Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 27, 2026 14:06

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto kol 13, 2013 08:20 

nedavno sam se susrela s ovom drevnom havajskom tehnikom rješavanja problema preuzimanjem potpune odgovornosti,te koliko god mi na prvu izgledalo bezazleno, jer sama bit svega je ponavljanje riječi ŽAO MI JE ,OPROSTI MI ,HVALA TI- VOLIM TE, i dalje nisam sigurna kakvo je stajalište katoličke vjere prema tome pa bi molila ako mi netko može pomoći i da zajedno rastumačimo ostalima koji su možda u istoj nedoumici s obzirom da nisam uspjela pronaći niti jedan vezani tekst na ovu temu,a puno sam tražila.

Vrh

PostPostano: Uto kol 13, 2013 19:33 

Pozdrav,
našla sam o tome sljedeće: potječe od kršćanskih misionara koji su došli na Havaje, ali tehnika je s vremenom dekristijanizirana...
Znači, ove riječi koje se ponavljaju (u sebi) jedan su oblik molitve. U kršćanstvu molitva nije samo vrsta psihološko-duhovne pomoći, mada ujedno djeluje i tako.

Da bi razlikovali kršćanske molitve od nekih oblika new-age vježbi i duhovnosti evo tri kriterija:
1. Molitva kršćana upućuje se uvijek Trojedinom Bogu - Ocu, Sinu i Duhu Svetomu. U new-ageu se govori samo o "nekom božanstvu" s velikim ili malim b.
2. Preporučuje se ispit savjesti. New-age često bježi od osjećaja krivnje i tereta grijeha - ne znaju što bi s tim.
3. Oprostiti i pomiriti se s drugime treba svakako, ali nerealno je očekivati da će baš svaka osoba jednako postupiti i prema nama, i ako mi s naše strane izgradimo most prema njoj, ona s druge strane možda ne će... Pretjerani optimizam često donosi prazna obećanja. Tu molitva ne djeluje magijski na druge, jer postoji stvarnost istočnoga grijeha. Zbog toga su čak više od tehnika i molitvenih formula možda važnije strpljivost i ustrajnost, vjera, nada i ljubav...

Evo, nadam se da sam malo pomogla...

Vrh

PostPostano: Sri kol 14, 2013 03:54 

puno hvala

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata