Barnaba je napisao/la:
the L je napisao/la:
Možeš me zvati samo L. Koji ti je post čudan? Mislim vrlo rado bi obrazložio svoj stav. Slobodno pitaj. Radujem se dijalogu.
Smisao forumskog nicka je u razlikovanju sugovornika te ga nema smisla skraćivati, a o praktičnosti si trebao misliti kad si ga birao. Isto tako napisao sam kako u postovima ima dosta čudnih tvrdnji poput ove o Turcima, koje objektivno nisu točne.
the L je napisao/la:
Otkud mi informacija o pokrštavanju Turaka. Hm pročitao sam negdje. Ko bi se sjećao svih knjiga. Mislim, ovako na prvu, da sam pročitao kao usputnu informaciju u
http://www.amazon.com/Sacred-History-Ch ... 691&sr=1-1 Takvo što iako izgleda benigno prečesto odvodi do pogrešnih zaključaka. Na kojoj je strani ta tvrdnja "prekrštavanju Turaka"?
the L je napisao/la:
Povijesno gledano, Crkva tad nije imala odgovor na nasilni Islam. A onda se pojavio Ignacije.
Moram priznati kako mi je ovo užasno zanimljivo jer mi je sveti Ignacije Loyola poznat kao duhovnik i veliki protivnik reformacije, ali uopće mi nije poznat njegov rad po pitanju Islama. Imaš li neki internet izvor za ovu svoju citiranu tvrdnju?
Rekao sam ti već. Mislim da sam pročitao u toj knjizi. Iz čega možeš (valjda) zaključiti da ne znam stranicu.
Nisam znao da trebam fusnote za razgovor.
Koliko se sjećam da je Igancije došao sa dva prijatelja kod Pape tražiti da mu prizna red. Ma da ih je prvotno bilo 10.
Papa je odobrio jer je bio između dvije vatre. Anabaptizam i Luteranizam sa jedne strane a sa druge strane Turci i Islam.
Već idući Papa nije baš volio Isusovce.
Po meni Isusovci su nenadmašivi. Prvi put da sam se počeo diviti nekom redu su oni. Još da Xavier nije radio u Goi što je radio bili bi bez mrlje. No i ovako, od južne Amerike do Azije. U Europi u kratko vrijeme preko 800 škola...
Da nisu valjali ne bi postali predmet zavisti i ljubomore!