Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 10:50

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 60 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri vel 09, 2011 21:01 

Evo jedan midraš na tekst iz Izlaska 2,1-2; 6,20), čisto radi predodžbe - što je to (pokušat ću ga skratit):
O proročici Mirjam:
Amram (otac Aronov i Mirjamin) nakon faraonove naredbe (da se svako muško dijete baci u Nil cim se rodi),
reče majkama koje su plakale: "Vidim da mi rađamo sinove zato da budu ubijeni. E pa dobro, prestat cemo rađati."
I onda se Amram rastavi od svoje zene Jokebede, a mnoi su ga Izraelci slijedili.
Gospodin se onda posluzio kao što je pisano: "ustima djece i dojencadi..." Mirjam i ona reče svom ocu:
Oče! Ti si okrutniji od faraona. Faraon osuđuje samo mušku djecu, a ti osuđuješ na smrt i žensku djecu!
Djeci što se rađaju on oduzima ovozemni život, dok im ti oduzimaš i život vječni!"
Amram posluša te riječi i ponovno je oženio Jokebedu. Te noći bio je začet Mojsije.

Vrh

PostPostano: Čet vel 10, 2011 13:03 

kalimero je napisao/la:
Postavljena su i pitanja:
"Kakvu vrijednost može za nas kršćane imati midraš?

Jednostavno vrijednost židovske kulture, međureligijsko upoznavanje, zajednički korijeni...

Citat:
Ne izlažemo li se pogibelji da ljudsko maštanje izmiješamo sa Svetim Pismom, koje je objavljena Riječ?

Ne manje nego kad čitamo i kršćanske pisce kao što su Selma Lagerlof, Halil Džubran, bl. Anna Katarina Emmerich i mnogi drugi koji su pisali na sličan način o Kristu...

Citat:
I nećemo li, pripovijedajući midraš, unijeti zbrku u dječju pamet?

Ako je nešto baš toliko krivovjerno... Treba vidjeti prije...

Vrh

PostPostano: Čet vel 10, 2011 20:45 

Meni je zanimljivo kako Židovi znaju "okrenuti stvarnost" u svojem promatranju svijeta i iz toga pretumbavanja stvarnosti doći do dubokih misli. Pa i Isus je bio tipičan u tome: prvi će biti posljednji, a posljednji prvi.

Vrh

PostPostano: Pet vel 11, 2011 13:28 

Bernard je napisao/la:
Meni je zanimljivo kako Židovi znaju "okrenuti stvarnost" u svojem promatranju svijeta i iz toga pretumbavanja stvarnosti doći do dubokih misli. Pa i Isus je bio tipičan u tome: prvi će biti posljednji, a posljednji prvi.

Ili Isusove riječi:

"Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe,
neka uzme svoj križ i neka ide za mnom." (Mt 16,24)

Kako to danas objasniti djeci?
(Nikako, moraju sama shvatiti ili ne ...)

Vrh

PostPostano: Pet vel 11, 2011 14:42 

Lako je govoriti i pametovati kada se o nekome drugom radi.

Da nekoga od vas tuče muž, prijeti ubojstvom, i trči za vama nožem po kući i to djeca gledaju, baš me zanima da li pisale gluposti da razvod nije riješenje niti kada se radi o nasilnome mužu.

A da žena treba biti podložna mužu je totalno pogrešno interpretirano i tumačeno.
Po čemu je to muškarac pametniji da ga žena mora slušati i klimati potvrdno glavom ako zna da nije u pravu?

Baš me zanima da li bi isto sugerirali svojim kćerima!

Vrh

PostPostano: Pet vel 11, 2011 15:36 

Već sam imao protuargument u jednoj drugoj raspravi gdje mi netko govori da je meni lako jer nitko za mnom ne trči s nožem u ruci...

U slučaju da je taj argument vjerodostojan, onda prestaje svaka rasprava jer eto raspravljači žive u nekom svom svijetu i pod staklenim zvonom.

Ali mislim da to nije tako... Onaj koji trči s nožem u ruci i nije za ovu temu. Njegov je autoritet promjenio predznak, lampica gori crveno i tome slično ...

Mi raspravljamo o gorućim svakodnevnim problemima odgoja, potrebi da roditelji sačuvaju svoj autoritet istovremeno ne narušavajući slobodu svoje djece

Vrh

PostPostano: Sri srp 13, 2011 22:05 

Hvaljen Isus i Marija!
Imam pitanje u vezi odgoja i autoriteta u obitelji, imaju li roditelji i kad udariti sina/kćer?
I još jedno, što točno znači da su djeca dužna roditelje poslušati do punoljetnosti (pročitao u jednom molitveniku), što ih posle više uopće ne moraju slušati u ničemu?
Hvala
Mir i Blagoslov Gospodnji s vašim srcima!

Vrh

PostPostano: Uto lis 04, 2011 23:09 

Sam odgajaš svoju djecu, koliko će te ona slušati i poštivati ovisi potpuno o tebi. Dakle za mene ne postoji dužnost, svatko poštovanje treba zaslužiti. Zar je netko zaslužio poštovanje samo zato što je otac? Mislim da ima puno očeva koji ne zaslužuju poštovanje.

A što se tiče udaranja, mislim da je ono nužno, ali treba postaviti granicu, ne se iživljavati na djetetu već mu jednostavno dati do znanja da je ono za što batine dobiva krivo.

Vrh

PostPostano: Sri lis 05, 2011 14:16 

jel mi možete napisati i autora te knjige iz prvog posta
hvala

Vrh

PostPostano: Sri lis 05, 2011 16:04 

APazinjan je napisao/la:
A što se tiče udaranja, mislim da je ono nužno

nije nužno! ne smij se tući bližnjega, a kamo li dijete, dijete je dar Božji, to također nije onda uredu ni prema Bogu koji je dao "taj dar", to dijete.

Vrh

PostPostano: Sri lis 05, 2011 16:18 

Matija je napisao/la:
APazinjan je napisao/la:
A što se tiče udaranja, mislim da je ono nužno

nije nužno! ne smij se tući bližnjega, a kamo li dijete, dijete je dar Božji, to također nije onda uredu ni prema Bogu koji je dao "taj dar", to dijete.

Opet kažem, treba postaviti granicu. Pod udaranjem sigurno ne mislim na tučnjavu koju ti spominješ.

Vrh

PostPostano: Sri lis 05, 2011 17:18 

:roll: a i u uboraba sile, GRUBOST, je isto grijeh, a dijete je poseban dar Božji, ne kažem ja da vi mislite na tučnjavu, nego je grijeh udariti dijete. kakva granica? ona jtko udara dijete nije dobar roditelj.

Vrh

PostPostano: Sri lis 05, 2011 19:35 

Matija je napisao/la:
:roll: a i u uboraba sile, GRUBOST, je isto grijeh, a dijete je poseban dar Božji, ne kažem ja da vi mislite na tučnjavu, nego je grijeh udariti dijete. kakva granica? ona jtko udara dijete nije dobar roditelj.

Shvačamo mi tebe Matija :wink:
Ja sam čuo za onu poslovicu : ne laje pas radi sela nego radi sebe...
U bibliji piše: Nagnječi sinu šiju i nameči mu rebra dok je mlad, da te ne zavije u tugu ...

Vrh

PostPostano: Sri lis 05, 2011 19:44 

Matija je napisao/la:

Postoji razlika, opet, između grubosti i ovoga o čemu ja pričam. Dakle ja nikada neću udariti dijete samo zato da bih mu nanio bol, otpala mi ruka ako to ikada napravim. Neka djeca su jednostavno gluha na riječi pa treba i gestom pokazati da se to ne smije raditi.

Zato kažem, granice u svemu trebaju postojati, a jednako je važna i namjera s kojom nešto radiš.

Vrh

PostPostano: Sri lis 05, 2011 19:44 

ne, ne... samatram da djecu nije uredu tući, i branit ću to do smrti, za svu djecu...
i ok, to piše u Bibliji...u Starom zavjetu... a od njega se puno puno promjenilo, te je danas njegovo citiranje više kod sektaša, koji sve shvaćaju drukčije..doslovno

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 60 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata