Postovani,
Moj problem je vrlo klasican i koliko god da klasican bio, mene razdire
I mogu reci narusava moj dusevni mir i zdravlje! Nikad u zivotu nisam imala problem s nekom osobom da sam se toliko iznutra izjedala i uznemirila kao sa svojom dragom naravno svekrvom! Prvo sto me uznemiravalo na pocetku zivljenja s njom su njezini maniri, za koje sam u medjuvremenu rekla sama sebi, ok to je njezin zivot, njezin karakter ok... Zatim njezin utjecaj na okolinu koji je vrlo posesivan i napastan, (usudim se to reci nakon 10 godina) pa ajde majka je boji se za svoju djecu da ih ne izgubi iz ruku, ali ih ju je to na kraju dovelo da nitko od djece ne zivi s njom zbog ovih ili onih razloga neznam tocno... Sto me boli sto sam i ja medju izbjeglicama koje nisu mogle nositi taj teret! Jer nebih htjela da netko od moje majke bjezi kao sto ja bjezim od nje... Iako ne zivim s njom ja bjezim samo da se nemoram s njom bakčat! Ona dodje kod nas preko tjedna , sve ljepo sluzbeno, mi odemo kod nje, najcesce nedjeljom, itd itd sve 5! Al nas odnos, odnos mene i moje svekrve je za mene nula nad nulama! Ja mrzim umjetne situacije, odnosno bolje receno ja to nemogu podnjet i s time zivjeti! Nemogu reci da sam imala nekakve ozbiljne razgovore s njom jer i kad sam pokusala otvoriti neku temu brzo se zavrsi razgovor, jer mislim da nema povjerenja u mene! Opcenito mislim da nema povjerenja u ljude uopce, jer je sa svima oko sebe posvadjana, od susjeda, do prijatelja kojih vise ni nema otkad joj je umro muz! Pokusala sam s njom razgovarati i o temi zbog cega je posvadjana sa skoro svim susjedima, nisam daleko stigla, vec priikom tog ragovira mi je rekla kako ih ona sve mrzi i da im uopce ne zeli dobro u zivotu! Ja sam joj na to rekla kako mi kao krscani i ljudi, a prije svega vi idete u crkvu, nebi smjeli imati taj osjecaj mrznje prema drugima i da se pokusa toga rjesiti zbog sebe, pa nek drugi budu kreteni i sve druge jako proste i pogrdne rijeci koje ona zna izgovarati za druge ljude! tada, nakon tog razg sam se skamenila i sledila, jer sam vidjela da je ona ipak puna mrznje i neznam cega... i da ta nelagoda i nemir koji osjecam u njenom prisustvu ne dolazi samo zbog mene! Razdire me cinjenica da se stalno preispitujem kako, sta uciniti da krene na bolje... S jedne strane jednu stavku sam rjesila, a to je mrznja prema njoj koja me ubijala i osjecala sam i shvatila uz bozju pomoc da je to nesto najgore sto mozes nosit u sebi! Nakon dugih razmisljanja i analiza dosla sam do zakljucka da ona uistinu ima ozbiljnijih psihickih problema. Iako sam to nacula od svoje sogorice ali to nikad nije bila tema diskusije medju njima! Doktor je navodno postavio dijagnozu (neznam koju) i otisla je u prijevremenu penziju zbog toga ali njezina strana price je da je ona sretna sto je dobila penziju, kao dobila ih je na foru i otad vise nije posjetila psihijatra jer joj je to neprihvatljivo, sto ja razumijem s aspekta jedne zene koja se redovno moli i ne propusta niti jednu misu! A to mi je najveca zagonetka! Kako sve to + bog, krunica misa... No nije bitno, morala sam vam ovako oduljit jer drugacije bi bilo presturo da pojasnim u kojoj se situaciji nalazim! I sad... Ja imam 2 djece, koje smo ja i moj suprug odlucili odgajati tako da sam ja kucanica i da ih odgajamo kako mi znamo i ako bog da jos koje djete... Moj suprug ima ljepa primanja i mozemo s time jako dobro zivjeti da ja smatram da je grehota ne imati jos koje dijete! Ali sto je najglavniji problem koji mene razdire trenutno je taj sto teska srca i na kapaljku djecu pustam kod nje! Vikendom skoro svake subote spavaju kod nje a preko tjedna ih vidja... Ali mene muci to sto ja sama opet osjecam nemir kad pomislim da bi proveli vise vremena s njom! Bojim se te negative i njezinog utjecaja na djecu... Dali moze biti los!? Ona je baka!? I znam da nemoze ali opet ne posustajem u tom strahu i odbojnosti! Kako da prepustim to u bozje ruke i kako da se postavim u toj situaciji s tom osobom, bakom moje djece (sto sam u jednu ruku i sretna da ju imaju jer zivimo u njemackoj sami) kako da razlucim jesam li ja crna ovca ili ona! Ili obadvije. Kako da se smirim i kazem bit ce sve ok, i kolika je tezina mog grijeha kad nisam u stanju oslobodit svoje srce tog straha! Oprostite sto sam oduljila al moglo je i dulje