anki je napisao/la:
Ako nije offtopic, što je to duhovna pričest?
Kada nismou prilici otići na Misu, što je kod nas svjetovnih ljudi, zbog posla, školskih obaveza, obiteljskih obaveza...ali ipak smo u stanju otići taj dan u crkvu, dobro je da otiđemo do Svetohraništa (
http://alfaiomegaduhovniforum.forums-free.com/svetohraniste-t2946.html) te tada vjerujući u to da je Isus prisutan tamo, u Svetohraništu, pohodimo ga u Presvetom Oltarskom Sakramentu, te pošto ga ne možemo uistinu primiti kao Hostiju, njegovo Presveto Tijelo, iskreno ga pozovemo u svoje srce, sa vjerom da će u njega stvarno doći, te da je prisutan.
Sa portala Križ Života:
"Duhovna pričest, kako uči sv. Toma Akvinski, stoji u nutarnjem čeznuću primiti Isusa u Presvet. Oltarskom Sakramentu, kad ga ne možemo uistinu primiti u presv. pričesti. Da je i duhovna pričest mila Isusu, očitovao je mnogim pobožnim osobama; a i sveta Crkva ju najtoplije preporuča bogoljubnim dušama.
Tu duhovnu vježbu vrlo lako obavljamo. Ne treba, naime, da bismo bili na tašte, ne treba nam za to ni svećenika, ni mnogo vremena. Duhovno se pričestimo lako više puta na dan.
Obavlja se pak duhovna pričest ovako: Treba najprije da probudimo živu vjeru u Isusa, koji je bivstveno i uistinu prisutan u Svetootajstvu; zatim da se pokajemo za sve grijehe i da vruće želimo primiti Isusa; a napokon da mu se zahvalimo, kao da smo ga usitinu primili."
Molim da me se ispravi ukoliko je nešto netočno.
Te i ja imam dva pitanja: smije li se duhovna Pričest primati u teškome grijehu, je li to uredu?