Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 22:55

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 31  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet ruj 08, 2011 13:22 

anki je napisao/la:
Ako nije offtopic, što je to duhovna pričest?

Kada nismou prilici otići na Misu, što je kod nas svjetovnih ljudi, zbog posla, školskih obaveza, obiteljskih obaveza...ali ipak smo u stanju otići taj dan u crkvu, dobro je da otiđemo do Svetohraništa (http://alfaiomegaduhovniforum.forums-free.com/svetohraniste-t2946.html) te tada vjerujući u to da je Isus prisutan tamo, u Svetohraništu, pohodimo ga u Presvetom Oltarskom Sakramentu, te pošto ga ne možemo uistinu primiti kao Hostiju, njegovo Presveto Tijelo, iskreno ga pozovemo u svoje srce, sa vjerom da će u njega stvarno doći, te da je prisutan.
Sa portala Križ Života:
"Duhovna pričest, kako uči sv. Toma Akvinski, stoji u nutarnjem čeznuću primiti Isusa u Presvet. Oltarskom Sakramentu, kad ga ne možemo uistinu primiti u presv. pričesti. Da je i duhovna pričest mila Isusu, očitovao je mnogim pobožnim osobama; a i sveta Crkva ju najtoplije preporuča bogoljubnim dušama.
Tu duhovnu vježbu vrlo lako obavljamo. Ne treba, naime, da bismo bili na tašte, ne treba nam za to ni svećenika, ni mnogo vremena. Duhovno se pričestimo lako više puta na dan.
Obavlja se pak duhovna pričest ovako: Treba najprije da probudimo živu vjeru u Isusa, koji je bivstveno i uistinu prisutan u Svetootajstvu; zatim da se pokajemo za sve grijehe i da vruće želimo primiti Isusa; a napokon da mu se zahvalimo, kao da smo ga usitinu primili."

Molim da me se ispravi ukoliko je nešto netočno.
Te i ja imam dva pitanja: smije li se duhovna Pričest primati u teškome grijehu, je li to uredu?

Vrh

PostPostano: Čet ruj 08, 2011 13:25 

Domenika je napisao/la:
sneni je napisao/la:

3. Jedino trebam paziti da oni koji su udareni ekskomunikacijom ili nisu katolici ne pristupaju pričesti.

A kako ćete ih prepoznati ?

Pa u malim župama župnici poznaju ljude.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 08, 2011 14:50 

U kršćanskoj tradiciji postoji nešto što se zove duhovna pričest. Ovim ili sličnim riječima možete primiti Isusa u svoje srce ako zbog bolesti ili iz drugih razloga niste u mogućnosti pristupiti pričesti: Isuse, koji si stvarno prisutan u Presvetom Oltarskom Sakramentu, ne mogu te sada primiti pod sakramentalnim prilikama, nego te molim srcem punim ljubavi da duhovno dođeš u moju dušu preko Bezgrešnog Srca tvoje presvete Majke i da ostaneš zauvijek sa mnom: ti u meni i ja u tebi po Mariji, sada i u vječnosti.
http://www.katolici.org/bolest.php?action=c_vidi&id=84

Evo i na njemackom..kada slusam sv.misu preko radia...onda se za vrijeme pricescivanja,moli ova molitva..
GEBET ZUR GEISTIGEN KOMMUNION
Mein Jesus ! Ich glaube, dass Du im allerheiligsten Sakrament gegenwärtig bist. Ich liebe Dich über alles, und meine Seele verlangt nach Dir. Da ich Dich jetzt aber nicht im heiligen Sakrament empfangen kann, so bitte ich Dich innig, komme geistiger weise zu mir und nimm Wohnung in meinem Herzen. Ich begrüße Dich als wärst Du wirklich zu mir gekommen und vereinige mich ganz mit Dir. Lass nicht zu, dass ich mich jemals von Dir trenne. Amen

Vrh

PostPostano: Čet ruj 08, 2011 15:48 

Matija je napisao/la:
Te i ja imam dva pitanja: smije li se duhovna Pričest primati u teškome grijehu, je li to uredu?

Najprije na svetu ispovijed u takvom slučaju, a onda na pričest...

A koje je drugo pitanje?

Vrh

PostPostano: Čet ruj 08, 2011 20:36 

adrijana je napisao/la:
A koje je drugo pitanje?

Dakle, ako razumijem, ako imaš neki teži grijeh, nije uredu do Svetohraništa na Duhovnu Pričest?
A drugo pitanje sam zaboravio napisat, pa, nema ni veze sada jer u među vremenu saznah odgovor,
hvala vam

Vrh

PostPostano: Pet ruj 09, 2011 01:17 

Matija je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
A koje je drugo pitanje?

Dakle, ako razumijem, ako imaš neki teži grijeh, nije uredu do Svetohraništa na Duhovnu Pričest?
A drugo pitanje sam zaboravio napisat, pa, nema ni veze sada jer u među vremenu saznah odgovor,
hvala vam

Ne mogu spavati pa došao malo na forum i sad ne znam hoću li moći zaspati zbog bijesa što katolici ovakve ludosti šire ili ću odmah zaspati slatko se smijavši budalaštinama ovakve vrste.

Crkva uči da se ne smije sakramentalno pričestiti u stanju smrtnoga grijeha. A sakramentalno znači primiti svetu pričest pod prilikom kruha - ili obje prilike.

Duhovna pričest je samo pobožna vježba koja pomaže da se bolje približimo Isusu. Ja svima onima koji ne mogu primati sv pričest zbog nekog grijeha (rastavljeni pa ponovo vjenčani na pr.) preporučam da se na svetoj misi pričeste duhovnom pričešću. Dapače duhovna pričest kao pobožna vježba pomaže i onima u teškim grijesima a nemaju dovoljno snage (potrebne milosti) za ići na ispovijed.
Moja preporuka - ipak nemojte biti papskiji od pape!
A sad idem pokušati zaspati - laka noć

Vrh

PostPostano: Pet ruj 09, 2011 01:24 

sneni je napisao/la:
Matija je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
A koje je drugo pitanje?

hvala vam

Ne mogu spavati pa došao malo na forum i sad ne znam hoću li moći zaspati zbog bijesa što katolici ovakve ludosti šire ili ću odmah zaspati slatko se smijavši budalaštinama ovakve vrste.

Crkva uči da se ne smije sakramentalno pričestiti u stanju smrtnoga grijeha. A sakramentalno znači primiti svetu pričest pod prilikom kruha - ili obje prilike.

Duhovna pričest je samo pobožna vježba koja pomaže da se bolje približimo Isusu. Ja svima onima koji ne mogu primati sv pričest zbog nekog grijeha (rastavljeni pa ponovo vjenčani na pr.) preporučam da se na svetoj misi pričeste duhovnom pričešću. Dapače duhovna pričest kao pobožna vježba pomaže i onima u teškim grijesima a nemaju dovoljno snage (potrebne milosti) za ići na ispovijed.
Moja preporuka - ipak nemojte biti papskiji od pape!
A sad idem pokušati zaspati - laka noć

Hvala puno, ja evo isto nisam mogla zaspati jer me muče pitanja kako se ispovijediti, kako se pričestiti, kako se osloboditi grijeha (mrš grijesi, mrš, stvarno mi vas je dosta)... Meni uistinu nedostaje vjeronauka i sad bi htjela odjednom sve naučiti. Uopće nisam znala za Duhovnu Pričest, to je stvarno nešto lijepo, sad imam način da se pričestim i kad se ne budem mogla ispovijediti. Baš mi je drago da nisi mogao spavati :)

Vrh

PostPostano: Pet ruj 09, 2011 05:44 

-Sneni, puno hvala!
Imam još pitanje, mora li se na pričest svaku Nedjelju? Npr. ako nema župnika, nego ga netko mijenja, a ja imam nešto teže i takvo da bih ipak čekao župnika, pa se njemu ispovijedio, pa te Nedjelje ne odem na pričest.
Hvala

Vrh

PostPostano: Pet ruj 09, 2011 10:47 

Matija je napisao/la:
-Sneni, puno hvala!
Imam još pitanje, mora li se na pričest svaku Nedjelju? Npr. ako nema župnika, nego ga netko mijenja, a ja imam nešto teže i takvo da bih ipak čekao župnika, pa se njemu ispovijedio, pa te Nedjelje ne odem na pričest.
Hvala

Ne mora se na pričest svaku nedjelju, čak se preporuča pauza da ne pređe u puki običaj. Možeš tada koristiti duhovnu pričest. No ako baš nikako ne možeš bez pričesti i želiš na pričest, onda se možeš savršeno pokajati - poći na pričest (nema grijeha) ali savršeno pokajanje uključuje naknadnu ispovijed gdje ćeš reći da si se savršeno pokajao i bio na pričesti...
ipak mi se čini prva varijanta preporučljivija.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 09, 2011 10:58 

sara je napisao/la:
Domenika je napisao/la:
sneni je napisao/la:

3. Jedino trebam paziti da oni koji su udareni ekskomunikacijom ili nisu katolici ne pristupaju pričesti.

A šta kad dođe neki furešt..?

Vrh

PostPostano: Pet ruj 09, 2011 11:27 

sneni je napisao/la:
Ne mora se na pričest svaku nedjelju, čak se preporuča pauza da ne pređe u puki običaj. Možeš tada koristiti duhovnu pričest. No ako baš nikako ne možeš bez pričesti i želiš na pričest, onda se možeš savršeno pokajati - poći na pričest (nema grijeha) ali savršeno pokajanje uključuje naknadnu ispovijed gdje ćeš reći da si se savršeno pokajao i bio na pričesti...
ipak mi se čini prva varijanta preporučljivija.

Može koja riječ više o ovome, takav pristup mi djeluje malo zbunjujuće. Iz toga bi se dalo zaključiti da niti na sv.Misu ne moram svake nedjelje jer bi i to moglo preći u puki običaj? A o Misi preko tjedna da i ne govorim.
Nekako mi je uvijek u glavi misao da nije u redu biti na Misi, (euharistijskom slavlju, gozbi) i biti spreman i za najuzvišeniji dio, a ne pristupiti mu.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 09, 2011 11:44 
Administrator

sneni je napisao/la:
Ne mora se na pričest svaku nedjelju, čak se preporuča pauza da ne pređe u puki običaj. Možeš tada koristiti duhovnu pričest.

Ne znam tko to preporuča?
U skladu sa značenjem Euharistije je da se vjernici pričeste svaki put kada sudjeluju u Misi. (KKC 1388)
Što se tiče obaveze, obavezno se pričestiti barem jedanput godišnje, ali Crkva "preporučuje vjernicima da svetu Euharistiju primaju u nedjelje i svetkovine, ili još češće, pa i svakog dana." (KKC 1389).
Duhovna pričest nije jednaka i ne može se zamijeniti sa primanjem Tijela Kristova.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 09, 2011 12:00 

E, da, još nešto mi pade na pamet. Već dugo s par osoba se svako malo sporječkam oko nekih stvari.
Naime, ja tvrdim da je nedjeljna Misa OBAVEZNA i da ju se ne smije propustiti bez dooobrog razloga (npr. bolest i sl.) te da ako se propusti nedjeljnu Misu svjesno i svojevoljno (zbog odlaska na izlet, pecanje.....itd) iduće nedjelje na Misi takva osoba NE SMIJE pristupiti sv. pričesti (osim ako se prije ispovjedila, naravno).
Njihova reakcija je takva da mi odmahnu rukom uz jedno "Naah......" i kažu da šta izmišljam neka pravila tu, da možeš "preskakati" Mise i ponovo dolaziti i pričešćivati se i bez ispovijedi jer da takvo ponašanje nije grijeh.
Ja ne radim tako niti bih mogao, ali mi je žao da se bilo tko, a naročito osobe s kojima sam blizak tako ponašaju.
Pa, eto, ako može koja riječ i na ovu temu od nekoga iskusnijeg.

I da ne budem skroz off topic - evo i mojeg mišljenja na pitanje iz imena ove teme.
I ja bih bio najsretniji da se sve pričesti obavljaju klečeči i na jezik, ali kad je ovako kako jeste i kad Crkva dopušta pričest i na jezik i na ruku ja obadva ta načina smatram prihvatljivima i ne pada mi na pamet u nikoga upirati prstom jer se pričešćuje na jedan ili drugi način.
Osobno, pričešćujem se na ruku.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 09, 2011 12:06 

Domenika je napisao/la:
sara je napisao/la:
Domenika je napisao/la:

A šta kad dođe neki furešt..?

E pa svatko od nas jede sebe na prokletstvo ili na blagoslov. Nitko nije dužan nemoguće pa ni svećenik prepoznavati takve. Uostalo, svakome nam je stati pred lice Božje.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 09, 2011 12:08 

Filip je napisao/la:
E, da, još nešto mi pade na pamet. Već dugo s par osoba se svako malo sporječkam oko nekih stvari.
Naime, ja tvrdim da je nedjeljna Misa OBAVEZNA i da ju se ne smije propustiti bez dooobrog razloga (npr. bolest i sl.) te da ako se propusti nedjeljnu Misu svjesno i svojevoljno (zbog odlaska na izlet, pecanje.....itd) iduće nedjelje na Misi takva osoba NE SMIJE pristupiti sv. pričesti (osim ako se prije ispovjedila, naravno).
Njihova reakcija je takva da mi odmahnu rukom uz jedno "Naah......" i kažu da šta izmišljam neka pravila tu, da možeš "preskakati" Mise i ponovo dolaziti i pričešćivati se i bez ispovijedi jer da takvo ponašanje nije grijeh.
Ja ne radim tako niti bih mogao, ali mi je žao da se bilo tko, a naročito osobe s kojima sam blizak tako ponašaju.
Pa, eto, ako može koja riječ i na ovu temu od nekoga iskusnijeg.

I da ne budem skroz off topic - evo i mojeg mišljenja na pitanje iz imena ove teme.
I ja bih bio najsretniji da se sve pričesti obavljaju klečeči i na jezik, ali kad je ovako kako jeste i kad Crkva dopušta pričest i na jezik i na ruku ja obadva ta načina smatram prihvatljivima i ne pada mi na pamet u nikoga upirati prstom jer se pričešćuje na jedan ili drugi način.
Osobno, pričešćujem se na ruku.

Baš sam radoznala zašto bi ti "bio najsretniji da se sve pričesti obavljaju klečeči i na jezik"? I zašto onda primaš pričest na ruku?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 31  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata