Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 22:55

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 31  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet ruj 09, 2011 12:32 

sara je napisao/la:
Domenika je napisao/la:

A šta kad dođe neki furešt..?

E pa svatko od nas jede sebe na prokletstvo ili na blagoslov. Nitko nije dužan nemoguće pa ni svećenik prepoznavati takve. Uostalo, svakome nam je stati pred lice Božje.

Sve to znam, ali još uvijek ćekam odgovor Don Snenog, da mi objasni ovu svoju izjavu:
3. Jedino trebam paziti da oni koji su udareni ekskomunikacijom ili nisu katolici ne pristupaju pričesti.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 09, 2011 12:58 

Filip je napisao/la:
E, da, još nešto mi pade na pamet. Već dugo s par osoba se svako malo sporječkam oko nekih stvari.
Naime, ja tvrdim da je nedjeljna Misa OBAVEZNA i da ju se ne smije propustiti bez dooobrog razloga (npr. bolest i sl.) te da ako se propusti nedjeljnu Misu svjesno i svojevoljno (zbog odlaska na izlet, pecanje.....itd) iduće nedjelje na Misi takva osoba NE SMIJE pristupiti sv. pričesti (osim ako se prije ispovjedila, naravno).
Njihova reakcija je takva da mi odmahnu rukom uz jedno "Naah......" i kažu da šta izmišljam neka pravila tu, da možeš "preskakati" Mise i ponovo dolaziti i pričešćivati se i bez ispovijedi jer da takvo ponašanje nije grijeh.
Ja ne radim tako niti bih mogao, ali mi je žao da se bilo tko, a naročito osobe s kojima sam blizak tako ponašaju.
Pa, eto, ako može koja riječ i na ovu temu od nekoga iskusnijeg.

U pravu si. Propustiti misu bez valjanog razloga, kao i raditi težačke poslove nedjeljom je u biti težak grijeh.
Ljudi to ne razumiju, ali je tako.
Svaki put kad stojiš tamo, dok se otvara nebo, dok darovi postaju Tijelo i Krv, uživaš i znaš da ćeš primiti Boga, da je to SADA centralni događaj u povijesti!
Neki to jednostavno ne razumiju i misle da nije bed odbiti Boga koji ti je nešto tako priredio.

Što se tiće ovog preskakanja pričesti: osobno sam presretan da živimo u vremenu u kojem nam Crkva daje pričest svakodnevno. Dosta svetaca se za to borilo i to svim srcem htjelo.
Sad to imamo i tako je, ali to samo po sebi nosi ogromnu odgovornost.
Kako i zašto? Nekoliko stvari bih istaknuo:
Sada se, za razliku od nekad, može pričestiti nebrojeno mnogo ljudi i teoretski, može se dogoditi da nitko od njih nije u bio u stanju primiti tu pričest, al eto...
Pričest ne smijemo uskratiti nekome tko prihvaća vanjske znakove Crkve. Juda ih je prihvaćao, glumio je da je unutra i Isus ga je pričestio. To je možda i odgovor Domenici, iako nisam siguran da kužim pitanje :oops: . Ekskomunicirani (zbog zna se kojih razloga) i nekršteni više ni na van nisu dio Crkve pa se ne smiju pričestiti.
Zanimljivo je primjetiti kako Juda završava - obješen. Sveti Pavao je uvjeren da su mnogi ranije umrli jer se pričešćuju tako! Što se mene tiće ako je tada vrijedilo, mora i danas.
Dakle, imajući odgovornost prema bližnjemu, trebamo mu pomoći da svoj grijeh ne čini još ogavnijim primajući Boga u takvu stanju.
Jednostavno bi trebalo na tome mnogo više inzistirati. Što se tiće mog iskustva i na vjeronauku je to pomalo zanemarena stvar.
Znam baš masu ljudi koji ili ne ispovijedaju stvari za koje "smatraju da nisu grijeh" ili idu na pričest jer i dalje misle isto. Žive u kompromisu, uzimaju što im gdje paše. Ne možeš ih ni krivit previše ako neke stvari jednostavno nisu jasno čuli.
Mora svima biti jasna činjenica, da sa bilo kakvim grijehom nema pristupa pričesti! Naglasak na onu odluku da više neće griješiti - Nikada! Jer opet, otići na ispovijed tek tako, pa se pričestiti je ista stvar.
Čitam sad Povijest jedne duše i nevjerovatno je Iskustvo Male Terezije nakon prve pričesti. Onda ono oduševljenje kada joj ispovijednik dozvoljava pričest na sve velike blagdane i radost s kojom je išćekuje. Naravno, to je ona, na nju je Bog izlio nebrojene milosti i ne možemo oćekivati da će svatko imati takvo iskustvo Krista u Oltarskom sakramentu, ali imam dojam da je sam taj post od pričesti na neki način pomogao ljudima da shvate veličinu samog događaja.
Ovako imamo pričest svaki dan, a nemamo volje o tome jasno govoriti.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 09, 2011 13:06 

sara je napisao/la:
Baš sam radoznala zašto bi ti "bio najsretniji da se sve pričesti obavljaju klečeči i na jezik"? I zašto onda primaš pričest na ruku?

Pa, evo kad si tako radoznala da ti i odgovorim: zato što mi se to čini kao najdostojanstveniji način za primiti Krista Živoga.
Time ne želim reći da sadašnji načini nisu dostojni pa nemoj ni pokušati odvući raspravu u tom pravcu.
A ovo drugo pitanje ti je, u najmanju ruku glupo. Oprosti, ali tako je. Razloge vidiš i sama. (Mada imam razlog zašto, ali ne želim tu iznositi intimne stvari.) Primam tako jer je i tako dozvoljeno. Sretna?

I od cijelog mog posta i pitanja ovo je sve što si poletjela napisati. Bolje da si se potrudila dati kakav odgovor jer si, ako se ne varam, vjeroučiteljica.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 09, 2011 13:12 

Slavomir je napisao/la:
U pravu si. Propustiti misu bez valjanog razloga, kao i raditi težačke poslove nedjeljom je u biti težak grijeh.
Ljudi to ne razumiju, ali je tako. Svaki put kad stojiš tamo, dok se otvara nebo, dok darovi postaju Tijelo i Krv, uživaš i znaš da ćeš primiti Boga, da je to SADA centralni događaj u povijesti!...................

Slavomire, puno hvala na odgovoru.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 09, 2011 13:27 

Filip je napisao/la:
sara je napisao/la:
Baš sam radoznala zašto bi ti "bio najsretniji da se sve pričesti obavljaju klečeči i na jezik"? I zašto onda primaš pričest na ruku?

Pa, evo kad si tako radoznala da ti i odgovorim: zato što mi se to čini kao najdostojanstveniji način za primiti Krista Živoga.
Time ne želim reći da sadašnji načini nisu dostojni pa nemoj ni pokušati odvući raspravu u tom pravcu.
A ovo drugo pitanje ti je, u najmanju ruku glupo. Oprosti, ali tako je. Razloge vidiš i sama. (Mada imam razlog zašto, ali ne želim tu iznositi intimne stvari.) Primam tako jer je i tako dozvoljeno. Sretna?

I od cijelog mog posta i pitanja ovo je sve što si poletjela napisati. Bolje da si se potrudila dati kakav odgovor jer si, ako se ne varam, vjeroučiteljica.

Ako ti se nešto čini odgovarajućim načinom, ne vidim razloga zašto tako ne postupati. Ja ne vidim nikakav razlog da netko pruži ruku ako mu se jezik čini prikladnijim.
Drugi su ti dali odgovore pa ne vidim razloge da ti ja dodajem odgovore.
A ne vidim ni razloga da skačeš na postavljeno pitanje.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 09, 2011 19:10 

Domenika je napisao/la:
sara je napisao/la:
Domenika je napisao/la:

A šta kad dođe neki furešt..?

E pa svatko od nas jede sebe na prokletstvo ili na blagoslov. Nitko nije dužan nemoguće pa ni svećenik prepoznavati takve. Uostalo, svakome nam je stati pred lice Božje.

Sve to znam, ali još uvijek ćekam odgovor Don Snenog, da mi objasni ovu svoju izjavu:
3. Jedino trebam paziti da oni koji su udareni ekskomunikacijom ili nisu katolici ne pristupaju pričesti.

Dužnost svećenika - posebice župnika je da, uz ostale stvari, bdije nad čašćenjem Euharistije... U svojim župama svećenik bi trebao poznavati ljude koji su udareni posebnim crkvenim kaznama - ne samo da ih odstrani od pričesti - prema tome takvima treba uskratiti primanje pričesti... isto tako treba paziti da oni koji nisu katolici ne pristupaju - to može učiniti napomenom prije pričesti - kao što se čini na velikim slavljima - osim toga primjeti se po ponašanju da nešto nije u redu.. nekoliko puta sam ja upitao osobu - da li ste katolik. Na niječan odgovor sam rekao oprostite ali vama ću dati samo blagolsov - i stavio sam križ na čelo. kasnije mi se osoba došla zahvaliti. Prema tome ima mogućnosti.
A u pravoslavnoj liturgiji svećenik i danas usklikne: katekumeni napustite i prije pričesti Sveto svetima!

Vrh

PostPostano: Sub ruj 10, 2011 15:44 
Administrator

Sneni, nisi mi još odgovorio tko to preporuča "pauzu" u pričešćivanju?
Crkva zapravo preporuča upravo suprotno, da se vjernici ako mogu pričeste svaki put kada sudjeluju u Misi.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 10, 2011 19:23 

Giovi je napisao/la:
Sneni, nisi mi još odgovorio tko to preporuča "pauzu" u pričešćivanju?
Crkva zapravo preporuča upravo suprotno, da se vjernici ako mogu pričeste svaki put kada sudjeluju u Misi.

Opća uredba br.80 : "Budući da je euharistijsko slavlje vazmena gozba, poželjno je da vjernici, pravo raspoloženi - prema Gospodnjem nalogu - primaju njegovo Tijelo i krv kao duhovnu hranu..."
iz ovoga je jasno
1. Poželjno = ne odgovara tvojoj tvrdnji. Nažalost forsiranjem pričesti palo je strahopoštovanje prema tom sakramentu.
2. Pravo raspoloženi = znači da oni koji nisu pravo raspoloženi trebaju apstinirati dok se pavo ne raspolože.

Poznato je iz nauke o duhovnom životu da zna nastupati vrijeme "suhoće duše" e da se što više izbjegnu takva stanja dobro je i preporučljivo apstinirati neki put ili za neko vrijeme - kroz to vrijeme su preporučene druge pobožne vježbe kao "duhovna pričest" ura klanjanja (neke obrasce imaš na mojojoj web stranici a neki novi su u pripremi, pohod Isusu u presvetom sakramentu, pobožni uzdasi..
Na žalost danas se premalo vodi računa o nauci o duhovnom životu pa nam i izostaju plodovi koje bi čovjek očekivao od primanja svete pričesti.
Ne mogu ti navesti momentano ni jednog autora..ali ako mi dođe bilo kad pod ruku javim ti.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 10, 2011 22:26 
Administrator

Crkva ne preporuča "pauzu" u pričešćivanju, ako imamo uvijete da se pričestimo. Za vrijeme "duhovne suhoće" nije dobro apstinirati neko vrijeme od pričesti, naprotiv, sakramenti Crkve nam pomažu da iz te suhoće iziđemo, kroz Ispovjed i Svetu pričest okrijepljeni (pričest povećava jedinstvo s Gospodinom, oprašta lake grijehe i čuva od teških - usp. KKC 1416).
Što Crkva preporuča najbolje pokazuju odlomci iz Katekizma (isto je i u drugim dokumentima Crkve):

"Crkva živo preporučuje vjernicima da primaju svetu pričest svaki put
kad sudjeluju u slavlju Euharistije; a obvezuje ih da to učine barem
jedamput u godini." (KKC 1417)

Odnosno malo šire objašnjeno:

"Posve je u skladu sa samim značenjem Euharistije da se vjernici, ako
imaju potrebne uvjete, pričeste svaki put kada sudjeluju u Misi: "Veoma se
preporučuje ono savršenije učestvovanje u Misi, po kojem vjernici nakon
svećenikove pričesti blaguju Tijelo Gospodnje od iste žrtve."

Crkva obvezuje vjernike da u "nedjelje i svetkovine sudjeluju u
božanskoj liturgiji" i da Euharistiju prime najmanje jedamput godišnje, po
mogućnosti u vazmenom vremenu i pripravljeni sakramentom Pomirenja. Crkva,
ipak, živo preporučuje vjernicima da svetu Euharistiju primaju u nedjelje i
svetkovine, ili jos češće, pa i svakog dana." (KKC 1388,1389)

Vrh

PostPostano: Ned ruj 11, 2011 13:08 

Giovi je napisao/la:
...Za vrijeme "duhovne suhoće"...

hvala na odgovoru, ali imam za njega vezano pitanje: Što je to "duhovna suhoća" koju ste spomenuli?

Vrh

PostPostano: Ned ruj 11, 2011 15:19 

Da opet navodiš primjere koji govore u moj prilog: Crkva preporučuje (što je preporučeno može se dobrovoljno prihvatiti ili ne ) i Crkva zapovijeda (kad se mora nešto učiniti pod prijetnjom grijeha ako se ne učini)
Da bi pričest bila plodna (učinkovita) onda treba da je primatelj pripremljen za primanje tih darova. Jer ti darovi - plodovi pričesti - ovise o spremnosti primatelja. I ako on nije spreman onda je bolje da pričest ne prima. A apostol veli: Tko nedostojno blaguje sebi osudu blaguje i pije

"DUHOVNA SUHOĆA" je stanje duše kad čovjek ne osjeća nikakvu duhovnu utjehu (ma čudno da nisi upisao u tražilicu riječ duhovna suhoća ... ajde pokušaj... za svaki slučaj vidi malo ovaj link
http://www.biskupija-banjaluka.org/pich ... me_413.htm

Vrh

PostPostano: Pon ruj 12, 2011 10:38 
Administrator

Crkva preporuča, tj. "živo preporuča" da se pričešćuje na svakoj misi ako smo u mogućnosti. Nije obaveza, ali preporučati suprotno tome da se rade pauze "da ne pređe u puki običaj" nije u skladu sa jasnom crkvenom preporukom.

Ako pričest prelazi u običaj, ili primatelj nije spreman, onda se treba preispitati a ne čekati.
Ako je netko u teškom grijehu, mora se pokajati, ispovijediti i dostojno primiti pričest. Ako je pak ima više lakih grijeha dobro je da se ispovijedi i primi pričest. Ako je pak u teškom razdoblju duhovne suhoće, ne treba izbjegavati pričest. Jer sukladno nauku Crkve, pričest je izvor milosti koja nam pomaže da se dalje čuvamo teških grijeha, oprašta lagane grijehe te nas približava Gospodinu. Nema smisla takvu milost odbijati.

Link banjalučke biskupije pojašnjava duhovnu suhoću u odnosu na (ne)odlazak na pričest:

"... ja bih vas, braćo i sestre, htio utješiti. Vas koji se strašite svake rastresenosti u molitvi svake napasti, svake hladnoće u srcu i mislite: "Ne smijem ići na svetu pričest." Samo onaj ne smije ići na pričest, koji sigurno zna da ima smrtni grijeh na duši..."

"Isto tako neki se plaše ići na pričest, jer nemaju osjećaja ljubavi prema Kristu. Nekako su prazni i hladni se osjećaju, nemaju žara, nemaju revnosti. Nemojte se plašiti, to nije težak grijeh. To je tek neki osjećaj. Sveci su znali godinama trpjeti radi te duhovne suhoće, kako se to službeno u duhovnim knjigama zove. Od te hladnoće, od te praznine. A bili su sveti. Imali su oni ljubavi, samo je nisu osjećali."

Vrh

PostPostano: Pon ruj 12, 2011 13:10 

Ok - mi starci sa starim naukama o duhovnom životu - kao i tumačenju pojedinih tekstova... Mogu samo reći jedno da je bilo više strahopoštovanja a onda i plodova od pričesti nekada (kad se išlo na pričest samo u nekim prigodama, nego danas kad se ide na pričest da se malo "prošeće" i da ih se vidi i bolje vide... (be odnosi se na sve nego na većinu) prije je bilo obratno. Ovo je moje iskustvo. I nema razloga dalje diskutirati.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 12, 2011 14:21 

"Duša koja je prije pričesti bila slaba, iscrpljena, u tmini, po pričesti postaje rasvijetljena i jaka. Ona tada ne može sumnjati u plodove svoje pričesti."
"Nauk o duhovnom životu", Louis Lallemant (1587.-1635.)

Jeste da ne spominje učestalost pričesti, ali čitajući ovo gore može se zaključiti da ne treba izbjegavati pričest u suhoći.
Mada vjerujem da je nekad bilo redova/pravila koja su drugačije uređivala pitanje učestalosti pristupanja pričesti i to bez obzira na suhoću.
Uostalom, nije li i u istočnim crkvama puno rigoroznije regulirano pristupanje pričesti? Ili je bar nekad bilo?
No, to je već druga priča, a ja sam sretan da mi Crkva dozvoljava i omogućava bez bojazni se pričestiti kada god sam u prilici i kada god sam pripravan.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 12, 2011 15:33 

Filip je napisao/la:
Uostalom, nije li i u istočnim crkvama puno rigoroznije regulirano pristupanje pričesti? Ili je bar nekad bilo?
.

Pravoslavci.
Koliko bi puta trebalo da se pričešćujemo?
Najmanje četiri puta godišnje (u toku četiri posta). Ali je preporučljivo pristupiti sv. pričešću što češće, što je u zavisnosti od pripravnosti pričesnika. Osobito je važno pričešćivanje u bolesti.

http://www.spcoluzern.ch/index.php?pg=1126&lang=srl

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 31  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata