Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 27, 2026 14:07

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Promjena vjere
PostPostano: Pon ruj 16, 2013 18:50 

Pozdrav svima.EE ovako ja zelim da promijenim vjeru,rodjen sam u muslimanskoj porodici i zelim da postanem katolik.Zasto?Jednostavno je,ja mir i srecu pronalazim u katolicanstvu ! Cesto gledam filmove o Bozicu,Isusu,Mariji i kada gledam tu vrstu dokumentaraca osjecam mir i sretan sam. Neku vecer nisam mogao da zaspim radi nekih problema i nisam znao sta da uradim,izmolio sam "oce nas" i zaspao kao mala beba.HEHE
E sad postoji mali problem ja zivim u 98% muslimanskom gradu i nemam uopste prijatelja koji su katolici,a koliko znam kako bi neko postao katolik mora biti krsten i imatisvjedoke koji su katolici a ja ih nemam.
Sta vi mislite uopste o mojoj odluci,i ako mozete dajte mi neki savjet.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 17, 2013 12:01 
Administrator

Moj savjet je da se javiš katoličkom župniku u svom mjestu (ili ako nemaš u svom mjestu, vidi možeš li putovati do drugog najbližeg mjesta) koji će ti ponuditi vjersku pouku koju je potrebno proći prije krštenja, kako bi upoznao osnove vjere. Kroz taj period priprave koji se zove katekumenat, a pripravnici za krštenje katekumeni, možda ćeš upoznati i zbližiti se s drugim katolicima, te ćeš nakon toga lakše naći i kuma za krštenje.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 17, 2013 18:19 

Osobno smatram da treba dobro razmisliti prije nego se covjek odluci..A kada se odluci onda mora biti pravi argument ,zasto to cini to jest zasto zeli preci na drugu vjeru.
Nekako bi mi lakse bilo za shvatiti da netko od krscana mjenja,da zeli samo neku drugu krscansku konfesiju..
Ali sa Islam,na Katolicanstvo ..Uh.??Znam da su neki muslimani spremni da se odreknu vlastitog djeteta,a neki su spremni i ubiti..jer je pogazilo ono sto je najsvetije.No,nisu svi jednaki,i hvala Bogu da je tako.Mozda ti ipak zivis drugacije, i sta na to kazu roditelji?

Ne znam, razmisli dobro..!

Vrh

PostPostano: Uto ruj 17, 2013 21:57 

Sa roditeljima nisam razgovarao ali mislim da bi naisao na odbijanje...Negdje sam procitao da ima mnogo ljudi koji nisu u mogucnosti da predju sa islama na katolicanstvo ali da zive kao katolici,idu u crkvu,na mise ....ali nisu krsteni i zadrzali su svoje ime(moje ime se moze naci kako kod muslimana tako i kod katolika,barem ja tako mislim) ... Sta vi mislite o svemu ovome ?

Vrh

PostPostano: Sub ruj 21, 2013 22:48 

tiruliru,

Od srca ti čestitam na hrabrosti i otvorenosti prema Bogu, te spremnosti da cijeli svoj život ako treba okreneš naglavačke kako bi izvršio Njegovu presvetu volju.

Kako bi postao katolik, potrebno je nekoliko stvari. Prvo i osnovno, moraš upoznati katoličku vjeru, da znaš na što pristaješ. U tom smislu bih ti preporučio da pažljivo pročitaš Veliki katekizam sv. Pija X. Možeš ga skinuti u PDF-u, s ovog linka: LINK

Katekizam je pisan u obliku pitanja i odgovora i idealan je za one koji se tek upoznaju sa svim bogatstvima katoličke vjere. Naravno, idealan je i za sve ostale, jer su istine vjere po sebi takve da nikada ne možemo do kraja upoznati sve njihove dubine.

Ako imaš kakvih pitanja - bilo konkretnih u vezi postupka katekumenata, bilo doktrinarnih u smislu pojašnjenja nekih elemenata katoličke vjere, slobodno mi se obrati na e-mail: lucas.ioannes@gmail.com . Bit će mi čast i zadovoljstvo pomoći ti na tvom putu.

Svako dobro i neka ti Gospodin udijeli izobilje svakog blagoslova!

Vrh

PostPostano: Ned ruj 22, 2013 06:56 

tiruliru je napisao/la:
Sa roditeljima nisam razgovarao ali mislim da bi naisao na odbijanje...Negdje sam procitao da ima mnogo ljudi koji nisu u mogucnosti da predju sa islama na katolicanstvo ali da zive kao katolici,idu u crkvu,na mise ....ali nisu krsteni i zadrzali su svoje ime(moje ime se moze naci kako kod muslimana tako i kod katolika,barem ja tako mislim) ... Sta vi mislite o svemu ovome ?

Svakako da dobro upoznaš katoličku vjeru. Sve ono što je ključno sadrži Katekizam Katoličke Crkve. Pozamašna je knjiga, ali se isplati čitati i aktualna je u kulturalnom smislu. Izdala ju je Hrvatska biskupska konferencija pa je to službeni dokument Crkve.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 22, 2013 08:01 

sara je napisao/la:
tiruliru je napisao/la:

Svakako da dobro upoznaš katoličku vjeru. Sve ono što je ključno sadrži Katekizam Katoličke Crkve. Pozamašna je knjiga, ali se isplati čitati i aktualna je u kulturalnom smislu. Izdala ju je Hrvatska biskupska konferencija pa je to službeni dokument Crkve.

Ne treba čekati i proučavati sve to. Treba naučiti osnove i brzo se mora krstiti što prije jer se kao musliman neće spasiti.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 22, 2013 09:04 

romanac je napisao/la:
Ne treba čekati i proučavati sve to. Treba naučiti osnove i brzo se mora krstiti što prije jer se kao musliman neće spasiti.

Sila i brzina ne vode spasenju... Čovjek je s pravom oprezan jer mu prelazak na drugu vjeru može zaista donijeti razlaz s roditeljima, rodbinom, starim prijateljima, a sve je to posebna situacija koju i Bog vidi. Čini mi se da je riječ o mlađem čovjeku pred kojim je život, te ne bi bilo baš dobro da se odmah zarazi tradicionalizmom (iskrivljenim oblikom katolicizma) koji neki s puno strasti nameću na internetu... :)

Vrh

PostPostano: Ned ruj 22, 2013 23:20 
Administrator

Beren je napisao/la:
Ako imaš kakvih pitanja - bilo konkretnih u vezi postupka katekumenata, bilo doktrinarnih u smislu pojašnjenja nekih elemenata katoličke vjere, slobodno mi se obrati na e-mail: lucas.ioannes@gmail.com . Bit će mi čast i zadovoljstvo pomoći ti na tvom putu.

Ne preporučam nikako postavljati takva općenita pitanja nekome na e-mail, kada smo na forumu "Katolički odgovori" gdje se pitanja o katoličkoj vjeri postavljaju javno i odgovore na njih svi mogu vidjeti. Nema potrebe što skrivati, "Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući."(Mt 5,15)

Leja, tvoj post je nedorečen, jer istina je da onaj tko prelazi sa islama na kršćanstvo može biti prezren i odbačen i od vlastite obitelji, na to treba upozoriti, ali to ne umanjuje niti sprečava potrebu za traženjem Kraljevstva Božjeg:
"Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu."(Mt 13,44)

Kod tog traženja preporučam najprije čitati Bibliju - za početak jedno od evanđelja.
http://biblija.ks.hr/knjiga.aspx?g=47

Vrh

PostPostano: Uto ruj 24, 2013 09:47 

Giovi je napisao/la:
Leja, tvoj post je nedorečen, jer istina je da onaj tko prelazi sa islama na kršćanstvo može biti prezren i odbačen i od vlastite obitelji, na to treba upozoriti, ali to ne umanjuje niti sprečava potrebu za traženjem Kraljevstva Božjeg:
"Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu."(Mt 13,44)

OK .neka bude tako..Gledeci s vjerske strane slazem se..Ipak u praksi je to dosta drugacije..

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata