Tko želi, može se pridružiti u devetnici pred blagdan Marije Propetog Isusa, 9. 7.
Tekstovi su na stranici:
http://marijapropetog.hr/bl-marija-prop ... /devetnicaPrvi danSvagdanje prikazanje kako ga je običavala izreći bl. Marija PropetogaVječni moj Bože,
evo me pred tvojim neizmjernim veličanstvom.
Ponizno ti se klanjam.
Prikazujem ti
sve svoje misli, riječi i djela današnjega dana.
Sve kanim činiti tebi za ljubav i na slavu tvoju.
Želim ispuniti tvoju božansku volju
i biti prosvijetljena u otajstvima vjere.
Želim se pouzdavati u tvoje milosrđe
i moliti te da po svojoj božanskoj pravednosti
oprostiš sve moje grijehe.
Jednom riječju:
kanim djelovati u skladu s onim što su i kako su
živjeli Isus Krist i njegova majka Marija,
svi oni sveci i svetice, pravednici tvoji na zemlji.
Primi, Bože moj dobri, ovo moje prikazanje
koje ti cijelim srcem prinosim
i daj mi svoj sveti blagoslov,
moćnom milošću svojom,
da se nikakvim grijehom nikada ne udaljim od tebe.
Amen.
Razmatranje i molitvaPrvi dan – Temeljna životna odlukaOpredjeljenje za Krista
Najvažnija odluka u životu svakoga vjernika jest – opredjeljenje za Krista. Marija Propetoga bila je toga svjesna:
»Ljubiti Boga svoga svom dušom svojom i svom pameću svojom. Živjeti i raditi iz ljubavi prema njemu. Sve ljubiti gledajući na nebeskoga Oca. Svakom dobro činiti, ispunjavati dvije zapovijedi naravi: Učini drugom što je drago da tebi drugi učini; ne učini drugom što ti nije drago da drugi tebi učini. Opraštati svakom; ne suditi nikoga. Tješiti tužne i nevoljne. Pomagati nevoljnicima i siromasima. Svoj život prikazati Bogu kao žrtvu ljubavi i trpljenja, kao naknadu za uvrede nezahvalna svijeta.«
Nadahnjuje se i na evanđeoskim recima: »Ostavi sve, podaj siromasima, dođi i slijedi me« (Mk 10,21). I stoga još cjelovitije i jasnije izriče svoje pripadanje Isusu, uz trajnu molitvu njemu upućenu da je on krijepi na tom putu. Uz to samu sebe podsjeća na vječni zavjet kojega je dala Bogu u svojoj četrnaestoj godini da će uvijek pripadati samo Kristu, svoje Zaručniku:
»Evo me, ostavljam sve i idem za tobom, o Idealu moj, Isuse moj. Samo te molim za pomoć i jakost na putu kroz život; jakost u borbi, u trpljenju, u napastima. I trpi, dušo moja, pij gorku čašu, bez utjehe, sjeti se da si žrtva trpljenja. Sjeti se vječnoga zavjeta dana u četrnaestoj godini života. Darovala si sve Bogu svom, Isusu Kristu. Njega si izabrala za Ljubav, za Zaručnika svoga. Ostani mu vjerna. Čuvaj čistoću svoju, nek' ti bude uvijek čisto srce da ga možeš uvijek primiti u svoje srce da se on može ogledati u srcu tvojem i ti čistim očima i srcem da ga može tvoja duša promatrati. Prostodušnost i iskrenost neka na tebi odsijevaju. Pravednost nek' ti je geslo.«
Što Marija Propetoga traži od sebe, možemo i mi gledati kao vlastiti izazov. Donesimo odluku o posvemašnjem pripadanju Isusu i molimo ga da nas sačuva na tom putu.
Završna molitva - za svaki dan
Molimo Mariju Propetoga da nam bude zagovornica i pomoćnica na našemu vjerničkome putu, da ispunimo svoje osobno poslanje, kao što je i ona svoje ispunila i da se posve predamo volji Božjoj, primajući sve kao dar iz njegove ruke.
Bože, Oče dobri, bogat milosrđem,
spasio si nas križem Sina svoga Isusa Krista.
Zapali u našim srcima,
po zagovoru blažene Marije Propetog Isusa Petković,
vatru svoje ljubavi, da ljubimo tebe iznad svega
i braću svoju u Kristovoj ljubavi.
On je Bog i s tobom živi i kraljuje
u jedinstvu Duha Svetoga,
po sve vijeke vjekova. Amen.