patriot_1 je napisao/la:
Lucijan Antun
"A što Pavao-je li on bio pravi apostol ili ne? (v. Rim 1:1, 1 Kor 15:9, 2 Kor 1:1 i drugdje)
"Pozdravite Andronika i Juniju, rođake i suuznike moje; oni su ugledni među apostolima i prije mene bili su u Kristu." (Rim 16:7)
"Iskušao si one koji se prave apostolima, a nisu, i otkrio si da su lažljivci." (Otkr 2:2)"
Pavao jest Apostol.Neki teolozi smatraju da je on dvanajsti,da je Božji izbor a ne Matej koji je kockom izabran.Pavao čak kaže"Zar nisam ja Apostol.?Zar nisam video Gospodina!"
Izgleda da je to bio jedan od uvjeta!
A opet , možda su 12-orica Apostoli za Židove a on poseban Božji izbor za pogane!
Apostoli bi trebali biti utemeljitelji vjere,i možda neki kao dva spomenuta koji su utemeljili neke crkve,lokalno.Danas vise nema Apostola!
Pavao govori o apostolima i o "nadapostolima", pri čemu pod prvima misli da Dvanaestoricu (12. je Matej koji je zamijenio Judu I.), a pod drugima na sve one koji su ušli u prošireni kolegij Apostola, dakle sve one uz Dvanaestoricu, među kojima su bili i Pavao, Barnaba, Sila/Silvan idr. Svi su oni bili apostoli. Kasnije su se počeli nazivati prezbiterima ili episkopima, da bi se razlikovali od Dvanaestorice. Zatim je zbog velikog broja došlo do hijerarhijske podjele na biskupe/episkope koji su nadređeni, i jedini imali pravo zaređivati nove apostole, i prezbitere podređene biskupima - i to je ostalo do danas. Svi su oni do dana današnjeg apostoli u širem značenju pojma.
Dakle, današnji apostoli su svi katolički svećenici i biskupi, kao i pravoslavni. Da danas više nema apostola, to je točno jedino za protestante.