Serta, vidim da te muči dvojba poslušati Crkvu ili ne. Crkva ne uči nešto što će ići protiv Božje volje i čovjekove sreće.
Prvo pitanje koje si postavio, da ne želiš periodično uzdržavanje zbog ženinog zadovoljstva sam gore objasnio:
Žena ima najveću želju kada može zatrudnjeti, tako je Bog to zamislio. Ali nisu hormoni jedino što utječe na želju, oni su samo dio, a veliki utjecaj imaju emocije, opuštenost, muževa pažnja. Želja je generalno veća kad se žena osjeća voljena i emocionalno bliža s mužem, neovisno o danu ciklusa.
Drugi problem ti je točnost. Metode ne ovise o redovitom ciklusu, već o samopromatranju iz dana u dan. Jeste li pokušali uzeti pomoć u edukaciji, već sam spomenuo "Fertility Care" koja se koristi
"za svaku vrstu ciklusa…duge, kratke, neredovite, ..., u klimakteriju ili tijekom dojenja", a slično je i sa Billingsovom metodom, npr. ovdje: Centar Za Prirodno Planiranje Obitelji, Zagreb, Vinogradska cesta 27 (
http://www.ppo.hr)
Uvijek se naglašava da nema 100% sigurnosti, no sigurniji period neplodnosti je 4 dana nakon ovulacije pa do menstruacije.
Odgađanje djeteta je žrtva koja zahtjeva povremenu apstinenciju. Drugačije ne ide, osim da se odbije žrtva i "ušutka" to plodno razdoblje korištenjem kontracepcije. Ovdje je i pitanje razloga, nitko ne radi takvu žrtvu bez stvarnog, potrebnog razloga. Ako se iz opravadanog razloga odgađa rođenje djeteta, u određenom broju dana onda nema sjedinjenja.
Kontracepcija i apstinencija se ne mogu uspoređivati. Van svakog razuma je tvrditi da je apstinencija kontracepcija, kada odnosa uopće nema. Apstinencijom se radi razmak između trudnoća, mislim da je upravo to teško za shvatiti čovjeku koji bi htio odvojiti plodnost od nesmetanog užitka.
Djeca nisu smetnja od koje se treba "zaštititi", već blagoslov i bogatstvo svakog braka, zapravo svatko bi prirodno želio mogućnost da ima veliku i sretnu obitelj, treba vidjeti što ga od te sreće odvaja?