Katolički odgovori
http://katolicki.info/forum/

Sv. Martin - Martinje
http://katolicki.info/forum/viewtopic.php?f=20&t=251
Strana 1 od 1

Autor:  Barnaba [ Pet stu 07, 2008 10:44 ]
Naslov:  Sv. Martin - Martinje

Dolazi nam u narodu zvano Martinje, koje po svom sadržaju ima malo s životom Svetog Martina kojeg slavimo 11. studenoga.
Sveti Martin je prvi svetac koji nije bio mučenik. Rođen je kao sin rimskog tribuna u Panoniji (u mjestu Sabaria, danas Szombathely u Mađarskoj) 316. godine. Protiv svoje volje a na želju svoga oca postaje vojnik.
Njegovo obraćenje počinje kada siromahu daje dio svoga plašta jer kod sebe nije imao novaca. Iduće je noći usnio Krista zaogrnuta njegovom polovicom plašta koji mu je rekao: "Ovim me je plaštem zaogrnuo Martin". Završivši vojnu služnu Martin je zaređen za egzorcista i za kršćanstvo pridobiva svoju majku. Odlazi u Milano i žestoko se bori protiv arijanske hereze koja niječe Kristovu istobitnost s Ocem. Martin biva protjeran iz Milana nakon čega se povlači u kontemplativni život. Godine 370. je posvećen za biskupa Turona. Uvijek je bio bliz siromašnima i progonjenima zbog čega se u 27 godina biskupstva suočava sa brojnim progonima i pritiscima. Život je posvetio brizi oko jedinstva Crkve i skrbi za najpotrebnije. Siromašan, skroman i blag ušao je u nebo nakon bitke za Božju stvar koju je vodio cijeloga života.
http://www.zupa-svkriz.hr/kalendar/novi ... in1111.htm
Danas se Martinje pretvorilo u proslavu opijanja i tzv „krštenja“ mošta, dakle baš suprotno od onoga što je svojim skromnim životom htio poručiti Sveti Martin.
Slika

Autor:  angelus [ Pet stu 07, 2008 14:43 ]
Naslov:  Re: Sv. Martin - Martinje

:wink: Sv. Martin dijeli sudbinu mnogih drugih svetaca uz čiji se blagdan vežu neka stara poganska vjerovanja i običaji.
Sa starim poganskim boženstvima nisu uminuli i pučki običaji koji su ljudima uljepšavali život. Bog vina Baccus i po njemu prozvane bakanalije, svečanosti su koje slave mlado vino i kraj jeseni. Sv. Martin je imao tu nesreću što je njegov blagdan vezan upravo uz to vrijeme. Ali tu ipak ima neka bliža veza. Martin je bio smatran svetim još za života, a najviše su ga častili seljaci koji se u njegovoj biskupiji tradicionalno bave vinigradarstvom, pa su ga uzeli za zaštitnika poljodjelstva. Martin je bio za života zaštitnik siromašnih najamnika i ratara koje su bogataši iskorištavali. Tako si je oštrim kritikama bezdušnih bogatuna pribavio raznih nevolja i lažnih optužbi, ali i velike simpatije siromašnog puka.
Običaj da se za martinje poveseli uz mlado vino i obilniji stol, nije nikakav grijeh, ali neukusne parodije, tobožnjeg krštenja mošta, na račun crkvenih obreda, ružno je i neprihvatljivo. Još je ružnije što se na tim krštenjima znaju vidjeti prave stare misnice koje na sebe navlače kojekave pijandure i u njima parodiraju crkveni obred krštenja.

Autor:  adrijana [ Čet stu 08, 2012 20:13 ]
Naslov:  Re: Sv. Martin - Martinje

U liturgijskom listiću varaždinske katedrale za ovaj blagdan piše:

VAŽNA OBAVIJEST
Sljedeću nedjelju je spomendan sv. Martina
biskupa. Mnogi će oko toga dana pribjeći
bogohulnom običaju u kojemu se izruguju
kršćanske svetinje.

Katekizam Katoličke Crkve u br. 2120 piše:
Svetogrđe jest obeščašćivanje sakramenata i drugih
bogoslužnih čina, kao i osoba, predmeta i mjesta
Bogu posvećenih, ili nedostojno postupanje s tim
stvarima i činima. Svetogrđe je težak grijeh.


Oni koji su kršćani znaju što im je činiti. Ili, bolje je
reći, znaju što im je ne činiti.

Strana 1 od 1 Vrijeme na UTC + 01:00 sata
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/