|
Kad promatramo duh i spise svete Terezije Avilske (1515.–1582.), a osobito njezinu strogu vjernost Crkvi i oprez prema svakoj novotariji, jasno je da bi ona imala vrlo čvrst i jasan stav koji je blizak onima koje danas nazivaju tradicionalistima. U svojim spisima više puta ponavlja: „Ja sam kći Crkve.“ (Libro de la Vida, 33,5) To nije bila samo pobožna rečenica, nego program života. Za Tereziju Avilsku, Crkva nije društvo ideja, nego Kristov živi organizam, vidljiv i hijerarhijski uređen. Sve što je činila činila je u poslušnosti Crkvenom nauku, čak i kad je nisu razumjeli ili kad su je sumnjičili. Dakle ne postoji svetost izvan Katoličke Crkve pa tko želi ljubiti Krista, mora ljubiti i Njegovu zaručnicu.
Bože, ti si svetoj Tereziji dao milost da zapali u svojoj Crkvi plamen ljubavi prema tebi; daj da se i mi napajamo njezinim duhovnim spisima i gorimo istom ljubavlju. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvojemu, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen. Sancta Teresia a Iesu, ora pro nobis.
|