Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 17:33

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Ned srp 19, 2020 01:11 

Dobra večer svima kako ste danas?

Imam pitanje u vezi halal proizvoda vidite več neko vrijeme znamo da podravka i dukat kraš i neki drugi proizvodači rade proizvode sada sa oznakom halal jeste li mozda znali o tome?

Pa za početak razmijemo evo sto je halal

https://halal.hr/halal-haram-mesbuh-serijat

Ovaj zato vas zelim pitati u vezi u tome da li blagoslovite proizvode koje kupujete i čitate li tu oznaku?
znam da je vazno znati blagoslov nasega nebeskoga oca je duplo jači od bilo kojeg islamskoga zato znam da se ne trebamo bojati kad mi blagoslovimo

Zato i pitam ovo pitanje

U redu je blagoslovit proizvod odmah kad smo stavili na stol a znamo da če netko jesti tko se bas oupče ne moli niti zivi kao vjernik zbog toga pitam ima li koga od vas u tome problemu?

To pitam radi praznovjerja moji prijatelji ali moramo znati da je jako vazno blagosloviti ono najvaznije prije doručka ručka i večere moze i stvari ali treba pazit

Znate Čokolino je isto sada halal sto me iznenadilo ali dobro neča nam nista biti kad blagoslovimo ga ne trebamo se bojati ne jedemo hranu koja je prenesena idolima nego blagoslovljenu ali na krivi način zato nas blagoslov je jako vazan najvise za osobe koje se ne mole kad jedu zbog toga i pitam hvala na čitanju

Vrh

PostPostano: Ned srp 19, 2020 18:31 

Što je kod Židova košer, to je kod Muslimana halal.
Mislim da nas to vjernički ne bi trebalo opterećivati, a potrošački je samo plus jer je proizvod prošao dodatne provjere.
http://ordinacija.vecernji.hr/.../sto-j ... lal-hrana/

Nije to neki napad na krscanstvo ili kao neko pokoravanje Hrvata islamu.
Certifikat je zbog izvoza u druge, vecinski muslimanske zemlje.
Svaka firma mora prilagoditi svoju proizvodnju, kompletan proces kako bi sve bilo u skladu sa zahtjevima certifikata.
Skoro svi proizvodi: Kras, Podravka, Vindija, Dukat, Frank imaju oznake na svojim proizvodima Halal

Vrh

PostPostano: Pon srp 20, 2020 05:47 

@Dea Hvala ti :))

@sebo3e
Ja bih citirao našeg učitelja Isusa
Mt 15, 1-20
Tada pristupe Isusu farizeji i pismoznanci iz Jeruzalema govoreći:
"Zašto tvoji učenici prestupaju predaju starih? Ne umivaju ruku prije jela!"
On im odgovori: "A zašto vi prestupate zapovijed Božju radi svoje predaje?
Ta reče Bog: Poštuj oca i majku! I: Tko prokune oca ili majku, smrću neka se kazni!
A vi velite: 'Rekne li tko ocu ili majci: Pomoć koja te od mene ide neka bude sveti dar,
ne treba da poštuje oca svoga ni majku svoju.' Tako dokinuste riječ Božju radi svoje predaje.
Licemjeri, dobro prorokova o vama Izaija:
Narod me ovaj usnama časti, a srce mu je daleko od mene.
Uzalud me štuju naučavajući nauke - uredbe ljudske."
Tada dozove mnoštvo i reče: "Slušajte i razumijte!
Ne onečišćuje čovjeka što ulazi u usta, nego što iz usta izlazi - to čovjeka onečišćuje."
Tada pristupe k njemu učenici i kažu mu: "Znaš li da su se farizeji sablaznili kad su čuli tu riječ?"
On im odgovori: "Svaki nasad koji ne posadi Otac moj nebeski iskorijenit će se.
Pustite ih! Slijepi su, vođe slijepaca! A ako slijepac slijepca vodi, obojica će u jamu pasti."
Petar prihvati i reče mu: "Protumači nam tu prispodobu!"
A on reče: "I vi još uvijek ne razumijete?
Ne shvaćate li: sve što ulazi na usta, ide u trbuh te se izbacuje u zahod.
Naprotiv, što iz usta izlazi, iz srca izvire i to onečišćuje čovjeka.
Ta iz srca izviru opake namisli, ubojstva, preljubi, bludništva, krađe, lažna svjedočanstva, psovke.
To onečišćuje čovjeka; a jesti neopranih ruku ne onečišćuje čovjeka."

Ovo je savjet ne samo za zabrinutost oko hrane, pranja ruku, nošenja maske, rukavica, vizira, štitnika... , već je poticaj na mijenjanje sebe.
Kako Isus kaže ovo što nam serviraju je na kraju za zahod :;

Molitva Bogu Ocu našemu je po meni najbitnija tj. Bog na 1. mjestu.

Zato je moj potpis, koji je citat, života vrijedan.
Hvala ti Isuse na odličnom nauku :DD

Vrh

PostPostano: Pon srp 20, 2020 10:45 

@Dea Hvala ti :))

@sebo3e
Ja bih citirao našeg učitelja Isusa
Mt 15, 1-20
Tada pristupe Isusu farizeji i pismoznanci iz Jeruzalema govoreći:
"Zašto tvoji učenici prestupaju predaju starih? Ne umivaju ruku prije jela!"
On im odgovori: "A zašto vi prestupate zapovijed Božju radi svoje predaje?
Ta reče Bog: Poštuj oca i majku! I: Tko prokune oca ili majku, smrću neka se kazni!
A vi velite: 'Rekne li tko ocu ili majci: Pomoć koja te od mene ide neka bude sveti dar,
ne treba da poštuje oca svoga ni majku svoju.' Tako dokinuste riječ Božju radi svoje predaje.
Licemjeri, dobro prorokova o vama Izaija:
Narod me ovaj usnama časti, a srce mu je daleko od mene.
Uzalud me štuju naučavajući nauke - uredbe ljudske."
Tada dozove mnoštvo i reče: "Slušajte i razumijte!
Ne onečišćuje čovjeka što ulazi u usta, nego što iz usta izlazi - to čovjeka onečišćuje."
Tada pristupe k njemu učenici i kažu mu: "Znaš li da su se farizeji sablaznili kad su čuli tu riječ?"
On im odgovori: "Svaki nasad koji ne posadi Otac moj nebeski iskorijenit će se.
Pustite ih! Slijepi su, vođe slijepaca! A ako slijepac slijepca vodi, obojica će u jamu pasti."
Petar prihvati i reče mu: "Protumači nam tu prispodobu!"
A on reče: "I vi još uvijek ne razumijete?
Ne shvaćate li: sve što ulazi na usta, ide u trbuh te se izbacuje u zahod.
Naprotiv, što iz usta izlazi, iz srca izvire i to onečišćuje čovjeka.
Ta iz srca izviru opake namisli, ubojstva, preljubi, bludništva, krađe, lažna svjedočanstva, psovke.
To onečišćuje čovjeka; a jesti neopranih ruku ne onečišćuje čovjeka."

Ovo je savjet ne samo za zabrinutost oko hrane, pranja ruku, nošenja maske, rukavica, vizira, štitnika... , već je poticaj na mijenjanje sebe.
Kako Isus kaže ovo što nam serviraju je na kraju za zahod :;

Molitva Bogu Ocu našemu je po meni najbitnija tj. Bog na 1. mjestu.

Zato je moj potpis, koji je citat, života vrijedan.

Dragi prijatelju hvala ti na odgovoru neka the dragi gospodin blagoslovi

I ovaj u jednom djelu gdje se kaze (Zato je moj potpis)
Ovaj znate to me je malo zabrinulo prijatelju vazno je pazit gospodin kaze svaki koji se uzvisuje bit če ponizen a koji se ponizuje bit če uzvisen sa ovo je sa sajta evo link

https://www.biskupija-porecko-pulska.hr ... sen-2.html

(To sam naučio dok sam išao na ispovijed i kad sam čitao svece i zahvalan sam gospodinu nasemu koj nam je dao predivan savjet siječate se negdje jednom u bibliji pričalo bi se kako je čovijek mislio da nema oholosti ali ipak se nesto naslo)

Sada ja shvačam da se trebam mijenjati

Volio bi prijatelju da budes oprezan u citiranju citata jer i ja sam to činio u učinio sam gresku i naučio ako mislite da sam ja krivo rekao u redu priznajem i ja svoju gresku samo vas molim dobro pazite nekad nesto kazemo da nismo svijesni

Ovaj nadam se da bi bilo ok ovako reči Zato je ovaj potpis zivota vrijedan u gospodinu nasemu biblija kaze sve sto činimo treba raditi u gospodinu u svemu gdje se protumačilo

(Na primjer zasluge nisu nase nego dam je nas nebeski otac da ili ako smo imali sreče u nečemu na primjer dobro je sve išlo poslovanje ili u zivotu se nesto okrenulo ta zasluga je od nebeskoga oca)

na kraju ali dobro hvala vam i na tome nadam se da če moj komentar imati smisla svako dobro prijatelju

Zelim svima vama koji čitaju komentare sve najbolje neka vas sve gospodin blagoslovi i ovaj sjat da duh sveti dođe na vas i ispuni vas ljubavlju Amen

Vrh

PostPostano: Pon srp 20, 2020 11:33 

Nisam razumio? Ja sam ohol ako citiram i veličam Isusa i ako njegove riječi stavim u svoj potpis na svaki svoj post?
Da mijenjam svoj potpis koji je Isusov citat? Sa čijim riječima bi trebao mijenjati Isusove riječi?

Moj potpis:
Mt 5,3
"Blago siromasima duhom:
njihovo je kraljevstvo nebesko!

Meni je Isus na 1. mjestu i nije mi problem staviti njegov citat u svoj potpis svakog svog posta. Znam da mnogima Isusove riječi nisu drage, no meni su jako drage i makar pljuvali po meni - ja ih stavljam.
Ako te muči što je Isus rekao, žao mi je...
Bez poniznosti se ne živi tj. bez siromaštva duhom. Ponoviti ću: Isusove riječi su života vrijedne :))

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2020 23:01 

Nisam razumio? Ja sam ohol ako citiram i veličam Isusa i ako njegove riječi stavim u svoj potpis na svaki svoj post?
Da mijenjam svoj potpis koji je Isusov citat? Sa čijim riječima bi trebao mijenjati Isusove riječi?

Moj potpis:
Mt 5,3
"Blago siromasima duhom:
njihovo je kraljevstvo nebesko!

Meni je Isus na 1. mjestu i nije mi problem staviti njegov citat u svoj potpis svakog svog posta. Znam da mnogima Isusove riječi nisu drage, no meni su jako drage i makar pljuvali po meni - ja ih stavljam.
Ako te muči što je Isus rekao, žao mi je...
Bez poniznosti se ne živi tj. bez siromaštva duhom. Ponoviti ću: Isusove riječi su života vrijedne :))

Prije nego pročitate molim vas da se pomolite hvala

A joj ne prijatelju ma ne zao mi je sto smo se krivo razumijeli nego kako kaze u korinčanima 2 9-12-18 i 11-30 po tome sam mislio kad sam malo čitao komentar (zato sam rekao ako je tu greska ja je priznajem)

Neka vas dragi gospodin blagoslivi

Preporučio bi vam jednu knjigu https://verbum.hr/knjige/duhovni-boj-s- ... rasti-3938
vrlo je dobra od tuda sam puno naučio

Ovo sam naučio iz svojih gresaka

1-Nikad ne prepisujmo sve k sebi sto radimo i činimo
2-Kad netko govori drugi sluša ne priča o sebi
3-Nikad se ne uzdise iznad drugih
4-Ponizna osoba je ona osoba koja ima razmijevanje za druge

Evo primjer Prijatelju tu sam za tebe pitaj kako si kako se drzis danas? gospodin nas ljubi tako mi ljubimo brata svoga ako si tuzan prijatelj je tu naravno to nikad ne znači da če zbog toga biti gospodin na 2 mjestu on je uvijek na prvom ali on moze djelovati i putem ljudi isto koji nas tjese i razumiju kao sto je zao mi je sto si tuzan i ja sam tuzan s tobom podijeliti jednu dobru vijest radujmo se skupa prijatelju i slavimo gospodina kako je to lijepo imati nekoga koji te voli onda je to prava ljubav gospodin je sretan onda

(U slučaju poput gdje se promovira anti krsčanstvo onda nam je duznost ne imati razumijevanja jedna od opcija)

evo malo sto Majka tereza kaze

https://www.medjugorje-info.com/hr/duho ... niznost-je

I ovo je dobro za pročitat

https://book.hr/sveti-franjo-saleski-ob ... -od-lazne/

http://put-istina-zivot.com/duhovna-oholost-2/

Svatko ima svoje misljenje naravno ja postujem vas tako vas mogu bolje razumijeti

Nadam se da če moj post imati smisla svako dobro vam zelim

Vrh

PostPostano: Sub srp 25, 2020 08:21 

Ja sam često u molitvi.
Imam konkretne situacije za razgovor sa Bogom Ocem gdje baš kad imam teške osjećaje, ti teški osjećaji u meni djelovanjem Duha Svetoga pretvaraju se u radost i blagost :))
Tako da: hvala na pitanju. Jaram je sladak.
Odgovor je: Odlično sam - Bogu hvala i slava :DD

Hvala ti za preporuke.
Ja sve vidim kroz vlastito iskustvo života Bogom danog. Tako da ja i dijelim vlastito životno iskustvo Bogom dano, a nisam od onih koji će pričati: ti moraš , trebaš, bilo bi dobro... Pričam o sebi o svom jedinstvenom životu Bogom danom. I sretan sam i zahvalan Bogu na tom predivnom životu koji mi je dao :DD

Možda netko nije sretan sa time što je meni Bog dao jer smo svi jedinstveni neponovljivi.
Možda nekoga to potakne na uspoređivanje, možda nekome izazove razne osjećaje...
To nije moja namjera.
Nije mi niti namjera da nekome, pa i sebi, podilazim slatkorječivošću.

Ja sam griješan. Pale sam naravi i sagriješim vrlo brzo. Osobito mišlju.
No život kad mi je Bog na 1. mjestu, kad sam u ljubavi - sve mi možemo okrenuti na dobro umnažajući plodove ovog predivnog života :DD

Namjera mi je razmjena vlastitih iskustava kako bih promislio i sagledao neke stvari iz drugog kuta, a što može i svatko drugi čitajući to.

Po meni je poniznost baš ovo što je Isus rekao u Mt 5,3 (što sam stavio u svoj potpis).
Zgodno je tu meni za primjetiti što je tu ne samo budućnost, već je sadašnjost. Bog je živ u sadašnjosti.
Kraljevstvo je Božje sadašnjost kad se promijenimo osiromašenjem svoga duha. To je radost i sreća najveća :DD
Aleluja!

Vrh

PostPostano: Uto kol 11, 2020 16:25 

Ja sam često u molitvi.
Imam konkretne situacije za razgovor sa Bogom Ocem gdje baš kad imam teške osjećaje, ti teški osjećaji u meni djelovanjem Duha Svetoga pretvaraju se u radost i blagost :))
Tako da: hvala na pitanju. Jaram je sladak.
Odgovor je: Odlično sam - Bogu hvala i slava :DD

Hvala ti za preporuke.
Ja sve vidim kroz vlastito iskustvo života Bogom danog. Tako da ja i dijelim vlastito životno iskustvo Bogom dano, a nisam od onih koji će pričati: ti moraš , trebaš, bilo bi dobro... Pričam o sebi o svom jedinstvenom životu Bogom danom. I sretan sam i zahvalan Bogu na tom predivnom životu koji mi je dao :DD

Možda netko nije sretan sa time što je meni Bog dao jer smo svi jedinstveni neponovljivi.
Možda nekoga to potakne na uspoređivanje, možda nekome izazove razne osjećaje...
To nije moja namjera.
Nije mi niti namjera da nekome, pa i sebi, podilazim slatkorječivošću.

Ja sam griješan. Pale sam naravi i sagriješim vrlo brzo. Osobito mišlju.
No život kad mi je Bog na 1. mjestu, kad sam u ljubavi - sve mi možemo okrenuti na dobro umnažajući plodove ovog predivnog života :DD

Namjera mi je razmjena vlastitih iskustava kako bih promislio i sagledao neke stvari iz drugog kuta, a što može i svatko drugi čitajući to.

Po meni je poniznost baš ovo što je Isus rekao u Mt 5,3 (što sam stavio u svoj potpis).
Zgodno je tu meni za primjetiti što je tu ne samo budućnost, već je sadašnjost. Bog je živ u sadašnjosti.
Kraljevstvo je Božje sadašnjost kad se promijenimo osiromašenjem svoga duha. To je radost i sreća najveća :DD
Aleluja!

Hvala ti na razumijevanje brate tako mi je drago to čuti neka vas dragi gospodin blagoslovi
Velika je radost hvala vam na komentaru isto hvala gospodinu

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata