Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub pro 05, 2020 07:17

Vrijeme na UTC + 01:00 sata
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sri kol 24, 2011 10:39 

Pridružen: Čet pro 02, 2010 12:38
Postovi: 478
Budući danas slavimo blagdan sv. Bartula - Bartolomeja, evo ponešto i o njemu. :) Jedan je od apostola, spominje se u Matejevu, Markovom i Lukinom evanđelju te u Djelima apostolskim.

Njegovo se ime izvodi od "Bar Talmaj", a što znači Talmajev sin. Odatle njegovo latinizirano ime Bartholomaeus, naški Bartolomej ili pučki Bartol.

Sv. Ivan Evanđelist, opisujući svjedočanstvo prvih učenika, navodi i zanimljiv susret najprije između Filipa i Natanaela, a zatim između Isusa i Natanaela. Evo toga susreta!
"Filip susretne Natanaela i rekne mu: 'Našli smo onoga o kome je Mojsije pisao u Zakonu, i Proroci također! To je Isus, sin Josipa iz Nazareta.'
- 'Iz Nazareta može li što dobro izići?' reče mu Natanael.
- 'Dođi i vidi!' odvrati mu Filip.
Isus opazi Natanaela gdje mu se približava pa reče za nj: 'Evo pravog Izraelca, bez lukavstva.'
- 'Odakle me poznaješ?' upita ga Natanael.
- 'Prije nego te Filip pozvao - odgovori mu Isus - vidio sam te pod smokvom.'
- 'Rabbi - odvrati mu Natanael - ti si Sin Božji! Ti si kralj Izraelov.'
Isus mu uzvrati: 'Jer ti rekoh da sam te vidio pod smokvom, vjeruješ! Vidjet ćeš još veće od toga! Zaista, zaista, kažem vam - nadoda Isus - vidjet ćete otvoreno nebo i anđele Božje gdje uzlaze i silaze nad Sinom Čovječjim'" (Iv 1,45-51).

Tumači Svetog pisma nisu baš posve sigurni da li je taj Natanael istovjetan s Bartolomejom. Većina razloga govori u prilog istovjetnosti, tj. da je riječ o jednom čovjeku. Natanael bi bilo vlastito ime apostolovo, a Bartolomej ono što bi odgovaralo našem prezimenu. Iako u starini, pogotovo židovskoj, nije bilo prezimena u našem smislu, često su ipak za jednu osobu postojala dva imena. Prema tome, Natanael i Bartolomej mogu biti dva imena za jednu te istu osobu.

Bartolomej je bio rodom iz Kane Galilejske, gdje trajnu uspomenu na njega čuva ondje crkva posvećena njemu u čast. Nakon prvotnog oklijevanja Natanael postaje Isusov učenik i apostol. To nas oklijevanje ne smije odviše iznenaditi jer je tada bilo lažnih proroka koji su obilazili Palestinom, upirali prstom na sebe ili se gradili pretečama Mesije, a bili obični šarlatani. Zato jedan ozbiljan i trijezan Izraelac nije mogao samo tako olako priznati nekoga Mesijom. No kad se uvjerio da je Isus Mesija, on uz njega pristaje i za njim ide. Isus ga je već kod prvog susreta pohvalio kao "pravog Izraelca u kojem nema lukavstva", dakle, kao jednostavna, poštena, dobronamjerna i iskrena čovjeka.

Nakon silaska Duha Svetoga nad apostole i Bartol se dao na misionarenje. Kasnije mu predaja pripisuje veoma duga misijska putovanja, čak do Indije, što se ne može sa sigurnošću potvrditi. No iz predaje se dade izvesti prilično siguran zaključak da je Bartol bio veoma aktivan i dinamičan apostol, što je lako i razumljivo. Prožet snagom Duha odozgora, pošao je i on na naviještanje Radosne vijesti, posvetivši tome radu sav svoj život, koji je napokon zapečatio mučeničkom smrću.

Prema apokrifima Bartolomej je propovijedao Evanđelje najprije u Indiji, a onda u Armeniji, gdje je bio i mučen i to na najokrutniji način. Ogulili su mu kožu i onda mu odrubili glavu. To je strašno mučeništvo ovjekovječio u Sikstinskoj kapeli Michelangelo prikazavši na svojoj veličanstvenoj slici Posljednjega suda sv. Bartola kako oderan drži svoju kožu u ruci. Na toj je koži umjetnik načinio svoj portret.

Relikvije su sv. Bartola u VI. stoljeću s Istoka prenesene na Zapad i to najprije na otok Lipari u Tirenskome moru. Odatle su relikvije prenesene u grad Benevent. No i tu nisu trajno ostale jer ih se g. 983. domogao car Oton III. te ih dao prenijeti u Rim, gdje su položene u crkvi Sv. Bartola na otočiću usred rijeke Tibera. Na tom je otočiću već u pogansko rimsko doba bilo poznato svetište podignuto u čast boga Eskulapa, koji se častio kao bog liječnikâ i medicine. Zamijenilo ga je svetište svetog Bartola. Kršćanski su se vjernici utjecali u zagovor Bartolu u raznim bolestima, osobito kod grčeva raznih vrsta, kožnih i živčanih bolesti. Kao zaštitnika zazivaju ga zanatlije, koji se bave izradom predmeta od kože, kožari općenito, ali i seljaci te pastiri.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri stu 09, 2011 00:08 
Avatar korisnika

Pridružen: Uto lis 26, 2010 21:26
Postovi: 35
Lokacija: Slavonski Brod
Lijepo ste sastavili životopis sv. Bartola. Možda još da napomenem da je "Bar Talmaj" tj. Talmajev sin ustvari izraelska inačica grčkog imena Ptolomej tj. Ptolomejev sin.

_________________
" Kao što korisno ispunjen dan daje miran san ,
tako i korisno ispunjen život daje mirnu smrt ."


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet kol 24, 2012 19:04 
Avatar korisnika

Pridružen: Uto lis 26, 2010 21:26
Postovi: 35
Lokacija: Slavonski Brod
http://youtu.be/k9zIAPw2QDc

_________________
" Kao što korisno ispunjen dan daje miran san ,
tako i korisno ispunjen život daje mirnu smrt ."


Vrh
 Profil  
 
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
cron
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr