Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 08:04

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon svi 14, 2012 17:02 

Sa prijateljima koji studiraju pravo u prepirci sam zapeo oko stava za Međunarodni kazneni sud (ICC),trebamo ga razlikovati od ICTY-a,odnosno onoga za "bivšu Jugoslaviju".

Dakle,čvrstog sam stajališta kako je isti sud imao dobre poteze,ali nisam siguran je li on tek masonka mašinerija,no kad pogledam kako su u njemu ipak osuđeni neki stvarni zločinci mišljenja sam kako ipak radi za neku pravdu i za nekakvu ako se može reći dobrobit naroda,no ipak prijatelji vele kako je on masonska mašinerija (da se razumijemo veliki sam borac protiv novog svjestkog poretka i iluminata) .
Što Vi mislite?

Vrh

PostPostano: Pon svi 14, 2012 21:07 
Administrator

Tema je premještena sa podforuma "Odgovori" gdje se traži da "pitanja budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast".
Ujedno te molim da što konkretnije pojasniš kakve veze ima ovo političko pitanje sa vjerom, pošto se ovdje bavimo isključivo vjerskim temama?

Vrh

PostPostano: Pon svi 14, 2012 23:02 

Ima,jer pokušavam pronaći negdje službeni stav Katoličke crkve čiji sam član,o stvarima poput međunarodnog suda.

Vrh

PostPostano: Uto svi 15, 2012 09:35 
Administrator

Crkva se oglasila povodom izricanja presude 12.4.2011: Izjava Komisije HBK Iustitia et pax o međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu

"„Pravda je novo ime mira" bio je moto pontifikata pape Pija XII. (...) Ovu misao o promicanju kulture mira zaključuje aktualni papa Benedikt XVI. upozoravajući da su na kraju ljubav i istina ti koji čovječanstvu otvaraju perspektivu izgradnje kulture mira.(...)
U tom smislu i mi želimo dati svoj prilog promicanju pravde kao elementarnog oblika mogućnosti mira među ljudima i narodima, kako u ovom dijelu Europe, prečesto zahvaćenom ratovima i nasiljem, tako i na uspostavi pravednosti i kulture mira u cijeloj suvremenoj Europi i cijelome svijetu.

Na kraju, kao što smo pozvali vjernike da mole i poste za pravednu odluku, apeliramo na hrvatske građane da po objavljivanju presude zadrže mir i dostojanstvo."

Vrh

PostPostano: Uto svi 15, 2012 15:56 

Crkva podupire međunarodne sudove,to je službeni stav.
Iako sam kršćanski liberal,bit ću iskren,glasao sam protiv EU,jer smatram da je EU najobičnija masonska loža,kao i NATO.

Vrh

PostPostano: Uto svi 15, 2012 20:33 

ezo je napisao/la:
Iako sam kršćanski liberal,bit ću iskren,glasao sam protiv EU,jer smatram da je EU najobičnija masonska loža,kao i NATO.

Kako to pomiruješ s tvrdnjama nekih da je EU-zamisao (ideja o Europskoj uniji) proistekla iz kršćanskih krugova?

Vrh

PostPostano: Sri svi 16, 2012 12:41 

adrijana je napisao/la:
ezo je napisao/la:

Kako to pomiruješ s tvrdnjama nekih da je EU-zamisao (ideja o Europskoj uniji) proistekla iz kršćanskih krugova?

To je kompleksno,vrlo delikatno pitanje.

Meni se i ne čini baš da je Crkva izravno osnivala EU,evo kako je točnije sve išlo.
19. rujna 1946. - govor Winstona Churchilla u Zürichu. Prijedlog za formiranje Sjedinjenih Država Europe
9. svibnja 1950. - Robert Schuman, francuski ministar vanjskih poslova predlaže ujedinjavanje francuske i njemačke industrije ugljena i čelika pod zajedničku vlast. Taj dan se uzima kao Dan Europe
18. travnja 1951. - u Parizu je potpisan Pariški ugovor o osnivanju Europske zajednice za ugljen i čelik. Ugovor je stupio na snagu 25. srpnja 1952. godine. Prvi predsjednik Visoke vlasti Jean Monnet
25. ožujka 1957. - potpisan Rimski ugovor o osnivanju Europske ekonomske zajednice i Europske zajednice za atomsku energiju
1. siječnja 1958. - Rimski ugovor stupio na snagu. Konstituirana Komisija i izabran prvi predsjednik Walter Hallstein
19. ožujka 1958. - održana prva sjednica Europskog parlamenta. Prvi predsjednik Robert Schuman.
8. travnja 1965. - potpisan Sporazum o udruživanju organa EEZ-a, Europske zajednice za ugljen i čelik te EUROATOM-a. Ugovor je stupio na snagu 1. srpnja 1967. Od potpisa ugovora u upotrebi je naziv Europske zajednice za oznaku spomenutih triju zajednica.
1. srpnja 1968. - uspostavljena carinska unija
1. siječnja 1973. - prvo proširenje: u Zajednicu pristupaju Velika Britanija, Danska i Irska
1. siječnja 1981. - drugo proširenje: u zajednicu pristupa Grčka
23. veljače 1982. - Grenland istupa iz Zajednice, s kojom je bio vezan preko Danske
1. siječnja 1986. - treće proširenje: Španjolska i Portugal pristupaju Zajednici
17. veljače 1986. - u Bruxellesu potpisan Jedinstveni europski akt. Revizija i dopuna Rimskog ugovora. Stupio je na snagu 1. srpnja 1987.
7. veljače 1992. - potpisan Ugovor o Europskoj uniji u Maastrichtu (stupio na snagu 1. studenoga 1993.)
1. siječnja 1995. - četvrto proširenje: Austrija, Švedska i Finska pristupaju Uniji
17. lipnja 1997. - potpisan Amsterdamski ugovor. Stupio na snagu 1. svibnja 1999.
1. siječnja 1999. - počela treća etapa Ugovora o Ekonomskoj i monetarnoj uniji
11. prosinca 2000. - potpisan Ugovor iz Nice
1. siječnja 2002. - uvođenje eura u 12 država tzv. euro-zone
1. svibnja 2004. - peto proširenje: u Uniju ulazi 10 novih država članica
1. siječnja 2007. - završetak petog proširenja: u EU su ušle Bugarska i Rumunjska. Slovenija je uvela jedinstvenu europsku valutu - euro kao sredstvo plaćanja. Službeni jezici unije postali su i bugarski, rumunjski, te irski. Bugarska je ćirilica postala jednim od službenih pisama (uz latinicu i grčki alfabet).
1. prosinca 2009. - stupio na snagu Lisabonski ugovor

Pa sad....

Vrh

PostPostano: Sri svi 16, 2012 17:27 

Citat:
Meni se i ne čini baš da je Crkva izravno osnivala EU,evo kako je točnije sve išlo.

Niti nije Crkva izravno (a ni neizravno) osnivala EU ni koju drugu političku instituciju. Mislim na Crkvu u užem smislu, na hijerarhiju. Ali time su se bavili političari i utjecajni ljudi katoličkog svjetonazora jer recimo povijest Njemačke, Francuske i Velike Britanije obilježavaju stoljetne međusobne razmirice i krvavi ratovi što je sve kulminiralo u 2. svjetskom ratu. Zato je ovo formalno ujedinjenje davalo šansu za kakav takav mir i suradnju.
Imena institucija su se mijenjala, mijenjali su se ugovori, granice, gospodarski programi, sve je to podložno promjeni i treba se s vremenom mijenjati. Neko vrijeme su Europom vladale demokršćanske stranke, pak su opet izborima došli na vlast nekakvi socijal-liberali, i oni će jednom otići, a mi bi možda trebali uzeti u obzir da u Europi ima također i puno katolika i ostalih kršćana i da oni imaju svoja iskustva s Europom. Nisu sve samo sekte i masoni, a kad bi i bili Europa bi davno potonula...

Kršćani se u Europi sve više povezuju (i ne zatvaraju u sebe), jer onaj slučaj s Abrahamom iz SZ nam govori da je Bog milosrdan i da je zagovorna molitva vrlo snažna. Kad je Abraham molio Boga i posredovao za Sodomu, Bog mu je rekao: "Neću uništiti grad zbog njih deset." O tome se radi i ovdje: http://www.europe4christ.net/index.php?id=35&L=11

Vrh

PostPostano: Sri svi 16, 2012 17:38 

adrijana je napisao/la:
Citat:

Niti nije Crkva izravno (a ni neizravno) osnivala EU ni koju drugu političku instituciju. Mislim na Crkvu u užem smislu, na hijerarhiju. Ali time su se bavili političari i utjecajni ljudi katoličkog svjetonazora jer recimo povijest Njemačke, Francuske i Velike Britanije obilježavaju stoljetne međusobne razmirice i krvavi ratovi što je sve kulminiralo u 2. svjetskom ratu. Zato je ovo formalno ujedinjenje davalo šansu za kakav takav mir i suradnju.
Imena institucija su se mijenjala, mijenjali su se ugovori, granice, gospodarski programi, sve je to podložno promjeni i treba se s vremenom mijenjati. Neko vrijeme su Europom vladale demokršćanske stranke, pak su opet izborima došli na vlast nekakvi socijal-liberali, i oni će jednom otići, a mi bi možda trebali uzeti u obzir da u Europi ima također i puno katolika i ostalih kršćana i da oni imaju svoja iskustva s Europom. Nisu sve samo sekte i masoni, a kad bi i bili Europa bi davno potonula...

Kršćani se u Europi sve više povezuju (i ne zatvaraju u sebe), jer onaj slučaj s Abrahamom iz SZ nam govori da je Bog milosrdan i da je zagovorna molitva vrlo snažna. Kad je Abraham molio Boga i posredovao za Sodomu, Bog mu je rekao: "Neću uništiti grad zbog njih deset." O tome se radi i ovdje: http://www.europe4christ.net/index.php?id=35&L=11

Ne kažem da su sve sekte i masoni, no nije li Europa davno potonula? U moralnom smislu?
Pogledaj samo kakvi se zakoni donosi, što se sve tolerira...baš dobru usporedbu si dala sa Sodomom i Gomorom. Tobože socijalno-liberalna politika :shock: a uništava se običnog čovjeka. Gledajući na abortuse, istospolne zajednice, eutanazije, legalizacije droge, uopće uništene obitelji...meni se čini da je Europa potonula, gledajući iz moje prespektive života. Da pod hitno treba ponovno evangelizirati.
Pitanje je ima li još uvijek tih 10?

Vrh

PostPostano: Sri svi 16, 2012 20:39 

Kao član Katoličke crkve,gledam na to ovako:

Crkva jest zagovarala nešto poput Ujedinjene Europe,ali mislim da nije zamišljala (kao i svatko iole normalan) ovakvu,ogavnu i potpuno nemoralnu politiku te EU,a naravno s tim Crkva nema veze,nego političari,a tu se otvara opet druga tema.
Dakle,Crkva NIJE stvarala EU,no bila je ajmo reći zagovornica nečeg sličnoga.
Da je ta "EU"kakvu je Crkva zagovarala preživjela do danas,ja bih sigurno bio za nju,jer sam kao kršćanski liberal zagovornik pojedinačne i svakojake druge ljudske slobode,koja se prema tome poklapa sa Božjim planom mira,no današnja EU je leglo masonstva i zagovornika novog svjetskog poretka koji zagovaraju vladavinu tame,i za takvu EU ja ne mogu i neću,i ne želim biti.
Naravno,nisu svi političari u EU masoni i stacionirani "ratnici" iluminata,kao i svagdje među lošima ima i dobrih,i obrnuto,ali nažalost zli prevledavaju u sveukupnoj globalizaciji današnjice,no ipak ima Boga,kad tad će sve doći na svoje :)

Vrh

PostPostano: Čet svi 17, 2012 12:43 

Mala digresija, čisto za razjašnjavanje pojmova:
što bi to bilo "katolički liberal"...? Je li to isto kao i "liberalni katolik"? Dakle, nešto suprotno od konzervativnih katolika...?

Zašto pitam: čini mi se da ova strujanja i nametanja mišljenja u EU baš ide niz dlaku liberalnim katolicima - a to sigurno nije Ezo? Možeš nam objasniti u kojem smislu koristiš riječi "katolički / kršćanski liberal"?

Vrh

PostPostano: Čet svi 17, 2012 22:59 

adrijana je napisao/la:
što bi to bilo "katolički liberal"...? Je li to isto kao i "liberalni katolik"? Dakle, nešto suprotno od konzervativnih katolika...?

Zašto pitam: čini mi se da ova strujanja i nametanja mišljenja u EU baš ide niz dlaku liberalnim katolicima - a to sigurno nije Ezo? Možeš nam objasniti u kojem smislu koristiš riječi "katolički / kršćanski liberal"?

I mene to zanima iako ova rasprava odlazi od naslova teme...
Kršćanin je kršćanin, tj. katolik je katolik...neshvatljivo mi je ovo konzervativno/liberalni kršćanin. Zna se i jasno je da danas biti kršćanin znači biti konzervativan, lud, odbačen kako god hoćete :mrgreen:
Tko god kaže ( i tko ne živi kao kršćanin, a svi znamo što to znači) da nije tako nemože se zvati kršćaninom, tj. bitan je život kršćanina, on je u društvu itekako prepoznatljiv kao i kroz cijelu povijest.

A što se tiče priznavanja svjetovne vlasti ili suda, kršćanin je onaj tko to prihvaća i poštuje jer je ona isto od Boga.

Vrh

PostPostano: Pet svi 18, 2012 21:44 

gran senal je napisao/la:
Kršćanin je kršćanin, tj. katolik je katolik...neshvatljivo mi je ovo konzervativno/liberalni kršćanin. Zna se i jasno je da danas biti kršćanin znači biti konzervativan, lud, odbačen kako god hoćete :mrgreen:
Tko god kaže ( i tko ne živi kao kršćanin, a svi znamo što to znači) da nije tako nemože se zvati kršćaninom, tj. bitan je život kršćanina, on je u društvu itekako prepoznatljiv kao i kroz cijelu povijest.

Istina, ni meni te etikete nisu baš shvatljive i znam da ih netko koristi u pozitivnom, drugi u negativnom smislu, i u tome je baš problem jer o istim pojmovima "svatko misli svoje".

Za mene je eto liberalni katolik onaj koji se zalaže za reforme unutar Crkve, onaj koji liberalno gleda na moralno-teološki nauk, pa naprimjer zagovara "slobodu" i "prava" tamo gdje bi trebao više misliti na "odgovornost" i "dužnosti"... To je moje mišljenje.
Možda je najveća hereza u tom smislu danas što mnogi katolici žele biti za Krista, a protive se Crkvi (i onome što ona naučava).

U tome čini mi se da je i kriza vjere Europljana...

Ali vidim po postovima da je Ezo mislio na nešto drugo... Nadam se da će nam se javiti.

Da se vratimo na temu: masoni u EU...
Tajne organizacije nikako ne mogu biti u srži dobre i čovječne, a mislim da bi kao kršćani trebali u svakom čovjeku - pa bio on na ne znam kakvom političkom položaju ili u instituciji - gledati najprije čovjeka. Mislim uostalom da nije dobro oko sebe gledati samo neprijatelje, i upirati prstom u nekoga, a ne znati u koga. Kristov nauk i naš kršćanski pogled na svijet ( na rad, na društvo, patnju, radost, običaje, obrede...) jači su i bolji od bilo kakvog "tajnog programa" koji netko želi nametnuti.

Ista stvar je i sa iluminatima. Za njih, čini mi se kao da su iskočili iz kojeg Dan Brownovog romana. Iz knjige fikcija ravno na youtube. Do prije nekoliko godina nismo ni znali tko su nam sve "neprijatelji", a danas ih vidimo sve po svuda. I što je najgore, ne uspijevamo drugima objasniti svoju fiksaciju i potkrijepiti ju stvarnim dokazima...

Vrh

PostPostano: Pet svi 18, 2012 22:01 

adrijana je napisao/la:

Istina, ni meni te etikete nisu baš shvatljive i znam da ih netko koristi u pozitivnom, drugi u negativnom smislu, i u tome je baš problem jer o istim pojmovima "svatko misli svoje".

Za mene je eto liberalni katolik onaj koji se zalaže za reforme unutar Crkve, onaj koji liberalno gleda na moralno-teološki nauk, pa naprimjer zagovara "slobodu" i "prava" tamo gdje bi trebao više misliti na "odgovornost" i "dužnosti"... To je moje mišljenje.
Možda je najveća hereza u tom smislu danas što mnogi katolici žele biti za Krista, a protive se Crkvi (i onome što ona naučava).

Dakle,ja sam katolik,no u sveukupnosti moje vjere ja sam Kršćanin :) ,vjernik jedinstvene i izvorne Katoličke Crkve na čelu s Rimskim Papom.
Po političkom svjetonazoru sam kršćanski liberal,jer smatram da se upraov liberalizam i kršćanstvo stapaju u ljudskoj osobi,Bog kao Stvoritelj nam je dao slobodu,a ja tu slobodu nadopunjujem i prakticiram kroz vjerno služenje Katoličkoj crkvi,odnosno cjelokupnom Kršćanstvu.
U tome čini mi se da je i kriza vjere Europljana...

Vrh

PostPostano: Pet svi 18, 2012 22:05 

adrijana je napisao/la:

I mene to zanima iako ova rasprava odlazi od naslova teme...

A što se tiče priznavanja svjetovne vlasti ili suda, kršćanin je onaj tko to prihvaća i poštuje jer je ona isto od Boga.

Što se tiče EU,malo sam moram reći,ne promijenio nego nadopunio svoje mišljenje-naravno EU ima svoje mane i vrline kao i sami ljudi,a ona kao jedna institucija.
No,bolje je da uđemo jer mislim da je Hrvatska oduvijek dio Europe,stvari u pravosuđu,ljudskim pravima su već sada vidljivo bolje,a nadam se da će i gospodarstvo početi ići na bolje kad uđemo,iako sam svjestan da nećemo odmah živjeti u odličnom ekonomskom raspoloženju,jer opet neće nam EU krojiti samu državnu politiku,nego mi sami.Nadam se da će EU opet početi disati na svojim kršćanskim temeljima koje su nekako imam dojam,malo odbačene od nekih politilačara,kada bi to EU opet primila k sebi bio bih 100 % za takvu EU,ovako sam negdje na 80 .hehe :)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata