Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned srp 05, 2020 23:38

Vrijeme na UTC + 01:00 sata
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto ožu 17, 2009 10:51 
Avatar korisnika

Pridružen: Čet tra 03, 2008 12:11
Postovi: 3567
Bliži nam se blagdan sv. Josipa koji slavi 19. 03. te je red da to obilježimo temom njemu u čast.


Slika


Prema Evanđelju, Josip je bio pravedan muž, čovjek dobra srca, primjernog pouzdanja u Boga čovjek vjere i poslušnosti, vjeran i onda kad je poslušnost tražila od njega velike žrtve, zaručnik i muž čista srca čovjek vjere i poslušnosti, vjeran i onda kad je poslušnost tražila od njega velike žrtve, zaručnik i muž čista srca koji s poštovanjem živi s Marijom Djevicom kao brižan čuvar, skrbnik i otac najsvetije obitelji. Zbog svega toga zaslužuje sve ono poštovanje kojim su ga osobito kasnija i najnovija stoljeća obasipala. Stvarnu veličinu sv. Josipa uz Evanđelja otkrili su i sveti Oci i kasnije teolozi i duhovni pisci.
http://www.zupa-svjosip.hr/osvjosipu.htm

Papa Pio IX. svečano je proglasio sv. Josipa patronom opće Crkve.
Papa Ivan XXIII. stavio je rad II. vatikanskog koncila pod zaštitu sv. Josipa. Bio je uvjeren da Koncil znači "početak nove epohe u životu Crkve“, te je povjerio to novo vrijeme zaštiti čuvara sv. Obitelji iz Nazareta i patronu Crkve, sv. Josipu“Slika

_________________
Neka je Milost Gospodina našeg sa svima nama.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri ožu 18, 2009 08:12 
Avatar korisnika

Pridružen: Čet tra 03, 2008 12:11
Postovi: 3567
Slika

O svetom Josipu veli sveta Terezija u svojem životopisu: "Tko ne nađe učitelja za molitvu, neka uzme ovog velikog sveca za učitelja - i neće pogriješiti". Savjet dolazi od iskusne osobe. Možeš ga s mirom prihvatiti
Sveti Josip, Učitelj nutarnjega života

_________________
Neka je Milost Gospodina našeg sa svima nama.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri ožu 18, 2009 17:20 
Avatar korisnika

Pridružen: Sub svi 17, 2008 15:56
Postovi: 635
Molitva Sv. Josipu radniku

Slavni Sveti Josipe, uzore svih radnika, izmoli mi milost obavljati svoje poslove u duhu pokore, te ta ko zadovoljiti za svoje mnogobrojne grijehe;

da ih obavljam savjesno, ne obazirući se na svoje sklonosti, već jedino na dužnost; da ih izvršim sa zahvalnošću i radošću smatrajući velikom čašću što mogu naravne darove, koje mi je Bog dao, uporabiti i usavršiti u poslu; da ih obavljam uredno i mirno, umjereno i strpljivo i nikada ne uzmaknem pored umornošću i poteškoćama;

da ih obavljam osobito u čistoj nakani odričući se sama sebe; sve to u sjećanju na smrt i na račun koji ću morati polagati o svakom izgubljenom času, o neiskorištenim darovima, o propuštenim dobrim djelima i o taštoj samodopadnosti kod uspjeha, što tako nagrđuje djela učinjena Bogu za ljubav.

Sve Isusu i Mariji za ljubav i po tvom uzoru sveti Josipe! To neka mi bude misao vodilja u životu i na samrti. Amen.


Molitva Sv. Josipu za Crkvu (2)

K tebi se, o sveti Josipe, utječemo u svojoj nevolji. Za ljubav koja te je s neoskvrnjenom Djevicom i Bogorodicom vezala i za očinsku ljubav kojom si grlio Dijete Isusa, smjerno te molimo da baštinu, koju je Isus Krist svojom krvlju otkupio milostivo pogledaš te u pomoć pritečeš našoj nevolji svojom moći. O skrbni čuvaru Božanske obitelji, brani odabrano potomstvo Isusa Krista. Ne daj, predragi Oče, da nas okruže zabluda i pokvarenost. Budi nam s neba milostivo u pomoći, o naš jaki zaštitniče, u borbi s vlašću tmine. Pa kao što si nekad izbavio Dijete Isusa iz najveće pogibelji života izbavio, tako i sada brani svetu Crkvu Božju od svih zasjeda neprijateljskih te nas svakoga pojedinog trajno uzmi pod svoje okrilje da uzmognemo po tvojem uzoru i tvojom pomoću sveto živjeti, blaženo preminuti i u nebu vječno blaženstvo zadobiti. Amen.


Molitva Sv. Josipu za domovinu

Sveti Josipe, brižni čuvaru Svete obitelji i zaštitiniče cijele Crkve, budi u nebeskoj slavi zagovornik svakoga od nas sa u kušnjama života i teškoj borbi između dobra i zla ustrajemo na putu istine i ljubavi.

Prije tri stoljeća naši su pradjedovi odlučili, svečano izjavili i službeno proglasili da Ti, brižni Poočime Isusov, budeš zagovornik naroda Hrvata. To mi, Crkva kao Božji narod u hrvatskom narodu, prihvaćamo i potvrđujemo za ove dane i buduća vremena.

Po Tvom moćnom zagovoru, sveti Josipe, molimo od nebeskog Oca svom narodu, kao i svim narodima s kojima se susrećemo u zbivanjima povijesti, istinski napredak da živimo u pravednosti i miru, slozi i slobodi, u blagostanju i sigurnosti. Obitelji su izvori narodnog života. Neka Otkupljenje Isusovo spasi naše obitelji da budu Bogu odane, vjerne, pobožne i hrabre za život; takve će biti jamstvo naše crkvene i narodne budućnosti.

Usrdno Te molimo da čuvaš našu djecu i mlade i vjeru pradjedova kako bi bilo sačuvano njihovo dostojanstvo od svih napasti i opasnosti za njihov ljudski kršćanski život.

Sveti Josipe, Tvojoj je „skrbi bila povjerena sama nevinost: Isus Krist i Djevica Marija, po dvostrukom tvom predragom zalogu vruće Te molimo“ da nam isprosiš nevinu mladost i brojna duhovna zvanja kako bi naša crkva obilovala revnim Božjim svećenicima, svetim redovnicama i Bogu posvećenim djevicama.

Tebe, sveti Josipe, Evanđelje naziva pravednim, molimo Te, pogledaj na nevolje i na rane naše! Izmoli nam milost velikog obraćenja da prestane strašna psovka u hrvatskom narodu, da se poštuje dostojanstvo braka, nepovredivost obitelji i osobe, te neotuđivo pravo na život svakog ljudskog bića, skrivenog u krilu žene. Izmoli nam jaku vjeru, čvrstu nadu i hrabru ljubav prema Bogu i svakom čovjeku!

Sveti Josipe! Kad si odlazio s ovoga svijeta u vječnost, prisutnost Spasitelja našega Isusa Krista – Bogočovjeka – i njegove Majke, a Tvoje prečiste Zaručnice bila je za tebe velika utjeha. Povjeravamo ti naše bolesnike i umiruće. Moli za njih da ni jedan ne ode s ovoga svijeta bez utjehe i milosti svetih sakramenata.

Sveti Josipe, bdij nad našom domovinom i svim njezinim stanovnicima da nam bude blagoslovljeno prebivalište na putovanju u vječni život gdje ćemo se naći zajedno s Tobom, s Tvojom svetom Zaručnicom i našom Majkom Marijom, sa svom nebeskom Crkvom u ljubavi, radosti i svjetlosti Presvetoga Trojstva: Oca i Sina i Duha Svetoga! Amen!


(Ovu je molitvu sastavio naš kardinal Franjo Kuharić i 19. ožujka 1988. molio u Svetištu sv. Josipa u Karlovcu.)

_________________
"Čovječe stvoren si na sliku Boga koji je ljubav. S dlanovima da daješ, sa srcem da ljubiš i s dvjema rukama - upravo toliko dugačkima da zagrle drugoga".Vergelt’s Gott


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri ožu 18, 2009 17:27 
Avatar korisnika

Pridružen: Sub svi 17, 2008 15:56
Postovi: 635
Slika

Josipovih sedam boli i sedam radosti

Utjelovljenje

Sveti Josipe u ime tvojih boli, koje si osijećao ne znajući za Isusovo utjelovljenje po Anđelu, i za radost koju Ti je navijestio anđeo da će Marija biti Majka Spasiteljeva, molimo za tvoj zagovor.
Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.


Rođenje
Sveti Josipe, u ime tvoje boli, koju si osjećao tražeći sklonište u Betlehemu i u ime radosti, kada si se klanjao Isusu novorođenom u špilji, molim za tvoj zagovor.
Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.


Obrezanje
Sveti Josipe, u ime tvoje boli, koju si osjećao promatrajući prvi put kaplje krvi Isusove, i u ime radosti kad si mu davao ime Isus prema želji neba, molim te da nas zagovaraš kod Boba.
Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.


Šimunovo proroštvo

Sveti Josipe, u ime tvoje boli koju si osjećao čuvši da će Isus biti znak, kome će se protiviti, i kad si čuo da će Srce Marijino biti probodeno mačem boli, i u ime radosti koju si osjećao prikazujući Isusa u hramu kao Otkupitelja Izraela, molimo te, zagovaraj nas.
Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.


Bijeg u Egipat

Sveti Josipe, u ime boli, koju si osjećao, kad si čuo opomenu anđela da moraš bježati s Isusom i Marijom u Egipat, jer ga Herod želi ubiti, i u ime radosti, koju si osjećao vidjevši da ćeš s Isusom na rukama izbijeći opasnost, zagovaraj nas.
Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

Povratak iz Egipta

Sveti Josipe, u ime boli, koju si osjećao na povratku iz Egipta u strahu za Isusa, a u ime radosti, koju si osjećao, kad ti je anđeo rekao da ideš u Nazaret i da je nestalo opasnosti, zagovaraj nas.
Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

Isus izgubljen i pronađen u Jeruzalemu

Sveti Josipe, u ime tvoje boli, koju si osjećao za tri dana tražeći Isusa, i u ime radosti, koju si osjećao našavši ga u hramu zagovaraj nas.
Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

_________________
"Čovječe stvoren si na sliku Boga koji je ljubav. S dlanovima da daješ, sa srcem da ljubiš i s dvjema rukama - upravo toliko dugačkima da zagrle drugoga".Vergelt’s Gott


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri ožu 18, 2009 17:37 
Avatar korisnika

Pridružen: Sub svi 17, 2008 15:56
Postovi: 635
Molitva Sv. Josipu za sretnu smrt

Slavni sveti Josipe, za onu neiskazanu sreću koju si imao na zemlji kada su kod tvoje smrti bili prisutni Isus i Marija i u smrtnoj te borbi pomagali, jačali i tješili: molim te ponizno, isprosi i meni tu milost na smrtnome času junački odbiti bijesne navale nečistoga duha i blaženo umrijeti .

Uzvišeni branitelju umirućih, budi mi u pomoći u tom strašnom času; isprosi mi milost u tvojemu naručju uzmoći izustiti slatke i utješljive riječi: Isuse, Marijo i Josipe, u vaše ruke predajem srce i dušu svoju! Amen.Molitva Sv. Josipu za zaštitu
Preslavni sveti Josipe, tebe je Bog izabrao za hranitelja svom Sinu i za zaručnika prečistoj Majci Njegovoj i postavio te tako glavarom Svetoj Obitelji, pa te je zbog toga Namjesnik Kristov proglasio zaštitnikom Crkve Isusove.Svim pouzdanjem srca svoga molim te priteci u pomoć čitavoj radničkoj Crkvi! Štiti na poseban način svojom očinskom skrbi Svetog Oca, te sve biskupe i svećenike, koji su sjedinjeni s Petrovom Stolicom!

Brani sve koji se uz sve poteškoće i patnje trude oko spasa duša i učini da se svi narodi ponizno podlože svetoj Crkvi izvan koje nema spasenja. Udostoj se, predobri sveti Josipe, primiti i mene među svoje štićenike.

Posvećujem ti se posve i molim te budi mi ocem, zaštitnikom i vođom na putu k spasenju. Isprosi mi čisto srce i veliku želju za vlastitim posvećenjem. Učini da po tvom primjeru sva moja djela budu upravljena na što veću Božju proslavu i za sjedinjenje s božanskim Srcem Isusovim i bezgrešnim Srcem Marijinim i s tobom, o sveti Josipe. Moli za me da postanem vrijedan biti dionikom onoga pokoja i blaženstva što si ga ti osjetio na svom smrtnom času. Amen.

_________________
"Čovječe stvoren si na sliku Boga koji je ljubav. S dlanovima da daješ, sa srcem da ljubiš i s dvjema rukama - upravo toliko dugačkima da zagrle drugoga".Vergelt’s Gott


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pon ožu 20, 2017 20:38 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 3292
Sveti Josip je zaštitnik svete smrti. Nije slučajnost da su na sam blagdan, jučer, dva znamenita svećenika preselila se u vječnost. Pokoj im duši!


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Uto svi 01, 2018 13:25 

Pridružen: Čet tra 26, 2018 14:48
Postovi: 330
Na današnji spomendan sv. Josipa!

https://www.bitno.net/vjera/duhovnost/5 ... og-josipa/


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Čet ožu 19, 2020 21:49 

Pridružen: Čet tra 26, 2018 14:48
Postovi: 330
https://www.bitno.net/vjera/svetac-dana ... ce-marije/. :)


Vrh
 Profil  
 
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
cron
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr