Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 06:35

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 1631 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ... 109  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned lip 03, 2018 11:26 

Međugorje je pastoralno (i turistički) već toliko uhodano oko tih ukazanja, da je kardinal Muller (prefekt Kongregacije za nauk vjere) dobro rekao da to tako ne može počivati na lažnim temeljima.

Osobno (što uopće nije bitno) vjerujem u prva ukazanja, ova kasnija ne, ali evo jučer sam naišla na članak poznatog našeg novinara i publiciste SD (s obzirom na to da je Vatikan imenovao nadbiskupa Hosera apostolskim vizitatorom) koji prati "fenomen Međugorja" te mi izgleda da je dao dosta dobar sažetak svega do sada.

http://misija.slobodnadalmacija.hr/clan ... vim-crtama

Članak završava: Davno je u židovskom Sinedriju govorio zakonoznanac Gamaliel, nakon progona apostola i prvih kršćana: "Ako je taj naum ili to djelo od ljudi, propast će, ako li je pak od Boga, nećete ga moći uništiti...Jer Bog piše ravno i krivim crtama.

I to je istina. Međugorje je mjesto obraćenja, mjesto molitve, mjesto ozdravljenja.
Na koncu, jednom mi je netko rekao: "ne ideš se klanjati vidiocima, nego Majci Božjoj".
Osobno sam u Međugorju bila dva puta, jednom kao dijete (i toga se stvarno ne sjećam) i prije nekoliko mjeseci na susretu maturanata nekoliko (nad)biskupija s juga u organizaciji Katehetskog ureda (plan puta: Humac, Međugorje, Mostar) i taj mir, spokoj dolaskom već pred crkvu - ne mogu riječima opisati.
Kada sam došla platila sam misu, zapalila svijeću i pred kip.
Taman se služila misa na nekom stranom jeziku, ali taj mir, kao da si došao u centar duhovnosti - stvarno se riječima ne mogu opisati tako da bih svima prije nego počnu suditi preporučila da odu do Međugorja.

Na koncu, u nikakve privatne objave Crkva nas ne obvezuje da vjerujemo (priznala ih ona ili ne), ali ne treba negirati to marjansko svetište kao takvo (bez ili s ukazanjem) - kao što primjerice štujemo Gospu od Pojišana (Split), Gospu od Prizidnice (otok Čiovo), Vepric (pokraj Makarske) itd.

Vrh

PostPostano: Pon lip 04, 2018 21:00 

Osobno (što uopće nije bitno) vjerujem u prva ukazanja, ova kasnija ne,

Isti su vidioci...
što su prije govorili istinu,
a sad lažu ?!?

:roll:

Vrh

PostPostano: Uto lip 05, 2018 07:53 

Isti su vidioci...
a sad lažu ?!?

Mislim da me niste shvatili. Nekako vjerujem da se im se Gospa ukazala kad su bili djeca, ali da nakon onih prvotnih ukazanja lipanj-srpanj je bilo već i sugestija i utjecanja na njih...
Ne znam, meni ovo ostalo je onako diskutabilno. Jednostavno, kazala sam da je to moje (nemjerodavno) osobno mišljenje i kad vidim tu popagandu nekako me distancira. Posebno sam pratila prije nekog doba kad je izlazila knjiga Mirjane D. Soldo - stranica, marketing, prvo je iz tiska (ako se ne varam, ne sjećam se više dobro) izašla knjiga na engl. j. a ne na materinskom i tako...
No, ponavljam, to mjesto je natopljeno molitvom i to marijansko svetište po plodovima nitko i ništa ne može osporiti.

p.s. ovih dana je u medijima izašla fotografija iz Čitluka na kojoj su biskup Perić i vidjelica Vicka - tako da mislim da se polako nazire "mirenje" zaraćenih strana.

Vrh

PostPostano: Uto lip 05, 2018 21:06 

Mislim da me niste shvatili. Nekako vjerujem da se im se Gospa ukazala kad su bili djeca, ali da nakon onih prvotnih ukazanja lipanj-srpanj je bilo već i sugestija i utjecanja na njih...
Ne znam, meni ovo ostalo je onako diskutabilno. Jednostavno, kazala sam da je to moje (nemjerodavno) osobno mišljenje i kad vidim tu popagandu nekako me distancira. Posebno sam pratila prije nekog doba kad je izlazila knjiga Mirjane D. Soldo - stranica, marketing, prvo je iz tiska (ako se ne varam, ne sjećam se više dobro) izašla knjiga na engl. j. a ne na materinskom i tako...
No, ponavljam, to mjesto je natopljeno molitvom i to marijansko svetište po plodovima nitko i ništa ne može osporiti.

p.s. ovih dana je u medijima izašla fotografija iz Čitluka na kojoj su biskup Perić i vidjelica Vicka - tako da mislim da se polako nazire "mirenje" zaraćenih strana.

Moja isprika, nisam htjela krivo interpretirat. Moje je vrlo skromno mišljenje da se jedna logika ovdje kosi s drugom (ne u tvom postu, nego u čitavoj situaciji)...

Mi to tako (možda površno) vidimo da se radi o dvije zaraćene strane, a te su strane imale itekako tolerancije jedna prema drugoj svih ovih godina, da su mogle uspješno egzistirati obje jedna pokraj druge, iznad svih očekivanja, i na čuđenje cijeloga svijeta...

Što se tiče inače broja hodočasnika - a radi se o impresivnim brojkama (Međugorje je u ovih 30 godina postalo 5. katoličko hodočasničko središte u svijetu, što nije zanemarivo ni za Papu - zapravo, Papa je sad već primoran nešto učiniti) - obično se koristio kao argument u prilog ukazanja - a zapravo samo govori o velikog ljudskoj potrebi za dodirom Neba i velikoj čežnji za Bogom, jer deseci milijuna ljudi dolaze i u dolinu rijeke Ganges, pa nećemo zbog toga svi ići u hinduiste...

Vrh

PostPostano: Sri lip 06, 2018 08:19 

Isti su vidioci...
a sad lažu ?!?

Ja koliko znam, o tim solucijama da bi se priznala početna ukazanja ne govori dea nego te informacije dolaze iz samog vaticana
Vatican razmatra tu mogućnost...odnosno vatican je za to da se priznaju početna ukazanja
Može li vatican griješiti po tebi?

Vrh

PostPostano: Sri lip 06, 2018 21:06 

Ja koliko znam, o tim solucijama da bi se priznala početna ukazanja ne govori dea nego te informacije dolaze iz samog vaticana
Vatican razmatra tu mogućnost...odnosno vatican je za to da se priznaju početna ukazanja
Može li vatican griješiti po tebi?

Mislim da vatican može napraviti neki kompromis, a griješiti mogu vidioci i (neki) njihovi duhovni voditelji.

Vrh

PostPostano: Uto lip 19, 2018 21:06 

Meni se cini da su pretjerali malo s tim ukazanjima. Da su stali na prvih par, jos bi i proslo. Ali ovako...

Ne znam da li su to bile autenticne poruke, ali sjecam se tamo negdje devedesetih su u Zagrebu oko Glavnjaka dijelili te Gospine poruke. I tako jedared tutnu meni jednu poruku u ruke, a kad tamo, sjecam se, pisalo nesto otprilike u ovom smislu: djecice moja, djecice, molite se za predsjednika Tudjmana i nasu Hrvatsku... itd.

Sad, naravno, mozda je to netko krivotvorio, ali ako su doista takve poruke... pa 'ko ce to priznati kao autenticno?!

Nije da sam ja procitao ijednu Gospinu poruku osim te s Glavnjaka pa da znam usporediti, ali samo navodim za primjer :)

Vrh

PostPostano: Sri lip 20, 2018 20:50 

Meni se cini da su pretjerali malo s tim ukazanjima. Da su stali na prvih par, jos bi i proslo. Ali ovako...

Ne znam da li su to bile autenticne poruke, ali sjecam se tamo negdje devedesetih su u Zagrebu oko Glavnjaka dijelili te Gospine poruke. I tako jedared tutnu meni jednu poruku u ruke, a kad tamo, sjecam se, pisalo nesto otprilike u ovom smislu: djecice moja, djecice, molite se za predsjednika Tudjmana i nasu Hrvatsku... itd.

Sad, naravno, mozda je to netko krivotvorio, ali ako su doista takve poruke... pa 'ko ce to priznati kao autenticno?!

Nije da sam ja procitao ijednu Gospinu poruku osim te s Glavnjaka pa da znam usporediti, ali samo navodim za primjer :)

Prije nekoliko godina kupila sam knjižicu s autentičnim Gospinim porukama 25. u mjesecu kronološki poredanih gotovo od samih početaka, a ova poruka nije jedna od njih... Postoji mogućnost da je knjižica s vremenom revidirana, a da su "svojevremeno" postojale različite poruke koje su se proslijeđivale, a kasnije su odbačene - kao što to biskup tvrdi.

Vrh

PostPostano: Sub srp 21, 2018 21:44 

Nadbiskup Hoser tvrdi "Međugorje je u rukama mafije", novinari govore o tri hotela za talijanske hodočasnike koje drži napuljska Camorra, o vezi jednog samoproklamiranog "egzorcista" optuženog u veljači za spolno zlostavljanje i o "još jednoj neimenovanoj mafijaškoj skupini"... Teški dani za Međugorje.

http://www.lastampa.it/2018/07/10/vatic ... agina.html

Vrh

PostPostano: Pon srp 23, 2018 10:05 

Iskreno govoreci, mene to uopce ne cudi. Prvo cijela ta prica sa ukazanjima, prorcanstvima, prorcima, bozjim glasnicima... opcenito u svim svjetskim religijama, ne samo ovo kod nas u Medjugorju... nije li to malo cudno i potpuno nerazumno?!

Zasto bi Bog koji je stvoritelj svega i koji ima apsolutnu sposobnost uciniti sto god hoce u svemiru koristio glasnike?! Ako Bog zeli da nesto bude pa zar on to ne bi sam ucinio... nego salje postara?! Nije li to u prvom redu vec besmisleno i ne ukazuje li to na umisljenost tih proroka, vidjeoca, glasnika... Vidi mene, meni se Bog objavljuje, ja cu vama reci sto Bog misli, a vi cete me slusati. Meni je po tom pitanju mnogo prirodniji karizmatski pokret gdje neki nadahnuti pojedinci izravno dijele svoje iskustvo i dozivljaj vjere. Nadahnjuju druge, i ne tvrde da su oni neki izabrani, da prenose icije poruke. Samo svjedoce svoju vjeru u Boga.

Onda ovi nasi u Medjugorju, pretjerali su preko svake mjere. Tisuce poruka, od kojih su vjerovatno mnoge teoloski i zdravorazumski vrlo upitne... Pa zar nisu mislili da ce se uprtljati. Bolje da su stali na par prvih poruka i gotovo.

Onda cijeli onaj vasar i trgovina koja sve to prati... i na koncu me uopce ne cudi da peru lovu od mafije. To mi se cini kao potpuno prirodan razvoj cijele ideje.

Vrh

PostPostano: Pon srp 23, 2018 21:01 

Iskreno govoreci, mene to uopce ne cudi. Prvo cijela ta prica sa ukazanjima, prorcanstvima, prorcima, bozjim glasnicima... opcenito u svim svjetskim religijama, ne samo ovo kod nas u Medjugorju... nije li to malo cudno i potpuno nerazumno?!

Zasto bi Bog koji je stvoritelj svega i koji ima apsolutnu sposobnost uciniti sto god hoce u svemiru koristio glasnike?! Ako Bog zeli da nesto bude pa zar on to ne bi sam ucinio... nego salje postara?! Nije li to u prvom redu vec besmisleno i ne ukazuje li to na umisljenost tih proroka, vidjeoca, glasnika... Vidi mene, meni se Bog objavljuje, ja cu vama reci sto Bog misli, a vi cete me slusati. Meni je po tom pitanju mnogo prirodniji karizmatski pokret gdje neki nadahnuti pojedinci izravno dijele svoje iskustvo i dozivljaj vjere. Nadahnjuju druge, i ne tvrde da su oni neki izabrani, da prenose icije poruke. Samo svjedoce svoju vjeru u Boga.

Onda ovi nasi u Medjugorju, pretjerali su preko svake mjere. Tisuce poruka, od kojih su vjerovatno mnoge teoloski i zdravorazumski vrlo upitne... Pa zar nisu mislili da ce se uprtljati. Bolje da su stali na par prvih poruka i gotovo.

Onda cijeli onaj vasar i trgovina koja sve to prati... i na koncu me uopce ne cudi da peru lovu od mafije. To mi se cini kao potpuno prirodan razvoj cijele ideje.

Gospa se dosad ukazivala povremeno kroz povijest, kada je trebala poručiti nešto važno i hitno, ili pokazati dobar smjer (Lourdes, Fatima, La Salette, Paris - Rue de Bac...)

Ova ukazanja, istina, vrlo dugo traju, a tajne se još uvijek ne otkrivaju... (Nije samo Papi to čudno!)

Prema jučerašnjim vijestima čini se kao da su svi sretni što je Papin izaslanik stigao tamo - a i što će drugo za medije reć', moraju se i dalje propagirat'. Problem s Međugorjem otpočetka jest što i sami kažu "Cijelo selo živi od ukazanja" !!! Dakle, materijalistički mentalitet gdje je svima dapače u cilju da ukazanja što dulje potraju, da ima i dalje što više vidioca, da neki primaju svakodnevne, neki mjesečne, a neki samo godišnje poruke. Pogotovo kad je vrijeme pokazalo da im ni biskup ništa ne može.

Nadbiskup Hoser je zapravo došao uvesti pastoralni red, a dok netko dobije zadaću da uvede pastoralni red znači da je do sad vladao nered. Što sve spada u "međugorsku duhovnost"? Nitko zasad točno službeno ne zna. Hodočasnička tura ovisi samo o upućenosti i snalažljivosti vodiča. Prije nekoliko godina kad sam bila na dvodnevnom hodočašću (vodila je jedna iskusna hodočasnica) penjali smo se na Križevac moleći Križni put, posjetili smo Brdo ukazanja (moleći otajstva krunice), sudjelovali na ispovjedi, sv. misi i posjetili jednu malu crkvicu koju drže neke redovnice (koje nismo susreli). Neki ljudi imaju drugačija iskustva, posjećuju ukazanja (u određeni termin - treba se najaviti), prisustvuju egzorcizmima, susreću se s ljudima (ili svećenicima) koji imaju "fotografije", "svoje vizije", sudjeluju u nečemu nalik karizmatskom susretu... Gdje se to sve zbiva, tko to sve organizira, koji vodiči su "ovlašteni" i od koga upućivati ljude u duhovnost? Što sve pripada u tu duhovnost?
To je sad posao nadbiskupa Hosera sve istražiti.

Citat:
Tiskovni ured Svete Stolice prigodom imenovanja nadbiskupa Hosera posebnim izaslanikom Svete Stolice u Međugorju priopćio je kako poslanje povjereno nadbiskupu Hoseru „ima za cilj temeljitije upoznavanje pastoralnih prilika i, prije svega, potreba vjernika koji dolaze na hodočašće, te na temelju toga predložiti moguće pastoralne inicijative za budućnost. To će poslanje stoga imati isključivo pastoralni karakter."

Istoga dana kada je Tiskovni ured Svete Stolice objavio ovu izjavu, ravnatelj Greg Burke naglasio je da je „poslanje posebnog izaslanika znak pažnje Svetog Oca prema hodočasnicima. Cilj (poslanja)… je strogo pastoralne naravi. Izaslanik neće ulaziti u pitanja glede Marijinih ukazanja, koja su u nadležnosti Kongregacije za nauk vjere. Bit će u kontaktu s dijecezanskim biskupom, manjom braćom franjevcima - kojima je povjerena župa Međugorje - i s vjernicima tog kraja. To je poslanje na korist hodočasnika, a ne protiv nekoga", zaključio je Burke.

U priopćenju Svete Stolice objašnjava se da „služba apostolskog vizitatora ima za cilj osigurati stabilno i stalno praćenje župnoj zajednici Međugorje i vjernicima koji dolaze na hodočašće i čije potrebe zahtijevaju posebnu pažnju".
http://misija.slobodnadalmacija.hr/urbi ... odocasnika

Isto tako trebalo bi istražiti otkuda dolaze mjesečne poruke koje se javno objavljuju u svim medijima (vidjelica Marija Pavlović Lunetti navodno živi u Milanu)... Što vidioci sve govore na svojim "turnejama" po Americi, Australiji, tko to odobrava i prosuđuje...? Što sve govore "samoprozvani" vodiči po Međugorju koji vode stotine i stotine hodočasnika (pošto je svećenicima zabranjeno)?
https://www.vecernji.ba/i-mojoj-se-sest ... ala-441775

Vrh

PostPostano: Uto srp 24, 2018 00:11 

Meni se cini da je to praznovjerje u judaizmu i kasnije u krscanstvu krenulo od Mojsija.

Nesumnjivo su Jevreji i prije Mojsija imali neko osnovno monisticko ucenje o jednom izvoru sve stvarnosti, a taj izvor nisu cak niti imenovali. Niti ime nisu imali za To, a kamo li formalniziranu religiju s ritualima.

Naravno da vecina obicnog naroda to nije shvacala, i da su trazili nesto mnogo profanije. Nesto po uzoru na plemenske kultove koje su vidjali kod susjednih naroda. Imas hram, u njemu je kip, to je bog. Vrsis hodocasca, svecenici ti kazu sto im je rekao bog, ti njima dades pare...

Mojsije im je tada dao takvu religiju kakvu su trazili. Dobili su kovceg, sator, kasnije hram. Unutra je bog, ali ga ne mozes vidjeti. Svecenicima dades pare, oni ti kazu sto im je bog rekao... Naravno da je on tu napravio mnogo kompromisa s izvornim monistickim ucenjem, ali jednom kada je istina pomijesana s narodnim praznovjerjem, uopce ne cudi da se pocela javljati gomila proroka koji su svi odreda tvrdili da i njima govori bog.

Meni duhovna situacija u antickoj Judeji doista slici na scenu iz Monty Pythona s ludim prorocima.

Cini mi se da je Isus pokusao promijeniti takvu praksu i dokinuti praznovjerje mnogim postupcima. Od izgona trgovaca iz hrama, do ukazivanje na praznovjerje, korumpiranost i zatucanost svecenika pa do najvaznijeg (po meni, ali dopustam da grijesim)... a to je na ukazivanje vaznosti osobnog, a ne institucionalnog odnosa s Bogom te jedinstva osobne i bozanske svijesti. Po meni je njegovo stalno inzistiranje na jednakosti sina covjecjeg i sina bozjeg ustvari (neshvacena) poduka da je svaki sin covjecji ujedno i sin bozji, pa tako i jedno s Bogom.

Takodjer mi se cini da je Isus prekratko djelovao u Judeji, samo 3 godine, i da za to vrijeme nije mogao promijeniti stoljecima utvrdjena praznovjerja. To se jako lijepo vidi po tome sto su sljedbenici odmah nakon njegove smrti poceli izvrtati i mijenjati njegova osnovna ucenja. Poceli su imati snove, ukazanja, vizije... toliko tipicno za jevrejsku praznovjerjem izopacenu i dekadentnu duhovnost onog vremena.

Evo samo jednog malog primjera: Isus kaze da ce poducavati samo Jevreje, a ne i nevjernike. Ali cim Isus ode, oni naglo imaju vizije i prorocanstva. Isus se predomislio. Godinu dana ranije je pogrijesio, sada salje novu poruku... moze se poducavati Grke, Rimljane, Egipcane...

Hocu reci da se to jevrejsko praznovjerje toliko uvuklo u krscanstvo od samih pocetaka... i onda na koncu imas Medjugorje. Zbrku praznovjerja u kojem svaki trgovac prodaje svoju robu pred hramom sto duze moze. Sretan da sve to traje dok traje... Meni osobno na to slici sve s Medjugorjem. I onda uopce ne cudi da imas kombinaciju Monty Pythonovskih proroka i mafije u pozadini.

Vrh

PostPostano: Uto srp 24, 2018 13:36 

Mislim da vatican može napraviti neki kompromis, a griješiti mogu vidioci i (neki) njihovi duhovni voditelji.

Joj , stalno to podmetanje o duhovnim voditeljima??
Pa dajmo imena tih voditelja koji su kao izmislili Gospu?

Vrh

PostPostano: Uto srp 24, 2018 13:41 

Meni se cini da je to praznovjerje u judaizmu i kasnije u krscanstvu krenulo od Mojsija.

Nesumnjivo su Jevreji i prije Mojsija imali neko osnovno monisticko ucenje o jednom izvoru sve stvarnosti, a taj izvor nisu cak niti imenovali. Niti ime nisu imali za To, a kamo li formalniziranu religiju s ritualima.

Naravno da vecina obicnog naroda to nije shvacala, i da su trazili nesto mnogo profanije. Nesto po uzoru na plemenske kultove koje su vidjali kod susjednih naroda. Imas hram, u njemu je kip, to je bog. Vrsis hodocasca, svecenici ti kazu sto im je rekao bog, ti njima dades pare...

Mojsije im je tada dao takvu religiju kakvu su trazili. Dobili su kovceg, sator, kasnije hram. Unutra je bog, ali ga ne mozes vidjeti. Svecenicima dades pare, oni ti kazu sto im je bog rekao... Naravno da je on tu napravio mnogo kompromisa s izvornim monistickim ucenjem, ali jednom kada je istina pomijesana s narodnim praznovjerjem, uopce ne cudi da se pocela javljati gomila proroka koji su svi odreda tvrdili da i njima govori bog.

Meni duhovna situacija u antickoj Judeji doista slici na scenu iz Monty Pythona s ludim prorocima.

Cini mi se da je Isus pokusao promijeniti takvu praksu i dokinuti praznovjerje mnogim postupcima. Od izgona trgovaca iz hrama, do ukazivanje na praznovjerje, korumpiranost i zatucanost svecenika pa do najvaznijeg (po meni, ali dopustam da grijesim)... a to je na ukazivanje vaznosti osobnog, a ne institucionalnog odnosa s Bogom te jedinstva osobne i bozanske svijesti. Po meni je njegovo stalno inzistiranje na jednakosti sina covjecjeg i sina bozjeg ustvari (neshvacena) poduka da je svaki sin covjecji ujedno i sin bozji, pa tako i jedno s Bogom.

Takodjer mi se cini da je Isus prekratko djelovao u Judeji, samo 3 godine, i da za to vrijeme nije mogao promijeniti stoljecima utvrdjena praznovjerja. To se jako lijepo vidi po tome sto su sljedbenici odmah nakon njegove smrti poceli izvrtati i mijenjati njegova osnovna ucenja. Poceli su imati snove, ukazanja, vizije... toliko tipicno za jevrejsku praznovjerjem izopacenu i dekadentnu duhovnost onog vremena.

Evo samo jednog malog primjera: Isus kaze da ce poducavati samo Jevreje, a ne i nevjernike. Ali cim Isus ode, oni naglo imaju vizije i prorocanstva. Isus se predomislio. Godinu dana ranije je pogrijesio, sada salje novu poruku... moze se poducavati Grke, Rimljane, Egipcane...

Hocu reci da se to jevrejsko praznovjerje toliko uvuklo u krscanstvo od samih pocetaka... i onda na koncu imas Medjugorje. Zbrku praznovjerja u kojem svaki trgovac prodaje svoju robu pred hramom sto duze moze. Sretan da sve to traje dok traje... Meni osobno na to slici sve s Medjugorjem. I onda uopce ne cudi da imas kombinaciju Monty Pythonovskih proroka i mafije u pozadini.

Bravo jarane Fazlija...samo ti se.i što više protiv ukazanja i proroka u judeokršćanstvu! :DD
Možda se upale lampice ovima katolicima koji kao ti se.u protiv međugorske Gospe i ukazanja
Francuzima, Njemcima , Belgijancima , Šveđanima se tek sada počinju paliti lampice , da skuže šta je islam ( muslimani) koji ih pomalo i sve više osvaja

Vrh

PostPostano: Uto srp 24, 2018 16:50 

Nisam bas posve skuzio :shock: druze Hrki, sto si htio reci... ali nema veze!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 1631 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ... 109  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata