Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 20, 2026 06:33

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sri srp 23, 2025 14:35 

https://narod.hr/na-danasnji-dan/sveta- ... mero-djece

sveta Brigita-zaštitnica Europe, velika mističarka i svetica...obnoviteljica Crkve, pisala je papama u Avignonu da je njihovo mjesto u Rimu...
Postoje snažne molitve, 15 molitvi svetoj Brigiti...velika mističarka koja je primila mnoge objave od Krista i BDMarije ( mistično djelo: osam knjiga pod zajedničkim naslovom Revelationes (Objave).

Osnovala je red Presvetog Otkupitelja ( muški i ženski ogranak). Sam Gospodin joj je diktirao Pravilo reda!

Vrh

PostPostano: Sri srp 23, 2025 15:37 

One molitve su poput križnog puta, molim ih u korizmi

Vrh

PostPostano: Sri srp 23, 2025 19:39 

Najavljeno je da će biti prevedene njene Objave (u više knjiga), a ono što sam dosad čitala je odlično (u izdanju Symposiona).. https://verbum.hr/bozja-svjetlost-sjevera-6006
Nema nijedne kasnije objave koja nije u svojim počecima objavljena svetoj Brigiti:

- od pobožnosti Muci Kristovoj i ranama
- zatim o Srcu Isusovu i Marijinu
- o Marijinom Bezgrešnom začeću (stoljećima prije dogme)
- o sedam žalosti Marijinih (uz molitve)
- o Marijinom uznesenju i krunjenju na nebu
- o životu Isusovom i o grijesima svijeta
- o nedostojnosti i grijesima klera i svetosti Euharistije
- o stvaranju svemira i svijeta
- o odnosima unutar Presvetog Trojstva
- o uvjetima potrebnim za darove Duha Svetoga
...

Od nje potječe i oblik krunice sa 63 zrnca (prema Marijinim godinama života). https://vjeraufanjeljubav.com.hr/krunica-svete-brigite/

Vrh

PostPostano: Sri srp 30, 2025 11:58 

Kako i piše, Crkva je preporučila njene molitve ( konkretno to piše za 15 molitvi) ali ne stoji iza njenih objava.
Probala sam malo čitati objave (o rođenju Isusa) ali nije mi leglo...skeptična sam prema tome ali molitve su super, bar onih 15 koje govore o križnom putu.
Isto sam tako skeptična prema svim navedenim blagodatima koje će zadobiti onaj koji moli te molitve. To je u duhu vremena kad je pisano.
Ja ih molim kao nadopunu križnom putu i za to su mi ok.

Vrh

PostPostano: Sri srp 30, 2025 20:09 

Kako i piše, Crkva je preporučila njene molitve ( konkretno to piše za 15 molitvi) ali ne stoji iza njenih objava.
Probala sam malo čitati objave (o rođenju Isusa) ali nije mi leglo...skeptična sam prema tome ali molitve su super, bar onih 15 koje govore o križnom putu.
Isto sam tako skeptična prema svim navedenim blagodatima koje će zadobiti onaj koji moli te molitve. To je u duhu vremena kad je pisano.
Ja ih molim kao nadopunu križnom putu i za to su mi ok.

Koliko se sjećam, nisu ti baš legle ni Objave sv. Gertrude, ali možda kad ih drugi put kreneš čitati, otkriješ neko pojašnjenje ili misao koja ti odgovara..

Ne bih se složila "da Crkva ne stoji iza njenih objava". Gle što o njima piše papa Benedikt u jednoj katehezi iz 2010.g.:

"...Naime, Brigita se nakon muževe smrti, pošto je razdijelila sva svoja dobra siromašnima, trajno nastanila u cistercitskom samostanu u Alvastri, premda nikada nije položila redovničke zavjete. Tu su započele Božje objave Brigiti, koje će je pratiti ostatak života. Brigita ih je dala zapisivati svojim tajnicima-ispovjednicima, koji su ih preveli sa švedskog na latinski i sabrali u osam knjiga pod zajedničkim naslovom Revelationes (Objave). Tim se knjigama treba pridodati dodatak, koji ima za naslov Revelationes extravagantes (Dodatne objave).

Objave svete Brigite po svojem su sadržaju i stilu veoma različite. Ponekad se objava predstavlja u obliku dijalogâ između božanskih osoba, Djevice, svetaca pa čak i demona; u tim dijalozima sudjeluje i sama Brigita. Ponekad je riječ o prepričavanju nekog posebnog viđenja, a katkad se opet opisuje ono što Djevica Marija objavljuje o Sinovu životu i otajstvima. Vrijednost Objava svete Brigite, koje ponekad pobuđuju poneku sumnju, pojasnio je sluga Božji Ivan Pavao II. u pismu Spes Aedificandi: "Priznavajući Brigitinu svetost", pisao je moj ljubljeni prethodnik, "Crkva, premda se ne izjašnjava o pojedinim objavama, prihvatila je autentičnost sveukupnog njezina duhovnog iskustva" (br. 5).

Naime, čitajući te Objave pozvani smo razmišljati o mnogim važnim temama. Tako se, primjerice, često ponavlja opis, s veoma realističnim pojedinostima, Kristove muke, prema kojoj je Brigita uvijek gajila povlaštenu pobožnost, razmatrajući u njoj beskrajnu Božju ljubav prema ljudima. Na Gospodinova usta koji joj govori, ona smjelo stavlja ove potresne riječi: "O prijatelji moji, Ja ljubim tako nježno svoje ovce da bih htio umrijeti, kada bi to bilo moguće, još mnogo put, za svaku od njih, onom istom smrću koju sam pretrpio za otkupljenje svih njih" (Revelationes, Knjiga I., pog. 59). I bolno Marijino majčinstvo, po kojoj je postala posrednica i Majka milosrđa, je tema koja se često ponavlja u Objavama.

Primivši te karizme, Brigita je bila svjesna da joj je tim darom Gospodin ukazao osobitu ljubav: "Kćeri moja", čitamo tako u prvoj knjizi Objava, "izabrah te za sebe, ljubi me svim svojim srcem… više od svega na svijetu" (pog. 1). Uostalom, Brigita je dobro znala, i bila u to čvrsto uvjerena, da svaka karizma ima za cilj izgrađivati Crkvu. Upravo zbog toga su razloga brojne njezine objave, od čega neke čak u obliku strogih opomena, bile upućene vjernicima njezina doba kao i predstavnicima vjerskih i političkih vlasti, kako bi dosljedno živjeli svoj kršćanski život. No ona je to uvijek činila s uvažavanjem i punom vjernošću prema crkvenom učiteljstvu, a nadasve prema nasljedniku apostola Petra.
...
https://www.vatican.va/content/benedict ... 01027.html

Vrh

PostPostano: Čet srp 31, 2025 11:55 

( Sveta Brigita je, kako se čini, među popularnijim sveticama našeg podneblja, čemu su svakako doprinijele osobito njene pobožnosti Muci Kristovoj u obliku 7 i 15 molitava. Te pobožnosti praćene su, u knjižicama koje ih sadrže, redovito i određenim obećanjima. Ta su obećanja, kako se tvrdi, sadržana u objavama svetoj Brigiti. Također, tvrdi se da su neki rimski pape, kao Benedikt XV. i Pio IX., odobrili da se može vjerovati u ta obećanja.
Međutim, Sveti oficij (danas Kongregacija za nauk vjere) izdao je 1954. upozorenje da „nipošto nije sigurno kako su ta obećanja nadnaravnog podrijetla“ te da stoga „mjesni ordinariji moraju izbjegavati davati dopuštenje za izdavanje ili reizdavanje djela ili napisa koji sadrže navedena obećanja“ (Acta Apostolicae Sedis 46-1954).
Ovime Sveta Stolica nipošto nije osudila spomenuta obećanja, ali ih je označila kao „nesigurna“. Prije svega, izgleda da nije pouzdano utvrđeno jesu li obećanja izvorni dio objave svetoj Brigiti ili kasniji dodatak; ako su izvorna, jesu li ispravno prenošena. Ako i jesu ispravno prenošena, očito postoji nesigurnost oko autentičnosti te objave. Iako se radi o kanoniziranoj svetici, ipak je riječ o privatnoj objavi, koja je pogrešiva i o kojoj konačni sud pripada Crkvi. Čak i ako ne bi postojala sumnja oko autentičnosti, moguće je da se neka od obećanja krivo shvate (praznovjerno, magijski), te je stoga procijenjeno da je najbolje ne tiskati ih. Također se sumnja u autentičnost prethodno spomenutih papinskih odobrenja tih obećanja.)
don Damir Stojić

Privatne su objave baš to, privatne i nitko nije dužan vjerovati u to.

I naravno da sam itekako skeptična prema ovim svim obećanjima:

"– oslobodit ću 15 duša njegove rodbine iz čistilišta – učvrstit ću i očuvati u milosti 15 pravednika njegove rodbine – obratit će se 15 grešnika iz njegove okoline – osoba koja moli ove molitve postići će prvi stupanj savršenstva, te će 15 dana prije smrti primiti dragocjeno Tijelo Isusovo koje će je osloboditi od vječne gladi i dragocjenu Krv koja će joj ugasiti žeđ u vijeke – 15 dana prije smrti spoznat će u potpunosti sve svoje grijehe i osjetit će gorko pokajanje za njih – stavit ću pred nju znak svojeg pobjedničkog križa da bih joj pomogao i obranio je od napada njezinih neprijatelja – prije nego umre doći ću sa svojom preljubljenom i dragom Majkom; primit ću blagonaklono njezinu dušu i odvesti je u vječnu radost – vodeći je onamo, ponijet ću se prema njoj na poseban način, dat ću joj da pije iz Izvora Moga Božanstva, što neću dati onima koji ne budu molili ove molitve – treba znati da će svakome tko je živio u smrtnome grijehu tijekom 30 godina, a tko bude pobožno molio ove molitve ili ih bude naumio moliti, Gospodin oprostiti sve grijehe – branit ću ga od napasti – sačuvat ću njegovih pet osjetila – očuvat ću ga od iznenadne smrti – spasit ću njegovu dušu od vječne muke – ako je živio po svojoj volji te ako bude morao umrijeti sutra, njegov će se život produžiti – postići će sve što bude tražio od Boga i Blažene Djevice Marije – može biti siguran da će se pridružiti zboru anđela – svaki put kad izmoli ove molitve, dobiva djelomičan oprost – gdje god se moli i gdje se budu molile ove molitve, tamo će Bog biti prisutan sa svojom milošću – tko nauči nekoga ove molitve, steći će radost i zasluge koje neće imati kraja, nego će biti postojane i trajati u vijeke. Roditelji i učitelji koji nauče djecu ove molitve osigurat će im time da ona budu sačuvana od svake nesreće. Sve ove povlastice, obećao je Gospodin Isus Krist sv. Brigiti pod uvjetom da moli ovih 15 molitava svaki dan do smrti. Iste Izvor: https://book.hr/petnaest-molitvi-sv-brigite/

Naravno, puno ljudi vjeruje da će im se sve ovo ostvariti, budu li godinu dana svakodnevno molili 15 molitvi a ako preskoče, drugi dan moraju duplo. Eto, samo to i sve su osigurali. :;
Ha, što kazati, nije moj mindset.

Vrh

PostPostano: Čet srp 31, 2025 21:05 

Prvo treba vidjeti jesu li ta nabrojena obećanja uopće dio originalnih Objava sv. Brigite ili su dodana kasnije... Mislim da u onoj mojoj knjizi piše da obećanja nisu dio Objava, ali to još mogu provjeriti.
Ako su dodana kasnije, trebalo bi vidjeti jesu li dodana s pravom ili ne?

Drugo, te molitve se ne smiju shvaćati magijski, npr. kad bi netko živio u smrtnom grijehu pa bi mislio ako godinu dana moli te molitve, spasit će se bez ispovijedi i bez sakramenata - prevario bi sam sebe. Tako ne "djeluje" ni škapular, ni nošenje medaljice ni bilo koja molitva "s velikim obećanjima".

Te molitve su dio pučke pobožnosti, jako su dojmljive, ali kad ih netko ne bi molio srcem, nego na silu, iz straha, ne bi vrijedilo ništa.

Moliti neke molitve "godinu dana" samo po sebi nije loše, pa i sv. Pavao je rekao "Molite bez prestanka", a Jakov "Mnogo može žarka molitva pravednikova". Treba se uzdati u Isusa i njegova obećanja iz Evanđelja - i tada On može ispuniti i više od toga što je nabrojeno.

Ali ako se ne uzdamo i ne molimo ustrajno, nećemo dobiti ni malo.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata