ezo je napisao/la:
Na "neke",da na neke,ni i sama Katolička Crkva čiji sam član ,nije ju u potpunosti proglasila štetnom

Pa i nije potrebno, jer treba uvijek priznati ono što je dobro i razlučiti od onog što je zlo.
Jung nije bio neki protivnik vjere, kao što si i sam prije rekao. Kod njega je zanimljivo što je baš veliku važnost pridavao vjeri svojih pacijenata: zapažao je da najmanje katolika traži pomoć psihologa, a najviše ateista i agnostika. To je pripisao snažnom terapeutskom učinku vjere u Boga i važnosti transcendentnosti i smisla života za psihičko zdravlje.
U onoj knjizi stoji jedno njegovo razmišljanje da pacijenti zapravo očekuju da psiholozi preuzmu mjesto teologa u njihovom životu i tako im vrate pouzdanje u život i mir.
S druge strane, sve je to možda utjecalo da znanosti koju je razvijao pristupa kao nekoj vrsti „nove vjere“ koja će moći promijeniti ljudske živote. U tome je bila i pogreška jer je nekritički prihvaćao neka gnostička uvjerenja, mitologiju (u snovima), a vjerojatno se bavio i okultizmom. Kažu da je knjigu „Sedam propovijedi mrtvima“, objavljenu pod pseudonimom, napisao pomoću jedne vrste okultne tehnike.
Mislim da Jung nije bio katolik, pa onda nema ni smisla nekakva ekskomunikacija iz Crkve, ako si to mislio, a psiholozi koji su proučavali i vrednovali njegovu nauku ionako su je dosta kritički elaborirali (dakako ne svi).