Observer je napisao/la:
Toni, kada govorimo o pojmu iracionalnoga odlično si naveo neke primjere. Uzmimo primjer Abrahama jer je on jedan od stožernih pojmova Biblije. Kazao si da je on čuo neki glas (pri tome se riječ neki čak stavio u navodnike) i da je bio spreman otići nekamo a da uopće nije znao kamo.
Da, tako otprilike je opisano u Bibliji (ima još poglavlja s opisima sličnog Abrahamova odlučivanja, da ne spominjemo sad njegovo odvođenje sina na žrtvenik itd), ali zadržimo se sada samo na detalju koji si ti naveo. Čuo je glas i postupio je. I ne samo da je otišao bez da zna, odlazio nekamo u nepoznato vjerujući, nego nije otišao sam. Cijelu je svoju obitelj vodio u to nepoznato i sluge i stoku i gospodarstvo svoje, sve je izložio. Tako svjedoči Biblija.
Samo jedno pitanje tu ne postoji u Bibliji niti se ono puno postavlja kada smo na toj temi: vlastitu odgovornost za preuzimanje vjere. Ne postavlja se, toni, pitanje: a što je to čuo Abraham i na temelju čega se odlučivao krenuti?
Abramu je netko rekao (vec na neki nacin) da ce mu umnoziti potomstvo kao zvjezda na nebu i pjeska na obali ako poslusa dane savjete. Abram iako star je povjerovao tom nekom. Sada ti pitas zasto je povjerovao kada je sve upucivalo na drugaciji rasplet dogadaja? Ti vjerojatno ne bi povjerovao no zato ti se Bog ni ne obraca. Bog se obratio Abramu jer je znao da ce povjerovati i ta vjera mu se uracunala u pravednost. Tada mu je dano ime Abraham (otac mnogih).
Citat:
To što je on čuo ti si stavio u pojam neki glas i to si stavio u navodnike. Nisi znao kako to bolje objasniti. A, pazi, ni Biblija ne zna kako to bolje opisati. Abraham je dakle čuo, recimo još da je čuo u snu, a reci ti meni je li razumski pitati: što je čuo? On kaže i vjeruje da je čuo glas Boga? Odakle mu tu uvjerenje?
U ono vrijeme sve je vrvjelo od raznih bogova. Tako da Abram nije znao da razgovara s jedinim zivim Bogom. Samo da napomenem da tebi dodje Bog sa trackom svoje slave i ti bi ga prepoznao kao Boga po jednostavnom kriteriuju jeli dosao s Njim i mir ili nemir.
Citat:
Kako bi jedan nomad znao što je u fizičkom smislu glas Jahve a što glas nečega desetoga? Po čemu to Abraham prepoznaje da komunicira s Bogom? A što (govorim samo kao pitanje za razgovor, ne nudim odgovor) a što ako nije Bog? Jesam li ja koji na neki glas krećem, samo čudak ili jesam li onda lakomislen i je li u krajnjem slučaju to što čujem nešto sasvim ovozemno i nesakralno a ja to pripisujem da je Bog, je li mi to grijeh Bogu pripisati? Odakle da znam, toni, da je to baš te noći Bog a ne utvara. Oprosti, ne želim ništa sablažnjavati, ali mislim da razumiješ o čemu govorim: kako će grješni čovjek razlučiti kad mu govori Bog, a kada sanja, a kada čuje nešto sasvim treće? Je li to Abraham unaprijed imao neke nadnaravne moći da to razlikuje. Ako je imao nadnaravne sposobnosti je li to onda primjer za nas. Ako nije imao, kako da opravdamo njegovu odgovornost za rizik postupanja? Jesu li to ok pitanja, toni?
Jedna moja prijateljica mi je rekla da je sanjala Isusa neki dan. Nije ga vidjela ni cula ali je bila u tako blazenom stanju da je to mogao biti samo Bog. Smatram da je Bog govorio Abramu direktno znaci ne neki glas koji moze biti bilo sto nego u dijalogu s tri putnika koji predstvaljaju tri sobe svetog Trojstva.
Citat:
Pitao si jesam li čitao Bibliju i što ona znači za mene?
Dakle, ne samo da sam je čitao nego sam je ponovo i ponovo čitao i nastojao razumjeti i okvir u kojemu je pisana i razinu tj. slojevitost njenih poruka i stil u kojemu se te poruke prenose. Smatram se dakle dobrim poznavateljem Biblije.
Što ona za mene znači?
Odgojen sam na Bibliji i nisam raskinuo svoj odnos prema Bibliji kao svetoj knjizi.
Samo sam tome odgoju dodao silu pitanja koja izranjaju iz Biblije a koje vidiš nakon što dopustiš sebi povezivati, to su pitanja koja vjernici odgojeni da budu vjernici, su poučeni da ih uzmu zdravo za gotovo, da ih ili brane apologetski ili još bolje da ih uopće ne postavljaju.
Eto jedno od takvih je pitanje koje sam postavio adrijani: „je li moguće da jedna obrazovana katolkinja u duhu katoličke vjere tumači da bi uništenje jednoga grada (ondje kao primjer naveden Dubrovnik 1667.) da moguće da je to tumači kaznom za grijehe tih građana“. Ja evo koji za sebe smatram da dobro poznajem Bibliju ne mogu se nipošto složiti da bi takvo što bilo učenje Katoličke crkve. I rekao sam da takvih primjera kolektivne krivnje ima jako puno Starom zavjetu (namjerno naglasivši da je riječ o Starom zavjetu) i da je to tema za veliku raspravu. No adrijana misli da moje čuđenje zaslužuje da mi se post s komentarom briše s Foruma?
Ti misliš da je to danas katoličko učenje?
I sada još odgovor na zadnji dio posta od adrijane, budući da sam prvi dio njenog posta upravo komentirao.
Dakle, adrijana, kažeš Turci kod Lepanta, krunica i pobjeda, to pitaš za komentar? Istina imamo i drugih primjera za isto, kao što je naš Sinj, a odgovor je, adrijana, u formi pitanja tebi. Što drugo osim vjerovanja možemo ponuditi da kažemo da je uzročno-posljedični odnos u tim bitkama bila krunica? Neki povjesničari npr. navode dizenteriju u turskim redovima kod Sinja. Nadam se da ti je kao osobi informiranoj u vjeri poznato da se vjeri uobičajeno stavlja prigovor da sebi pripisuje prostor na kojemu izostaju znanja. Dakle, adrijana, ne znamo pouzdano zašto se tako odvila bitka kod Lepnata a ni kod Sinja. To što ne znamo ne pomaže nam u raspravi nego samo potvrđuje da je vjerovanje stvar koja se ne oslanja na znanje. Zašto bi onda takve primjere spominjala kao argumente za racionalno u vjeri?
Ja samo znam da kada nesto trazim i ne mogu naci pomolim se sv. Anti i cesto u roku od nekoliko sekundi nadjem ono sto trazim.