Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet svi 29, 2020 07:12

Vrijeme na UTC + 01:00 sata
Započni novu temu Odgovori  [ 46 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon ruj 15, 2008 09:39 
Avatar korisnika

Pridružen: Čet tra 03, 2008 12:11
Postovi: 3567
Pred nama je proslava 10. obljetnice beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca.
Ono što me uvijek potiče i daje nadu u situacijama „kad nade nema“ je primjer našeg Blaženika u kojem gledamo mučenoga čovjeka koji je sačuvao ljubav i vjernost Katoličkoj Crkvi, unatoč tome što nije, za svog života, doživio javna priznanja, klicanja i odobravanja.
I u današnje vrijeme kao i u prošlosti moralan i karakteran čovjek je iznimka a nemali broj, križ i trpljenje, u dubini srca doživljavamo kao sablazan i kao muku. Ipak naš je Blaženik u križu vidio i priliku za spasenje i blizinu Božju. U svojoj tragediji i nepravdama koje je proživljavao, vidio je Njegovu ljubav.
Trebamo li očekivati odobravanje većine ako smo vjernici? Je li prihvaćenost društva mjerilo uspjeha? Jesmo li spremni umrijeti u miru i nadi, a da ne dočekamo pravdu i priznanje?

_________________
Neka je Milost Gospodina našeg sa svima nama.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pon ruj 15, 2008 13:04 

Pridružen: Uto srp 29, 2008 16:11
Postovi: 498
:wink: Postojalo je tiho odobravanje Hrvatskog naroda, a posebno onih koji su bili na udaru komunističke vlasti. Stepinac je tada bio svjetionik. Njegovo tamnovanje i pritvor u Krašiću bilo je znak da ta vlast nije niti narodna niti demokratska i što je najvažnije da se s njome ne pogađa.
Njegovo tamnovanje bilo je poticaj tolikim, posebno intelektualcima, koji se nisu prodali, da izdrže. Sveučilišni profesori su ostali bez posla pod optužbom da su klerofašisti, a zapravo bili su samo vjernici.
Stepinac je bio svjetlo u tami komunizma i totalitarizma i zato su ga mrzili.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pon ruj 22, 2008 08:39 
Avatar korisnika

Pridružen: Čet tra 03, 2008 12:11
Postovi: 3567
Ljudsko odobravanje ma kakvo ono bilo nije odraz ipravnosti puta kojim idemo.
Jučer je državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone, usporedio život sv. Pavla i blaženog Stepinca.
I sveti Pavao i blaženi Alojzije Stepinac susreli su uskrsloga Gospodina i velikodušno mu odgovorili na njegov poziv. Obojica su Kristu potpuno posvetili svoj život, toliko da je bilo moguće reći „meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak". Sa svoje strane, kardinal Stepinac, izražavao je isto bezgranično predanje Gospodinu dobro poznatim riječima: „naši se ideali mogu sažeti u jednu riječ: Bog". Nadalje, oba su bili pokretači gorljivih zajednica, ali su trebali podnijeti i nepravedne osude uslijed namještenih procesa; obadvojica su upoznali strogoću zatvora i kućnoga pritvora, sve podnoseći sa strpljenjem i postojanošću, ponašajući se uvijek „dostojno evanđelja". Prema kardinalovim riječima, ono što još više impresionira kako kod apostola Pavla tako i kod kardinala Stepinca jest to što, dok njihovi progonitelji zapravo bijahu robovi lažnih i nasilnih ideologija, oni, premda naizvan lišeni slobode, u sebi ostajahu slobodni: slobodni hrabriti i voditi prijatelje, vedri krijepiti braću u vjeri, spremni oprostiti i moliti za neprijatelje i one koji ih zlostavljahu.

Kardinal Bertone predvodio misu prigodom 10. obljetnice beatifikacije kardinala Stepinca

_________________
Neka je Milost Gospodina našeg sa svima nama.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Čet vel 11, 2010 08:24 
Avatar korisnika

Pridružen: Čet tra 03, 2008 12:11
Postovi: 3567
10. veljače, obilježena je 50. obljetnicu smrti bl. Alojzija Stepinca u toj prigodi, u dvorani "Vijenac", održano je prestavljanje trilogije "Blaženi Alojzije Stepinac svjedok Evanđelja ljubavi". Nju su predstavili dr. Juraj Batelja, dr. Josip Jurčević i dr. Josip Čorić. http://www.glas-koncila.hr/rubrike_izdv ... s_ID=18284 Izdvojio bih ovaj dio:

Svi, doslovno svi povijesni izvori nedvojbeno svjedoče da se u tako krajnje nepovoljnim okolnostima nadbiskup Stepinac - bez ikakve zadrške i straha - cijelim svojim bićem i utjecajnim položajem stavio na stranu ugroženih, obespravljenih i progonjenih pojedinaca, zajednica, naroda i institucija. Nadbiskup Stepinac je s punom sviješću o rizicima odabrao dosljedno - mišlju, riječju i djelom - zastupati vjerska i općecivilizacijska vrijednosna načela, među kojima se posebno ističu ljubav, opće dobro, pravednost i potpuna jednakost svih ljudi i njihovih zajednica.

_________________
Neka je Milost Gospodina našeg sa svima nama.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pon lis 04, 2010 12:38 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 3263
Kardinal Peter Erdo je jučer u Zagrebu u svojoj kratkoj propovijedi rekao sve: zašto je ipak važno europsko zajedništvo i koje su njegove opasnosti...
http://www.hbk.hr/?type=vijest&ID=314

"Taj je napredak, u nekim vidicima, prisutan i u razvoju zajednice naroda u Europi. Kada je 1957. Rimskim ugovorima zaživjela stvarnost koja se danas zove Europskom unijom, mnoštvo je kršćana radilo na tome djelu koje je od samoga početka pružalo i nastavlja pružati primjeren okvir za miroljubiv suživot, štoviše, za pomirenje među narodima. U tome smislu i mi ovdje, u Srednjoistočnoj Europi, imamo priliku – koju nam je ponudila Božja Providnost – da bratskom simpatijom gledamo druge naroda i pročistimo svoj spomen, svoju memoriju, kako je rekao sluga Božji, papa Ivan Pavao II. Mi, katolici, možemo dati svjedočanstvo toga pomirenja koje može postati stvarateljska snaga i na društvenoj razini.

No, povijest dvadesetoga stoljeća je i krvava povijest. Najgrozniji ratovi, najstrašniji genocidi, najveće nepravde i diskriminacije obilježavaju to zadnje stoljeće. I u sadašnjosti se – barem u Zapadnome svijetu – pokazuju zabrinjavajući znakovi slabosti u intelektualnome razmišljanju i poteškoća u donošenju životnih odluka, kao što je izbor profesionalnoga zanimanja, svećeničkoga ili redovničkoga zvanja, braka itd. Prisutni su također elementi relativizma koji prijeti oduzimanjem slobodi njezina pozitivnog sadržaja i pretvaranjem slobode u puko formalno načelo. Takva sloboda, bez uvjerenosti u istinu i njezine objektivne vrijednosti, ne govoreći o svim mogućim kratkotrajnim užitcima ovoga života, često u konačnici donosi razočaranje, gorčinu i očaj.

Na tamne stranice toga razdoblja sveci unose Kristovo svjetlo; oni su naši primjeri i naši nebeski zaštitnici. U teškim godinama Drugoga svjetskog rata i komunističkoga progona, pojedini su crkveni predstojnici na ovim našim stranama pružili ohrabrujući nauk za cijele narode, štoviše – za sveopću Crkvu. Blaženi Alojzije Viktor Stepinac, kardinal i nadbiskup ovoga grada, borio se tijekom rata za prava progonjenih i diskriminiranih, izazivajući bijes nacista. A nakon rata, usprkos pokušajima da ga se udalji od zajedništva sa Stolicom sv. Petra, uvijek je ostao vjeran Katoličkoj Crkvi i nasljedniku sv. Petra."


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet vel 11, 2011 08:55 
Avatar korisnika

Pridružen: Čet tra 03, 2008 12:11
Postovi: 3567
„Suvremeni rasizam mrzi Crkvu jer ona se ne želi pokloniti pred njenim idolom, nacijom, i klanjati joj se“ . Ove riječi koje je izrekao Alojzije Stepinac u Zagrebi 1938. oslikavaju nadbiskupov portret protiv uvriježenog mišljenja: ispravljaju jednostrana tumačenja određene historiografije koja je opisala pastira kao nacionalistu, antisemitu, pristašu vlade Ante Pavelića i zlodjela koje su ustaše učinile između 1941. i 1945. godine.
http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=27381

U jučerašnjem broju od 10.02.2011 vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano donosi integralno propovijed koju je održao 15. veljače 1998. kardinal Josip Ratzinger, prefekt Kongregacije za nauk vjere, predsjedavajući u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu euharistijsku koncelebraciju u spomen sluge Božjega Alojzija Stepinca možete ju pročitati na http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=27359
iz koje izdvajam:
bijaše čovjek savjesti, i stoga u svoj svojoj zadivljujućoj postojanosti nije nikada bio tvrd čovjek, nije nikada postao žučljiv, tim manje je poznavao mržnju, jer je branio istinu, jer je njegova savjest bila uronjena u lice Kristovo, bio je oblikovan Kristom. Ova postojanost bila je istodobno ljubav prema ljudima, ljubav i prema svojim progoniteljima. On nas tako uči kako čvrstina kršćanske savjesti pomiruje istinu i ljubav, ona je spoj istine i ljubavi. A jer je bio čovjek savjesti, nadvladao je zlo dobrim i preobrazio zlo svojom nepobjedivom ljubavlju, hranjenom ljubavlju Kristovom.

_________________
Neka je Milost Gospodina našeg sa svima nama.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pon srp 25, 2011 10:49 

Pridružen: Sub lip 18, 2011 12:17
Postovi: 457
Lokacija: Hrvatska-Grad Rijeka
Možda ovom postu tu nije mjesto, ali bi bilo lijepo da je ova molitva tu, pa...

Molitva za proglašenje svetim blaženoga Alojzija Stepinca
Gospodine Bože, izvore svetosti i milosti,
Blaženoga Alojzija, pastira i mučenika,
Pozvao si da ti služi
Kao navjestitelj i branitelj istine
i kao hrabri svjedok vjernosti Crkvi.

Poslušan tvojoj Riječi
I vođen Duhom tvoje ljubavi,
Zauzimao se za siromašne i obespravljene;
Ostavio nam je divno svjetlo čiste savjesti,
Pouzdanja u tebe i ustrajnosti u trpljenju.

Ponizno te molimo
Da nas obdariš svojom radošću
Te blaženog Alojzija ubrojiš
Među svece sveopće Crkve,
Da bismo ga mogli još predanije slijediti
I uteći se njegovu moćnom zagovoru
U svojim životnim potrebama.

Po njegovim molitvama jačaj proročki glasi Crkve
Koji širi nadu u dolazak tvoga kraljevstva,
Praćen blizinom i utjehom Blažene Djevice Marije,
Majke i Kraljice vjernoga ti naroda.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

_________________
"Pravedan čovjek koji se boji zlog čovjeka gori je od nevjernika!"


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet stu 15, 2013 09:35 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet svi 24, 2013 13:19
Postovi: 444
Lokacija: Zagreb
Bl. Alojzije Stepinac jedan je od mojih omiljenih nebeskih stanovnika. Evo nekih njegovih misli, vrlo aktualnih i danas.

1.Ne može biti siromah onaj koji nosi Boga u duši.
2.Kad bismo htjeli prodati obraz i dušu, danas bismo odmah primali odlikovanja. Ali uvijek nama svima i mora biti memento ona Kristova: "Ta što koristi čovjeku, ako sav svijet stekne?"
3....jedan dobar dio štampe, osobito dnevne, ima premalo savjesti...
4.Povijest Crkve i vjekovno njezino iskustvo uči, da kršćanin i katolik u dva smjera ima očekivati borbu, patnje i muke.
5.Ja se nimalo ne brinem za mogućnost moga oslobođenja. Ja znam zašto trpim. Radi se o pravima Katoličke Crkve. Ja sam za nju spreman svaki čas umrijeti.
6.Jake i sretne Hrvatske nema bez jakih, fizički i moralno zdravih i zadovoljnih hrvatskih obitelji!
7.Ne treba nam toliko učenih glava koliko poštenih.
8.Pravi muževi ne sagiblju koljena pred lažnim duhom vremena.
9.Katolički tisak brani duhovna i vjerska dobra čovječanstva.
10.Držimo se načela.
11.Kad vam otmu sve, ostat će vam dvije ruke; sklopite ih na molitvu, pa ćete tada biti najjači!
12.Blagoslov narodima po njihovoj djeci!
13.Crkva imade pravo na odgoj mladeži.
14.Ako treba trpjeti, trpjet ćemo. Ako u zatvor-u zatvor. Ako treba umrijeti, i umrijet ćemo-ali sotoni popustiti, to nikada!
15.Komunizam se od laži rodio, od laži živi, i od laži će umrijeti. Gospodinu Bogu se ne žuri, ali On nikada ne zakasni.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet stu 15, 2013 19:03 

Pridružen: Pet lip 12, 2009 08:20
Postovi: 406
Lucijan Antun je napisao/la:
Kad vam otmu sve, ostat će vam dvije ruke; sklopite ih na molitvu, pa ćete tada biti najjači!


Imam njegovu sliku na radnom stolu na poslu. Ovu ću poruku staviti pri dnu okvira. Baš mi treba. Hvala ti!


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pon vel 10, 2014 08:40 
Avatar korisnika

Pridružen: Čet tra 03, 2008 12:11
Postovi: 3567
Na dadnašnji dan 10. veljače 1960. sveto je umro blaženi Alojzije Stepinac. Povodom toga laudato.hr donosi njegovu cijelu oporuku koju je napisao u Krašiću, 28. svibnja 1957. Možete ju pročitati na:
Kod:
http://www.laudato.hr/Novosti/Hrvatska/Oporuka-bl-Alojzija-Stepinca.aspx
http://www.laudato.hr/Novosti/Hrvatska/ ... pinca.aspx
Iz oporuke:
"...Dragi moji vjernici, pod svaku cijenu, pa i uz cijenu istoga života svoga, ako bude potrebno, ostajte vjerni Kristovoj Crkvi, koja ima svoga vrhovnoga pastira Petrova nasljednika... Neka vas od ljubavi prema neprijateljima ne odvraća njihova zloća, jer je jedno čovjek, a drugo je njegova zloća..."

_________________
Neka je Milost Gospodina našeg sa svima nama.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Uto vel 10, 2015 00:27 
Avatar korisnika

Pridružen: Pon ruj 01, 2014 11:56
Postovi: 617
Lokacija: Pod križem
Danas je blagdan blaženog kardinala Alojzija Stepinca (8. svibanj 1898. - 10. veljače 1960.)

O Stepincu je mnogo napisano.
Najbolji životopis je od Alekse Benigara koji se može naći ovdje ili ovdje
Navesti ću svoja razmišljanja o svecu koji mi je promijenio život.
Nakon što sam prvi put pročitao njegov životopis 1994. godine, Stepinca sam si postavio za uzor kojem težim. Čitajući njegov životopis učvrstio sam svoju vjeru u Boga.
Nevjerojatno je kako je Bog upravljao događajima u Stepinčevom životu od rođenja do smrti. Upravo to je Benigar i htio naglasiti napisavši iscrpan životopis.
Razmišljajući o tome, zaključio sam da je slično i sa mnom. Vrteći film života unatrag, uvidio sam da su neki događaji bili tako posloženi i da drukčije nije moglo ni biti.
Moja slobodna volja sastojala se u tome da se više-manje prilagodim tim događajima. Točnije, Bog je iznudio od mene određene životne poteze.

Stepinčeva pobožnost i povjerenje u Boga i presvetu Bogorodicu potaknulo me je na razmišljanje da nije dovoljno samo VJEROVATI U Boga. Potrebno je i VJEROVATI NJEMU da je učinkovito prisutan u mojem životu. Ovo drugo bilo mi je puno teže za prihvatiti zbog životnih drama, nedaća, tragedija... Lakše je vjerovati u Božju opstojnost, ali daleko teže je prihvatiti da je Bog blizu i svime upravlja, pa i sa patnjom na patnju.
Bilo mi je prije jednostavnije vjerovati da je Bog tamo negdje gore, pasivno sjedi i pušta čovjeka neka se gomba sa nevoljama. Sve čvršće povjerenje u Boga dolazilo je postepeno, s molitvom i sa uslišanjima. Upravo su uslišanja bila ta koja su me potpuno uvjerila da Bog upravlja sa svime i da se ne brinem tjeskobno što će i kako će nešto biti. Moje je da se za životne zadatke dobro pripremim, a sve ostalo prepustim Bogu. Nakon dobre pripreme i izvedbe, najbolje ispadne ako se nisam zabrinjavao. Također, ako se za nešto nikako ne mogu pripremiti jer mi jednostavno ne ide od ruke ili ne mogu utjecati na to, opet se ne zabrinjavam i na kraju dobro ispadne.

Neki sasvim obični primjeri povjerenja u Boga:

1. Kad mogu na nešto utjecati. Npr. planiram hodočašće. Ne krećem kao muha bez glave pa neka me Bog vodi. Ne ide to tako nego ovako: detaljno proučim dostupnu literaturu, internet ili se raspitam. Pripremim sve što treba za put, hrana, obleka, oprema. I to je to. Kad krenem na hodočašće, ne zabrinjavam se kako će ispasti jer znam da sam se dobro pripremio i jer vjerujem da uspjeh na koncu ovisi o Bogu, a Bog voli dobru pripremu i UVIJEK mi je pomogao na hodočašću ako bi negdje zapelo zbog vanjskih uzroka. Kad bi mi pukla guma na biciklu, bilo bi to UVIJEK na zgodnom mjestu za popraviti.

2. Kad ne mogu na nešto utjecati. Npr. Kad idem po birokratskim šalterima. Uzmem papire sa sobom i ne brinem se da li ću nešto riješiti ili ne, ali ne dam se otpraviti. Kad ležerno pristupim papirologiji,
dobro ispadne pa makar trebalo više puta dolaziti. Također se ne brinem ako neki puta ništa ne riješim, Božja volja. Tako je i sa zapošljavanjem, ne ide, nema posla pa opet nisam besposlen niti gladan.
Eto, tome me je naučio Stepinac, vjera i povjerenje u Boga.

Ima još nešto što učim od njega, a to su međuljudski odnosi u kojima često brljavim. Volio bih u isto vrijeme biti svoj, nepopustljiv u ispravnim stavovima i ujedno blag i pristupačan drugima. Rekli su mi ljudi da sve što kažem je točno, na mjestu, ali preoštro i to ih zaboli.

Završavam razmatranja s dva citata iz Benigarove knjige u kojima se vidi uravnotežena Stepinčeva svetačka blagost i nepopustljivost:

... Svatko je imao slobodan pristup k njemu, a on je opet znao svakome kazati na svoj način, što je trebalo reći, a da kraj toga nikoga ne uvrijedi, nikoga ne odbije od Crkve.

... Piše jedan župnik... "Kao mlad bogoslov mislio sam si kako ću se s njim sastati. Imao sam tremu. Kad je došlo do susreta, drhtanju ni traga. Osvojila me na prvi pogled
njegova svetačka dobrota i neposrednost. Osjetio sam ono, što nikada nisam osjetio u susretu ni s jednim drugim poglavarom... Ostao mi je u uspomeni kao čovjek, koji je u sebi
spojio kreposti, koje je teško naći združene u jednoj osobi. Ima ljudi, koji se odlikuju takvom blagošću i dobrotom, da ih se naziva dobričinama. U svojoj blagosti takvi su često
spremni na popuštanje i tamo gdje se to baš ne bi smjelo učiniti. Drugi su naprotiv energično korektni. Takvima manjka ona ljudska toplina. Djeluju odbojno. Nadbiskup Stepinac je
tako spojio to dvoje, kako to nisam do sada imao prilike susresti ni kod jednog čovjeka...

_________________
Naprijed za križem!


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri lip 24, 2015 21:46 

Pridružen: Pet lis 03, 2014 20:55
Postovi: 471
Papa je odobrio mješovitu komisiju u svezi bl.A.Stepinca, da li njihovo mišljenje može što promjeniti u svezi proglašenja svetim istoga?


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Čet lip 25, 2015 07:28 

Pridružen: Sub vel 14, 2009 20:30
Postovi: 2092
Papa je odobrio mješovitu komisiju u svezi bl.A.Stepinca, da li njihovo mišljenje može što promjeniti u svezi proglašenja svetim istoga?

Ne, komisiji je zadatak da sve podrobnije objasni i protumači.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Uto srp 25, 2017 21:06 

Pridružen: Sub srp 01, 2017 23:10
Postovi: 190
A aktualizacijom kanonizacije prestao je izlaziti gkasnik postulature koji je velikim djelom sluzio kao politicki glasnik i zlouporabu Stepinca u tom smislu.Sad izlazi " umjereniji" godisnjak. Glasnik kakav je bio mogao je samo odmoci kanonizaciji za koju se uzima i obzir trenutak.Jasno ja da bi u duhu mudro ugasenog glasnika stepinceva kanonizacija bila freneticni " vasar posvete svih Hrvata" Misljenja sam da zbog sadasnje zlouporabe Stepinca papa odgadja kanonizaciju,to smo si sami krivi. Stepinac je veliki covjek, o njegovim velikim zaslugama i spasavanju ljudi je upoznat svaki istinoljubiv covjek koga zanima njegov lik i djelo.Ipak bio je u tesko shvatljivoj zabludi ostvarenja hrvatske drzave 41 god obzirom na tadasnje politicke aktere.

_________________
:) Mislim,imamo mi problema... :) https://youtu.be/IPsFK4hOQng


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri srp 26, 2017 09:10 

Pridružen: Čet lip 30, 2016 12:43
Postovi: 114
Meni su zaista najhrabrije riječi koje sam ikad čula,a koje je izgovorio Blaženi Alojzije Stepinac ove:"Ja sam za svoje uvjerenje sposoban podnijeti ne samo ismjehivanje,prezir i poniženje,nego jer mi je savjest čista spreman sam svaki čas umrijeti."


Vrh
 Profil  
 
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 46 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr