Katolički odgovori
http://katolicki.info/forum/

Sveti Ivan Krstitelj
http://katolicki.info/forum/viewtopic.php?f=20&t=857
Strana 1 od 1

Autor:  Barnaba [ Čet lip 24, 2010 12:53 ]
Naslov:  Sveti Ivan Krstitelj

Danas Crkva slavi blagdan, rođenja Sv. Ivana Krstitelja. Njegovo ime znači "Bog je milostiv" i ta činjenica je vrlo bitna za sve one koji žele nasljedovati ovoga svetca. Više o današnjem blagdanu imate na stranicama svetišta SV. Ive u Podmilačju http://www.zupa-podmilacje.com/staticpa ... age=osvivi i na linku http://www.katolici.org/uzori.php?action=vidi&id=90

Na ovom linku http://www.youtube.com/watch?v=wNSg44Db ... r_embedded se nalazi snimak hodočašća sv. Ivi u Podmilačje od prije 41 godinu. Vidi se način pučke pobožnosti tom svetcu u kojem sudjeluju i pravoslavni te muslimani.

Autor:  marinafridl [ Uto svi 30, 2017 07:41 ]
Naslov:  Re: Sveti Ivan Krstitelj

Moje vjenčanje bilo je u Crkvi Svetog Ivana Krstitelja.Bila je to moja župa,naravno,ali ni to nije slučajno.Kroz što smo sve prošli suprug i ja u ovih,još malo 9 godina braka,sigurno nam je svojom odvažnošću i velikim zagovorom pomagao Sveti Ivan Krstitelj!Hvala mu!Još jednom Sveti Ivane Krstitelju po tvom zagovoru nek nam Bog dade tvoju odvažnost,tvoju hrabrost,tvoju nepokolebljivost,tvoje neprestano svjedočenje za Krista i svaku obnovu obraćenja...

Autor:  adrijana [ Čet sij 02, 2020 21:21 ]
Naslov:  Re: Sveti Ivan Krstitelj

Čitanje današnjeg dana je zanimljivo i nisam puno puta čula njegovo tumačenje:

Evo svjedočanstva Ivanova. Kad su Židovi iz Jeruzalema poslali k njemu svećenike i levite da ga upitaju: »Tko si ti?«, on prizna; ne zanijeka, nego prizna: »Ja nisam Krist«. Upitaše ga nato: »Što dakle? Jesi li Ilija?« Odgovori: »Nisam.« »Jesi li Prorok?« Odgovori: »Ne«. Tada mu rekoše: »Pa tko si, da dadnemo odgovor onima koji su nas poslali? Što kažeš sam o sebi?« On odgovori: »Ja sam glas koji viče u pustinji: Poravnite put Gospodnji! — kako reče prorok Izaija.«
A neki izaslanici bijahu farizeji. Oni prihvatiše riječ i upitaše ga: »Zašto onda krstiš kad nisi Krist, ni Ilija, ni Prorok?« Ivan im odgovori: »Ja krstim vodom. Među vama stoji koga vi ne poznate — onaj koji za mnom dolazi, komu ja nisam dostojan odriješiti remenje na obući.« To se dogodilo u Betaniji s onu stranu Jordana, gdje je Ivan krstio.
Riječ Gospodnja.


Osobno mi je tu zanimljivo što je Ivan Krstitelj u početku priznao da on nije Krist, a onda je zanijekao svoju pravu ulogu - s razlogom - on je zaista bio Ilija i Prorok. Ilija kojeg su proroci u SZ navijestili da ima doći prije Krista i za koga Isus kaže učenicima: "Da, on je Ilija" ( a Isus ne laže.) Zašto je Ivan zanijekao svoju ulogu? Vjerojatno zato jer je znao da ga ispituju provokatori, a nije se sam htio hvaliti i uzvisivati svojim poslanjem. A to i jest česta osobina svih pravih proroka. Pravi prorok se nikad ne nadmeće, nikad ne traži svoja veća prava niti sam sebe hvali. To ostavlja Bogu i drugima koji će svjedočiti za njega.

Autor:  izmeđunebaizemlje [ Uto sij 07, 2020 15:38 ]
Naslov:  Re: Sveti Ivan Krstitelj

Znači,on je reinkarnacija Ilije?

Autor:  adrijana [ Ned sij 12, 2020 20:18 ]
Naslov:  Re: Sveti Ivan Krstitelj

Znači,on je reinkarnacija Ilije?

Nije, nema tu reinkarnacije, već ispunjenja proročanstava iz Starog zavjeta koje su vjerni Izraelci čekali. Radi se o proroku kojeg su navijestili drugi proroci da će živjeti i činiti sve u Ilijinom duhu, a da će se pojaviti neposredno prije Mesije... Pitanje "dolaska Ilije" bilo je naveliko poznato u ono vrijeme, jer su neki čak i za Isusa govorili da je "Ilija ili neki od proroka" (kad Isus upita učenike što ljudi govore, tko je On, dobiva takav odgovor).

Prorok Malahija (posljednji prorok u SZ) piše:
"Evo šaljem glasnika da put preda mnom pripravi. I doći će iznenada u hram svoj Gospod koga vi tražite i anđeo Saveza koga žudite. Evo ga, dolazi već – govori Jahve nad vojskama." (Mal 3,1)

a njegova knjiga završava riječima:
"Evo, poslat ću vam proroka Iliju prije nego dođe dan Jahvin, dan velik i strašan. On će obratiti srce otaca k sinovima, a srce sinova k ocima, da ne dođem i ne udarim prokletstvom zemlju." (Mal 3, 23-24)

Strana 1 od 1 Vrijeme na UTC + 01:00 sata
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/