Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 22:55

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 31  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri ruj 07, 2011 15:10 

Matija je napisao/la:
sara je napisao/la:
Stvarno me tvoje godine ostave bez teksta - mislim s obzirom na upise.
Kako ti procjenjuješ tko radi kakav grijeh?

Kao običan vjernik, koliko god godina imao i ja mogu učiti iz Katekizma, pitati svećenika, i za neke stvari (i kada bih ako bi bilo poterbno popričao s osobom) odrediti je li nešto teški grijeh.
Težina nekoga grijeha najbolje se određuje prema nakani srca, pa stoga mogu i ja uzevši u obzir okolnosti i nakanu te osobe reći je li nešto teški grijeh. Pa, ako sam ustanju i reći je li uredu ići na pričest.

Vrlo zrelo razmišljanje, ali me zanima kako ti znaš nečiju nakanu, okolnosti nečijeg djela, itd. I to sve s ako se ne varam, 13 godina?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 07, 2011 15:43 

sara je napisao/la:
Vrlo zrelo razmišljanje, ali me zanima kako ti znaš nečiju nakanu, okolnosti nečijeg djela, itd. I to sve s ako se ne varam, 13 godina?

Matijine godine nisu problem, puno puta smo ga (više nas) prozivali zbog godina, pa mu je već sigurno i neugodno. Vidi se da Matija zrelo razmišlja i ima plemenite nakane, pa molim zato da se odsada ne svodi rasprava na njegove godine.

Naravno da ne možemo za pojedince znati njihove nakane niti okolnosti njihovih djela, ali postoje župe u kojima gotovo svi prisutni na sv. misi pristupaju pričesti, a na ispovijed ih mjesečno dolazi dvoje, troje - ili nitko... Svećenik je taj koji to najbolje vidi i naravno upozorava na to.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 07, 2011 15:53 

sara je napisao/la:

Ako s nekim popričam, i on iskreno sa mnom razgovara o nakani, okolnostima itd. , postoji mogućnost da bih valjano procijuenio je li počinio teški=smrtni grijeh.
Kako razlikovati teški=smrtni grijeh od lakoga?
Da bi nešto bilo teški=smrtni grijeh, potrebno je ispunjenje tri uvjeta: da je riječ o teškoj (teže i ružnije uvrede, preljub, ubojstvo, ljenost...) stvari, da smo grijeh počinili u potpunoj svijesti i da smo na grijeh potpuno slobodno pristali.
Laki grijeh samo narušava naše prijateljstvo sa Bogom, a počinjenjem teškog=smrtnog grijeha čovjek gubi stanje Milosti, te nam je potrebno što prije u skrušenoj i valjanoj ispovijedi očistiti srce.
Katekizam:"Teški grijeh razara božansku moć (krijepost) ljubavi u ljudskomu srcu, bez koje ne može biti vječnoga blaženstva.Zato je i nazvan smrtnim grijehom.Teški grijeh prekida vezu s Bogom dok laki grijeh tu vezu samo opterećuje.(1852-1861-1874)
Nije nužno odmah na ispovijed ako se učini laki grijeh, i moguće je biti bez teškoga neko vrijeme (tjedan, dva; mjesec), te nam on nije odmah prepreka da primimo sakrament Svete Pričesti, dok ako se u teškome=smrtnome grijehu pričesti čini novi smrtni grijeh, te treba obavezno na ispovijed.
Napisano je istina i točno, ali ste napisali
Citat:
Preporučujem porazgovarati s ozbiljnim svećenikom koji ima dostatna iskustva kao ispovjednik - ovako nije moguće raspravljati o ovim stvarima.

Dovoljno je učiti i moliti, i Duhu Svetome.
A što se tiče godina, Sveti Pavao napisa: „Nema više Židov ili Grk, nema više rob ili slobodnjak, nema više muško ili žensko; jer svi ste vi jedno u Kristu Isusu“ (Gal 3, 28). Pa nema ni mlad star, svi smo jedno u Kristu komu neka je čast i slava u vijeke vijekova.

Zadnja izmjena: Matija; Sri ruj 07, 2011 16:57; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 07, 2011 16:09 

Matija je napisao/la:
sara je napisao/la:

Ako s nekim popričam, i on iskreno sa mnom razgovara o nakani, okolnostima itd. , postoji mogućnost da bih valjano procijuenio je li počinio teški=smrtni grijeh.
Kako razlikovati teški=smrtni grijeh od lakoga?
Da bi nešto bilo teški=smrtni grijeh, potrebno je ispunjenje tri uvjeta: da je riječ o teškoj (teže i ružnije uvrede, preljub, ubojstvo, ljenost...) stvari, da smo grijeh počinili u potpunoj svijesti i da smo na grijeh potpuno slobodno pristali.
Laki grijeh samo narušava naše prijateljstvo sa Bogom, a počinjenjem teškog=smrtnog grijeha čovjek gubi stanje Milosti, te nam je potrebno što prije u skrušenoj i valjanoj ispovijedi očistiti srce.
Katekizam:"Teški grijeh razara božansku moć (krijepost) ljubavi u ljudskomu srcu, bez koje ne može biti vječnoga blaženstva.Zato je i nazvan smrtnim grijehom.Teški grijeh prekida vezu s Bogom dok laki grijeh tu vezu samo opterećuje.(1852-1861-1874)
Nije nužno odmah na ispovijed ako se učini laki grijeh, i moguće je biti bez teškoga neko vrijeme (tjedan, dva; mjesec), te nam on nije odmah prepreka da primimo sakrament Svete Pričesti, dok ako se u teškome=smrtnome grijehu pričesti čini novi smrtni grijeh, te treba obavezno na ispovijed.
Citat:
Preporučujem porazgovarati s ozbiljnim svećenikom koji ima dostatna iskustva kao ispovjednik - ovako nije moguće raspravljati o ovim stvarima.

Dovoljno je učiti i prepustiti se Duhu Svetome da te vodi.
A što se tiče godina, Sveti Pavao napisa: „Nema više Židov ili Grk, nema više rob ili slobodnjak, nema više muško ili žensko; jer svi ste vi jedno u Kristu Isusu“ (Gal 3, 28). Pa nema ni mlad star, svi smo jedno u Kristu komu neka je čast i slava u vijeke vijekova.

To su čiste iluzije - prepustiti se Duhu Svetome - a da ne bi to progovaralo iz čovjeka koješta, a on to pripisao Duhu? Uvijek je u Crkvi važilo pravilo razboritosti pa važi i danas. Mudar, iskusan ispovjednik vrijedi zlata, a da li iz nekoga govori Duh ili duh to tek valja vidjeti. Preopasno da bi se čovjek s time igrao!

Vrh

PostPostano: Sri ruj 07, 2011 16:13 

Matija je napisao/la:
A na Pričest nije dobro ići ako imamo koji od glavnih grjeha, ako smo nekoga izvrijeđali, ako smo nekome nešto zlo učinili bez veze, i baš sa zlom u srcu, ako nismo više puta molili krunicu...dapače, onda se odlaskom na pričest čini novi teški grijeh.

Matija, ne moliti krunicu nije grijeh, pa čak i ako imamo običaj ili zavjet svaki dan ju moliti, ako koji dan ne uspijemo ili preskočimo - to nije grijeh, a pogotovo ne teški grijeh.
Međutim, krunicu moliti je vrlo korisno, jer osim milosti pomoću nje dobivamo, uz pravu nakanu, i djelomičan oprost.

Matija je napisao/la:

sara je napisao/la:

Dovoljno je učiti i prepustiti se Duhu Svetome da te vodi.

Ne bih se složila da je dovoljno, treba se kod takvih slučajeva raspitati i kod svećenika... Slušaj Saru, ona je vjeroučiteljica, a primajući vjersku pouku također dobivaš djelomičan oprost (kao i moleći krunicu). Poučljivost je velika vrlina. :wink:

Vrh

PostPostano: Sri ruj 07, 2011 16:56 

sara je napisao/la:
To su čiste iluzije - prepustiti se Duhu Svetome - a da ne bi to progovaralo iz čovjeka koješta, a on to pripisao Duhu? Uvijek je u Crkvi važilo pravilo razboritosti pa važi i danas. Mudar, iskusan ispovjednik vrijedi zlata, a da li iz nekoga govori Duh ili duh to tek valja vidjeti. Preopasno da bi se čovjek s time igrao!

A dobro, ok, tko se igra :roll: evo, to sam ispravio u postu. Ali Duh Sveti može pomoći, te mu treba biti otvoren i moliti ga.otvoren i moliti ga!

Vrh

PostPostano: Sri ruj 07, 2011 17:03 

adrijana je napisao/la:
Matija, ne moliti krunicu nije grijeh, pa čak i ako imamo običaj ili zavjet svaki dan ju moliti, ako koji dan ne uspijemo ili preskočimo - to nije grijeh, a pogotovo ne teški grijeh.
Međutim, krunicu moliti je vrlo korisno, jer osim milosti pomoću nje dobivamo, uz pravu nakanu, i djelomičan oprost.
Ne bih se složila da je dovoljno, treba se kod takvih slučajeva raspitati i kod svećenika... Slušaj Saru, ona je vjeroučiteljica, a primajući vjersku pouku također dobivaš djelomičan oprost (kao i moleći krunicu). Poučljivost je velika vrlina. :wink:

Opa :shock: , nisam znao da nije grijeh moliti Krunicu, pa zar to nije dnevna molitva koju treba moliti?!!

Da...poučljivost je vrlina i znam da je Sara vjeroučiteljica, ali govorim i istinu, grijeh je na Pričest u smrtnom grijehu i dobro sam ga opisao. No lijepo je kad me se ispravi

Vrh

PostPostano: Sri ruj 07, 2011 17:58 

Matija je napisao/la:
adrijana je napisao/la:

Opa :shock: , nisam znao da nije grijeh moliti Krunicu, pa zar to nije dnevna molitva koju treba moliti?!!

Moliti je dužnost, a moliti dnevno baš krunicu može biti samo dobra preporuka, ali nikako dužnost koja obvezuje u savjesti pod prijetnjom grijeha. U dokumentu Crkve o pučkim pobožnostima o tome, nakon preporuke i značenja krunice, piše sljedeće:

"202 U preporučivanju vrijednosti i ljepote Krunice vjernicima, potrebno je izbjegavati diskreditaciju ostalih oblika molitve i previđanje raznolikosti ostalih marijanskih pobožnosti koje su također odobrene od Crkve. Također je važno izbjegavati usađivanje osjećaja krivnje kod onih koji uobičajeno ne mole Krunicu: „Krunica je izvrsna molitva, u odnosu na koju vjernici se trebaju osjećati slobodnima moliti ju, prema svojstvu njene osobite ljepote.“ (Direktorij o pučkim pobožnostima i liturgiji)
http://www.vatican.va/roman_curia/congr ... io_en.html

Ovaj stav ima svoje opravdane razloge...

Vrh

PostPostano: Sri ruj 07, 2011 18:55 

Matija je napisao/la:
adrijana je napisao/la:

Da...poučljivost je vrlina i znam da je Sara vjeroučiteljica, ali govorim i istinu, grijeh je na Pričest u smrtnom grijehu i dobro sam ga opisao. No lijepo je kad me se ispravi

Da, posve je točno da je veliko zlo ići na pričest u teškom grijehu, ali se ja nikada ne bih usudila drugome reći da je u smrtnom grijehu, tj. da je potpuno prekinuo svoj odnos s Bogom (govorim o redovitom životu, ne o posve jasnim zlodjelima). Nitko nema pravo ispitivati tuđu savjest, niti je na to pozvan. Kad je riječ o grijehu čovjek ne smije prstom upirati u drugoga, ali ima pravo i treba reći da su određeni postupci zlo. Tako se čuvamo od suđenja drugih što nam nikada nije dozvoljeno.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 07, 2011 18:56 

adrijana je napisao/la:
Matija je napisao/la:
adrijana je napisao/la:

Moliti je dužnost, a moliti dnevno baš krunicu može biti samo dobra preporuka, ali nikako dužnost koja obvezuje u savjesti pod prijetnjom grijeha. U dokumentu Crkve o pučkim pobožnostima o tome, nakon preporuke i značenja krunice, piše sljedeće:

"202 U preporučivanju vrijednosti i ljepote Krunice vjernicima, potrebno je izbjegavati diskreditaciju ostalih oblika molitve i previđanje raznolikosti ostalih marijanskih pobožnosti koje su također odobrene od Crkve. Također je važno izbjegavati usađivanje osjećaja krivnje kod onih koji uobičajeno ne mole Krunicu: „Krunica je izvrsna molitva, u odnosu na koju vjernici se trebaju osjećati slobodnima moliti ju, prema svojstvu njene osobite ljepote.“ (Direktorij o pučkim pobožnostima i liturgiji)
http://www.vatican.va/roman_curia/congr ... io_en.html

Ovaj stav ima svoje opravdane razloge...

Naravno. A u molitvi Časoslov ima svoje posebno časno i preporučeno mjesto.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 07, 2011 19:38 

sara je napisao/la:
Da, posve je točno da je veliko zlo ići na pričest u teškom grijehu, ali se ja nikada ne bih usudila drugome reći da je u smrtnom grijehu, tj. da je potpuno prekinuo svoj odnos s Bogom (govorim o redovitom životu, ne o posve jasnim zlodjelima). Nitko nema pravo ispitivati tuđu savjest, niti je na to pozvan. Kad je riječ o grijehu čovjek ne smije prstom upirati u drugoga, ali ima pravo i treba reći da su određeni postupci zlo. Tako se čuvamo od suđenja drugih što nam nikada nije dozvoljeno.

Da, je, i ja znam za ono "ne sudite", točno je da se nesmijemo uzoholiti i ispitivati tuđu savjest.
Dakle, sve što je važno u vezi pričešćivanja je zapravo napisano, teški grijeh, klečanje, stajanje itd. , hvala svima na odgovorima i razgovoru. Za sada sam out iz teme. :wink:

Vrh

PostPostano: Čet ruj 08, 2011 06:18 

Barnaba je napisao/la:
Ja sam znatiželjan sam koje bi ti metode primjenio u otkrivanju vjernika koji pristupaju pričesti a nisu bezgrešni?

Metode promatranja. :roll: :roll:

Još nisam koristio anketu i intervju, no ne bi bilo naodmet. :wink: :D

Navest ću ti dva primjera:

1. Osoba A svađa se u selu, s prijezirom gleda jednog od bivših župnika, a i gramziva je, no to ju ne sprječava da svake nedjelje ide na pričest i pjeva u pjevačkom zboru.

2. Osoba B govori od prijašnjem župniku da je maltene lopov, i svakom je loncu poklopac, no to je ne sprječava da svake nedjelje ide na pričest.

Tipična farizejština.

A budući takvi i njima slični idu samo na sv. Misu u župi, gdje svećenik ispovjeda tak nekoliko minuta prije nedjeljne sv. Mise, jasno je kako se baš i ne ispovijedaju redovito.

I ovo nije nikakvo upiranje prstom i osuđivanje, nego najobičnije ukazivanje na stanje stvari kod nekih vjernika koji pojam grijeha baš i ne shvaćaju ozbiljno. Koliko sam puta imao prilike čuti "nisam nikoga ubio/la, nisam ništa ukrao/la, pa što se onda imam ispovijedati?" :roll:

Vrh

PostPostano: Čet ruj 08, 2011 07:37 

Mnogo šta sam ovdje pročitao - mnogi se pokušavaju prikazati i svrstati među vrhovne Crkve naučitelje. A posebno što se tiče prosuđivanja drugoga: A Isus je rekao: Ne sudite da ne budete osuđeni... Kakvom mjerom mjerite takvom će se i vama mjeriti.
1. Ja kao djelitelj pričesti i kad dijelim pričest nisam dužan brinuti za ispravnost (čistoću) savjesti primatelja pričesti.
2. Osobi kojoj sam prije mise u ispovijedi uskratio odriješenje MORAM podijeliti pričest ako dođe.
3. Jedino trebam paziti da oni koji su udareni ekskomunikacijom ili nisu katolici ne pristupaju pričesti.
4. Ako bi se mene pitalo - ukinuo bih pričest pod misom (nije liturgijski ispravno) ali je uvesti kao nekada - nedjeljom u jutro u određeno vrijeme, kao nekada, i tada se pristupalo s puno više strahopoštovanja i pobožnosti.
5. Duhovna pričest - je danas potpuno zanemarena pobožna vježba.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 08, 2011 07:57 

sneni je napisao/la:

3. Jedino trebam paziti da oni koji su udareni ekskomunikacijom ili nisu katolici ne pristupaju pričesti.

A kako ćete ih prepoznati ?

Vrh

PostPostano: Čet ruj 08, 2011 08:24 

sneni je napisao/la:
5. Duhovna pričest - je danas potpuno zanemarena pobožna vježba.

Ako nije offtopic, što je to duhovna pričest?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 31  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata