Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 27, 2026 14:04

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: jaja i zečevi
PostPostano: Pon tra 28, 2014 12:53 

Lijepo bih vas molila da me uputite gdje bih mogla nešto suvislo naći o ovim "narodnim" uskrsnim simbolima, a da nije čista poganština koja ispada kad uguglam uskrs, jaja, zečevi.
Meni je otprilike jasno koje bi poveznice mogle biti, ali bih htjela baš nešto konkretno.
Hvala svima koji će te odgovoriti.

Vrh

PostPostano: Uto tra 29, 2014 12:05 

http://www.made-in-croatia.com.hr/index.php?inc=OSTALO-tradicija-Uskrs-razno-obicaji
I nisu jaja poganska ni loša, to je čista predrasuda...

Vrh

PostPostano: Uto tra 29, 2014 13:07 

Matija, hvala na odgovoru. Ja osobno nisam ni mislila da su jaja poganska i loša, ali se to tako prezentira u javnosti, pa i na stranici koju si mi poslao.
Baš zato sam htjela nešto drugo.
Ako postoji nešto gdje se ne bi u fokus stavljale božice plodnosti uz ostale popratne efekte, voljela bih pročitati i rado bih to proslijedila drugima koji ne znaju.
( meni je osobno jaje simbol novoga života, uskrsnuće, Krist koji "čini sve novo", a zeko brzina kojom se širila radosna vijest o Uskrslom, možda fantaziram:)

Vrh

PostPostano: Uto tra 29, 2014 15:15 

Citat:
( meni je osobno jaje simbol novoga života, uskrsnuće, Krist koji "čini sve novo", a zeko brzina kojom se širila radosna vijest o Uskrslom, možda fantaziram:)

To je jako lijepo i slikovito!
Ne znam stvarno za to.
Onda su to starinski običaji i tradicija.
Rado ću staviti ako nađem.

Vrh

PostPostano: Sri tra 30, 2014 07:52 

Nemam nigdje na pismeno, ali pretpostavljam da je Crkva pokristijanizirala
(ili kako vec je ta rijec) poganske obicaje u vrijeme proljeca, kao sto je to primjer
bozicnog drvca zimi. Inace i ja ovako tumacim djeci:
"jaje simbol novoga života, uskrsnuće, Krist koji "čini sve novo", a zeko brzina kojom se širila radosna vijest o Uskrslom"
:wink:

Vrh

PostPostano: Sri tra 30, 2014 11:30 

"Slično kao animirani junak Kalimero, i kršćani na glavi nose „ljusku“ kao znak da nisu potpuno izišli iz okova grijeha. To, onda, priječi prigrliti nadu u njezinu punom opsegu"

Ovo je rečenica iz članka koji govori o ovoj tematici, a može se pročitati na linku
Kod:
http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=43727
http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=43727
Izdvojio bih ovaj dio:
Sadržaj uskrsnuća koji sržno govori o pobjedi nad grijehom i smrću, daje nadi sveopći i naglašeno radosni karakter. Taj trijumf života simbolično je predstavljan na različite načine, a najrašireniji i najprihvaćeniji jest obojeno jaje. Sv. Augustin (354. - 430.) u slici izlaska pileta iz ljuske jajeta predstavlja Isusov izlazak iz hladnoće groba i njegovo uskrsnuće koje je konačni temelj i današnje čovjekove nade.
Premda je sada skoro u potpunosti isključivo kršćanski simbol, jaje je u povijesti civilizacija bilo dosta rasprostranjen znamen. Tako su obojana jaja nađena u grobnicama: skandinavskih plemena, germana, slavena, u italskim grobovima... Osim toga, pridavana su im i svojevrsna magijska svojstva, a popularno je bilo i proricanje, tj. gatanje iz jajeta koje je do nas, posredstvom grčkoga jezika, došlo u obliku naziva oomantija. Međutim, važno je uočiti da, u kršćanskom poimanju, nije jaje kao takvo u središtu pozornosti, nego ono što jaje simbolizira nakon što bude „razbijeno“. Drugim riječima, Krist nije ostao u grobu, nego je razlomljena, pobijeđena i odbačena „grobna ljuska“. Dakako, kršćani su ovomu nadodali različite legende koje su poglavito djeci i mladima, ne tako davno, bile drage.

Vrh

PostPostano: Sri tra 30, 2014 12:42 

Barnaba je napisao/la:
"Slično kao animirani junak Kalimero, i kršćani na glavi nose „ljusku“ kao znak da nisu potpuno izišli iz okova grijeha. To, onda, priječi prigrliti nadu u njezinu punom opsegu"

:D :D :lol:
Moram razmislit o novom avataru :wink:

Vrh

PostPostano: Sri tra 30, 2014 19:56 

Hvala kalimero, hvala Barnaba, jako lijepo i korisno objašnjenje.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata