Giovi je napisao/la:
Vjernicima je, izgleda, teže naći osobu za vezu, no kasnije takvi brakovi čini mi se znaju biti sretniji i bez rastava i prevara u odnosu na prosječan brak.
Stvar je u tome da vjernik bira sebi za životnog suputnika onoga koji će mu pomoći da dospije u kraljevstvo Božje. Zbog krize morala već u razdoblju hodanja mlade parove pritišću pitanja poput kontracepcije, broja djece, nedjeljne liturgije, odgajanja djece u vjeri, ukratko, sve vezano sa poslušnosti nauku Crkve. Mnogi godinama hodaju bez namjere stupanja u brak, a na brak se odlučuju kada požele imati djecu ili kada već zatrudne.
U takvoj okolini teško je naći pravu osobu, i osim stava otvorenosti za brak, potrebno je i moliti...
Mislim,da ne mora uvjek tako biti...jer,garancije nema nikada...Kod nas krscana ,je prednost ta, sto imamo privilegiju..da nam vjera,u puno cega olaksava ,i ima smisla...za cega tako zivjeti..O sretnim brakovima je tesko govoriti...jer najcesce,sto vidimo to je vanjstina..
Danas mladez ,na ugled u svijetu i zbog skole, cesto odugovlaci "zaruke" godinama...
Gdje im stvara problem,kako odrzati i sacuvati cistocu...Nekima je to nezamislivo,da se godinama moze cekati...??Moze,moze i tekako se moze cekati..No samo cekanje ,nece nam donesti srecu u brak...
Citat:
Citat:
Stvar je u tome da vjernik bira sebi za životnog suputnika onoga koji će mu pomoći da dospije u kraljevstvo Božje. Zbog krize morala već u razdoblju hodanja mlade parove pritišću pitanja poput kontracepcije, broja djece, nedjeljne liturgije, odgajanja djece u vjeri, ukratko, sve vezano sa poslušnosti nauku Crkve.
Vjernik bira...ali ipak Bog odlucuje u mnogo cemu..Pogotovo,kada je u pitanju ne samo vjerska strana,nego i materijalna strana.cesto se dovodi razlicitog stava,i gledanja na buducnost.....Mladi trebaju stan,posao itd.da bi uz vjeru uskladili i ostvarili,ono sto planiraju...
To se ne moze odvojiti, materijalno nikako ne smije biti na prvom mjestu, ali bez njega ne ide..
Citat:
Mnogi godinama hodaju bez namjere stupanja u brak, a na brak se odlučuju kada požele imati djecu ili kada već zatrudne.
U takvoj okolini teško je naći pravu osobu, i osim stava otvorenosti za brak, potrebno je i moliti...
Mislim da mladima,jos nikada nije bilo toliko tesko kao danas...Je danas je tesko biti "mlad i posten"u podpunosti zivjeti u skladu vjere...Kako znati u tim mladim godinama i zaljubljenosti,tko je pravi...Molti je potrebno,i nista nema bez molitve, ali isto tako treba i sam nesto uciniti ,da ostvarimo ono sto zelimo..
Citat:
Pa upravo zato jer nemaju dovoljno osoba u svojoj okolini koje žive vjeru. Mnoge djevojke su već prešle 30,35g. i htjele bi u brak, ali ne nalaze dečka koji bi prihvatio npr. hodanje u čistoći.Ne znam jesmo li se razumjeli u tome?
Ovo bi mogao samo posluziti kao dobar izgovor.a moze da bude i stvarnost...Jer,najcesce je drustvo u kojem zivimo ,i drustvo koje mi biramo ,presudno da nam ne odgovara...pogotovo ne,kada je cistoca,i i prava vjera u pitanju...Danas su vrata sirom otvorena u svijet...i cak i tamo gdje ima takvih mladica i djevojaka..Znaci,treba se samo odluciti i zeljeti to...Ali ,poneke osobe, stvore si mustru u zivotu ,i naviknu na neke obicaje,ili iz nekog razloga nisu u stanju da pokrenu ,na drugi put...nego ,tako cesto cekaju,da ima netko servira...
Citat:
Ljubav je odluka!
Ono što ljudi čestu zovu ljubavlju je zapravo samo zaljubljenost, snažan osjećaj koji ne traje dugo. Dok ljubav neće sama od sebe doći, ljubav je odluka. Voljeti nekoga znači prihvatiti tu osobu sa svim dobrim i lošim stranama njene osobnosti, a toga nema bez odluke.
Ljubav je odluka!
Ono što ljudi čestu zovu ljubavlju je zapravo samo zaljubljenost, snažan osjećaj koji ne traje dugo. Dok ljubav neće sama od sebe doći, ljubav je odluka. Voljeti nekoga znači prihvatiti tu osobu sa svim dobrim i lošim stranama njene osobnosti, a toga nema bez odluke.
Da tako je, u pocetku tako biva...to je "zaljubljenost",koji treba izgraditi s vremenom u "ljubav"
koja nema granica,ogranicenja...uvjeta,i mijenjanja partnera...To dolazi kroz godine,onda kada kompromis djeluje obostrano...cak i s vjerske trane...Jer covjeku je potrebna sloboda,da bi ljubio,a da bi vjeru zivio istinski potrebna je ljubav...a ne zalj