Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 08:45

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 91 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto kol 26, 2008 00:07 

Evo zapoceo bi temu o Jehovinim Svjedocima. Obilaze okolo po kucama, nude besplatne casopise i poucavanje Biblije. Sto oni vjeruju i kako se od njih obraniti kada su nametljivi?

Vrh

PostPostano: Uto kol 26, 2008 01:50 

Ne treba se braniti od njih. Nece nikoga pojesti :wink:

Treba im jasno reci da nemas vremena s njima raspravljati (kad stvarno nemas vremena) ili da ne zelis s njima da raspravljas (ako stvarno ne zelis).
Ako mozda imas vremena i zelis onda izrazi zelju da oni tebe saslusaju prvo - kao domacina! Uzmi svojih 20 minuta i objasni im svoje temelje i valjda ce dobiti poruku. Otici ce dalje i prenositi tvoje rijeci Istine po drugim kucama!

Ako nemas u sebi snage i strapljenja da preneses Istinu koju imas u sebi, onda se strpi dok ne razvijes tu snagu i postedi sebe i njih od neugudnosti i osobnog emocionalnog hrvenja.

Vrh

PostPostano: Uto kol 26, 2008 09:10 

Ne slažem se s ING ovim laganini pristupom. Valja imati u vidu da su njihovi propovjednici (koji idu po kućama, ili parkovima) školovani kako prići čovjeku, kako započeti razgovor, na što staviti naglasak u razgovoru. Oni svoje vjernik na to pripremaju pomoću uigranih scena u kojima to pokazuju.
Neiskusan vjernik ili čovjek kojem se oni obrate može pomisliti da su spontani ali nisu i obično nose Knjigu (u kojoj se nalaze pitanja i odgovori) kojom će se poslužiti ako im se postavi pitanje na koje ne znaju odgovor.
Mislim da se čovjek treba upoznati s Katoličkom apologetikom prije nego razgovara s njima, onda bi mogli razgovarati na ravnopravnoj razini (jer se oni neprestano školuju za nastupanje u javnosti).

Vrh

PostPostano: Čet kol 28, 2008 17:45 

Problem je u tome sto oni imaju svoj prijevod Biblije. Isto tako uglavnom su po dvoje i u raspravi ti nedaju doci do rijeci, ne zele te saslusat do kraja nego trube svoje. Malo sam ceprkao po netu i otkrio da je na grobu njihova osnivaca pastora Rusell-a spomenik "Kule Strazara" (masonska piramida). Ima na vise sajtova ovo je samo jedan od njih: http://www.freeminds.org/history/cemetary.htm

Vrh

PostPostano: Ned kol 31, 2008 21:11 

Evo jedan zanimljiv tekst koji objasnjava koje su razlike izmedju katolika i jehovinih svjedoka: http://jehovinisvjedoci.blog.hr

Vrh

PostPostano: Uto ruj 02, 2008 00:47 

Hej Barnaba, pa nije to bas laganini pristup nego vise osobni stav da se intereseris za svoj odnos s Bogom. Ono sto je zalosno je da katolici zive svoju vjeru u "maglovitim oblacima" bivajuci tako nespremni na stavove koje bolje pripremljeni (kako kazes) adventisti promoviraju superirorno. Da je slicnog vjerskog entuzijazma u katolickim krugovima, valjda bi bilo i manje netrpeljivosti prema onome sto adventisti promoviraju... jer bi osobe znale kako da brane svoj vjerski stav.

U konacnici, covjek se sam treba izboriti za svoj odnos s Bogom... i staviti Boga u konkretni znacaj u svom zivotu... - inace ce ostati samo odani, mlaki, neupuceni, uskovidni, slijepovjerni - katolik...koji se cudi kad mu netko "ne da doci do rijeci".

Vrh

PostPostano: Uto ruj 02, 2008 11:37 

Jedno pitanje,a odmah odgovor. Izvolite procitati.

http://www.glas-koncila.hr/portal.html? ... 6&act=show

Vrh

PostPostano: Čet ruj 18, 2008 08:35 
Administrator

Evo kod mene znaju jako često biti u podhodniku na Borongaju, a nekad idu i po stanovima.
Vuče me da reagiram, ali voli bih čuti vaša iskustva,
kako ste razgovarali sa njima i je li bilo učinka, općenito ima li tko kakav savjet u vezi toga?

Vrh

PostPostano: Čet ruj 18, 2008 09:00 

ja sam prije pokušavao popričat s njima ali sam na kraju došao do zaključka da nema razlike govorio njima ili bukvi pa ih samo ignoriram kad prolazim pokraj njih

Vrh

PostPostano: Čet ruj 18, 2008 11:26 
Administrator

Takva su i moja iskustva, no ne mogu gledati kada im priđe neka mlađa osoba,
kao danas, pa ju počnu "obraćati", nuditi časopise i sl.
Što učiniti?

Vrh

PostPostano: Čet ruj 18, 2008 11:35 

Po mom iskustvu najbolje ju pitati kojoj crkvi pripada? Zatim pitaš kad su osnovani?
Onda oni kažu da su najstariji kršćani jer su navodno svi apostoli bili "svjedoci". Onda ih pitaš da nabroje svjedoke os smrti apostola do osnivanja Jehovinih svjedoka u USA.
Naravno da će odmah uzeti knjižicu i vrtiti, no odgovora naravno nema. :lol:

Vrh

PostPostano: Čet ruj 18, 2008 11:41 
Administrator

Ok, dobra fora, no da li vam smeta kad tako zavode druge ljude u kvartu i jeli netko
napravio nešto u vezi toga?

Vrh

PostPostano: Čet ruj 18, 2008 11:50 

Ne razumijem što bi trebalo napraviti?
Defakto dok samo stoje meni ne smetaju. Ako baš imam vremena porazgovaram s njima vani, u kuću ih ne puštam jer se onda navade i ne odlaze, čovjeku je neugodno što ih mora takoreći izbaciti.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 18, 2008 12:45 
Administrator

Pa ne znam ni ja, zato pitam jeli netko na neki način odgovorio na njihivo zavođenje?
Meni smetaju samim tim što zavode druge ljude kojih mi je žao.
U kuću ih nije dobro puštati, jer zapišu tvoje ime i adresu,
pa ti kasnije stalno dolaze, a tvoje ime navodno ide njihovom vodstvu te oni za to dobivaju bodove.
U takvim slučajevima recimo mogu kontaktirati stanare iz ulaza i unaprijed ih upozoriti da ne nasjednu,
ali na ulici ne znam što bi?

Vrh

PostPostano: Čet lis 09, 2008 21:37 

hmmm čitala sam jednu knjižicu "Zatvor bez zidova"
to je pisao jedan bračni par koji je "izašao" od njih

ma parazgovaram ja s njima. Ima jedan dečko koji mi svakih dvadesetak dana naiđe, ako ništa drugo samo da pozdravi 8)

neki dan mi se ipak s njim nije razgovaralo pa sam ga zamolila da ode

Inače, "oružje" vam može biti prijedlog da izmolite zdravomariju

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 91 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata