Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 05:00

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 65 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon sij 14, 2013 03:28 

znam da vjeruju u evanđelje ko i mi...i da se ono propovjeda u njihovim crkvama. po čemu se njihova crkva razlikuje od katoličke..

Vrh

PostPostano: Pon sij 14, 2013 11:42 

tvina je napisao/la:
znam da vjeruju u evanđelje ko i mi...i da se ono propovjeda u njihovim crkvama. po čemu se njihova crkva razlikuje od katoličke..

Evo ovdje ..moze se procitati.
http://www.katolici.org/nauk.php?action=c_vidi&id=1377

Vrh

PostPostano: Pon sij 14, 2013 18:58 

Neke stvari su tamo netočne.
Baptisti se ne razlikuju od anabaptista po krštenju odraslih, nego su upravo u tome njima slični. Osim toga, u bogoslužju osim molitava i propovjedi ima dosta pjevanja.
Baptističke crkve imaju kongregacionalno ustrojstvo, što znači da je vrhovno tijelo zapravo skupština vjernika koja bira pastora i odlučuje o raznim drugim bitnim pitanjima. Baptističke crkve mogu, ali ne moraju imati i izabrana upravna tijela poput starješinstva ili crkvenog odbora. Položaj pastora je u biti sličan židovskome rabinu-odgovoran je za bogoslužje, propovijedanje i objavu nauka u javnosti, ali nije jedini niti isključiv lider koji bi odgovarao samome sebi. Zajednica ga može otpustiti.
Zanimljivo je da o prijamu novih članova ili isključenju onih kompromitiranih odlučuje također skupština zajednice na temelju obrazloženja pastora ili voditelja upravnoga tijela. Novoga člana mora za prijam preporučiti netko od članova zajednice.
Kao i u drugim protestantskim denominacijama, među baptistima postoji širok raspon mišljenja o različitim stvarima. Prevladavajuće mišljenje određuje stajalište zajednice, pa se tako nerijetko događa da umjerenije baptističke zajednice sudjeluju u ekumenskom dijalogu s katolicima i u ekumenskim molitvenim osminama, a radikalnije i fundamentalizmu sklonije zajednice to odbijaju. Takvih slučajeva ima čak u jednom jedinom gradu gdje je više baptističkih zajednica.
U Hrvatskoj su baptističke crkve udružene u Savezu baptista Hrvatske koji njeguje ekumenski dijalog s Katoličkom crkvom i drugim crkvama, iako pojedine zajednice takvo što ne prihvaćaju. Savez nema ovlasti odrediti praksu zajednica u bilo kojem smislu.
Za baptiste je od bitne važnosti svjedočiti svoju vjeru i misionariti. Od vjernika se očekuje svakodnevno čitanje Biblije, molitvu i aktivnost u zajednici. Ukoliko ne čitaš redovito Bibliju, tad će pomisliti da s tvojom vjerom nešto nije u redu.

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 22:25 

Bernard je napisao/la:
Neke stvari su tamo netočne.
Baptisti se ne razlikuju od anabaptista po krštenju odraslih, nego su upravo u tome njima slični. Osim toga, u bogoslužju osim molitava i propovjedi ima dosta pjevanja.
Baptističke crkve imaju kongregacionalno ustrojstvo, što znači da je vrhovno tijelo zapravo skupština vjernika koja bira pastora i odlučuje o raznim drugim bitnim pitanjima. Baptističke crkve mogu, ali ne moraju imati i izabrana upravna tijela poput starješinstva ili crkvenog odbora. Položaj pastora je u biti sličan židovskome rabinu-odgovoran je za bogoslužje, propovijedanje i objavu nauka u javnosti, ali nije jedini niti isključiv lider koji bi odgovarao samome sebi. Zajednica ga može otpustiti.
Zanimljivo je da o prijamu novih članova ili isključenju onih kompromitiranih odlučuje također skupština zajednice na temelju obrazloženja pastora ili voditelja upravnoga tijela. Novoga člana mora za prijam preporučiti netko od članova zajednice.
Kao i u drugim protestantskim denominacijama, među baptistima postoji širok raspon mišljenja o različitim stvarima. Prevladavajuće mišljenje određuje stajalište zajednice, pa se tako nerijetko događa da umjerenije baptističke zajednice sudjeluju u ekumenskom dijalogu s katolicima i u ekumenskim molitvenim osminama, a radikalnije i fundamentalizmu sklonije zajednice to odbijaju. Takvih slučajeva ima čak u jednom jedinom gradu gdje je više baptističkih zajednica.
U Hrvatskoj su baptističke crkve udružene u Savezu baptista Hrvatske koji njeguje ekumenski dijalog s Katoličkom crkvom i drugim crkvama, iako pojedine zajednice takvo što ne prihvaćaju. Savez nema ovlasti odrediti praksu zajednica u bilo kojem smislu.
Za baptiste je od bitne važnosti svjedočiti svoju vjeru i misionariti. Od vjernika se očekuje svakodnevno čitanje Biblije, molitvu i aktivnost u zajednici. Ukoliko ne čitaš redovito Bibliju, tad će pomisliti da s tvojom vjerom nešto nije u redu.

Sve dosta dobro rečeno osim ovoga:"Za baptiste je od bitne važnosti svjedočiti svoju vjeru i misionariti. Od vjernika se očekuje svakodnevno čitanje Biblije, molitvu i aktivnost u zajednici. Ukoliko ne čitaš redovito Bibliju, tad će pomisliti da s tvojom vjerom nešto nije u redu."
Pa tko baptiste ispituje ,koliko su čitali?Nitko!
Poželjno je,ali nije nikakav uvjet!
Uostalom,nitko ih ne sili na misionarenje!Ta nismo mi Jehovni Svjedoci!Poželjno je da se svjedoči vjera,ali to nije uvjet da možeš biti pravi Baptista-vjernik!

Vrh

PostPostano: Pet tra 03, 2015 21:48 

Poznajem neke. Jako su dobro organizirani, više kao neka udruga, nego vjerska organizacija. Bitan im je humanitarni rad, e sad, vjerojatno se u to zamaskiralo i misionarenje, ali opet pohvalno. Ali nije humanitarni rad na način da se pomaže samo svojim sljedbenicima u siromašnim zemljama, nego svima, bez ikakvog uvjetovanja pripadnosti, nego vjerovatno ide metodom "vidiš kako smo dobri, pridruži nam se".

Vrh

PostPostano: Pet tra 03, 2015 22:33 

enigmus je napisao/la:
Poznajem neke. Jako su dobro organizirani, više kao neka udruga, nego vjerska organizacija. Bitan im je humanitarni rad, e sad, vjerojatno se u to zamaskiralo i misionarenje, ali opet pohvalno. Ali nije humanitarni rad na način da se pomaže samo svojim sljedbenicima u siromašnim zemljama, nego svima, bez ikakvog uvjetovanja pripadnosti, nego vjerovatno ide metodom "vidiš kako smo dobri, pridruži nam se".

Ako su kršćani(a jesu) nije li normalno da čine dobro?Zašto bi to trebalo biti iz pragmatičnih razloga?Misliš li da ako katolik čini dobra djela ,isto to radi ciljano?

Vrh

PostPostano: Sub tra 04, 2015 10:22 

Uopće ne sumnjam u dobre motive, samo mi je malo neobično kako su organizirani, kao udruga na demokratskim principima prilikom izbora ljudi koji vode zajednicu :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Ned tra 05, 2015 17:39 

enigmus je napisao/la:
Uopće ne sumnjam u dobre motive, samo mi je malo neobično kako su organizirani, kao udruga na demokratskim principima prilikom izbora ljudi koji vode zajednicu :mrgreen:

To su radili I Apostoli,baciše kocku I odrediše Matju umjesto Jude!
Ili odabiru Pavla I Barnabu za Apostole među poganima!

Vrh

PostPostano: Uto tra 07, 2015 21:23 

patriot_1 je napisao/la:
enigmus je napisao/la:

Ili odabiru Pavla I Barnabu za Apostole među poganima!

Apostoli, ali ne i učenici. Nisu svi članovi crkve bili apostoli. Baptisti su organizirani kao da su svi Kristovi učenici bili Dvanaestorica.

To je samo jedan od primjera kako sljedbenici načela Sola Scriptura zanemaruju Scripturu.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Sri tra 08, 2015 11:26 

Ignisardent"][]
Ili odabiru Pavla I Barnabu za Apostole među poganima![/quote]

Apostoli, ali ne i učenici. Nisu svi članovi crkve bili apostoli. Baptisti su organizirani kao da su svi Kristovi učenici bili Dvanaestorica.
thodnoh I javno mspale jer je navodno bio heretic!Jeli to Apostol?
To je samo jedan od primjera kako sljedbenici načela Sola Scriptura zanemaruju Scripturu.[/quote]
Apostoli su Apostoli,utemeljitelji vjere.Učenici su njihovi sljedbenici.To Baptisti naučavaju!Netko može biti Apostol pa izgubiti apostolstvo!Kao Juda!I kao mnogi Pape!Nisu Apostoli,nisu slijedili Krista!Sjeti se onog Pape koji je dao da se izvade kosti prethodnika I javno spale!Jeli to Apostol?Po meni,Apostoli su dvanajstorica,nitko vise!Nijedan Papa!Eto,to je malo preslobodno mišljenje,no mislim dakle jesam!

Vrh

PostPostano: Sub tra 11, 2015 09:26 

patriot_1 je napisao/la:

Po meni,Apostoli su dvanajstorica,nitko vise!Nijedan Papa!Eto,to je malo preslobodno mišljenje,no mislim dakle jesam!

A što Pavao-je li on bio pravi apostol ili ne? (v. Rim 1:1, 1 Kor 15:9, 2 Kor 1:1 i drugdje)
"Pozdravite Andronika i Juniju, rođake i suuznike moje; oni su ugledni među apostolima i prije mene bili su u Kristu." (Rim 16:7)
"Iskušao si one koji se prave apostolima, a nisu, i otkrio si da su lažljivci." (Otkr 2:2)

Vrh

PostPostano: Sub tra 11, 2015 09:35 

patriot_1 je napisao/la:
Sve dosta dobro rečeno osim ovoga:"Za baptiste je od bitne važnosti svjedočiti svoju vjeru i misionariti. Od vjernika se očekuje svakodnevno čitanje Biblije, molitvu i aktivnost u zajednici. Ukoliko ne čitaš redovito Bibliju, tad će pomisliti da s tvojom vjerom nešto nije u redu."
Pa tko baptiste ispituje ,koliko su čitali?Nitko!
Poželjno je,ali nije nikakav uvjet!
Uostalom,nitko ih ne sili na misionarenje!Ta nismo mi Jehovni Svjedoci!Poželjno je da se svjedoči vjera,ali to nije uvjet da možeš biti pravi Baptista-vjernik!

Poznato mi je da imate praksu javnog predstavljanja kandidata za krštenje pred cijelom zajednicom. Kandidati tada nešto kažu o sebi i svojoj vjeri, a članovi zajednice mogu ih pitati ono što ih zanima. Jednako tako drugi članovi zajednice mogu posvjedočiti o tome da je kandidat uistinu vjernički zreo za krštenje. Dakle, imate kriterije po kojemu procjenjujete je li tko dostojan krštenja ili (još) nije, pa prema tome i sliku poželjnog profila vjernika. Zar nitko ne pita čita li kandidat redovito Bibliju ili svjedoči li svoju vjeru drugima?
Naravno da mi ne pada na pamet uspoređivati vas u bilo čemu s Jehovinim svjedocima koji od vjernika zahtijevaju obračun sati proveden u naviještanju vjere. Tamo je to doista prisila i dril.

Vrh

PostPostano: Sub tra 11, 2015 19:55 

Lucijan Antun

"A što Pavao-je li on bio pravi apostol ili ne? (v. Rim 1:1, 1 Kor 15:9, 2 Kor 1:1 i drugdje)
"Pozdravite Andronika i Juniju, rođake i suuznike moje; oni su ugledni među apostolima i prije mene bili su u Kristu." (Rim 16:7)
"Iskušao si one koji se prave apostolima, a nisu, i otkrio si da su lažljivci." (Otkr 2:2)"

Pavao jest Apostol.Neki teolozi smatraju da je on dvanajsti,da je Božji izbor a ne Matej koji je kockom izabran.Pavao čak kaže"Zar nisam ja Apostol.?Zar nisam video Gospodina!"
Izgleda da je to bio jedan od uvjeta!
A opet , možda su 12-orica Apostoli za Židove a on poseban Božji izbor za pogane!
Apostoli bi trebali biti utemeljitelji vjere,i možda neki kao dva spomenuta koji su utemeljili neke crkve,lokalno.Danas vise nema Apostola!

Vrh

PostPostano: Pon tra 13, 2015 08:30 

patriot_1 je napisao/la:
Lucijan Antun

"A što Pavao-je li on bio pravi apostol ili ne? (v. Rim 1:1, 1 Kor 15:9, 2 Kor 1:1 i drugdje)
"Iskušao si one koji se prave apostolima, a nisu, i otkrio si da su lažljivci." (Otkr 2:2)"

Pavao jest Apostol.Neki teolozi smatraju da je on dvanajsti,da je Božji izbor a ne Matej koji je kockom izabran.Pavao čak kaže"Zar nisam ja Apostol.?Zar nisam video Gospodina!"
A opet , možda su 12-orica Apostoli za Židove a on poseban Božji izbor za pogane!
Apostoli bi trebali biti utemeljitelji vjere,i možda neki kao dva spomenuta koji su utemeljili neke crkve,lokalno.Danas vise nema Apostola!

Naravno, apostola kojima bi se Isus ukazao i osobno ih odabrao u svoju najužu skupinu danas nema, ali temeljna funkcija apostolske službe i dalje je tu i prisutna u Crkvi: naviještati Krista u svijetu i izgrađivati postojeće vjernike odn. Božji narod. U tom smislu može se govoriti o apostolskoj ulozi Crkve i pojedinih istaknutih njezinih predstavnika. Crkva kao takva sama po sebi ima apostolske osobine jer radi ono što su i apostoli radili.

Vrh

PostPostano: Uto tra 14, 2015 13:49 

patriot_1 je napisao/la:
Lucijan Antun

Pavao govori o apostolima i o "nadapostolima", pri čemu pod prvima misli da Dvanaestoricu (12. je Matej koji je zamijenio Judu I.), a pod drugima na sve one koji su ušli u prošireni kolegij Apostola, dakle sve one uz Dvanaestoricu, među kojima su bili i Pavao, Barnaba, Sila/Silvan idr. Svi su oni bili apostoli. Kasnije su se počeli nazivati prezbiterima ili episkopima, da bi se razlikovali od Dvanaestorice. Zatim je zbog velikog broja došlo do hijerarhijske podjele na biskupe/episkope koji su nadređeni, i jedini imali pravo zaređivati nove apostole, i prezbitere podređene biskupima - i to je ostalo do danas. Svi su oni do dana današnjeg apostoli u širem značenju pojma.

Dakle, današnji apostoli su svi katolički svećenici i biskupi, kao i pravoslavni. Da danas više nema apostola, to je točno jedino za protestante. 8)

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 65 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata