Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned tra 19, 2026 22:39

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet pro 03, 2009 10:28 

Danas slavimo Sv. Franju Ksaverskog, zaštitnika misija, misionara i brodara. On je jedan od najvećih misionara svih vremena i velikan isusovačkog reda.

Slika

Franjo Ksaverski rodio se na dvorcu Xavier, u kraljevini Navari, 7. travnja g. 1506. Svršivši prve i osnovne škole u domovini, pun ambicije za karijerom, nije se htio natjecati sa svojom braćom koja od reda bijahu vojnici, već je svoj životni poziv tražio u crkvenoj službi. Stoga je kao mladić u rujnu 1525. pošao u središte europske znanosti, u Pariz, na studij. Ondje se upisao na glasovito Sveučilište Sorbonu. Nastanio se u Kolegiju sv. Barbare.
Po osnutku Družbe Isusove Ignacije Loyola, kao general reda, poslao je Franju Ksavera u misije. Na molbu portugalskog kralja Ivana III. šalje ga kao misionara u Indiju, gdje počinje njegova plodonosna djelatnost najprije u Goi, zatim na Ceylonu, pa na obali zvanoj Travancor, na Malaci, na Molučkim otocima sve do otoka Celebesa. Vrativši se natrag u Indiju oko god. 1548 propovijeda u pokrajini Cochim. Od 1542. djelovao je u Indiji, a g. 1549. putuje čak u Japan i ondje udara temelje Crkve. Sve do g. 1551. djeluje u Japanu, a 1551-1552. pokušava prodrijeti i u Kinu. To je bilo vrlo teško jer je u tu zemlju bio strog ulaz. Blizu kineske obale na otoku Sancijanu, čekajući na pouzdano prijevozno sredstvo, Franjo se teško razbolio na plućima. Nikakvo čudo jer je vladala jaka i okrutna zima. Lišen svake njege, na otoku Sancijanu pred obalom Kine ujutro 3. prosinca 1552. predao je dušu svom Stvoritelju, nakon što je po svojevrsnom obraćenju proveo život u najpožrtvovnijem radu za duše.

http://www.zupa-svkriz.hr/kalendar/novi ... ski123.htm

Njegovu širu biografiju imate na http://www.zupa-vela-luka.hr/sveci-opis.asp?svetac=405

Slika

Slika

Mk 16,15-20:
I reče im: "Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju. Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se. A ovi će znakovi pratiti one koji uzvjeruju: u ime će moje izganjati zloduhe, novim će jezicima zboriti, zmije uzimati; i popiju li što smrtonosno, ne, neće im nauditi; na nemoćnike će ruke polagati, i bit će im dobro."

1Kor 9,16-19:
Jer što navješćujem evanđelje, nije mi na hvalu, ta dužnost mi je. Doista, jao meni ako evanđelja ne navješćujem. Jer ako to činim iz vlastite pobude, ide me plaća; ako li ne iz vlastite pobude - služba je to koja mi je povjerena. Koja mi je dakle plaća? Da propovijedajući pružam evanđelje besplatno ne služeći se svojim pravom u evanđelju.
Jer premda slobodan od sviju, sam sebe svima učinih slugom da ih što više steknem.

Vrh

PostPostano: Čet pro 02, 2010 15:01 

Sv. Franjo Ksaverski je jednom zapisao:
Neka nas molitva ne umara, jer spas čovječanstva ne ovisi o materijalnom uspjehu, ni o znanostima koje zamračuju intelekt, ni o oružju, ni o ljudskoj radinosti, nego samo o Isusu.

* * *

Sveti Franjo Ksaverski,
velike su potrebe Kraljevstva Božjeg u naše vrijeme.
Malo je radnika u vinogradu Gospodnjem;
velik je broj protivnika vjere.
Molimo te izmoli nam od Boga
svećeničkih i misijskih zvanja,
koji će širiti vjeru
i posredovati milost po Otkupiteljevoj Krvi.

Izmoli kršćanima milost da šire vjeru u Krista
životom i svjedočanstvom ljubavi prema bližnjima.
Neka poruka Božje ljubavi
dopre do svih ljudi na zemlji.
Milost Gospodina našega Isusa Krista,
ljubav Boga Oca i zajedništvo Duha Svetoga
neka sve ujedini u jednu vjeru. Amen.

/"Krv Kristova, rijeka milosrđa"/

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata