Katolički odgovori
http://katolicki.info/forum/

Pitanje
http://katolicki.info/forum/viewtopic.php?f=1&t=2319
Strana 1 od 1

Autor:  TomSawyer [ Pon svi 06, 2019 20:15 ]
Naslov:  Pitanje

Pozdrav, budući da sam nova na forumu, nisam sigurna je li ovo pravo mjesto za postaviti pitanje.

Naime, krštena sam u Katoličkoj crkvi, i primila sam Prvu pričest. Kad je došlo vrijeme sakramenta Potvrde, ja ga nisam primila iz razloga što sam smatrala da ga ljudi iz moje generacije primaju iz krivih razloga - darovi, novac itd, te u tadašnje vrijeme nisam imala najbolje mišljenje o Katoličkoj crkvi.

Ono što mene zanima je jesam li ja još uvijek katolik iako nisam službeno "potvrđena" u Katoličku crkvu?

Sada, kada sam starija, voljela bih se uključiti u Crkvu te primiti sakrament Potvrde. Nisam sigurna na koji način pristupiti tome, niti kako se obratiti župniku, budući da sam po prirodi sramežljiva osoba te se bojim da bi me u Crkvi odbacili iz nekih privatnih razloga.

Unaprijed hvala na odgovoru!

Autor:  Giovi [ Uto svi 07, 2019 13:49 ]
Naslov:  Re: Pitanje

Katolik je svatko tko je kršten, ali bez euharistije i Potvrde nema cjelinu "sakramenata kršćanske inicijacije". Ti sakramenti (krštenje, euharistija i Potvrda) su nužni za primanje Kristove milosti i potpuno pridruživanje Isusu Kristu i njegovoj Crkvi. To su sakramenti uvođenja u vjeru i život kršćanske zajednice te se za njihovo slavljenje i primanje traži poznavanje kršćanske vjere i života po vjeri.
Zato je potrebna i određena priprava, razdoblje katekumenata koje traje obično oko godine dana kateheze i vježbanja u kršćanskom životu.

Dakle da bi mogla zaživjeti cjelovitije vjeru dobro će ti doći pomoć crkvene zajednice, najprije se možeš javiti župniku i dogovoriti s njime razgovor. On će ti objasniti sve što trebaš napraviti, sama priprava ("katekumenat") traje obično oko godinu dana kako bi se naučile i usvojile osnove vjere.

Autor:  TomSawyer [ Sri svi 08, 2019 07:09 ]
Naslov:  Re: Pitanje

Puno hvala na odgovoru! :)

Strana 1 od 1 Vrijeme na UTC + 01:00 sata
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/