Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 20:45

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Pet srp 17, 2020 22:36 

Ma ovo : Ne opirite se Zlomu...baš mi nekako ne leži. :shock:

Činiš li tako, ugljevlje mu ražareno zgrćeš na glavu.

Vrh

PostPostano: Pon srp 20, 2020 10:36 

Znači, ako zlostavljač zlostavlja dijete, ono se ne treba opirati?

Vrh

PostPostano: Pon srp 20, 2020 12:09 

Nije mi drago ovakvo pitanje. :((
Ono izaziva u meni tugu i žalost.

No jasno mi je s obzirom što nas uče da će se ovo događati i da će se postavljati ovakva pitanja. Tužno, ali je tako...

Objašnjenje: Gdje sam tu ja i mi u pitanju? Gdje je Bog u tom pitanju?
Ako smo svi povezani djelovanjem Duha Svetoga, ako smo svi braća, a jedan je Učitelj; onda pitanje bez stavljanja sebe, nas i Boga u tu situaciju je nevjera u Boga Oca Stvoritelja ...

Kad se postavimo mi kao braća i Bog u takvo pitanje - odgovor je jako jednostavan: Ljubavlju trebam/trebamo pobijediti Zloga tj. djelovanjem Duha Svetoga preko našeg obraćenja kad opraštamo i blagoslivljamo - kad ljubimo. Tako se umnažaju plodovi. :))

Vrh

PostPostano: Uto srp 21, 2020 11:18 

Lijepo pišeš, ali ništa ne razumijem. Pitala sam o konkretnoj stvari a po tvom odgovoru ispada da sam te sablaznila. Možda ti živiš u nekom drugom svijetu, gdje se takve stvari ne događaju. Nažalost, u mom svijetu ima i toga a i svačega drugoga lošega. Ne mogu se praviti da se ništa ne događa.

Vrh

PostPostano: Sri srp 22, 2020 05:39 

Ja jesam jedinstven kao i svatko od nas.
Vidim, čujem, pročitam, saznam, doživim ružne stvari.
No te ružne stvari su samo povod za još jače umnažanje plodova. Plodova ljubavi. Povod su za molitvu.

Zgodni su stihovi:
O, sretne li krivice,
koja je zavrijedila takvog i tolikog Otkupitelja.

https://blog.dnevnik.hr/timotej/2009/04 ... spjev.html

Dakle, ružne stvari mogu mojom molitvom u poniznosti i zahvalnosti Bogu Ocu po našem Otkupitelju Isusu Kristu, tj. mojom privolom i predajom (davanjem sebe), djelovanjem Duha Svetoga pretvoriti se u novo. U novo dobro. Novo koje život donosi. Život vječni.

Pretvorba, obraćenje je promjena usmjerenja mene kao molitelja (ja se molitvom mijenjam) kad zlo koje sam doživio, osjetio, čuo, saznao, pročitao, pogledao,... djelovanjem Duha Svetoga prestaje biti spoznaja dobra i zla (stanje usmjerenosti kad osuđujem, važem, prigovaram, kritiziram,...) i postaje samo informacija (prestaje biti stanje osuđivanja).
Pretvorba koju sam molitvom doživio je u mom svijetu učinila da ponovno zavolim ovaj predivni očaravajući svijet diveći se Ljepoti slaveći i hvaleći Boga Oca našeg stvoritelja :DD
Molitva je način da se ponovno rodimo umnažajući plodove ljubavi jačajući vjeru i radosno srca napunjenog ljubavlju tu vjeru širimo dalje.

Znanstvenici su neki isto shvatili (kvantna fizika) da ne možemo neke događaje (eksperimente) promatrati, a da i mi ne utječemo našim promatranjem na ishod eksperimenta.
Svi imamo utjecaj jedni na druge.
Pozvani smo da preko Boga, preko Ljubavi kad nam je Bog na 1. mjestu umnažamo plodove, da ljubimo.
Nadam se da sam malo pojasnio svoj prethodni post kad se priča da negdje netko radi zlo, pa da li da se netko opire ili ne opire zlu.
Hvala Isusu na predivnom učenju! :))

Vrh

PostPostano: Čet srp 23, 2020 13:24 

Nekoliko sam puta pročitala post, pokušavajući razumijeti. Znači, ti predlažeš emocionalno distanciranje. Majka kojoj dijete povjeri da je zlostavljano, treba se pomoliti, ne dopustiti da je emocije svladaju, ne osuđivati i kazati djetetu, nije to ništa, pomolimo se i sve će biti u redu?

Vrh

PostPostano: Čet srp 23, 2020 21:20 

Ne opirite se Zlomu,ja mislim da to ima dublje znacenje da je to dvostruki mac odnosno mac sa dvije ostrice i da tako shvatis.
Mozda je Isus mislio na zlo kada ti netko poganski zeli nauditi,jezikom ili te cak i istuci,(iako ja mislim da je duznost braniti sebe) al tu pise ako te ko udari po lijevom obrazu daj i drugi,hmm to mogu samo sveci,a zlo mislim zasto je rekao ne odupirite se jer ako se odupires naprimjer u svadji svadja postaje sve zesca i zesca,prepirke i dolazi cak i do fizickog obracuna....zato ne odupirite se zlom,nego ako te pljusne (rijecju po lijevom obrazu) daj mu i desni, (ja sam to nekako tako skuzio) jer jezik te vise povrijedi nekada neko fizicki obracun,jer i on je rekao mrznja se ne gasi mrznjom vec ljubavlji,ne odupiri se u prepirkama vec oprosti sta vec voli ga i tako se gasi mrznja.
To rijetki mogu pozz vam.

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2020 05:34 

Emocionalno distanciranje ili potiskivanje osjećaja je jedna od mogućnosti.
Vjerojatno ste, kao i sam, čuli za 3 opcije rješenja.
1. je odgovaranje zlom na zlo (širenje zla), 2. je emocionalno distanciranje ili "guranje pod tepih" (zlo se u nama gomila i čeka priliku kad da "eruptira"), a ima i 3. način: preko Boga tj. preko Ljubavi tj. putem molitve kad zlo obraćamo na dobro dajući sebe privolom djelovanju Duha Svetoga.
Za 3. trebamo kao vjernici biti spremni u poniznosti opraštati, blagoslivljati, zahvaljivati - jednom riječju: ljubiti :))

Usmjerenost našega života od ove 3 generalne mogućnosti je dana nama kao slobodan izbor iz ljubavi, no samo sa 3. opcijom se ne uništavamo već stvaramo novo (matematičari bi rekli stvaramo nove fraktale). Ako nekome nije jasno religijsko tumačenje, psihološko tumačenje - kvantna fizika to odlično objašnjava.

No nije potrebno ići u dubioze jer vjera, svaki puta kad se stvori novo, jača - raste.
Isto kao i nada i ljubav. Ljubav u ovaj predivni svijet kad se divimo Ljepoti.

Primjer: Papa Ivan Pavao II je oprostio atentatoru molitvom. Isus Krist je oprostio što ga muče i razapinju moleći Oca.
Emocije osjećaje je imao i papa i Isus (krvavim znojem se znojio), samo naše usmjerenje djelovanja je ključno.

Imamo li usmjerenje prema Bogu Ocu slaveći ga u radosti diveći se ljepoti ovoga svijeta ili imamo usmjerenje kad ne dajemo plodove već se uništavamo odgovaranjem na zlo zlom ili potiskivanjem zla opterećujući svoj duh prljajući si haljinu?
Pozvani smo na ljubav. Naše je da se odazovemo.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata