Iskreno govoreci, mene to uopce ne cudi. Prvo cijela ta prica sa ukazanjima, prorcanstvima, prorcima, bozjim glasnicima... opcenito u svim svjetskim religijama, ne samo ovo kod nas u Medjugorju... nije li to malo cudno i potpuno nerazumno?!
Zasto bi Bog koji je stvoritelj svega i koji ima apsolutnu sposobnost uciniti sto god hoce u svemiru koristio glasnike?! Ako Bog zeli da nesto bude pa zar on to ne bi sam ucinio... nego salje postara?! Nije li to u prvom redu vec besmisleno i ne ukazuje li to na umisljenost tih proroka, vidjeoca, glasnika... Vidi mene, meni se Bog objavljuje, ja cu vama reci sto Bog misli, a vi cete me slusati. Meni je po tom pitanju mnogo prirodniji karizmatski pokret gdje neki nadahnuti pojedinci izravno dijele svoje iskustvo i dozivljaj vjere. Nadahnjuju druge, i ne tvrde da su oni neki izabrani, da prenose icije poruke. Samo svjedoce svoju vjeru u Boga.
Onda ovi nasi u Medjugorju, pretjerali su preko svake mjere. Tisuce poruka, od kojih su vjerovatno mnoge teoloski i zdravorazumski vrlo upitne... Pa zar nisu mislili da ce se uprtljati. Bolje da su stali na par prvih poruka i gotovo.
Onda cijeli onaj vasar i trgovina koja sve to prati... i na koncu me uopce ne cudi da peru lovu od mafije. To mi se cini kao potpuno prirodan razvoj cijele ideje.
Gospa se dosad ukazivala povremeno kroz povijest, kada je trebala poručiti nešto važno i hitno, ili pokazati dobar smjer (Lourdes, Fatima, La Salette, Paris - Rue de Bac...)
Ova ukazanja, istina, vrlo dugo traju, a tajne se još uvijek ne otkrivaju... (Nije samo Papi to čudno!)
Prema jučerašnjim vijestima čini se kao da su svi sretni što je Papin izaslanik stigao tamo - a i što će drugo za medije reć', moraju se i dalje propagirat'. Problem s Međugorjem otpočetka jest što i sami kažu "Cijelo selo živi od ukazanja" !!! Dakle, materijalistički mentalitet gdje je svima dapače u cilju da ukazanja što dulje potraju, da ima i dalje što više vidioca, da neki primaju svakodnevne, neki mjesečne, a neki samo godišnje poruke. Pogotovo kad je vrijeme pokazalo da im ni biskup ništa ne može.
Nadbiskup Hoser je zapravo došao uvesti pastoralni red, a dok netko dobije zadaću da uvede pastoralni red znači da je do sad vladao nered. Što sve spada u "međugorsku duhovnost"? Nitko zasad točno službeno ne zna. Hodočasnička tura ovisi samo o upućenosti i snalažljivosti vodiča. Prije nekoliko godina kad sam bila na dvodnevnom hodočašću (vodila je jedna iskusna hodočasnica) penjali smo se na Križevac moleći Križni put, posjetili smo Brdo ukazanja (moleći otajstva krunice), sudjelovali na ispovjedi, sv. misi i posjetili jednu malu crkvicu koju drže neke redovnice (koje nismo susreli). Neki ljudi imaju drugačija iskustva, posjećuju ukazanja (u određeni termin - treba se najaviti), prisustvuju egzorcizmima, susreću se s ljudima (ili svećenicima) koji imaju "fotografije", "svoje vizije", sudjeluju u nečemu nalik karizmatskom susretu... Gdje se to sve zbiva, tko to sve organizira, koji vodiči su "ovlašteni" i od koga upućivati ljude u duhovnost? Što sve pripada u tu duhovnost?
To je sad posao nadbiskupa Hosera sve istražiti.
Citat:
Tiskovni ured Svete Stolice prigodom imenovanja nadbiskupa Hosera posebnim izaslanikom Svete Stolice u Međugorju priopćio je kako poslanje povjereno nadbiskupu Hoseru „ima za cilj temeljitije upoznavanje pastoralnih prilika i, prije svega, potreba vjernika koji dolaze na hodočašće, te na temelju toga predložiti moguće pastoralne inicijative za budućnost. To će poslanje stoga imati isključivo pastoralni karakter."
Istoga dana kada je Tiskovni ured Svete Stolice objavio ovu izjavu, ravnatelj Greg Burke naglasio je da je „poslanje posebnog izaslanika znak pažnje Svetog Oca prema hodočasnicima. Cilj (poslanja)… je strogo pastoralne naravi. Izaslanik neće ulaziti u pitanja glede Marijinih ukazanja, koja su u nadležnosti Kongregacije za nauk vjere. Bit će u kontaktu s dijecezanskim biskupom, manjom braćom franjevcima - kojima je povjerena župa Međugorje - i s vjernicima tog kraja. To je poslanje na korist hodočasnika, a ne protiv nekoga", zaključio je Burke.
U priopćenju Svete Stolice objašnjava se da „služba apostolskog vizitatora ima za cilj osigurati stabilno i stalno praćenje župnoj zajednici Međugorje i vjernicima koji dolaze na hodočašće i čije potrebe zahtijevaju posebnu pažnju".
http://misija.slobodnadalmacija.hr/urbi ... odocasnikaIsto tako trebalo bi istražiti otkuda dolaze mjesečne poruke koje se javno objavljuju u svim medijima (vidjelica Marija Pavlović Lunetti navodno živi u Milanu)... Što vidioci sve govore na svojim "turnejama" po Americi, Australiji, tko to odobrava i prosuđuje...? Što sve govore "samoprozvani" vodiči po Međugorju koji vode stotine i stotine hodočasnika (pošto je svećenicima zabranjeno)?
https://www.vecernji.ba/i-mojoj-se-sest ... ala-441775