatikanskog sabora ponovno je uvedena praksa da se pričest može primiti i na ruku. Stara crkvena praksa upozorava kod pričesti na ruku da je dobro da onda jedna ruka služi dlanu druge ruke na koji se polaže Tijelo Kristovo kao prijestolje i da se tako lijepo i dostojanstveno primi taj dar. Vjernik tada odmah pred svećenikom ili u neposrednoj blizini svećenika uzme s dlana hostiju i stavi je u usta da se pričesti. Budući da je to zakonita praksa Crkve, nikakve privatne objave i strahovi ne mogu nazivati jedan ili drugi način primanja pričesti manje svetim, manje dostojnim ili čak nedostojnim. Nedostojno prima svetu pričest samo onaj tko je u smrtnome grijehu i tko nije pomiren s braćom.“
(„Da vaša radost bude potpuna“, GK, 2008.)

Vrh

PostPostano: Ned lis 16, 2011 07:24 

Giovi je napisao/la:
[i]„Kod pričešćivanja moguća su dva načina: pričest na usta i pričest na ruku. Iz povijesti Crkve poznato je da su se vjernici do 12. stoljeća kršćanstva pričešćivali na ruku,

Od svih svećenika, najviše cijenim patera Linića ali ovo jednostavno nije točno, što možeš i pročitat u mom pretprošlom postu, di je vidljivo da se prva Crkva pričešćivala direktno na jezik.
Pater Linić je dobar, duhovan svećenik, ali u ovoj stvari jednostavno nije u pravu. 8)

Ponavljam:

Sinoda u Rouenu godina 650.

Znači ovo je puno prije 12. stoljeća te je vidljivo da pater Linić ima krivi podatak.

Vrh

PostPostano: Ned lis 16, 2011 07:37 

Od svih svećenika, najviše cijenim patera Linića ali ovo jednostavno nije točno, što možeš i pročitat u mom pretprošlom postu, di je vidljivo da se prva Crkva pričešćivala direktno na jezik.
Pater Linić je dobar, duhovan svećenik, ali u ovoj stvari jednostavno nije u pravu. 8)

1) Iz tvog posta uopće nije vidljivo to što si napisao jer se radi o citatima izvučenim iz drugačijeg konteksta, a sve u svrhu opravdavanja nekih lažnih privatnih objava na stranici s koje si sve preuzeo.

2) Neke stvari u našoj vjeri nisu pitanje dopadljivosti nego odluke Učiteljstva. Naša je stvar upoznati vlastitu vjeru (iz Katekizma i drugih crkvenih dokumenata najprije), a ne suditi po vanjštini, na temelju nekih pseudokršćanskih web-stranica na kojoj je svaka druga rečenica lažna. I još k tome suditi svećenike koji se drže svih normi, a i optuživati ih da rade krivo. (?!)
Svi koji su se na ovoj temi solidarizirali s tobom (ili to misle), nek također razmisle o tim stvarima.

Citat:

Sinoda u Rouenu godina 650.

Znači ovo je puno prije 12. stoljeća te je vidljivo da pater Linić ima krivi podatak.

Bilo bi korektno da staviš i link otkuda si to preuzeo. Ako si preuzeo s http://sites.google.com/site/molitedrag ... ta-pricest, onda ti moram reći da ti je izvor nevjerodostojan, jer su te stranice napravljene u svrhu propagiranja lažnih privatnih objava, na kojima je brdo neistina i gluposti, i koje ozbiljno proturječe stavovima i nauku Crkve.

Vrh

PostPostano: Ned lis 16, 2011 08:02 

Adrijana, ovi podaci koje sam napisao su ISTINITI, izvor tj. stranica sa koje su skinuti se tebi ne mora sviđat, ali podaci su ISTINITI, što možeš provjerit i na drugim mjestima, ja ti neću prepisivat...ali nemoj nešto proglašavat da nije istina, kad je OČITO da je istina.

A pater Linić je meni genijalac ali mi je Sveti Toma Akvinski još veći genijalac i on IZRIČITO kaže da pričest bude samo na jezik. 8)

Vrh

PostPostano: Ned lis 16, 2011 08:08 

adrijana je napisao/la:

1) Iz tvog posta uopće nije vidljivo to što si napisao jer se radi o citatima izvučenim iz drugačijeg konteksta,

Kada Sveti Toma Akvinski kaže: "Svećeniku pripada zadaća podjela Tijela Kristova iz ove osnovice:

-svećenik je posrednik između Boga i ljudi. Kako što je njegova zadaća da darove puka prinese

Bogu, tako je njegova dužnost da od Boga posvećene darove prenese puku.

- ovaj sakrament iz strahopoštovanja smije doticati posvećeni stalež.

Budući da su Hostije i Kalež posvećeni, isto tako kao i ruke svećenika, da ovaj sakrament dotiče.

Stoga nikome drugome nije dozvoljeno doticati, osim u prijekoj potrebi... "

Šta je tu izvađeno iz konteksta?? Kontekst je taj da Toma govori o postupanju sa Presvetim i u tom kontekstu izričito kaže da se Presveto ne smije dodirivati od strane laikata.

Adrijana :lol: , je li ovo falsifikat što sam ja prenio ili si se ti malo zaletila? :lol:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 31  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata