Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 20, 2026 17:56

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Ned lip 17, 2012 21:50 

Veoma često netko fizički napadne druge osobe i pokuša ih ozlijediti. Budući da sam imao dovoljno takvih iskustava sam i s drugima, kako bih se mogao obraniti od nasilnika, počeo sam se zanimati za borilačke vještine.
Znam da neke uče ne samo kako se obraniti, nego kako i udariti, (poput karatea koji sadrži vrlo bolne udarce) a ako sam se obranio to je posve nepotrebno. Konkretno, tako sam pronašao Aikido, vještinu koja ne sadrži udarce i nasilje, već su svi potezi (od prvog do zadnjeg) obrambeni i uče kako "smiriti" protivnika i zaustaviti borbu, ili kako se izmaknuti. Također , svojim učenjem ne potiče nikakvo zlo i krivovjerje, kao neke vještine koje su povezane sa istočnjačkim religijama, , već uči da prema svima trebamo biti dobri. Davno sam pročitao da su japanske borilačke vještine grijeh , te ne znam zašto.
Moje je pitanje: smijem li koristiti Aikido ili neku drugu vještinu koja ne sadrži agresivne poteze i ne potiče krivovjerje kako bih se obranio od osoba koje me napadaju (udarcem , štapom...) i je li to / kada je to grijeh?
Puno hvala!

Vrh

PostPostano: Ned lip 17, 2012 23:05 

Matija je napisao/la:
Veoma često netko fizički napadne druge osobe i pokuša ih ozlijediti. Budući da sam imao dovoljno takvih iskustava sam i s drugima, kako bih se mogao obraniti od nasilnika, počeo sam se zanimati za borilačke vještine.
Znam da neke uče ne samo kako se obraniti, nego kako i udariti, (poput karatea koji sadrži vrlo bolne udarce) a ako sam se obranio to je posve nepotrebno. Konkretno, tako sam pronašao Aikido, vještinu koja ne sadrži udarce i nasilje, već su svi potezi (od prvog do zadnjeg) obrambeni i uče kako "smiriti" protivnika i zaustaviti borbu, ili kako se izmaknuti. Također , svojim učenjem ne potiče nikakvo zlo i krivovjerje, kao neke vještine koje su povezane sa istočnjačkim religijama, , već uči da prema svima trebamo biti dobri. Davno sam pročitao da su japanske borilačke vještine grijeh , te ne znam zašto.
Moje je pitanje: smijem li koristiti Aikido ili neku drugu vještinu koja ne sadrži agresivne poteze i ne potiče krivovjerje kako bih se obranio od osoba koje me napadaju (udarcem , štapom...) i je li to / kada je to grijeh?
Puno hvala!

ne razumijem se u te borilačke vještine ali mislim da je grijeh kada počneš koristiti duhovnu komponentu koja je bitna u toj borilačkoj vještini

Vrh

PostPostano: Pon lip 18, 2012 06:09 

Matija je napisao/la:
Puno hvala!

Nikako tu ne vidim nikakav grijeh, ne samo tu nego ni u judu ili karateu. Druga je stvar ako netko uči borilačke vještine u sklopu kompletnog sustava života i duhovnosti dalekog istoka. Bilo bi zanimljivo vidjet gdje si pročitao da su te vještine grijeh, jer bi valjalo tu tezu malo podvrgnuti provjeri. Grijeh je zlo kojim odbacujemo, u potpunosti ili djelomično, Božju ljubav. Gdje je to tu?

Vrh

PostPostano: Pon lip 18, 2012 07:38 

sara je napisao/la:
Nikako tu ne vidim nikakav grijeh, ne samo tu nego ni u judu ili karateu. Druga je stvar ako netko uči borilačke vještine u sklopu kompletnog sustava života i duhovnosti dalekog istoka. Bilo bi zanimljivo vidjet gdje si pročitao da su te vještine grijeh, jer bi valjalo tu tezu malo podvrgnuti provjeri. Grijeh je zlo kojim odbacujemo, u potpunosti ili djelomično, Božju ljubav. Gdje je to tu?

To sam pročitao u jednom ispitu savjesti u nekom molitveniku. Dakle, nije grijeh ako učim fizičku obranu , i ne učim nikakav budizam i slično kroz vještinu?
Također me brine je li grijeh ako se tijekom treninga naklonim učitelju ili nekome ?

Vrh

PostPostano: Pon lip 18, 2012 13:40 

Matija je napisao/la:
sara je napisao/la:

To sam pročitao u jednom ispitu savjesti u nekom molitveniku. Dakle, nije grijeh ako učim fizičku obranu , i ne učim nikakav budizam i slično kroz vještinu?
Također me brine je li grijeh ako se tijekom treninga naklonim učitelju ili nekome ?

Ono što je izraz poštovanja, sigurno nije grijeh. Bio bi kad bi bio izraz klanjanja, jer se kršćanin klanja samo živome Bogu.

Vrh

PostPostano: Pon lip 18, 2012 14:27 

Hvala, razumio sam. A još me zanima , ako me na ulici ili u školi netko pokuša udariti ja ga spriječim nekom tehnikom, a pritom mu nenamjerno nanesem bol iako sam na to pazio, s obrziom na brzinu događanja, je li to u Božjim očima grijeh i s moje strane?

Vrh

PostPostano: Pon lip 18, 2012 15:17 

sara je napisao/la:
Matija je napisao/la:
Puno hvala!

evo ovdje se spominje Aikido https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... pZFyuqAlTA na 86 stranici.A pretpostavljam da spada u grešne prakse zbog duhovne komponente -'harmonizing the body and soul, or spirit, to the endless life force of the universe' -dakle sklad duše sa beskonačnom životnom energijom svemira koja se još naziva i ki,chi,prana (kod nas katolika je to Duh Sveti) i po našoj vjeri takav sklad je moguć samo u jedinstvu sa Bogom i nije ga moguće dobiti nikakvim tehnikama on je Milost Božja i Božji dar.A evo ti i izjava osnivača Aikida-... I felt the universe suddenly quake, and that a golden spirit sprang up from the ground, veiled my body, and changed my body into a golden one. At the same time my body became light. I was able to understand the whispering of the birds, and was clearly aware of the mind of God, the creator of the universe-i čini mi se da baš i ne govori o istom Duhu o kojem i mi govorimo pošto je imao mnoga mistična nadnaravna iskustva koja je postizao nekakvim tehnikama samoostvarenja a znamo koji duh se tada javlja.I preporučujem ti da pogledaš ovaj video ima oko 12 nastavaka iako ne govori o Aikidu ali ima veze sa istočnjačkim praksama i new ageu http://www.youtube.com/watch?v=EA2wztp0AsA

Vrh

PostPostano: Pon lip 18, 2012 16:15 

Hvala na odgovoru...U školi Aikida koju namjeravam pohađati učimo tjelesnu komponentu (budući da svaki sensei ima pravo odlučiti što će podučavati , naš je tako odlučio), koja se sastoji od poteza koji se primjenjuju tijekom borbe (te se koriste samo u samoobrani i i u pravilima je navedeno kako nikom ne smijemo nanositi bol) , te učimo kada i kako opustiti ili napeti dio tijela ili centrirati ienergiju u dio tijela u kojem je pri izvođenju određenog poteza potrebna (energiju tijela-kao ono što tijelu daje sposobnost za rad, ne kao nešto praznovijerno). Također, u tekstu za koji ste mi dali link , Aikido je naveden zajedno sa bio-energetikom , i hrpom glupih praznovjerja i vradžbina, te nisam siguran je li autor znao što je Aikido uopće. U njemu se jedino koristi meditacija (najviše je koriste učitelji i nositelji crnog pojasa) , no to se ne radi u školi u koju namjeravam ići, te ja to neću raditi. Dakle, zbunjen sam ponovo, budući da sam od od dvije različite osobe dobio dva različita odgovora, a ne mogu biti dvije istine...

Vrh

PostPostano: Pon lip 18, 2012 21:20 

Matija je napisao/la:
Također, u tekstu za koji ste mi dali link , Aikido je naveden zajedno sa bio-energetikom , i hrpom glupih praznovjerja i vradžbina, te nisam siguran je li autor znao što je Aikido uopće. U njemu se jedino koristi meditacija (najviše je koriste učitelji i nositelji crnog pojasa) , no to se ne radi u školi u koju namjeravam ići, te ja to neću raditi. Dakle, zbunjen sam ponovo, budući da sam od od dvije različite osobe dobio dva različita odgovora, a ne mogu biti dvije istine...

Možda je odgovor u tvojoj namjeri zbog čega želiš učiti aikido. Upozorenje mislim da je na mjestu, jer mnogi koji se isprva zanimaju samo za aikido, karate i sl. prije ili kasnije počnu tražiti "duhovnost" iza svega toga. U nekim vještinama gotovo svaki pokret i stav imaju svoje duhovno objašnjenje i smisao, za koji obični učenici najčešće nemaju pojma. Da ne ispadne da budeš "iniciran" u nešto što ni sam ne želiš prihvatiti.
A ako te zanima samo borilačka vještina, a svjestan si i unaprijed se odričeš praznovjernih teorija u pozadini, onda mislim da je sve u redu.
Samo, vidjet ćeš na treninzima kako to funkcionira...

Vrh

PostPostano: Pon lip 18, 2012 21:32 

Neću tražiti duhovnost u tome, jer je duboko u mom srcu Krist i bit će , vječno. Te stoga nemam razloga tražiti religiju...i odričem se svakog grijeha po tom pitanju. Ne moram prihvatiti ono št one želim ,a Aikidom se želim baviti samo na tjelesnoj osnovi , kako bih stekao samopouzdanje i ne bih se morao bojati nasilnika i agresivnih osoba. Nije me uopće briga za budizam. Te ne razumijem kako blok ili poluga ili bilo koja tehnika može imati neko duhovno objašnjenje , zar ih se u nekim istočnjačkim religijam izvodi tijekom molitve ili vjerskoih obreda ili što?
adrijana je napisao/la:
Samo, vidjet ćeš na treninzima kako to funkcionira...

Ovisi, jer svaki sensei može sam odlučiti što će , kada i kako podučavati. U toj škli Aikido-a u koju ću ići , učimo samo kako se boriti sa nasilnicima , ili kako se izmaći udarcima i slično. Također, treninzi se odvijaju u dvorani škole, jer učitelji nemaju svoj prostor, te škola zna za sve to. Borilačke vještine ne doživljavam kao religiju i put spasenja, te neću dozvoliti da postanem umišljen.
Ako nemate više što dodati, tema se može zatvoriti. A ja sam odluči da ću se Aikido-om baviti i t osamo u svrhu samoobrane i i ne prihvaćati nikakve duhovnosti. U čijem je srcu istinski Bog, tamo za drugog mjesta nema.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 10 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata